icon

Zostať v meste, či stahovať sa na dedinu?

ewisam
8. jún 2016

Poznáte to, bývať v meste je super, človek má všetko po ruke, sadne do MHD a za chvíľu je v centre diania.... Pracovných príležitostí je rozhodne viac, občianska vybavenosť atd. Lenže pozemky neúmerne drahé...

Opak je dedina, nieje síce až taká občianska vybavenosť, ale ceny pozemkov prijateľnejšie. Pozitívum vidím aj v tom, že na dvore sa decka vyjašia, čo mi ušetrí čas behaním po ihriskách...

Zaujíma ma váš názor na vec, prípadne postrehy, ak ste niečo podobné riešili aj vy... Ďakujem 🙂

mima4
9. jún 2016

@jana_eyre ano, je menej, pretoze ty cca 4,5 roka si mimo v tomto smere, za tie roky sa podstatne toho zmenilo, je ovela vacsia vystavba, viac ludi, aut, atd.... a cesty sa "nerozstiahli". Uz planujes robit mimo mesta sama, lebo vies ze tam je to dochadzanie

mima4
9. jún 2016

@trdelnik234
ja ju nepresviedcam, je cele roky doma, nezaziva denodenne zapchy, zisti to neskor sama, sice zasa bude dalsie minimalne tri roky doma... takze tak

m.i.r.i
9. jún 2016

@maciatkolulu pekne napisane..a veru, v zahranici byvaju prave majetnejsi a uspesnejsi ludia mimo mesta...a su prave ti co dochadzaju za pracou a uzivaju si potom klud na vidieku..v centrach byvaju v prenajatych bytoch cudzinci, socialne slabzi po 10 v izbe a podobne...samozrejme su aj v centre "lepsie" stvrte, ale je to skor pomenej....a ked, tak maju vilu alebo dom...nie v bytovkach...az mozno na najake super mezonety...
U nas je stale moderne byvat v meste, uzivat si hluk, akcie, smog...v centre naozaj len pranajimat...
Ked ono to je stale take slovenske...u nas si este musime zvykat...nie je ani kultura cestovania -- ako napriklad super uviedla jana_eyre - ze jej muz odstavi auto v Raci a ide elektrickou -- toto by sa malo praktizovat u kazdeho kde to ide...nemame sice idealne vlakove ci elektrickove mimomestske spoje, ani este poriadne odstavne parkoviska pri elektrickach, ale da sa najst..lenze u nas kazdy chodi autom, aj jeden ked ide do prace...vo velkych metropolach je normalne ze dolezity manazer v obleku a s kufrikom nastupi do metra a ide do prace, u nas su vsetci manazeri uz teraz a ist MHD je potom podradne..ved mam firemne auto, pripadne parkovacie miesto aspon vo firme, tak idem v zapchach, ale nebudem predsa ako obycajny plebs chodit elektrickou alebo busom...
Minule sme pozerali taky detsky dokument o cestovani co chodieval na stv 2 a tam bola Kanada a ukazovali ze maju napriklad 3 prudovu cestu a ten treti pruh je vyhradeny pre take auta, kde v aute sedia minimalne 2 ludia...maju osobitny pruh a tym padom zrychleny, lebo tam slo ovela menej aut...snazia sa tym uprednostit auta, kde sa vezu viaceri...tak by mamicky rozvazacky mali aspon osobitny pruh na ceste a manazeri co idu po jednom by stali v zapche..🙂 to len na okraj...ze vela veci u nas nefunguje este..a hlavne to myslenie ludi je este ine...

dai
9. jún 2016

@maciatkolulu nepoznam jedineho bohateho cloveka ktory by uprednostnil byvanie v Stupave pred byvanim v dome v BA🙂 ale nebudem ti to vyhovarat... ja viem ze sa tam ludia stahuju kvoli tomu ze su tam nehnutelnosti omnoho lacnejsie, detto domy a byty v dedinach v okoli BA - malokto tam ide kvoli dedinskemu zivotu... a uplne nerozumiem preco si to treba opeknovat tymi romantickymi recami - fakt ti ktori tam isli hladat dedinsky zivot tvoria mensinu...alebo ja poznam len tych nespravnych ludi🙂 este to je teda moznost🙂
ale suhlasim s tebou ze Stare mesto sa vyludnuje a byvaju tam vaecsinou studenti alebo nejaky zahranicny pracovnici v podnajmoch kedze toto byvanie je velmi neefektivne z pohladu logistiky - malo parkovacich miest, vaecsinou chybaju vytahy a vratnice v domoch, velky hluk etc ....

