Zrušila som krst dieťaťa
Neviem, ci som sa zmenila ja, alebo svet okolo mna, ale nieco vo mne sa zlomilo. Ked sa narodilo nase dieta, brala som krst ako automatiku. Lebo sa to „tak robi“. Lebo babky to cakali. Lebo svadba v kostole, lebo sme boli „veriaca rodina“.Lenze teraz – ked prisiel cas dohodnut termin – som to stopla.som si uprimne uvedomila, ze cirkev pre mna uz nepredstavuje to, co kedysi. Nevidim v nej pokoj, lasku ani pochopenie. Vidim pravidla, posudzovanie, povrchnost.Mate niektora podobne pocity? Zrusili ste krst? Lutujete to?
Nemám pokrsteneho syna. Ale ja som ateista, do kostola ani nepachnem.
@martin96321 Martine, ano mi sme národ najuvedomelejší a na náš Česko.
Len žiaľ nie všetci sa tak ale správavajú ale postupné sa to zlepšuje.
Preto je fajn vedieť čo robí cirkev a hľadať boha sám v sebe, on ajtak nie je hmotný je to len nekonečná energia.
A kostoli kedysi slúžili na iné účely ako dnes.
@predajcake Cirkev robi vela dobrych veci. Bohuzial aj vela zlych.......Vedenie musi byt ci uz v skoke,praci ,state tak aj v cirkvi aby zas nenastupili " duchovní vodcovia" a bol by bordel.
@cecilia29 ja si myslim, ze prijimat sviatosti bez vlastneho presvadcenia je ruhanie sa Bohu,...tak isto, ako je povazovane za hriech prijimat eucharistiu bez spovede, tak by som povazovala ,ze aj prijimat sviatost krstu bez vladtneho presvadcenia je hriech....lebo v tom pripade, moze ist do kostola na prijimanie hocikto a proste ked neveri, nic sa nedeje.....
Ale o inom som chcela...🙂
Neboj, poznam vsetky sviatosti a aj ich vyznam. Nabozenstvo som mala 13 rokov🙂
Moja pointa bola, preco si musim ist vybavovat ja zrusenie byt sucastou cirkvy ak sa ma nikto nepytal, ci jej sucastouch chcem byt.....
Ale ja taktiez chapem tvoj postoj a vieru v to. A aj to plne respektujem....cely cas som sa tu znazim poukazat na to, ze si tu ludia nechcu priznat, ze toto rozhodnutie robia bez vedomia dietata a jeho nazoru na danu vec. Tvrdis, ze krstom sa pre dieta nic nemeni...meni, prinajmensom ak nechce byt jej clenom musi on riesit vystupenie....nie ty,ale on bude behat kade tade a riesit to....
A naozaj, kludne dajte krstit deti... ale netvarme sa, ze tym nerozhodujem bez vedomia dietata. ..lebo rozhodujem . A ja naozaj nemam nic proti nikoho viere, ani krstu ani birmivke...🙂 len mi ide o pointu priznania si veci. To je vsetko🙂
@kremlicka250 Ak niekto je sice pokrsteny,ale neciti to tak,nezije tym a nemieni zit v cirki,tak ho krst nijako neobmadzuje ani nazavazuje k nicomu. Nemusi z nicoho vystupovat. Narodila si sa,lebo Tvoji rodicia si vrzli........nikto sa Ta nepytal ci chces byt narodena na slovensku,nikto sa Ta nepytal v 15 rokoch ci chces slovensky obciansky,ci nechces nahodou ine obcianstvo........mna skor trapi,ze sa neda vystupit zo statu nez z cirkvi😁
@kremlicka250 Ak niekto je sice pokrsteny,ale neciti to tak,nezije tym a nemieni zit v cirki,tak ho krst nijako neobmadzuje ani nazavazuje k nicomu. Nemusi z nicoho vystupovat. Narodila si sa,lebo Tvoji rodicia si vrzli........nikto sa Ta nepytal ci chces byt narodena na slovensku,nikto sa Ta nepytal v 15 rokoch ci chces slovensky obciansky,ci nechces nahodou ine obcianstvo........mna skor trapi,ze sa neda vystupit zo statu nez z cirkvi😁
@martin96321 trosku tu pleties veci....neviem, ze by bola v ustave sloboda narodnostivybrania🙂
@martin96321 trosku tu pleties veci....neviem, ze by bola v ustave sloboda narodnostivybrania🙂
@kremlicka250 nieje ,ale bolo by to pekne mat moznost vyber😎
@martin96321 akože nedá - dá sa odsťahovať
@martin96321 akože nedá - dá sa odsťahovať
@tulipanik12 Stale si obcan statu aj ked sa odstahujes.......nezbavis sa toho presne tak ako krstu😁
@tulipanik12 Stale si obcan statu aj ked sa odstahujes.......nezbavis sa toho presne tak ako krstu😁
@martin96321 občianstva sa zbaviť dá, krstu nie
@martin96321 ľudia nebuďte všetci ako čerstvo vytiahnutí z vajec
@martin96321 ľudia nebuďte všetci ako čerstvo vytiahnutí z vajec
@tulipanik12 O tom som vravel......podmienkou pre vystupenie z cirkvi nieje vstupenie do inej. 😁 na rozdiel od vystupenia zo statu.
