icon

Zrušila som krst dieťaťa

19. máj 2025

Neviem, ci som sa zmenila ja, alebo svet okolo mna, ale nieco vo mne sa zlomilo. Ked sa narodilo nase dieta, brala som krst ako automatiku. Lebo sa to „tak robi“. Lebo babky to cakali. Lebo svadba v kostole, lebo sme boli „veriaca rodina“.Lenze teraz – ked prisiel cas dohodnut termin – som to stopla.som si uprimne uvedomila, ze cirkev pre mna uz nepredstavuje to, co kedysi. Nevidim v nej pokoj, lasku ani pochopenie. Vidim pravidla, posudzovanie, povrchnost.Mate niektora podobne pocity? Zrusili ste krst? Lutujete to?

viestta
19. máj 2025
@maja22

@viestta pani Lótová skamenela, lebo sa obzrela späť - v prenesenom význame - nedôveruješ Bohu, že ťa vedie správnym smerom, obzeráš sa späť za starým životom, neprijímaš jeho ponuku - chcel ich zachrániť, stačilo kráčať vpred… Boh v Starom zákone je Otec, ktorý vychováva a je prísny, lebo jeho deti mali často pohanské tendencie… A potom si časom z neho ľudia sami urobili prísneho Sudcu, až im to Ježiš musel opakovane vysvetľovať, že pokrivili obraz Boha vo svojom srdci, že Boh ich miluje a to je podstata jeho odkazu.

@maja22 vies, to co pises moze byt zaujimave vysvetlenie legiend, ktorym verite

lion777
19. máj 2025
@maja22

@lion777 Áno, súhlasím.

@maja22 mne najviac Ježiš prirástol k srdcu , ale bez autority cirkvi. Takže jeho slová mi rezonujú a veľa hovoril o odpúšťaní, to je veľmi dôležité posolstvo. A príklad, ak si v prírode, dáš si modlitbu a ponoriš sa tam do seba, niekde v lese, aj vtedy Ho budeš cítiť.

maja22
19. máj 2025
@viestta

@maja22 vies, to co pises moze byt zaujimave vysvetlenie legiend, ktorym verite

@viestta Áno. Možno nevieš, ale v Starom zákone sú aj legendy, nie sú to všetko len historické knihy. 🙂 Ale tie legendy majú svoj hlboký duchovný zmysel, ktorý človek pochopí len v kontexte, nie vytrhnutý a osamotený príbeh…

viestta
19. máj 2025
@maja22

@viestta Áno. Možno nevieš, ale v Starom zákone sú aj legendy, nie sú to všetko len historické knihy. 🙂 Ale tie legendy majú svoj hlboký duchovný zmysel, ktorý človek pochopí len v kontexte, nie vytrhnutý a osamotený príbeh…

@maja22 ale mne je jedno ako to vnimas, pre mna je Biblia len jedna z knik, ktore su sice zaujimave na citanie, ale to je tak vsetko. Ja tie legendy, pribehy, poucenia a prikazy az tak neprezivam

maja22
19. máj 2025
@lion777

@maja22 mne najviac Ježiš prirástol k srdcu , ale bez autority cirkvi. Takže jeho slová mi rezonujú a veľa hovoril o odpúšťaní, to je veľmi dôležité posolstvo. A príklad, ak si v prírode, dáš si modlitbu a ponoriš sa tam do seba, niekde v lese, aj vtedy Ho budeš cítiť.

@lion777 Mne zasa Ježiš veľmi prirástol k srdcu práve cez autoritu cirkvi 🙂 Ale tiež ho cítim a vnímam aj v prírode. Hovorím k nemu aj v aute, keď som v ňom sama (a niekedy aj keď v ňom sedím s rodinou🙂). Kdekoľvek sa vieš v modlitbe ponoriť do prítomnosti Božej. Aj v záhrade, aj v tichosti vlastnej izby, aj na nemocničnom lôžku… Ale úplne osobitne sa viem ponoriť do modlitby v kostole a najviac sa ma dotýka skrze sviatosti Cirkvi. To je jedinečné…

maja22
19. máj 2025
@viestta

@maja22 ale mne je jedno ako to vnimas, pre mna je Biblia len jedna z knik, ktore su sice zaujimave na citanie, ale to je tak vsetko. Ja tie legendy, pribehy, poucenia a prikazy az tak neprezivam