mima4
9. jún 2016

@dai
@trdelnik234
aj ja budem domaca pani a celkom sa na to tesim 😉

dai
9. jún 2016

@m.i.r.i ono nemozes porovnavat predsa nejaky londyn s ba... a jasne ze keby bolo v ba metro tak by uplne inak fungovala doprava... tu zial nie je metro, zial mhd vyzera ako vyzera a potom sa nemozes cudovat ze ludia nou cestovat nechcu... co sa tyka toho 3tieho pruhu tak tu bola tiez snaha o zavedenie niecoho takeho... pre mna ako matku je to trochu uletene, kedze vozim 2 deti, ktore musim cestou vylozit, cize urcity cas som v aute sama... detto vaecsinou si vozenie a vyzdvihovanie s muzom delime aby sme mohli obaja vykonavat svoju pracu - 1 rano odvezie, druhy poobede vyzdvihne...

jana_eyre
9. jún 2016

@dai ako o domacej pani si sa pokial viem vyjadrila len o mne, tak som si logicky vydedukovala ze aj teraz pises o mne.. A mna teda neuraza vyraz "domaca pani" len jednoducho nie je pouzivany, preto uvodzovky.. Pouziva sa pani v domacnosti ked uz..

maciatkolulu
9. jún 2016

@dai tak ja neviem s kym sa stretavas, ale ja poznam prave majetnejsich ludi a to prave zo spominanej stupavy a teda ceny domov su tam naozaj velmi nizke 🙂 prosiiiiim ta, preco pises hovadiny, ked si staci dat do googlu hocijake reality a tam to vidis. ALe ja sa fakt nemusim s tebou hadavat, predpokladam, ze nepochadzas z BA 😉 fakt nepisem v zlo,ale teda povedz mi kde je hradza pri ktorej byvas, lebo hradza teda tento termin sa pouziva pre petrzalku 😀 a teda ak byvas v centre a podla popisu by si mala byvat niekde v okoli woow toys 😉 a to je teda riadny hluk, ci hces, ci nechces. Pozri ja som napisala, ze kazdy byva tam kde chce, ale pausalizovat ludi, ze su vynervovany z dochadzania je fakt na smiech, tyto vynervovany, si vecer dvacnu vinecko na svojej chudobnej teraske, hodia sa do virivky a zaplavaju si a daju si saunu napr. 😀 Je nepopieratelny fakt, ze bohatsi ludia su realne vacsinou mimo mesta, jasne, ze centrum vzdy ostane najdrahsim, ale vacsina zarabajucich prachatejsich tatikov tam mozno prebyva cez tyzden ked ma vela prace a rodinku ma na tom chudobnom vidieku.... Ja neviem ake mas skusenosti ty, ale tieto mam ja. A naozaj je uplne zbytocne sa dohadovat. Kazdy ma svoj nazor. Ten moj som opisala. Byt v meste a dom na viedieku etc 😀 alebo zeby atd 😀

mima4
9. jún 2016

@m.i.r.i je pravda, ze majetnejsi ludia v zahranici sa sustredia na vidiek, ale oni nechodia denne do prace, lebo su majetnejsi...mozno v meste maju firmu, raz-dvakrát do tyzdna idu očeknut, v akom je stave a to staci....

dai
9. jún 2016

@maciatkolulu 🙂 ok, urcite mas pravdu vo vsetkom🙂
http://www.topreality.sk/predaj-7i-rod-dom-220m...
za takuto sumu kupis v BA v lepsej novostavbe byt o nejakych 100m2 ... dom v podobnej velkosti stoji najmenej 2x tolko... ale ty mozno teda byvas v nejakom zamocku spolu s tvojimi kamaratmi🙂 nic v zlom...
Ano, byvam v 3izbovom byte v Petrzalke - verim ze ta to potesi🙂 a zije sa mi super...

