Zrušila som krst dieťaťa
Neviem, ci som sa zmenila ja, alebo svet okolo mna, ale nieco vo mne sa zlomilo. Ked sa narodilo nase dieta, brala som krst ako automatiku. Lebo sa to „tak robi“. Lebo babky to cakali. Lebo svadba v kostole, lebo sme boli „veriaca rodina“.Lenze teraz – ked prisiel cas dohodnut termin – som to stopla.som si uprimne uvedomila, ze cirkev pre mna uz nepredstavuje to, co kedysi. Nevidim v nej pokoj, lasku ani pochopenie. Vidim pravidla, posudzovanie, povrchnost.Mate niektora podobne pocity? Zrusili ste krst? Lutujete to?
Dieta nema žiadny dedičný hriech, to je výmysel cirkvi. Aj teraz je to Božie dieta, tak ako si aj ty. Stačí ho viesť k morálnym zasadam a žiť tak. Boh nie je v žiadnych kostoloch, ale v tvojom srdci, volá sa láska, aj spájat sa s nim môžeš cez srdce a bez farára a ich pravidiel. 🙂 Cnosti, viera a príroda, čistá láska, tam Ho najdeš.
@lion777 to nie je úplne to isté. stále ti chýbajú sviatosti, milosti, odpustenie hriechov, eucharistia ❤️ telo Kristovo, to všetko dostávaš iba skrze kňaza
@luccija ak by bolo pokrstené a v dospelosti to citilo inak, tak stále môže nepraktizovať.
prečo mu ale uz od zaciatku zatvoriť dvere? on si ich vie predsa zatvorit aj sám, ak bude chcieť, ale pokrstený vždy sa bude vedieť a môcť vrátiť, ak by chcel
@nin12345 strach z coho? Cela katolicka viera je postavena na strachu. Ked nieco nespravim, tak ma caka trest.
@zmrzlinka8 pokrsteny nemusi praktikovat. To co je za alibizmus? Ked bude chciet, vieru a cirkev aj s jej narucou podmienenou absolvovanim nejakych obradov najst moze kedykolvek. Ale absolvovanie nejakych obradov mu nezaruci vobec nic.
@simca06022011 málokedy sa už dospelý dá pokrstiť.
ja som pokrstená bola, našťastie, len v období socializmu bolo in byť neveriaci, tak ma učili na skole a som tomu uverila, že veria iba jednoduchí, hlúpi ľudia... až potom život mi ukázal, ako veľmi som sa mýlila a získala som pokoru. Myslím, že aj tým, že som bola ako dieťa pokrstená, mi bolo jednoduchšie Boha nájsť. Ako samoživiteľka to nebolo jednoduché... k Bohu prídeš buď cez trápenie, alebo cez lásku. Teraz veľmi ľutujem, že moje dieťa nemá Božiu ochranu, je v živote sám, jedináčik, nemá otca, súrodencov, iba mňa. Modlím sa za odpustenie mojich chýb z mladosti... a modlím sa za odpustenie mojich aj jeho hriechov, lebo jeho hriechy sú kvôli mne, že som ho nenaučila. Teraz nemá možnosť len tak prísť k Bohu ako ja... musel by 1. nadobudnúť vzťah, 2. dva roky sa pripravovať na krst. Ešte to nie je stratené, ale je to dosť nepravdepodobné, keďže je to dospelý zaneprázdnený človek. Raz sa ma pýtal, čo mi viera dáva, povedala som, že pocit radosti a šťastia. To sa nedá popísať. A je mi ľúto, že moje dieťa toto nemá.
@zmrzlinka8 nikdy nevieš ako a kedy tvoje modlitby privedu tvoje dieťa k Bohu.Dcerin kamarat francuz pobudol u nas pred par rokmi pri svojej ceste okolo sveta.Neveriaci,IQ mozno aj 200,hladajuci zmysel zivota.o.i.vynimocne krasny muž.Nevyhladaval to co vsetci turisti,on chcel poznat skutocny zivot.V Rumunsku sa stratil v lese,ale tak,ze už zúfal,hladný,motal sa dookola a nevedel si rady.Stretol ho tam v lese mnich,ktory vedel po anglicky a zobral ho ku nim do klastora,tam sa cele dni rozpravali..Chapeš.? V rumunsku,mnich,anglictina..ked uz toto nie je božie riadenie tak co potom...
Stravil tam vianoce velmi skromne,na veceru mal nejaky keksik s mojim domacim dzemom.Skratim to...cestu okolo sveta nedokoncil celkom,mal silnu potrebu vratit sa domov k rodine...ja myslim,ze jednoducho uz nasiel comhladal....o,par rokov ho moja dcera uplne nahodou stretla v Bogote,kde na Bielu sobotu prijal sviatosť krstu.Doteraz su s nim moje dcery v kontakte.Zije radostný spokojny zivot.