@viestta Však ani nemusíš 🙂 Debata začala v bode, že Boha sa vďaka cirkvi bojíme… Tak som sa len snažila vysvetliť, že kto sa Boha bojí, má o ňom skreslený obraz…

lion777
19. máj 2025
@maja22

@lion777 Mne zasa Ježiš veľmi prirástol k srdcu práve cez autoritu cirkvi 🙂 Ale tiež ho cítim a vnímam aj v prírode. Hovorím k nemu aj v aute, keď som v ňom sama (a niekedy aj keď v ňom sedím s rodinou🙂). Kdekoľvek sa vieš v modlitbe ponoriť do prítomnosti Božej. Aj v záhrade, aj v tichosti vlastnej izby, aj na nemocničnom lôžku… Ale úplne osobitne sa viem ponoriť do modlitby v kostole a najviac sa ma dotýka skrze sviatosti Cirkvi. To je jedinečné…

@maja22 nie cirkev ako autorita má hodne odpudzuje, neviem si pomôcť. 🙂 ok, len toto je diskusia o krste a prečo nie. Tak nebudem rušiť.

anita6666
19. máj 2025

Múdro 👏👏👏👏

maja22
19. máj 2025
@lion777

@maja22 nie cirkev ako autorita má hodne odpudzuje, neviem si pomôcť. 🙂 ok, len toto je diskusia o krste a prečo nie. Tak nebudem rušiť.

@lion777 Ok, ty máš inú skúsenosť, ja inú, každý máme nejakú. Verím, že v nebi sa raz stretneme 🙂

shee11
19. máj 2025

Treba myslieť aj na to, že príprava dospelých na krst trvá aj niekoľko rokov.

lion777
19. máj 2025
@maja22

@lion777 Ok, ty máš inú skúsenosť, ja inú, každý máme nejakú. Verím, že v nebi sa raz stretneme 🙂

@maja22 určite ♥️

zmrzlinka8
19. máj 2025
@viestta

@viestta nám kňaz na náuke povedal, že Starý zákon treba vnímať obrazne, nie doslova

viestta
19. máj 2025
@zmrzlinka8

@viestta nám kňaz na náuke povedal, že Starý zákon treba vnímať obrazne, nie doslova

@zmrzlinka8 celu Bibliu treba vnimat obrazne Tu istu pasaz z nej moze kazdy pochopit inac. Zazila som zhodou okolnosti dve rozne kazne o tej istej pasazi. Z kazdej vyplynuli ine poucenie. A bolo to z Noveho zakona. Ale akoze ked vam to tak vyhovuje, v poriadku. To len ja sa nad tym pozastavujem a zamyslam. Asi inac ako vy, veriaci. Teda urcite inac.

yoginka231
19. máj 2025

Podla mna to je uplne jedno. Je to jednorazovy obrad. Ak to urobí rodine radosť, tak ťa to nezabije a aspoň prispeju tvojmu dietatu a daju peniaze. Ak to nechceš urobit tak nerob je to uplne jedno.

kavasmliekom
19. máj 2025
@rozkvet1

Cítim to rovnako ale... Neviem.. prišlo by mi sebecké nedať dieťa na krst lebo čo ak ono keď raz vyrastie, bude sa chcieť vydať alebo stat kňazom alebo neviem kým. Potom chudák bude dospelý stáť medzi bábätkami na krste. Veď krst a sväté prijímanie nikoho nikdy nezabili a birmovka už má dosť rokov rozmysliet si či áno alebo nie

@rozkvet1 ty si myslíš, že krst je o tom, že je tam 50 deti v rade? Tak isto prvé sväté a aj birmovku ti vie kňaz urobiť den před sobášom, niekedy aj par minut pred sobášom.

