Zostať v meste, či stahovať sa na dedinu?
Poznáte to, bývať v meste je super, človek má všetko po ruke, sadne do MHD a za chvíľu je v centre diania.... Pracovných príležitostí je rozhodne viac, občianska vybavenosť atd. Lenže pozemky neúmerne drahé...
Opak je dedina, nieje síce až taká občianska vybavenosť, ale ceny pozemkov prijateľnejšie. Pozitívum vidím aj v tom, že na dvore sa decka vyjašia, čo mi ušetrí čas behaním po ihriskách...
Zaujíma ma váš názor na vec, prípadne postrehy, ak ste niečo podobné riešili aj vy... Ďakujem 🙂
@mima4 uprimne gratulujem ju babatku..
Len niekedy si myslim, ze cloveku by neuskodilo uznat si aj preslap v diskusii.. Ja by som si nedovolila o niekom tvrdit ze moj nazor je viac len preto ze je iny.. A nie na materskej Sa ti nezmemsuje mozog ak ho nezanedbas, to uz je ale zas na kazdom.. Vela stastia..
@trdelnik234 ahoj... tak ja som bola zenou domacnosti 4 roky - priznavam ze som si to uzila - hlavne teda tu druhu matersku ktora sa natiahla kvoli zdravotnym problemom mojho syna... preto aj vsade pisem ze 3ti rok byt doma s dietatom ak si ho clovek ako tak vychovava je podla mna fakt dovolenka pre zenu ( a to teda pisem ako matka ktora musela riesit uz starsie narocne dieta a to s ktorym bola doma malo zdravotne problemy... ) a teda po oboch detoch som uz mala moznost sa vratit do prace... a jasne, nezjedla som vsetku mudrost sveta ani neidem v topankach kazdeho cloveka sveta ale mam uz tiez moznost posudit ako clovek vnima skutocnosti ked sedi doma na zadku - milion veci ktore ta nasledne vytacaju ked chodis do prace si pri tom sedeni doma ani nevsimnes, detto mnohe veci nie su tema pre manzelov pokial su takto jasne podelene role v rodine etc. ... zakryvat si pred tym oci mozes, pokial tu realitu nezazijes🙂 a co sa tyka toho ci sa scvrkava mozog - no, asi nie... ale clovek jednoducho zije v obmedzenom svete - obmedzenom ludmi s ktorymi sa stretava a temami ktore su pre neho prioritne... ( a to teda znovu som zena zijuca v meste so sirokym spektrom znamych a zijuca velmi aktivnym zivotom - napriek tomu na materskej k tomuto doslo a to som pomahala muzovi v jeho firme, riesila aj manazerske veci etc. ... ale jednoducho s uplne inym uhlom pohladu, inou volnostou myslenia, inymi obmedzeniami... takze mi pride usmevne sa bit do prs a tvrdit ze sa absolutne nic nezmeni a ako to je teraz bude naveky🙂 )
@dai
Hmm, mas pravdu a aj prispevky od mimy boli zaujimave, dokonca pre autorku temy velmi cenne ( aj ked teda velmi do tejto temy uz nepise). Takze nieco na tom bude, len vcera sa to akosi zbytocne hrotilo a opakovalo, takze mi ovela viac vadila forma ako obsah ( lebo argumenty tam boli na oboch stranach).
Napriklad vcera som nebola v robote, lebo mi vypadla opatrovatelka a veruze ten den bol uplne o inom, co sa logistiky tyka napriklad.
@dai mozem Len zopakovat, kedze Sa stale bavite o mne, ze som Sa nijde do prs nebila a netvrdila ze Sa nikdy nic nezmeni.. Ostatne, kto chce moze si to precitat..
