Zomrela mi manželka
Ahojte,
hľadal som tu na fóre tému "keď Vám odišiel niekto blízky" a našiel som "zomrel mi manžel"
Mne sa stal opak.
Zomrela mi manželka a maminka našich dvoch dcér. Odišla nám vo veku 40 rokov. Nie náhle, po dlhej chorobe.
Prečo píšem? Som zúfalý, smutný. Tak povediac, na konci so silami a chcel som iba ak by tu bol niekto, kto toto zažil si s ním popísať. Poradiť . . .
Sú tomu 3 mesiace a ja mám stále pocit, že príde a budeme zasa spolu. Nechce sa mi vôbec uveriť, že už budeme zvyšok života tráviť bez nej ;(
@juliet86 Ďakujem, o tej knižke som počul. Už je objednaná 🙂
Ďakujem Vám všetkým za príspevky a podporu.
Prepáčte, ale nebudem každému odpisovať do komentu, zhrniem to všetko ako tak sem.
Pravda je, že mi vlastne ani nič iné neostáva . . . asi, ako žiť ďalej. Už len kvôli dcérkam.
Ale keď ono sa to ľahko píše a vypráva, skutočnosť je nesmierne ťažká. Kto zažil chápe.
Baby majú 6 a 12 rokov. Tá mladšia je celkom v pohode. Každý večer keď zaspáva sa vypráva v posteli s maminkou. Nebudem jej to brať, aj ja to robím 🙂
Staršia, už to berie citlivejšie. Už sa nám to aj trocha v škole vymklo spod kontroly a pre istotu som s ňou začal chodiť aj k psychológovi.
Vyzerá to už ale dobre. Doma sa vyprávame o maminke, veľa, spomíname na pekné chvíle, zážitky a pod.
Manželke som sľúbil, že sa o dievčatá postarám, tak aby na nás mohla byť hrdá. Tak dúfam, že to zvládnem a budem mať na to dosť síl. Zatiaľ to ide dosť ťažko.
Nahrádzať im aj mamu nie je sranda. A to nás ešte čaká u oboch dospievanie . .
Či bolesť časom ustúpi, možno, ja neviem. Zatiaľ je to na prd :(
Snažím sa im byť veľkou oporou aj za ňu. Najhoršie je potom, keď už som ja z toho všetkého unavený a vysilený.
Hlavne každý večer to na mňa doľahne a vtedy je to najhoršie. Zapálim sviečku, pozerám sa nej fotku a pýtam sa PREČO.
A odpoveď nechodí a nechodí.
Každý deň na ňu myslím, každú chvíľu. Niekedy sú dni, ktoré prežijem úplne v pohode a niektoré dni sú také, že neviem čo mám od žiaľu robiť. Toto si napríklad vôbec nedokážem vysvetliť.
Viete niekto prečo to tak je???
@frankenweenie niekedy si viac zamestnas mysel, nemas ani cas smutit. Alebo ta potesia nejake svetske malickosti..trochu pohladia dusu. Inokedy viac dovolis mysli spominat a potom a smutis.
Cas je najlepsi lekar, to nie je klise, bolest ostane ale otupeje a nebude taka pichlava, vzdy to tak bolo je aj bude. Treba vydrzat.