Pre svoje deti chceme to najlepsie.Ideme sa potrhat,len aby mali super hracky,zdrave jedlo,vhodne skoly...a pri tak dolezitej veci ako je viera to ideme nechat na nich? Nech sa same rozhodnu? Mne je jedno,ci ma byt to dieta ateista alebo veriaci,len mi vadi,ze to alibisticky nechavame na ňom,neukazeme mu cestu.
@zmrzlinka8 nikdy nevieš ako a kedy tvoje modlitby privedu tvoje dieťa k Bohu.Dcerin kamarat francuz pobudol u nas pred par rokmi pri svojej ceste okolo sveta.Neveriaci,IQ mozno aj 200,hladajuci zmysel zivota.o.i.vynimocne krasny muž.Nevyhladaval to co vsetci turisti,on chcel poznat skutocny zivot.V Rumunsku sa stratil v lese,ale tak,ze už zúfal,hladný,motal sa dookola a nevedel si rady.Stretol ho tam v lese mnich,ktory vedel po anglicky a zobral ho ku nim do klastora,tam sa cele dni rozpravali..Chapeš.? V rumunsku,mnich,anglictina..ked uz toto nie je božie riadenie tak co potom...
Stravil tam vianoce velmi skromne,na veceru mal nejaky keksik s mojim domacim dzemom.Skratim to...cestu okolo sveta nedokoncil celkom,mal silnu potrebu vratit sa domov k rodine...ja myslim,ze jednoducho uz nasiel comhladal....o,par rokov ho moja dcera uplne nahodou stretla v Bogote,kde na Bielu sobotu prijal sviatosť krstu.Doteraz su s nim moje dcery v kontakte.Zije radostný spokojny zivot.
Pre svoje deti chceme to najlepsie.Ideme sa potrhat,len aby mali super hracky,zdrave jedlo,vhodne skoly...a pri tak dolezitej veci ako je viera to ideme nechat na nich? Nech sa same rozhodnu? Mne je jedno,ci ma byt to dieta ateista alebo veriaci,len mi vadi,ze to alibisticky nechavame na ňom,neukazeme mu cestu.
@janinah ďakujem ti za tvoje slová a povzbudenie❤️ lebo môj syn tiež je taký, mladý lekár, intelektuál... a ešte k tomu aj turista, v horách je stále, keď má čas. ďakujem, že si mi dala nádej.
a úplne súhlasím aj s poslednou tvojou vetou.
@janinah * s poslednými tvojimi vetami - oprava
@supermario 11r dieta prislo na to ze mu chyba krst?
Naslo vieru?
@natalka13 nie, s manzelkou sme najprv isli do nekrstenia preto, aby sa sam casom rozhodol, co je pre neho spravne... ale cas ukazal, ze pravidla tykajuce sa katolickeho zivota, pri ktorych sme vyrastali my, ocividne chybaju dietatu v istcyh sferach. Na nabozenstvo chodi, len nie je pokrsteny zatial.
@nin12345 strach z coho? Cela katolicka viera je postavena na strachu. Ked nieco nespravim, tak ma caka trest.
@zmrzlinka8 pokrsteny nemusi praktikovat. To co je za alibizmus? Ked bude chciet, vieru a cirkev aj s jej narucou podmienenou absolvovanim nejakych obradov najst moze kedykolvek. Ale absolvovanie nejakych obradov mu nezaruci vobec nic.
@zmrzlinka8 na to aby si sa spojila s laskou, ktora ta stvorila nepotrebujes, žiadnu cirkev a ich cudne ritualy. Prostrednik je už davno pase, skús to sama, žiadneho knaza nepotrebuješ. Ako vravi
@viestta s ktorou teraz suhlasim. Vsetko je to postavene na strachu.
A starych programoch tvojich rodicov, starych rodicov, spolocnosti. Ak jeden francuz nasiel seba, pomocou istych znameni, moze sa tak rozhodnut aj toto dieta.
Ja mam 1 dieta pokrstene lebo sa to "patri" ale druhe nemam..a keby mam aj dalsich 8 tak uz nedam krstit
Nemusíš krstiť. Ale aspoň si prečítaj😊https://www.facebook.com/share/p/1EeFFp1gW3/
@zmrzlinka8 na to aby si sa spojila s laskou, ktora ta stvorila nepotrebujes, žiadnu cirkev a ich cudne ritualy. Prostrednik je už davno pase, skús to sama, žiadneho knaza nepotrebuješ. Ako vravi
@viestta s ktorou teraz suhlasim. Vsetko je to postavene na strachu.
