icon

Zomrel nám psík. Musím mať jeho urničku stále na očiach

16. nov 2022

Zomrel nám psík. Je to pre mňa nesmierne náročné, bol s nami 15 rokov. Nezvládla som ist ani len na obrad, skrátka vyrovnavam sa s tým radšej sama. No cítim sa ako necitlivá, lebo brat chce mať urničku v našom byte, ešte bývame s rodičmi, aby bol stále na očiach. Veľmi ťažko sa mi to znáša, že mi to tá urnička bude každý deň pripomínať. No jeho sa nedá presvedčiť, aby sme ho dali radšej k babke na záhradu. Ja viem, že to znie necitlivo, že sa ho chcem "zbaviť", ale pre mňa je to tak ťažké, že radšej by som to nevidela...

fineta
16. nov 2022

@ukulela kresťania katolíci vnímajú vieru ako dar. Mnohi na svete ale ani nemajú možnosť vieru spoznávať. A tí, ktorí možnosť majú, slobodne sa rozhodnú, ci tento dar príjmu alebo nie. Slobodné rozhodnutie kazdeho. Nie je cieľom presviedčať. Nikto nič nikomu nevnucuje ako napríklad v iných náboženstvách.🤷‍♀️

fineta
16. nov 2022

@ukulela vôbec nie, čo si. Nie každý tento dar má. Prijímam to ako fakt. 😊

ukulela
16. nov 2022

@fineta ano, pripady domorodcov v Kanade o tej dobrovolnosti svedcia.

estrella5
Autor odpoveď zmazal
mondolina
16. nov 2022

@fineta
slobodne?
keď už batoľatá oblievajú vodou?
to dieťa sa slobodne rozhodlo? 🤣🙏

fineta
16. nov 2022

@estrella5 povysovani budú ponizeni a naopak. Často sa stretávam s opovrhovanim co sa viery týka a je to zvláštne. Skor sa zasmeje ateista veriacemu ako naopak. To je fakt. Ja neopovrhujem v žiadnom prípade Židmi, evanjelikmi, grekokatolikmi atď. Rešpektujem ich. Ale ked mi povie niekto, ze v mojom psovi žije duša môjho pribuzneho, tak tomu neverím a zrejme sa zasmejem ako sa poznám.
Tvoje komenty si vôbec nezosobnujem, mala si chuť rypnut si, skončilo to na mne. 😊 Prajem všetko dobré a pekný večer. 🙋‍♀️🌷

estrella5
Autor odpoveď zmazal
fineta
16. nov 2022

@mondolina tak mu, prosim Vas, ani pediatricku nevybavujte, ani do školy nezapiste. Nechajte to na ňom, aby sa slobodne rozhodlo. 🙋‍♀️

mondolina
16. nov 2022

@fineta
ty si spomenula " slobodné" rozhodnutie viery.

estrella5
Autor odpoveď zmazal
mamutka
16. nov 2022

@fineta keď sa o psíka tak staráte, dáte ho po tých rokoch teda zosrotovat do kafilerky?
Ak má niekto dom, predpokladám, že ho uloží tam, na pozemku. Možno niekto si trufne dat ho do lesa, aj keď sa to nesmie. Ak niekto nemá tieto možnosti, ostáva mu jedine kafilerka. Myslíš, že to je správne ukončenie vzťahu s dlhoročným spoločníkom? Myslím, že pre tieto situácie ľudia volia možnosť akéhosi obradu.

fineta
16. nov 2022

@mamutka pochovame ho raz na dvore. Miesto ma predbežne určené. Zasadim tam následne nejaký ker. Aspon teraz takto uvazujeme. Ak by sme nemali záhradu a dali ho spáliť, jeho prach rozfukame na lúkach, ktoré zbožňoval. Ale isto nebudeme robiť "obrad s pozostalými a kar"

mamutka
16. nov 2022

@fineta tak ja som opis "obrad" pochopila tak, že dajú spáliť, pričom tam je proste rodina prítomná, aby si ho prevzali. Nejak to prebehnúť musí, nejak sa to nazvať musí, len som teda netušila, že by došlo až ku sviečkam a pod, tie zvieratka take veci naozaj majú na háku počas života, aj po smrti

guliver19
16. nov 2022

@lenkakamen nie ty zvierata nemas rada ked sa nad tymto pozastavujes.Su ti lahostajne a mazuvas to mam ich rada😀

mondolina
16. nov 2022

@fineta
to je pekné ♥️

janulik2008
16. nov 2022

@estrella5 v niečom s tebou súhlasím aj keď o tomto táto diskusia nie je. Doteraz si pamätám ako som plakala v treťom ročníku pred koncom šk roka lebo som do kostola musela chodiť kvôli prijímaniu a možno aj kvôli nemu som do kostola dlho nechodila.
Čo sa týka kresťanov mala som túto na MK zážitok keď som do skupiny veriacich dala príspevok ktorý sa týkal Disney rozprávok a Pottera. To bol zážitok že ďakujem pekne a ešte som vlastne neveriaci človek lebo nechodím do kostola, a aj keď som veriaci človek, naozaj sa prestávam čudovať prečo veľa ľudí ani v Boha neveria alebo kresťanov vnímajú ako vnímajú.