nanaaa
9. jún 2016

Ja som bola mestky clovek cely zivot, byvam dva roky na dedine sice len 10 minut od mesta a nemenila by som. Zaciatky boli tazsie, doprava, nebolo vsetko po blizku, ale casom som si uvedomila, ze lepsiu vec sme nemohli spravit. Deti su stastne, mam svoju zahradku, nemusim jest chemiu. Klud, prirodu, priestor a verte ci neverte ine deti na dedine ako v meste...moja skusenost ( samozrejme nie vsetky). Tak ako to v zivote chodi vsetko ma svoje vyhody a nevyhody no je na cloveku co uprednosti. Zijeme v 21 st, obklopeni odpadmi, stresom, strachom a nekvalitnou stravou. Dalo by sa o tom pisat. Dedina ma svoj klud a pokoj, ale kazdy z nas je iny a ma ine priority. Auto je velky pomocnik bez neho na dedine tazko.

dai
9. jún 2016

@maciatkolulu http://www.topreality.sk/luxusny-dom-za-prijemn... toto sa tam predava ako luxusne... stale za cenu za trochu lepsi byt v novostavbe v ba🙂

jana_eyre
9. jún 2016

@mima4 tie zapchy boli aj pred 4 rokmi.. Skus si precitat ako si sa somnou bavila a potom hovor o tom ako ma nepresviedcas... Vela krat sme Sa nezhodli, to ale neznamena, ze to niekedy neprezenies..
A napisat mi ako tam je viac aut, vacsia vystavba a vacsie zapchy a predsa vidiet vacsiu vyhodu v meste je trocha schyzofrenicke, nie? Tie zapchy Su v meste a stoja v nich Vo velkej miere obyvatelia mesta..

nienna
9. jún 2016

Ja som cely zivot byvala v dome, manzel je z panelaku. Kupili sme dom s obrovskou zahradou, v dedine kde je vsetko a je kusok od mesta, avsak ja by som chcela ist zit do mesta. Nevyhovuje mi socialna izolacia, vsetky deti su vonku na svojich zahradach, nemaju dovod ist von, nie som velmi typ na nadvazovanie priatelstiev takze nic moc....ale mojmu muzovi sa tu velmi paci. Dost ma vsak hneva a odradza, ze panelakove byty stoja hrozne vela penazi na to, v akom su stave. Vsak oni uz vlastne dosluhuju, dam zan pomaly 100 tisic a o par rokov nas stade mozno vystahuju, lebo ho budu musiet zrovnat so zemou...ved tym ze ich zateplili, len zakryli ten hrozny stav :-/ a zase na novostavbach sa mi nepaci, ze su to take mrtve betonove stvrte a o kvalite dnesnej vystavby tiez nie som presvedcena.....takze tak.....no a este tie mesacne platby do fondu a pod. My mame vo velkom dome o polovicu mensie naklady ako svokra v 3izbovom zateplenom panelaku.....

timea7
9. jún 2016

myslím, že je úplne zbytočné sa hádať a vyzdvihovať prednosti či už bývania na dedine alebo v meste, lebo každý to vidí inak. Niekto vidí v kosení trávy zábavu, má radosť z krásneho trávnika,niekto stále sa opakujúcu prácu navyše. Niekto vidí v pestovaní zeleniny relax, koníčka, niekto nezáživnú činnosť, ktorá ho oberá o čas, ktorý môže využiť ináč. Niekto vidí v tom, že sa mu deti hrajú za domom na dvore výhodu, iný nudu, stále to isté prostredie, bez možnosti pokecať s inými maminami. Niekto nezvláda denné dochádzanie a posúvanie sa v zápche hodinu tam a hodinu späť, niekto ten čas využije na počúvanie angličtiny....Ak má rodina deti, z ktorých jedno alebo obaja chodia napr. na hokej, plávanie, korčuľovanie, je asi pohodlnejšie žiť v meste, ako každé ráno veľmi skoro deti budiť na tréning. Niekto tu písal, že dedinu považuje vhodnú tak re starých ľudí na dožitie, ja si naopak myslím, že pre starších je lepší byt - blízkosť susedov, lekára, obchod, starý človek má menej síl a financií, sám zvláda údržbu domu ťažšie ako mladý. Je zbytočné niekoho presviedčať, prečo je to a to lepšie. Ako pre koho a v akom časovom úseku života.