A starych programoch tvojich rodicov, starych rodicov, spolocnosti. Ak jeden francuz nasiel seba, pomocou istych znameni, moze sa tak rozhodnut aj toto dieta.
@viestta
@lion777 Mýlite sa, ak si myslíte, že celá katolícka viera je postavená na strachu. Keby to tak bolo a ľudia by sa naozaj báli, tak dodržujú Desatoro zubami-nechtami a pokrstený pobirmovaný katolík by nekradol, nesmilnil, nežil nadivoko, nemal milenky, svätil by prikázané sviatky a nedele a správal by sa k iným s úctou a slušne, lebo veď strach… Nie, cirkev nie je o strachu. Preto sú ľudia vo svojom konaní slobodní a páchajú aj zlé veci, lebo sa Boha neboja. Lebo Cirkev učí, že Boh je láska, že Boh je Otec, ktorý prijme každého zatúlaného syna a každú zatúlanú dcéru s láskou. Ak má niekto z Boha strach, má o ňom pokrivený obraz. Čo však Cirkev hlása je, že Boh nikoho do neba netlačí násilím. Do neba ale nič nečisté a ani pyšné nevojde, takže nie všetci sa tam automaticky ocitnú. Strach človeka zväzuje, obmedzuje, vedomie lásky a odpustenia mu zas dáva krídla. Nesprávne chápanie tejto lásky však ľudí vedie tiež nesprávnym smerom - ak človek hreší s tým, že veď Boh mi predsa MUSÍ odpustiť, toto je voči Bohu opovážlivosť a nie, nemusí. Lebo Boh je nielen milosrdný, ale aj spravodlivý a pravdivý.
@viestta nemusí praktizovať, v zmysle, nikto ho neprinúti, ak nechce.
ale naopak, nepokrstený nemôže a nesmie praktizovať, nemôže ziskať iné sviatosti.
@lion777 to nie je úplne to isté. stále ti chýbajú sviatosti, milosti, odpustenie hriechov, eucharistia ❤️ telo Kristovo, to všetko dostávaš iba skrze kňaza
@zmrzlinka8 Modlitby matiek klopú na Otcovo srdce. Neustávaj v modlitbách a raz sa so synom stretnete v nebi, ver tomu 😉
@viestta
@lion777 Mýlite sa, ak si myslíte, že celá katolícka viera je postavená na strachu. Keby to tak bolo a ľudia by sa naozaj báli, tak dodržujú Desatoro zubami-nechtami a pokrstený pobirmovaný katolík by nekradol, nesmilnil, nežil nadivoko, nemal milenky, svätil by prikázané sviatky a nedele a správal by sa k iným s úctou a slušne, lebo veď strach… Nie, cirkev nie je o strachu. Preto sú ľudia vo svojom konaní slobodní a páchajú aj zlé veci, lebo sa Boha neboja. Lebo Cirkev učí, že Boh je láska, že Boh je Otec, ktorý prijme každého zatúlaného syna a každú zatúlanú dcéru s láskou. Ak má niekto z Boha strach, má o ňom pokrivený obraz. Čo však Cirkev hlása je, že Boh nikoho do neba netlačí násilím. Do neba ale nič nečisté a ani pyšné nevojde, takže nie všetci sa tam automaticky ocitnú. Strach človeka zväzuje, obmedzuje, vedomie lásky a odpustenia mu zas dáva krídla. Nesprávne chápanie tejto lásky však ľudí vedie tiež nesprávnym smerom - ak človek hreší s tým, že veď Boh mi predsa MUSÍ odpustiť, toto je voči Bohu opovážlivosť a nie, nemusí. Lebo Boh je nielen milosrdný, ale aj spravodlivý a pravdivý.
@maja22 ved ukazujes strach momentalne v priamom prenose, v tom komentari.
Autorka témy - ty musíš nájsť sama svoj vzťah k Bohu a svoje miesto v Cirkvi. Patríš do nej. To, ako sa ty správaš, tiež tvorí jej obraz. Až nájdeš seba a svoju vieru, ľahko si zodpovieš na otázku, čo chceš pre svoje dieťa. 😉
@viestta no veď to o tom presne hovorím, akoze strach že budú potrestaní, že sa stane niečo zle
@viestta nemusí praktizovať, v zmysle, nikto ho neprinúti, ak nechce.
ale naopak, nepokrstený nemôže a nesmie praktizovať, nemôže ziskať iné sviatosti.
@zmrzlinka8 a nepokrsteny moze verit a nemusi prijimat sviatosti. Viera a cirkevne nalezitosti (obrady) nemusia byt to iste.