@frankenweenie no to je klasicke pri zialeni a hojeni. Ono ten proces nie je geometricky linearny vies co myslim. Dni lepsie aj horsie. Dolezote je ze velkovo ti je kusok lepsie ako pred mesiacom atd. Mozno by sa psycholog aspon par sedeni sikol aj tebe. Dolezite pre teba je najst nieco co ti dobija baterky napr prechadzky sport hra kniha to je jedno. Proste noeco a tomu venovat cas. Dezim palce. Znie to ze si na dobrej ceste. Ta bolest nezmizne. Naucis sa s nou vsak casom zit. Drz sa. A naozak si pozri online na fb ci blogy Krkavci matka. Ta bola tehu s 3dietatom ked jej manzel zomrel pri praci...... a pise o svojom zivote . Velmi zaujimave verim ze teba prinosne citanie
@frankenweenie Nedavno som vydela film osud menom Tzunami...tiez tam ta zena musela prejst vsetkymi fazami vyrovnania aby opat pocitila radost zo zivota. Zivot je taky raz sme hore, raz zase dole...vsetko ma svoj dovod a nic nie je nahoda...treba sa tesit malickosti...s vasich dievcatiek, ale zaroven casom aj na seba...potrebujes cas a zivot Ti ho da a casom budes silnejsi ako si myslis a dievcata budu na Teba hrde a Ty hrdy na nich😉Verim, ze si silny a uz to, ze dokazes o tom takto otvorene pisat je 1 krok v pred☺Vela sil a postupne krocik ku krociku opat chut a silu zit nielen koli dcerkam, ale hlavne koli sebe...
Úprimnú sústrasť. :( Som nešťastná, že sa na svete deju aj hrozne veci. Vidíte, o čom je ten život. Ruku na srdce, aké hlúposti riešime, koli akým malichernostiam si zneprijemnujeme život. A pritom, absolútna väčšina môže len ďakovať.
Verím, že sa naučíte zit s touto bolesťou, určite to zvládnete. Držím palce.
Držím palce, aby si to všetko čo najlepšie zvládol, budeš to mať ťažké, ale nie nezvládnuteľné. Stále máte jeden druhého, budete si navzájom oporou, ty deťom a ony tebe. Nemáš v rodine osobu, myslím ženu blízku tvojim dcéram? Sestru, švagrinú, krstnú mamu..Deti ti pomaly idú do puberty, bolo by fajn keby mali aj po mamkinej smrti niekoho kto im bude viac rozumieť a usmerňovať ich v takých tých babskych veciach. Proste trošku vykryť ten ženský aspekt v rodine, o ktorý boli dcérky obraté. Verím, že všetko spolu zvládnete a časom sa vráti do vašej rodiny opäť radosť, aj keď to znie teraz ako niečo nedosiahnuteľné.
@mayami mám obrovskú podporu v rodine, asi sa to aj očakávalo 🙂 a v mojich sestrách.
Navyše si obe skvele rozumejú s deťmi a ani ony sa nemajú problém im zdôverovať. Myslím teraz deti, mojim sestrám 🙂 A presne ako píšeš, už som sestry inštruoval, že tie babské veci jednoducho budú riešiť ony. To, že im teraz robím aj maminu, musí mať aj nejaké hranice . . .
Ja verím, že prídu aj pekné a šťastné chvíle, len keby to nebolo také bolestivé a namáhavé, kým k tomu dôjde . . .
@frankenweenie ŽIVOT JE NEVYSPITATELNY.
SOM VERIACA, NO PO SVOJOM. VIEM LEN TOLKO, ze Boh nas tu zoslal na skusku ci sme hodny jeho lasky.
LASKA NIE JE INA K ZENE, DETOM.
Boh nas nrstvoril na to aby sme len základali rodiny. Ale je to jedma forma zitia.
Bohužiaľ aj splocnost nas nuti po vzore rodicov, ozenit sa s tak. Mat rodinu.
ANO DAL NAM UDY, VOLBU, SLOBODU A TUZBY.
NEVIEM CI POZNATE KNAZA ZO ZARNOVICE. MA NA YOUTUBE PLNO VIDEI.
stara sa o najbiednejsich.
POSOBI NIE AKO KNAZ, ALE LEN CLOVEK.
SAM sa chcel ozenit, lozil po skalach, horolezec bol.
STALE SA ROZPRAVAL S BOHOM.
DOKONCA AJ PAPEZBJAN PAVOL II mal spoluziCku.
NO ZIVOT TEDA BOH MA INE PLANY.
STRASNE MA OSLOBODZUJE POHYB V PRIRODE A FOTENIE. SAMA V TICGU.
