Zrušenie otcovstva a osvojenie si dieťaťa novým dieťaťom
Ahojte žienky . Je tu niektorá z Vás, ktorá riešila zrušenie otcovstva s následným osvojením si dieťaťa novým partnerom ?
@ladydzej Ahoj, pri mne to tak bolo ked som este bola dieta. Biologicky otec s tym suhlasil(nakolko rad pocul ze nebude musiet platit alimenty) a bola som osvojena inym. Podal sa navrh na sud, s tym ze bio otec dietata s tym sublasi resp.v tvojom pripade chce byt vymazany. Neviem ci ste zobrati s novym partnerom, moja mama tam pisala aj ohladne priezviska, zle som znasala ze sa volam inak vsade som si pisala nove priezvisko aj ked som sa tak nevolala. Ak s tym teda bio otec suhlasi nebudes mat na sude problem. Len ci si aj partner zvazil ze osvojenim v podstate je to uz "jeho" dieta a v pripade rozvodu by platil alimenty on v podstate na dieta ktoreho nie je bio otcom. Ak zobrati nie ste tiez sa to da ale tam postup neviem.
Pripad z okolia: slecna priatela s kt.zila podviedla s ex s ktorym uz jedno dieta mala, bol zapisany ako otec dietata ten priatel aj ked vedel ze dieta nie je jeho, staral sa ako o vlastne o obe deti, slecna sa s nim rozisla a teraz chce dat zapisat ako otca dietata do RL realneho biologickeho.
@zuzanockamt uz tu boli take diskusie a tiez sa tam pisalo, ze ak sa povodny otec vzdava otcovskych prav, tak len vtedy, ak sai dieta nasledne osvoji iny. teda dieta, ktore malo otca o neho nepride. lebo to nie su len otcovske prava, ale aj povinnosti - a dieta by tak prislo o druheho zivitela s vyzivovacou povinnostou.
to, ze je vela deti bez otca v RL, to je vec od narodenia. nie tento pripad.
@ladydzej
Ako v každej diskusii aj v tejto je akurát plno dojmov a pojmov, ale kopa nesprávnych "rád", len niekoľko príspevkov k veci. Preto to skúsim zhrnúť:
Zakladná pointa je, ktorá tu už bola spomenutá, že biologického otca možno vyčiarknuť z rodného listu (=právne už otcom nebude) len tým spôsobom, že si dieťa niekto iný osvojí (=pôvodný otec vymazaný z RL, nahradený menom inej osoby, ktorá od toho momentu bude z právneho hľadiska otcom dieťaťa).
Nejde len o zrušenie rodičovských práv, ako tu bolo opakovane spomenuté. Rodičovské práva sa za určitých okolností pozastavujú, obmedzujú alebo odnímajú existujúcim rodičom zapísaným na RL, ale to neznamená, že zrazu nie sú rodičmi (nedochádza k výmazu ich mena ako rodiča v RL).
V o Vami uvedenom prípade by však šlo o osvojenie dieťaťa. Ak biologický rodič zapísaný v RL súhlasí s osvojením dieťaťa inou osobou (a tá spĺňa predpoklady), je celé konanie rýchlejšie. Ak by otec dieťaťa súhlas nedal, ale neplatí výživné, neprejavuje záujem o dieťa atď, tak v takom prípade súd po dokazovaní osvojenie zvykne povoliť.
Osvojenie znamená, že biologický rodič stráca s dieťaťom všetky väzby, teda nemusí plniť vyživovaciu povinnosť, dieťa po ňom nebude dediť a pod., do všetkých týchto vzťahov vstupuje ten rodič, ktorý si dieťa osvojil. Zároveň by bolo jednoduchšie, ak by ste s novým partnerom boli manželia.
To je zapretie otcovstva a da sa urobit len v nejakej urcenej lehote, presne nepamatam, inak sa to uz neda (v zaujme ochrany dietata, aby neostalo “bez otca”) jedine ak si dieta osvoji novy partner a su na to splnene zakonne podmienky, treba si precitat zakon o rodine, vsetko sa tam dozvies.
@via88, biologicky otec otcovstvo zaprieť nemôže. Otcovstvo môže zaprieť len muž, ktorý bol označený za otca prvou alebo druhou domnienku, ale biologicky ním nie je. Inak nie. Proste biootec, ktorý je raz v rodnom liste nemôže zaprieť otcovstvo. Ani na základe štvrtej domnienky - na MK tak písali. Môže sa vzdať rodičovských práv, ale to hovoríme o niečom úplne inom.
@draik ja som vlastne pochopila otazku tak, ze “ak je v rl zapisany biologickym otcom” - ze rl ho povazuje za biol. Otca - co je vyvratitelne (no snad toto uz chapem dobre). Takto som sa doplietla, ano. Tolko k tvojej otazke, a povodne som viac smerovala k tomu, co je mozne podla zakona o rodine - nie zrusenie, ale zapretie, samozrejme len v zmysle podmienok zor, co nemusela automaticky prispievatelka aj splnat. Takto.

@ladydzej jasne