@maja22 ked krestan kradne, vie ze bude potrestany. Vie, ze ho raz stihne trest. Tak ako nekradne bezny smrtelnik (je jedno ci veri ci nie), pretoze (vo fungujucom pravnom state, co my aktualne nie tak celkom sme) by ho cakal trest. Ten isty strach pred trestom primeje ludi spravat sa podla pravidiel. Je uplne jedno ci su to pravidla cestnej premavky, trestny zakon, danovy zakon alebo Biblia. Alebo aj neprimeje. A potom pride trest.
@zmrzlinka8 a nepokrsteny moze verit a nemusi prijimat sviatosti. Viera a cirkevne nalezitosti (obrady) nemusia byt to iste.
@maja22 ked krestan kradne, vie ze bude potrestany. Vie, ze ho raz stihne trest. Tak ako nekradne bezny smrtelnik (je jedno ci veri ci nie), pretoze (vo fungujucom pravnom state, co my aktualne nie tak celkom sme) by ho cakal trest. Ten isty strach pred trestom primeje ludi spravat sa podla pravidiel. Je uplne jedno ci su to pravidla cestnej premavky, trestny zakon, danovy zakon alebo Biblia. Alebo aj neprimeje. A potom pride trest.
@viestta to som si tiež tak myslela na počiatkoch toho môjho hľadania, že Boha a cirkev treba vidieť oddelene.
Je to omyl. Boha bez cirkvi síce môžeš nájsť, ale len cirkev ti pomáha udržiavať to spojenie cez sviatosti. Keď si v stave bez hriechu, po sv. spovedi prostredníctvom vysväteného kňaza, s čistým srdcom sa zúčastníš sv. omše, prijmeš telo Kristovo, si s Ním v spojení. Cítiš radosť, šťastie, pokoj iného ako svetského rázu. To bez cirkvi nejde.
@viestta Boh je milosrdný
@viestta Boh je milosrdný
@zmrzlinka8 no neviem, neviem. Staci par stati zo Stareho zakona aby som o tom odpustajucom a milosrdnom Bohu zapochybovala. Ale to som ja. Tvoj nazor moze byt iny
@zmrzlinka8 no neviem, neviem. Staci par stati zo Stareho zakona aby som o tom odpustajucom a milosrdnom Bohu zapochybovala. Ale to som ja. Tvoj nazor moze byt iny
@viestta Starý zákon bol pred Kristom. Ježiš priniesol Nový zákon. Dal svoj život za naše hriechy. Zmierna obeta. Preto sa volá Spasiteľ. Boh nám odpustí hriechy, ak úprimne ľutujeme. Kľúčové slovo je "úprimne".
@viestta Starý zákon bol pred Kristom. Ježiš priniesol Nový zákon. Dal svoj život za naše hriechy. Zmierna obeta. Preto sa volá Spasiteľ. Boh nám odpustí hriechy, ak úprimne ľutujeme. Kľúčové slovo je "úprimne".
@zmrzlinka8 preto skamenela pani Lotova... Lebo odpusta.
@viestta keď myslíš.... ja ťa nepresviedčam
Nenávidím reálne tie vzťahy, že babka chce lebo sa to patrí alebo.. Musíš lebo tak sa to robilo. Nie.. Je to tvoje dieťa a tvojho partnera a VY ste tí ktorí o tom rozhodujú. Rodičia a známy môžu len poradiť ale vy sa mate rozhodnúť. Ak máš pocit, že to nechceš a tvoj partner to chápe na okolie by som sa vysrala... Ak sa tvoje dieťa bude chcieť dať pokrstiť vie sa dať aj keď bude staršie.. Môj bratranec išiel až v dospelosti a je to v poriadku.
@viestta pani Lótová skamenela, lebo sa obzrela späť - v prenesenom význame - nedôveruješ Bohu, že ťa vedie správnym smerom, obzeráš sa späť za starým životom, neprijímaš jeho ponuku - chcel ich zachrániť, stačilo kráčať vpred… Boh v Starom zákone je Otec, ktorý vychováva a je prísny, lebo jeho deti mali často pohanské tendencie… A potom si časom z neho ľudia sami urobili prísneho Sudcu, až im to Ježiš musel opakovane vysvetľovať, že pokrivili obraz Boha vo svojom srdci, že Boh ich miluje a to je podstata jeho odkazu.

Dieta nema žiadny dedičný hriech, to je výmysel cirkvi. Aj teraz je to Božie dieta, tak ako si aj ty. Stačí ho viesť k morálnym zasadam a žiť tak. Boh nie je v žiadnych kostoloch, ale v tvojom srdci, volá sa láska, aj spájat sa s nim môžeš cez srdce a bez farára a ich pravidiel. 🙂 Cnosti, viera a príroda, čistá láska, tam Ho najdeš.