Najskor sa s Bohom rozpravam, ze nam dal Jezisa, neukuzil zradu, nezazil bolest od blizskych, sni umrtie blizskych
PSYCHOLOGA STE NESKUSILI AJ VY.? ROZHOVOR S KNAZOM? AJ KED STE ATEISTA VEDIA SA BAVIT NA UROVNI PSYCHOLOGOV CI NIECO TAKE BEZ RECI O BOHU.
SRUDOVALI TAZKE VEDY, FILOZOFIU A HLAVNE OVLADAJU TAK PODSTATU BYTIA, NAJME STARSI FARARI.
NEVIEM CO PREZIVATE. NEVIEM PRECO. TO NIK NEVIE IBA NIECO HORE.
AKO SA HOVORULI, NAJLEPSI RYCHLO ODCHADZAJU-MOZNO PRE VAS POSUN INDE,
LEBO ZLA BYL NEVYHnie bo si myslim ze Boh caka kedy si raj zasluzi, v obratenie.
PROSTE, BOH SI BERIE TYCH KTORYCH NAJVIAC PRE DOBRE SRDCE. ZASLUZILI SI ODIST DO SKUTOCNEHO RAJA. VEDEL ZE UZ NEZLYHA.
TERAZ VAM VZAL CO STE VY MILOVAL ale Boh viac. Veriaci MUSIA MILOVAT NIE LUDI, ALE ZIVOT AKO TAKY, BLÍZKYCH, NEPRIATELOV ALE NAJVIAC BOHA- NEKLANAT SA MUZOVI DETOM LEBO TO BY ICH ROZMAZNALI ABO NAUCILI ZAVISLOSTI NA NICH CI NAOPAK, NAUCILINBY LUDI AKO SI MOZU S NIMI KYVKAT.
LUDIA NEDOKÁŽU MILOVAŤ CISTOU PLATONICKU LASKOU BEZ MAJETNICKYCH SKLONOV, ZIARLICOSTI A DALSICH HRIECHOV SUVISIACICH S PYCHOV A KLANANIU SA LUDOM VIAC AKO ZIVOTU A DAKOVANOU BOHU ZE IM DAL ASPON NA CAS OKUSIT LASKU.
LASKA NA ZEMI NIE VECNa.
Zazila som sttrasne zalubene pary, rozpadli sa aj tak.
ZAZILA SOM UZASNY PAR, A DETI NEBRALI AKE SU. NEVAZILI SI, ZE SU ZDRAVE, ALE POROVNAVALI ICH,
VZDY, VZDY NIEKDE NIECO SKRIPE.
AJ KED SOM CINIK, VEKOM, A POVIEM, ZE KAZDY RAZ ZOMRIE, A JE TO JEDNO CI DNES CI ZAJTRA, chcem len povedat, ze by som radsej NEHOVORILA A NEROZMYSLALA TERAZ NAD MANZELKOU
SKUSTE MLCAT, V TICHU SPOMINAT, DETOM JU NEPRIPOMINAT, ASPON NIE DLHO, ALE SKOCIR DO TEMY, OBRATIT JU, NA...
ZAJTRA POJDEME DO ZOO. KINA. DIVADLA. NAKUPIT SATY. DIEVCATA MILUJU NAKUPI.
SKUSTE DETI PREORIENTOVAT.
ZABAVIT AJ KEBY NECHVELI, SKUSAJTE TO DOOKOLA, KUPTE LISTKY NA PEKNE PREDSTAVENIA A KINA.
ZMEŇTE VZDUCH V HLAVE
LEBO SA UTRAPITE.
NEBUDTE SAM.
AJ KED CHCETE
NESMIETE SA UZATVARAT.
DETI POTREBUJU VO VAS SKALU, VIDIET ZE KED TO PREKONAVATE, ZVLADNU TO AJ ONI. UTRAPITE ICH LEN CHODENIM PO LEKAROCH.
POTREBUJETE NOVE ZAZITKY BEZ MAMI.
MUSITE PRE DETI.
NEBUDTE SAMOLUBI A NELUTUJTE SA TOLKO.