Inak ešte k tomu obradu my sme to mali tak že sme položili 🐱 do jamy a každý z nás hodil trošku hliny na rozlúčku". 😉 ale aby sme robili kar alebo niečo to nie. Mne sa páči myšlienka dúhového mosta cez ktorý zviera ktoré zomrie tak prejde 😉🐱

simona20201309
17. nov 2022

Myslíš, že keby si nevidela urnu, bolo by to ľahšie? Nebolo. Naozaj tu pomoze len čas. Je veľmi ťažké nájsť kompromis v takejto veci. Ja osobne by som to asi tiež zle znášala, keby som mala moju niekde v urne nad telkou....
Sú firmy, kde ti z popola vyrobia šperk. Navrhni bratovi, či nechce nejaký privesok s jeho popolom a urnicku niekam dat preč.(vysypat, zakopat....)
Ten smútok nikdy nepochopi ten, čo to nezažil. Sú psickari a psickari. Sú takí, čo majú psov kvôli vystavam, sutaziam, alebo len na stráženie domu, alebo lebo deti chceli a po roku keď zo šteniatka je veľký pes, zrazu denne hádky kto s ním pôjdem von...tak ti nepochopia nikdy.

lenkakamen
17. nov 2022

@guliver19 este mi nehrabalo aby som zvieratu pohreb strojila😂😂😂

svecova
17. nov 2022

Ja takto. Vôbec mi to nevadí. Vždy, keď prídem pohľadim urnicku a zapálim sviečku. Už je to 7 mesiacov a milovala som ho nadovšetko.

kayyaa
17. nov 2022

@lenkakravcova nedava zmysel co pises. Clovek smuti za zvieratkom, lebo ho ma rad. Rovnako je to aj s ludmi. Ked zomrie sused, je ti to luto, ale smutok necitis. Ked ti zomrie blizky clovek, smutis. Neznamena to, ze sused je menej clovekom ako tvoj blizky. Len k blizkemu prechovavas city. K susedovi nie. Ale obaja su rovnako ludia.
A rovnako aj so zvieratami. Ved ked ma clovek rad psika, tak smuti. Ale nebude smutit za prasatom alebo sliepkou, lebo k nemu city neprechovaval. Neznamena to, ze prasa je menej zvieratom ako pes. Len skratka clovek vzdy smuti za tym, koho mal rad. Ak by choval prasa ako milacika, tak by smutil aj za prasatom. Vzdy je to o citoch. Preto nemozes porovnavat hospodarske zviera s domacim milacikom.
Clovek s dostatocnou emocionalnou vybavou to chape.

lasoli
17. nov 2022

vam obom s bratom hrabe?

lasoli
17. nov 2022

@mondolina prosim ta aky je rozdiel medzi pradatom a psom?Zviera ako zviera akurat to kedno mas kaudy den na tanieri,to ti nieje luto?Preco robis medzi zbieratom rozdiel?Ak si tka milovnicka tak bud jednoducho veganka a ani mravca ci pavuka nezsliapni.

lasoli
17. nov 2022

@kayyaa ano suhlasim ale je absurdne robit zvieratu obrad a dat si ho spaleneho do vitrinky.

mondolina
17. nov 2022

@lasoli
vážne si myslíš, že ti budem niečo vysvetľovať? 🤣🙏
načo...

maciatkolulu
17. nov 2022

@lenkakamen prepáč, čo je choré na tom, že sa niekto dôstojne rozlúči s členom rodiny, zvieratá bývali od nepamäti členmi, blízkymi, niekedy bližšími ako človek, človeku. Choré je týrať, ubližovať, vysmievať sa, choré je prezentovať iné veci, čo sa teraz s veľkými ovaciami prezentuju.....chore je mať názor, že je niečo choré a pritom sa obradom a spopolnenim milovaného zvieratá nikomu neublíži je, nepohirauje to dobre mravy, naopak to učí ľudí k citlivosti k zvieratám. Môj syn, aj dcéry, boli a aj malý je, vychovávani k láske všetkému živému a áno, na chodníku sa vyhne dažďovke a nedupne s debilnym rehotom na ňu, naopak, ju presunie do trávi, choré, čo??? 🤣

kayyaa
17. nov 2022

@lasoli no to uz je iny level aj pre mna, mali sme psika 15 rokov, milacik rodiny, ale obrad sme mu nerobili...ale tak to je na kazdom, ked ma niekto potrebu takto sa rozlucit, tak nech, neodsudzujem... kazdeho vec, kazdy nech robi a zije podla seba, nikomu tym neublizuje, a tak je to uplne v poriadku...

maciatkolulu
17. nov 2022

@lasoli to nemyslí vazne toto? Mna uorimne koník desí kazdy deň viac a viac... To vážne porovnávas rezeň s domacim zvieraťom ? Áno aj prasa vie byť člen rodiny. Ale nie kúpené v Bille naporocovane.
Naš člen rodiny, ktorý vyrastá so synom od narodenia, tak isto ako kocúr, sú to naši členovia rodiny a len človek s istými citmi, vie o com píšem. Ty to zjavne nepoznáš, tak ale neodsudzuj druhých, že sa chcú dôstojne rozlúčiť s niekym koho milovali a úprimne.

maciatkolulu
17. nov 2022

@lasoli malý je chorý, cely čas je náš chlpatý člen s nim.

estrella5
Autor odpoveď zmazal
lasoli
17. nov 2022

@maciatkolulu povedz mi aky je v tom rozdiel?Ak budem obhajovat prava zvierat ,predsa nebudem zrat prasa ,celkom jednoduche,A morbidne je robit obrady zdochlinam ano pes neumiera ale normalne zdochne ako prasa ,ci sliepka,a nepapa ale zere ako ine zvierata.