bridgetfidget
9. jún 2016

@m.i.r.i v mnoho mas pravdu, ale ani v Londyne to nie je cierno-biele s tym byvanim, mam kopec znamych, co sa 'vystahovali' z mesta na 'vidiek', ale nie je to kvoli cerstvemu vzduchu- dovodom su vzdy bud financie (ako sa rodina rozrasta a treba viac miesta ale zaroven si udrzat rovnaky zivotny standard) alebo skoly, to mam mnozstvo prikladov. Laska k vidieku, sen o farmarceni atd je asi minoritny- nehovorim ale, ze nemoze byt. Tiez, ludia, co sa narodili v Londyne sa malokedy stahuju uplne mimo, ti vacsinou ostavaju- radsej v tych spominanych mezonetoch s minipatiom, ale v meste. To som si vlastne uvedomila az teraz, ked som si v mysli presla vsetkych znamych prestahovanych 😃

Co sa tyka mhd- velka pravda, za roky od Slovenskych znamych som zazila vzdy rovnake otazky a zhrozenia, ked som vysvetlila, ze obaja dochadzame do prace mestskou dopravou. Par z nich sa na mna pozrelo nemym vyrazom, akoby som u nich klesla 😂 az mamina mi neskor vysvetlila, ze na SVK sa mestska doprava povazuje za nieco podradne, divne; ako studentka kedysi na svk som svoju podradnost nevsimla, haha

mima4
9. jún 2016

@jana_eyre tie zapchy su na trasách cezpolnych, vystavba je pdostatne mohutnejsia, v grobe, Miloslavove, dunajskej..atd.. mam kopec známych, a rodinu, je to teraz o uplne niecom inom.

a myslim si, ze sa s tebou bavim slusne a nepovazujem za nieco hrozne napisat, ze 4 roky uz nechodis do rpace, lebo je to fakt...

a jasne, ked tebe vyhovuje zit tam, preco nie... rob len to, s cim si ty sama spokojna.

cielom diskusie by nemalo byt vnucovanie zmeny postoja, ale vymienanie si nazorov a postojov

bridgetfidget
9. jún 2016

@mima4 by si sa cudovala, MM ma dost kolegov, ktori byvaju naozaj dalej, a bud teda denne dochadzaju, co je podla mna hroza, alebo maju mini bytik, ci uz nejako inak vyriesene ubytko v Londyne cez tyzden, vacsinou chodia Domov na vikend-piatok vecer az pondelok rano. Je to ale starsia generacia-sledujem, ze sa to postupne meni nastastie, skor vek nad 50, manzelky zeny v domacnosti, doma 3-5 deti vo veku 10-20 rokov, ale maju 'palace'...nevidia si deti poriadne otca a to dlhodobo, cele detstvo, a casto to vyzera, ze otcom to tak vyhovuje. Ja by som takto nebola, to sa radsej uskromni a byt spolu, ved to naozaj nie su socialne pripady, vyzili by pekne aj blizsie k sebe.

jana_eyre
9. jún 2016

@mima4 nie, to nie je nic hrozne s tym suhlasim a nikde ti to ani nevycitam..

ale nepaci sa mi ak mi niekto pise, ze mam skreslene predstavy, len preto lebo som 4roky na materskej akoby som zila v bubline a nevidela svet okolo seba, nepohybovala sa medzi ludmi, nechodila do mesta a zdrzovala sa len na svojej zahradke, nerozpravala sa so susedmi..

tak isto sa mi nepaci ak tvrdis, ze tvoje zazitky bez deti su viac ako tie moje, pretoze tie moje su starsie.. a to iste tvrdis vlastne aj o sprostredkovanych zazitkoch - ze zato, ze tvoji znami nie su spokojni so zivotom mimo mesta, tak tie moje sprostredkovane zazitky znamych su menej, pretoze hovoria pravy opak.. to jednoducho nepokladam za normalnu diskusiu a nepresviedcanie..