MYSLÍTE NA DETI.
VIETE SI PREDSTAVIT ZE KEBY DETI PRISLI AJ o VAS? NIKDY BY SA S TOHO NESPAMETALIN
NEBUDTE SADISTA K SEBE A DETIM A ZACNITE ZIT AKO TO IDE. DALEJ.
ROBTE SI PLANY A NOVE RITUALI.
PONDELOK TOTO, POVINE PRECHADZKY ZAZITKOVE. STAVABIE SNEHULIAKA, OHADZOVANIE, TRIAFABIE, SUTAZE, HRYM
HRANIE POMAHA, SUTAZ KTO TRAFI DO SNEHULIAKOVEJ CIAPKY HRNCA OKA ABO TAK, MOZE CHCIET NIEKAM IST. KUPITE IM NIECO FAJN. TIRAMISU A TAK.
VSCHOPTE SA BO DETI PRIDU AJ O VASM
DEDO KED UMREL, DOTERAZ HO CITIM. 16 R. JEHO VONU, OČI USMEV.
ON JE STALW SO MNOU, A NEVERIM ZE JE PREC.
IBA TELO. SCHRANKA. JEHO MYSEL A DUSA JE TU. POZERA SA. CHVALI M a miluje.
.
ja som sa inak nevedela vyrovnat
.
neverim ze po smrti je nic a ticho.
SKUSKA ZACALA ZENA JE S VAMI BOLI JU ZE SA TRAPITE.
JU NIC UZ NEBILI A NECHAPE CO SMUTITE. JE S VAMI PODLA MNA JE AJ NAHNEVANA ZE DETOM NEDATE MOZNOST ZAZIT NOVE VECI BEZ NEJ.
DETI CITIA ZE SMUTITE. UZ STACI. SMUTTE ALE TAK ABY STE DETI NEUTRAPILI..... ZENA SKRYVA BOLEST, TVARI SA ZE NIC AJ KED PRED POL HODINOU NA NU VYBEHOL MUZ.
MUSI. MUZI SU NERVACI VO VECSINE.
@frankenweenie bude to bolieť bo MSTE PREVZIAT ZPDPOVEDNOST ZS DETI VY A NIR SESTRY.
TAK MATE CAS SA LEN LUTOVAT.
VY STE OTEC A BABSKE VECI MUSITE RIESIT VY!
VY STE ZODOOVEDNOET PO ZENE NECHALI NA SESTRY?
A SA CUDUJETEVZE VAS TO BOLI?
OKAMZITE STOP A ROBTE CO TREBA.
SESTRY POSLITEVPREC, VOLAJTE ICH LEN KED NEMATE VOĽNO.
OKAMZITE PREVEZMITE ROLU AJ MATKY.
TERAZ STE MA ZASKOCILI. SESTRY? STE ROZMAZNANY NEZODOOVEDNY OTEC.
BOHUZIAL, MUSITE SA O DETI ZAUJIMAT AJ BABSKE VECI. MENZES, VLOZKY, PODPRENKY,
STUDOVAT TO
MOJA MATKA MALA SYNA, NENALI OTCA, A TERAZ CO?
A NENAKI SME ZIADNE TETKY.
TETKY LEN OBCAS.
VY STE FAKT CISLO. ZENA VAM UMREY CAKA ZE SA O DETI POSTARATECA VY SA LUTUJETE A DETI VAS POTREBUJU NIE TETKY.
@tomiholjubavi ano
@katharines neotravuj s DRISTAMI
psychologiu, asertivitu, sugesciu mam nastudovanu....
@tomiholjubavi LEBO........ TAKE R ADY PIS 10 R.
@zinew
Prvá prosba je : nepíš veľkými písmenami
Druhá: ešte raz a pomaly čítaj , čo píše autor....