Ked bude nieco co mi nebude vyhovovat budem hladat riesenia a nie sa stazovat ake je vsetko na prd.. A riesenia sa najdu vzdy, Len clovek musi chciet.. Nemusi hned predavat dom Lebo par diskutujucich na mk mi povedalo, aky hrozny zivot ma bude cakat po navrate do prace 😉 a este moj usudok povazovat za skresleny.. Veru taketo veci Sa ma dotykaju, lebo ja sa kazdeho nazor snazim respektovat a pochopit..
@trdelnik234 asi mas pravdu v tom ze tie prispevky nemusia byt take osobne, aj ked clovek si ten svoj nazor samozrejme chce obhajit a k tomu niekde patri aj spochybenie nazoru opacnej strany ( co je podla mna v diskusii ok, pokial je to spochybnenie podlozene faktami ci nejakou skusenostou )
ved to🙂 ja som tiez robila z domu asi pred 2mi tyzdnami lebo bol drobec chory... mne boli vsetky zapchy tak ukradnute🙂 do obchodu som vybehla rano ked tam nikto nebol, vsetko si vybehala, az na tu chorobu zivot gombicka🙂 samozrejme som to potom vsetko pracovne dobiehala po nociach co uz take zuzo nebolo🙂 ale organizacia dna a jeho priebeh bol diametralne odlisny ako pracovny den s 2mi detmi skolkarsko - skolackymi🙂
@jana_eyre to bitie do prs bola metafora... bili sa tu do prs obe strany - metaforicky🙂 a ze si to zacala brat osobne je tvoje rozhodnutie janka... ja by som tiez tvoj prispevok mohla zobrat osobne - tiez si pisala nieco v zmysle ze zivot v meste je o nicom🙂 ale proste tym ze viem pre seba svoje rozhodnutie zdovodnit tak mi ho nespochybni nikto na mk a nikto ma ani osobne napadnut nemoze - uz len preto ze nepozna moj zivot a moju osobu🙂
a neviem... stale nechapem preco si nevies priznat ze tvoj usudok je skresleny tvojim momentalnym sposobom zivota... ved je jasne ze inak budes zivot riesit raz ked budes pracovat, uplne ine problemy budes mat - to co teraz problem nie je nasledne bude etc. ... preco mas pocit ze niekto spochybnuje teba tym ze napise ze tvoj usudok je skresleny?
tu sa autorka temy pytala na skusenosti ludi a myslim ze to tu aj dostala - a pisali hlavne mamky na zaciatku ktore uz maju tu skusenost byt na md a aj potom v praci - a ak si vsimnes mnohe pisu ake bolo super na md byt v tom dome na dedine a ako sa to zmenilo potom - oni si uz tou skusenostou presli, teba to este caka... a mozno necaka ked si to zariadis inak, presne ako pises - mozes hladat ine moznosti...ono mozno preto sa ta diskusia osobne tak dotkla teba lebo ty si prave zacala spochybnovat tu pomatersku skusenost tych inych tym ze si tvrdila ze sa nic nezmeni ani potom... preto tolko prispevkov k tebe... podla mna keby napises ze teraz je to takto a je ti fajn tak s tym nikto nema problem, mozno by si zniesla par prispevkov typu - ved potom uvidis🙂 ale to by bolo tak vsetko... kaslat na take prispevky...ked si presvedcena o spravnosti svojej volby tak je vsetk v najlepsom poriadku a diskusia moze v klude pokracovat - kazdy si len haji svoje🙂 netreba sa hned urazat...
Presne mi napadol ten Paríž, že v centre žije stredná vyššia vrstva, v pekných starých priestranných bytoch. Deti chodia do dobrých škôl a rodičia sa metrom presúvajú do práce. To isté Barcelona a podobne. Chudobní sú sústredení na tých prímestských sídliskách, tam kde má metro konečnú. Na tých štvrtiach to je ale vidno. Všimnite si napr. vo Viedni tam kde je Prater, nehovorím, že je to ghetto, ale to sídlisko je také ošarpanejšie, vidíš tam potmavších a počuješ aj iné reči ako nemčinu, žije tam veľa prisťahovalcov.