predajcake
20. máj 2025

Cirkev je zlo, len tu sa to nedá vidieť ide to z Vatikanu. Kedy ľudia vedeli z čoho to vzniklo..
Ja som od mala chodil do kostola, babka bola silne veriaca stále som mal depresie a cítil som sa hrozne keď som tam bol som nevedel prečo, som z tej energie odpadaval.
Teraz po xy rokoch to už viem, farári nie sú zlý pozor na to, mnohý sú dobrý len nevedia čomu slúžia skutočne.
Boh nemá kanceláriu, ani úrad a už vôbec nezbiera peniaze. Je všade v každom, je to nekonečna energia ktorá všetko vie a vidí.
Dôkaz toho je aj ten že maloktorý farár či ich exorcisti vedia pomôcť duchovi po smrti nájsť cestu kam patrí. Najčastejšie je to vyhaňaní zlých duchov a démonov len vyháňanie nie ich odpratanie kam majú ísť.

vieronika14
20. máj 2025

Ahoj ja som pokrstit dala, ale dalsie sviatosti uz neplanujem. Tiez kvoli tomu,co sa deje v cirkvi...

liv1
20. máj 2025
@shee11

Treba myslieť aj na to, že príprava dospelých na krst trvá aj niekoľko rokov.

@shee11 priprava dospelych na krst netrva niekolko rokov ale (aspon u nas v ba) niekolko mesiacov ci tyzdnov 1x do tyzdna. Ja som tak pokrstena v dospelosti…

simca06022011
20. máj 2025
@zmrzlinka8

@zmrzlinka8 jasne ze obrazne, ako inak by si to vedeli podla svojvole menit...

mantilka
20. máj 2025
@nin12345

@mikella912 tak keď je to Božie dieťa snáď ho Boh miluje aj bez toho aby mu niekto hlavu oblieval vodou a nerobí rozdiely medzi jedným dieťaťom a druhým. To je ľuďmi vytvorený rituál. Nehovoriac o tom, že keď dieťa vyrastie a bude sa chcieť dať pokrstiť tak kľudne môže

@nin12345 vidno, že o viere máš veľmi málo vedomosti....krst nie je od ľudí ! Keď nevieš, nevyjadruj sa o čom nemáš vedomosti.. je to nezrelé.

ljzozv
20. máj 2025

Opäť dva tábory.
Akurát sa mi "páči" ten tábor, čo jedným dychom odsudzuje staré babky, lebo.... Tá nútia, lebo sa to patrí, lebo...
Ale zároveň ťa presviedčajú, že nekrstit je správne, lebo....
Vždy sa to zvrtne na to, že cirkev a "tí správni veriaci" sú tí zlí .
A ateisti sú ti dobrí 🤷‍♀️
Nič medzitým neexistuje, že môžu byť aj normálni veriaci, ktorí nikomu neubližujú.
Stále hovoríte , že cirkev nám je vnucovana... A aj v tejto debate a rôznych iných vidíme, že vnucovanie je skôr neverenie a nekrstenie. Že je in byť nekrsteni. Lebo sa môžeme rozhodnúť....
a všade okolo seba vidíme výsledky tých slobodných rozhodnutí. A tie čo obhajujete to, že sa každý môže slobodne rozhodnúť, tak v iných diskusiách nadavate , že iní ľudia sa slobodne rozhodli, ale vám ten ich názor v inom ich rozhodnutí vadí 🤷‍♀️

Ale to môže byť len môj názor. 🤷‍♀️

ljzozv
20. máj 2025

A aj tak si myslím , že je to téma len na rozprudenie vášni. Už podľa štýlu príspevku 🤦

irusa
20. máj 2025

Osobne sa Ti ani nečudujem. Cirkev už s Bohom nemá nič spoločného ,len sa za neho skrýva. A čo má teraz fakt pobavilo, keď u nás služobnik Boží si dal taxu za pohreb 100€

shee11
20. máj 2025
@liv1

@shee11 priprava dospelych na krst netrva niekolko rokov ale (aspon u nas v ba) niekolko mesiacov ci tyzdnov 1x do tyzdna. Ja som tak pokrstena v dospelosti…

@liv1 aha, tak ako kde 🙂

shee11
20. máj 2025
@irusa

Osobne sa Ti ani nečudujem. Cirkev už s Bohom nemá nič spoločného ,len sa za neho skrýva. A čo má teraz fakt pobavilo, keď u nás služobnik Boží si dal taxu za pohreb 100€