- svoje dcéry nezanedbava ,iba poprosil sestry aby tie ženské veci riešili ony s dievčatami čo je pochopiteľné ( o menzese by som aj ja skôr povedala tete ako otcovi
Je úžasné, že celá rodina pomáha ( autorove sestry) či už fyxicky nejakými prácami ale najmä psychicky- vypočuť, objať, utrieť slzy, povzbudiť
Tretia : každý má právo na smútok a ten ich je veľmi čerstvý.... potrebujú to spracovať, naučiť sa znova žiť
Ahoj napísala som ti IP, nik kto tym neprešiel si nevie predstavit tú bolesť, som vdovou rok a pol. Len čas nás naučí žiť s tou bolesťou.
@frankenweenie Držím silno palce.
@frankenweeniechápem čo prežívaš, som na tom podobne môj manžel zomrel 21.2.2018, presne 4mesiace po našej svadbe poznali sme sa 8 rokov, bol to úžasný chlap tešili sme sa že si založíme rodinu, pozerali video a foto so svadby, zariaďovali byt... zomrel náhle, na zlyhanie srdca, deti sme nemali, bolesť je hrozná ale treba ju odovzdať do Božích rúk, tvoja žena aj môj manžel sú už na lepšom mieste vo večnej blaženosti a my čo sme ostali máme na tomto svete ešte nejakú úlohu, ty máš dcéry a musíš byť silný kvôli nim, tá moja mi nie je jasná...t ešili sme sa, plánovali rodinu a teraz toto... Ale dávam to do Božích rúk, prijímam jeho vôľu, verím že môj manžel už bol pripravený pre nebo,verím že Boh mi dá silu a ukáže smer a tú bolesť si treba prežiť a nepotláčať ak má prísť skutočná úľava, aj keď zabudnúť sa nedá,ale určite sa časom bude dať spomínať s láskou na spolu prežité chvíle bez tej mučivej bolesti...
je to ťažké, viem, čo prežívate, zaspávam s plačom, vstávam s plačom. Mne ostala dcéra, ktorá je na vysokej a má priateľa. Ja prídem z práce a nikto ma nečaká. Vás čakajú dve krásne dcérky, ktoré Vás moc potrebujú. Učte sa s nimi, hrajte, plávajte, lyžujte, korčuľujte, choďte na výlety... mne zomrel ocko keď som mala 5 rokov, teraz manžel, pýtam sa prečo? moc som závidela deťom, ktoré mali otcov, naša bola od malička do neho zbláznená. Určite Vás aj Vaše moc ľúbia a Vy ich, sľúbili ste manželke, že sa one postaráte, tak urobte všetko preto, aby boli šťastné, zvládnete to a raz sa Vám za Vašu lásku odmenia
@frankenweenie úprimnú sústrasť, ani neviem čo napísať skús hľadať manželku v svojich detickach, na smútok za niekým neexistuje recept ako nesmutit čas hojí rany veľa síl držím moc prsty v živote nech sa ešte usmievate nie cez slzy čas je dobrý lekár
@deti95060810 no to mu moc nepomohlo musí žiť kôli deťomchce to čas
@frankenweenie veľmi ju miluješ boli ste prepojený myslíš stále na to aby bola s tebou to je twn žiaľ čas myslím a posielam silu
@lussyl5 úprimnú sústrasť aj Vám verím že niekde ešte niečo krásne na vás čaká
@bobricek1979 neviem či pomohlo, to sa mňa nepýtaj....ale jeho...😉
Aj ja som zúfala, čítam rôzne tieto príbehy, viem, že nie som sama, ktorá, keď prídem z práce prvé zapálim manželovi sviečku k fotke a najradšej by som mu napísala na nebo ,,moc mi chýbaš láska moja,, ale viem, že dcéra má ešte potrebuje, som tu pre ňu. Píšem, lebo chcem vedieť Frankenweenie, ako to zvládate, prešiel už rok dá sa s tým žiť ?

@egrade aj nad týmto som už rozmýšľal. Ale keď ja mám zasa takú komplikovanú povahu, že nechcem nikoho zaťažovať . . . aha veď aj sem som už napísal . . . tak vyskúšam 🙂