Nie je dedina ako dedina. Ja na dedine byvam. Hned prva dedina za podunajskymi biskupicami. Ano, zapchy su (ale tie su aj na pristavnom moste, v centre, vlastne v celej Ba 😂) Som dievca z Petrzalky, ale po pravde: neviem si predstvavit vratit sa do bytu. Teraz v lete vyjdem na zahradu, mam tu bazen, sukromie. Do ba naskok. Takze naozaj je rozdiel dedina a dedina. A nemam pocit ze tu iba prespavame. To je hlupost... Kto to nezazil nemoze rozpravat... Nikdy by som nemenila. Ak mas blizko vacsie mesto, nerozmyslala by som... Pre mna to ma viac pozitiv ako negativ ☺️😊
@dai no kedze zas nemam moc cas, tak zatial Len tolko: Pouzivas prisilne metafory a dufam, ze si si vsimla, ze som pisala, ze "predpokladam" nie ze som si ista.. Je to riadny rozdiel..
A teda kto uz Len moze brat osobne to, ze som napisala co mne vyhovuje a ze aj mesto mam rada ale takto mi je lepsie, tak to uz je moc.. Naozaj nemam rada AK mi niekto vklada do ust slova ktore nikde nepisem, Len preto ze necita moje prispevky poriadne.. Ale ako som Tu raz citala, zodpovedna som Len zato co napisem, nie zato ako to kto pochopi..
@danielita18
@maciatkolulu ja som z dediny,viackrat sme sa stahovali,vzdy som byvala v dedine ako dieta a bola som spokojna,ako dospela v meste,aj v Anglicku v Manchestri(milovala som to tam) a ked sme odtial prisli na Slovensko zamilovala som sa do toho nasho domceka,je na konci dediny,za domom priroda,lesy,srnky...len teraz uz stale myslime na dcerku,co s nou bude,v dedine skoro ziadne deti nie su,ani skolka,nic,neviem ako si potom prisposobime pracu ked dcerku budeme musiet nosit do mesta,to je jedine,co nas trapi.a este ked bola dcerka babatko kolkokrat som mala az depresivne stavy,ze nemam kam s nou ist,ze co by som za to dala,keby som bola v meste,ale teraz je to uz ine,kazdy den sa bicyklujeme,tam u nas ma bude bavit chodit do prirody a tak..len uvidime ci aj dcerke bude dobre ked aj bude vacsia,asi ju to viac bude tahat do mesta za kamaratkami..
@angelinja tak ako píšu baby, preto som dala v mojom zahraničí, lebo je to všade iné. U nas v centre mesta žijú zväčša mladi, bezdetni profesionáli, často vo veľmi luxusných bytoch. Ti, co si založia rodinu uz potom kupujú domy, veľmi drahé blízko centra alebo "lacnejšie" ďalej od centra. Chudobní majú svoje štvrte ale aj tam väčšina žije v domoch, tu je skratka taký trend, ze kazdy chce mat dom, potom je aj to mesto riadne rozťahané. Ja mam do centra cca 25 km a to nie som na okraji mesta. Ale kedze tam nepracujem je mi to jedno. Veľa ľudí cestuje potom od nas vlakom alebo autobusom, je to rýchlejšie a ušetria na drahom parkovnom, ktore je u nas veľmi drahé. Sme druhý najdrahší po New York.