@evansova A kde je napisane ze nepokrstene dieta nemoze chodit na nabozenstvo? Nas syn nema krst a chodil na nabozenstvo
@martin96321 Isté môže, ale naše vnučky sa rozhodli takto.
@martin96321 moj muz vystupil z katolickej cirkvi, islo to oficialne cez Vatikan
@carolynka som počula, že je to dosť komplikované a na dlho. Že robia obštrukcie.
Dobre si urobila. Ja som žiaľ zo zvyku v rodine dieťa dala pokrstiť, v istom roku malo ďalšie dieťa prijímanie a ľutujem iné rozhodnutia doteraz. A áno práve preto že zrazu sa mi v mojom okolí objavilo toľko zlých pokryteckých ľudí ktorí si o sebe myslia že sú niečo viac len preto, že každú nedeľu a sviatok trčia v kostole. Uvedomila som si, že moje deti budem viesť k dobru a k tomu nepotrebujem túto frašku. A aby sa nikto do mňa "neobul ". Áno aj medzi praktizujúcimi kresťanmi sú určite naozaj dobrý ľudia. Nie však v mojom okolí
@marth16 ja mám vo svojom okolí samých ateistov. Všetko dobrých, zodpovedných a múdrych ľudí. Žijú prikladne a dodržujú zákon. Tie Zákony , ktoré vlastne kopírujú desatoro.
@carolynka som počula, že je to dosť komplikované a na dlho. Že robia obštrukcie.
@zazka666 ano, ze to bolo velmi tazke ale on bol odhodlany. Muz je Ir a potom co sa prejavili vsetky tie skandaly irskej katolickej cirkvi do nej nechcel patrit. Aj jedneho z jeho najlepsich kamaratov sexualne zneuzival knaz ked bol dieta. Plus magdalenske pracovne atd, cirkev Tu tym dost utrpela.
@zazka666 ano, ze to bolo velmi tazke ale on bol odhodlany. Muz je Ir a potom co sa prejavili vsetky tie skandaly irskej katolickej cirkvi do nej nechcel patrit. Aj jedneho z jeho najlepsich kamaratov sexualne zneuzival knaz ked bol dieta. Plus magdalenske pracovne atd, cirkev Tu tym dost utrpela.
@carolynka neorzumiem čo je magdalenske ?
@carolynka neorzumiem čo je magdalenske ?
@carolynka je aj film: padle zeny....ale o tom asi vies predpokladam
@carolynka je aj film: padle zeny....ale o tom asi vies predpokladam
@kremlicka250 ano, videla som. Teraz najnovsi film o tychto instituciach je s Cillianom Murphym,vola sa to Small Things Like These, neviem ci sa to da na Slovensku pozriet.
@carolynka uff, sila. O to viac som presvedčená ateistka.
@kremlicka250 ano, videla som. Teraz najnovsi film o tychto instituciach je s Cillianom Murphym,vola sa to Small Things Like These, neviem ci sa to da na Slovensku pozriet.
@carolynka ano, viem o nom🙂 verim,ze sa k nemu dostamem. Dakujem za tip kazdopadne🙂
Ty nechceš posunúť dieťa k viere, ktorú ti dali rodičia, im ju dali starý rodičia...? Ja som vďačná, že ma moji rodičia pokrstili, viedli k viere. Vždy, keď som sa z niečoho tešila, ďakovala som pánu Bohu, vždy, keď som sa trápila, prosila som pána Boha. Mám pocit, že nejako tak spolu plávanie životom v dobrom aj zlom. A nie, nesedim stále v kostole.
Ak by dieťa chcelo svadbu v kostole- bude si musieť pracne robiť ročnú prípravu v dospelosti. Pokrstite ho v detstve a ma to na cely zivot, hocijake sviatsti bude chciet v dospelosti ovela jednoduchsie
Ak by dieťa chcelo svadbu v kostole- bude si musieť pracne robiť ročnú prípravu v dospelosti. Pokrstite ho v detstve a ma to na cely zivot, hocijake sviatsti bude chciet v dospelosti ovela jednoduchsie
@zamanitka nemusi mat ziadne sviatosti ak hude chciet svadbu v kostole a ak prejde dobrovolne na akukolvek vieru urobi vsetko rado. Ale ak ho uviazu ku katolikom a bude chciet inu vieru - smola na cely zivot, bude pracne vystupovat.
@zamanitka a aku rocnu pripravu?
Poziadas a este pred 5 minut svadbou ta pokrstia.
@zamanitka V kostole moze mat svadbu aj ateista. Knaz ma povolenie sobasit a moze robit aj civilny sobas ........

@kremlicka250 ako sa da vybavit vylucenie z cirkvi? Kedze krst nesie znaky nezmazatelnosti uz Ta ho nic nezbavi
@martin96321 presne, vnútorne ťa krstu nič nezbaví. je to nezmazatelna pečať. ak niekto vystúpi, tak len papierovo.