@irusa možno to dal následne na charitu alebo misie. nevieš. nesúď.

mamaaja82
20. máj 2025

Cirkev a Boh maju uz dnes pramalo spolocne,cirkev je len jeden obrovsky biznis.Ja som deti krstila ale s cirkvou ako takou nesuhlasim,verit verim ale v Boha, nie v cirkev.

zmrzlinka8
20. máj 2025
@liv1

@liv1 2 roky normálne trvá príprava dospelého na krst.

tulipanik12
20. máj 2025
@janinah

@zmrzlinka8 nikdy nevieš ako a kedy tvoje modlitby privedu tvoje dieťa k Bohu.Dcerin kamarat francuz pobudol u nas pred par rokmi pri svojej ceste okolo sveta.Neveriaci,IQ mozno aj 200,hladajuci zmysel zivota.o.i.vynimocne krasny muž.Nevyhladaval to co vsetci turisti,on chcel poznat skutocny zivot.V Rumunsku sa stratil v lese,ale tak,ze už zúfal,hladný,motal sa dookola a nevedel si rady.Stretol ho tam v lese mnich,ktory vedel po anglicky a zobral ho ku nim do klastora,tam sa cele dni rozpravali..Chapeš.? V rumunsku,mnich,anglictina..ked uz toto nie je božie riadenie tak co potom...
Stravil tam vianoce velmi skromne,na veceru mal nejaky keksik s mojim domacim dzemom.Skratim to...cestu okolo sveta nedokoncil celkom,mal silnu potrebu vratit sa domov k rodine...ja myslim,ze jednoducho uz nasiel comhladal....o,par rokov ho moja dcera uplne nahodou stretla v Bogote,kde na Bielu sobotu prijal sviatosť krstu.Doteraz su s nim moje dcery v kontakte.Zije radostný spokojny zivot.
Pre svoje deti chceme to najlepsie.Ideme sa potrhat,len aby mali super hracky,zdrave jedlo,vhodne skoly...a pri tak dolezitej veci ako je viera to ideme nechat na nich? Nech sa same rozhodnu? Mne je jedno,ci ma byt to dieta ateista alebo veriaci,len mi vadi,ze to alibisticky nechavame na ňom,neukazeme mu cestu.

@janinah alibisticky? Veľmi zvláštne uvažovanie na môj vkus. Nie, najlepšie je nasilu deti,ktoré ešte ani nevedia,že žijú dať pokrstiť a hotovo - budeš kresťan či sa ti to páči alebo nie.

irusa
20. máj 2025
@shee11

@irusa možno to dal následne na charitu alebo misie. nevieš. nesúď.

@shee11 si vtipná. Vypýta si svojvoľne peniaze a dá na charitu 😄. To je jeho cenník.
Ak by bol taký čestny,tak jeho slová by boli: prispejete priamo na charitu,ak chcete podľa vlastného uváženia 😉

diaamax
20. máj 2025

Ja tu vidim jediny natlak a to zo strany veriacich! Ja krstena som, moja mama natlaku podlahla. V den svojich 18tych narodenin som z cirkvi vystupila, mam vyse 40 a nepresiel den, ze by som to lutovala. Syn krsteny nebol, babka a spol to niesli velmi tazko, ale ja som nepodlahla jak moja mama. Velmi som fandila aj tomu dotycnemu, ktory cirkev zazaloval, lebo mu nechceli zrusit krst. Nepovezujem sa za zleho cloveka; vedome neublizujem, ak mozem pomozem, akceptujem aj ine nazory a sexualne orientacie ako je moja, nebudem “kopat” do zeny ktora sa z akehokolvek dovodu rozhodne ist na UPT… a takto bych vedela este do aleluja pokracovat. Myslim si, ze zijem v duchu zi a nechaj zit a nikomu nevnucujem svoje nazory, ku ktorym som sa z nejakeho dovodu “dopracovala” a neplazim sa “po bruchu” kazdu nedelu do kostola div ne Jezisa za nohu z kriza tahat a chrlit jed na kazdeho, kto ma iny nazor ktory nekoresponduje s mojim a potom sa ist vyspovedat a tvarit sa ze som lepsia.