@jana_eyre ja som uplne pochopila ako si to myslela. Páci sa mi tvoj postoj a tiež ma zaskočilo ako sa ta snažili presvedčiť, ze sa mýliš vo svojom vlastnom názore a ze nevieš o čom píšeš. Kašli na to, niekedy ked ľudia nie su nastavení na rovnakej vlnovej dĺžke nepochopia aj ked sa to v dalších 10 príspevkoch budeš snažiť vysvetlit
@sisaka jemine... sa mi rata ze ju chapu hlavne zastankine zivota na dedine🙂 nikto sa ju nesnazil presvedcit, akurat sa tu pisalo o tom ze sa zmenia veci ked uz nebude doma na materskej... ona tvrdi ze nezmenia, ja som napr. pisala moju skusenost ze zmenia... ale ok... vsetci sme k nej zly a snazit sa niekoho o niecom presvedcit ( aj ked to tak nebolo ) je ten najvaecsi hriech na svete😀
@dai pozri neviem kto to tu pisal ale mozno aj ty, ale kazdy to projektuje na svoj zivot
ja mam deti 2 ( 11a 4r) byvam v KE, od bytu ku skole mam 50m ku skolke 250m a do prace 5km.Chodim autom. Byt sme kupovali nastastie az po tom ako firma kupila budovu takze to dost rozhodlo, okrem inych faktorov. Rano sa staram o seba a krpanu, velka sa oblecie, obriadi, desiatu jej spravim ale v podstate manazujem 1dieta, malej skolku mi zavru o 7,50 a naozaj ju zamknu a taky cas mozem ist do.... domov 🙂
takze ja MUSIM byt 7,49 v budove skolky aj keby traktory padali. Ako pracujuca matka naozaj nechapem blahosklonnost zien ze sak nejak bude, manzel pomoze sa poserujeme... hmm ja som emancipovana zena ale ked je problem s detmi na 97 % si to vyzerie zena, ci riesi odvoz/dovoz ci opering ci suport .
Takze predstava ako si s 2aviac skolko/skolo-povinnymi detmi budem kazde rano travit 30-60min niekde v zapche a suchat nozickami ci mi nezavru a ci nebude dakde havarka je na maslu. a to ja mam napr pracu ze ked pridem o 8 dobre ak o 8,20 aj tak dobre , dakujeme ze si prisla ale odrobis 8hod. Niekto pri pase, obchode... nuz nie vzdy sa to da bez stresu. No ale ak niekto ma zamestnanie typu predavacka a to teraz uplne bez urazky, tak sa proste zamestnam na miestnom valale a nerobim si vrasky, sak do roboty brnkacka...
@dai tak raz o mne pises, potom zas nie, kto sa v tom ma vyznat.. Neviem ci pisem ako hotentot, presviedsala ma mima, davala argumenty, kde otvorene napisala, ze jej nazory Su viac ako tiemoje, Lebo Su novsie..
S tebou som komunikovala preto, Lebo SI Sa podla tvojich slov vmiesala do nasej debaty.. Neviem kto z nas dvoch Sa Tu uraza, Lebo najprv mi napises, ako Sa moje prispevky mozu dotknut neviem koho a ked ta upozornim, ze som vobec nepisala to co tvrdis, tak Sa zacnes urazene ofukovat ze vlastne nepises o mne.. Vies, raz sme si pisali, ze rada diskutujes.. Aj ja.. A najviac co si na diskuteroch vazim je, ak si dokazu priznat svoju chybu, ze prispevky precitali zle, alebo nepochopili.. Ty namiesto precitania si mojich prispevkov Sa urazis a stale budes tvrdit nieco co som vobec nepisala.. Budiz..
ja lenze ked uz "na valal", tak na obecny urad robit sekretarku panu starostovi je urcite lepsie ako v Coop jednote. Prides na 8.00h a ides domov ( alebo uz si doma aj se detmi) o 15.00-15.30h
@trdelnik234 jooj ta ale na sekretakru sa ide az ked je na miestnom urade vyvesena cierna zastava 😀
tak vidno, ze pochadzame z rovnakeho regionu.

a v Holandsku nasadne polovica manazerov na bicykle a ide sa 🙂 Tam mam veru vela kolegov s velmi dobrymi jobmi, aj tych spominanych majitelov firiem co takto chodia..normalne sportovo obleceni, na biku do prace, v praci sprcha, tam v skrinke oblek ci ine fesi oblecenie a poobede spat...super cyklochodniky, zdravy duch 🙂