sisaka
9. jún 2016

V "mojom" zahraničí žijú v bytoch len chudobné rodiny s deťmi. Akonáhle ľudia plánujú dieta hľadajú aspoň maly bezgarazovy dom, duplex... V bytoch žijú s rodinami len veľmi chudobní, alebo čerství prisťahovalci. Byty su dobre na začiatok pre mladých, na share, pre singles a potom starších s odrastenými deťmi. Za seba dom v meste, ak to nejde, tak na dedine, ale blízko mesta.
Ja síce bývam v meste ale koli cestovaniu som menila prácu, kedze som 3 roky trávila ráno pól hod. v aute a poobede aj hodinu a mne to fakt stačilo. Teraz mam robotu ani nie 10 min od domu a to je fakt obrovský rozdiel a obdivujem každého kto dôkaze hodiny presediet v zápche každý den.

andrejka2424
10. jún 2016

Tak my sme si kúpili byt v Banskej Štiavnici a okamžite by som menila za dom(pred tým sme spolu bývali 2 roky v dome) ,ale ceny domov sú tu pomerne vysoké- možno aj kôli veľkému záujmu o nehnuteľnosti ľudí najmä z BA.

trdelnik234
10. jún 2016

@dai

Ahoj, no neviem ci som uzkocitna, ale ked som citala tu konverzaciu medzi mimou4 a jankou, tak mi to natahovanie medzi nimi prislo take, ako som napisala.
Ja vnimam vyraz ze "zena v domacnosti" si trosku inak a asi to bude tym, ze som na normalnej slovenskej materskej a ani na RD nikdy nebola. Proste mam pocit, akokeby sa tu mamickam, co su na RD davalo permanentne najavo, ze "si nevidia dalej ako za plot".
Tak ale asi som jedina, kto to tak zavnimal.

trdelnik234
10. jún 2016

@mima4

Srdecne gratulujem. Kedy mas termin?

mima4
10. jún 2016

@trdelnik234 čoskoro 😉

trdelnik234
10. jún 2016

@mima4

Super, tak to sa tesim s tebou. Naozaj som sa ta nechcela dotknut vcerajsim prispevkom ( a keby som vedela, ze si pred terminom, tak uz vobec nie).

mima4
10. jún 2016

@trdelnik234 pozri, ja som nemyslela to v zlom, a berem, ze na materskej bude sa mi zmensovat mozog a obzory..to je fakt a čo, zabijem sa? 😀

angelinja
10. jún 2016

@sisaka nechcem sa hadat ale nieje pravda ze v zahranicibziju chudobni v mestach.taky pariz napriklad.chudobnejsi ziju na okrajoch mesta dochadzaju vlakom kde je ale uplne ine spojenie ako u nas.cize lepsie. Mhd pouzivaju aj kravatkovi teda metro alebo nasadnu na skuter daju si cierny overal na oblek a idu.ano nehovorim zas o nejakom majitelovi firmy

bridgetfidget
10. jún 2016

@angelinja myslim, ze @sisaka hovori o Kanade- uz Len z prispevkov vidno, ze aj v zahranici je to vsade ine, ine v Kanade (neviem, kde presne sisaka mysli)-, ine v Londyne, ine v Parizi, ine v Bratislave; takze porovnat, ale velmi zaujimave pozorovat trozdiely

trdelnik234
10. jún 2016

@mima4
😀 tak hadam si to tiez raz vyskusam a potom o tom pokecame.
Nezabudni nam potom napisat a dat fotecku. Nechate sa prekvapit ci uz viete pohlavie?

P.S Sorry za prispevok mimo temu, ale v Parizi je konecne leto,tak mi asi prepina.

vroni
10. jún 2016

@angelinja, myslim, ze @sisaka opisovala situaciu v Kanade, nie vseobecne. Tu (v At) sa tiez lepsie zarabajuci drzia skor v centre mesta pripadne vo vilovych stvrtiach, do satelitov a na okraj mesta sa stahuje najnizsia stredna vrstva, ktora na byt v centre ani dom v dobrej stvrti nema a napriek tomu si chcu "prilepsit".
Mna osobne by na dedinu nedostali ani parom volov. Denno-denne dochadzat, detom robit sofera, kino ci dvadlo planovat ako dovolenku v australii - nie, dakujem, neprosim. A mrkvu si dopestujem aj v nasej uterakovej zahrade v meste (uterakovou ju nazval moj muz, ze ma velkost akurat na rozprestretie jedneho uteraku. Ale ked ju ma pokosit, tvari sa ako keby musel pokosit vsetky oravske luky)