icon

Zrušila som krst dieťaťa

19. máj 2025

Neviem, ci som sa zmenila ja, alebo svet okolo mna, ale nieco vo mne sa zlomilo. Ked sa narodilo nase dieta, brala som krst ako automatiku. Lebo sa to „tak robi“. Lebo babky to cakali. Lebo svadba v kostole, lebo sme boli „veriaca rodina“.Lenze teraz – ked prisiel cas dohodnut termin – som to stopla.som si uprimne uvedomila, ze cirkev pre mna uz nepredstavuje to, co kedysi. Nevidim v nej pokoj, lasku ani pochopenie. Vidim pravidla, posudzovanie, povrchnost.Mate niektora podobne pocity? Zrusili ste krst? Lutujete to?

rozkvet1
20. máj 2025
@malary

@rozkvet1 ako dospelý nie je krst najľahší

@malary však o tom vravím

ivinkapink
20. máj 2025
@kremlicka250

@ivinkapink to je uplne mimo temu argument. To ja mozem povedat, ze ty s dobrym umyslom vyber muza dcere, meno vnucatu..., byvanie.sak ak sa nebude pacit,yak sa rozvedie, na matrike zmeni, prestahuje..

@kremlicka250 taky istý ako tvoj🤷 zhodneme sa ze sa nezhodneme..
To ze ja dam dieta pokrstit ho ako konkretne ovplyvni v zivote? Bude mat psychicku ujmu? Co mu to vezme? Ja davam dietatu moznost...
To co si ty vymenovala berie...

rachel36a
20. máj 2025

Jedno dieta mam pokrstene. Jedno nie... nemám čo ľutovať...nevidim v tom žiaden význam...a nenechaj sa dotlacit len preto lebo sa to ma..

spenat9
Autor odpoveď zmazal
jana_eyre_2
20. máj 2025

V krste vidím zmysel len v prípade ak človek naozaj patrí do cirkvi a chce dieťa viesť v ich viere.. inak nemá žiaden zmysel, tak isto by sme mohli chlapcov obrezavat, lebo židia to tak robia.. no nerobíme to len kvôli viere, ak nie sme naozaj židia..

Ja nie som pokrstená, pretože moji rodičia ma neviedli ku kresťanstvu, hoci otec vyrastal v silne veriacej rodine, jeho pohľad na vieru sa zmenil a otočil sa až keď už bol starý a nevladny.. mama nebola veriaca..

Ja v niečo verim, ale nie som kresťan a tak by som nikdy svoje deti ani krstiť nedala.. ak budú chcieť byť kresťanmi, tak im nebudem brániť, ani ich nebudem odhovarat - ale považujem to za výsostne ich vec ako sa rozhodnu.. ale keďže nie som kresťan, odmietala som ich dať pokrstiť len preto, že si to tak želá širšia rodina.. chvíľu z toho bol v manželovej rodine šok, ale zvykli si.. svokra si možno trocha o mne myslí že kresťanstvo zatracujem, ale to tak vôbec nie je.. plne ho rešpektujem, ale nebudem sa hrať na niečo čomu neverim - tak ako by som to od nikoho nikdy nechcela.. a teda nie neľutujem ani náhodou.. (napríklad poznám viac ľudí ktorí dali krstiť svoje deti, lebo sa to tak má.. a na vieru si spomenu len keď ma prísť prvé sväté prijímanie, alebo birmovka.. tak to podľa mňa nemá byť, ale tiež rešpektujem ich rozhodnutie..

(A ešte pridám, môj manžel má všetky sviatosti okrem manželstva v kostole.. ma však postoj ako ja, sviatosti ma len preto lebo jeho rodina si to tak zelala, nie preto že by bol kresťan.. tomu som sa chcela u našich detí vyhnúť..)

mmmmmartina
20. máj 2025

Ahoj, ja mám taký podobný prípad. S manželom sme veriaci, deti sme viedli ku viere, máme štyri. Dve staršie dospelé deti sa veľmi k viere nemajú.. Jeden starší syn a najmladší áno. Dcéra sa vydala, v kostole sa odmietla vziať, dieťatko odmietla pokrstiť, že to tak cíti... Bola som z toho nešťastná, ale plne rešpektujeme jej rozhodnutie a verím, že Boh miluje všetkých ľudí bez rozdielu, či sú pokrsteni alebo nie. Žiaľ, ako píšeš, často v kostoloch chýba súdržnosť ľudí a skutočná láska. Chcem ťa len povzbudiť, že si aspoň autentická a múdra žena, ktorá nemá potrebu robiť, čo sa patrí podľa niekoho .. Neboj sa, viera príde, tvoje dieťatko keď to tak bude naozaj cítiť sa môže dať pokrstiť aj dospelé. Aj tak sa na toho Boha budeš vždy s vierou obracať, keď to budeš potrebovať. Prajem ti všetko dobré a nič si nevyčítaj 🙏🙂

evansova
20. máj 2025
@sharka174

Akože ja som dala pokrstiť- lebo rodina.. popravde do kostola nechodíme ..ALE dcéra keď nastúpila do školy sama si vybrala, že chce ísť na náboženstvo, aj keď išla do 2. ročníka tak som jej opäť dala na výber, či chce chodiť na náboženstvo alebo na etiku..a teraz je rozhodnutá , že ide na prvé sväté prijímanie.. Takže nakoniec aj dobre, že sme dali pokrstiť, ale to sme mohli dať aj teraz 🤷

@sharka174 Nase vnucky sa tiez dali pokrstit ked sa mali rozhodnúť etika ci nabozenstvo. Cela trieda nabozenstvo, len nase dve etika. Dali sa pokrstit. Zdal sa mi, ze to bolo ucelove, ale ked sa rozhodli zacali verit. Maturovali na 8 rocnom cirkevnom gymnaziu, pravidelne do kostola, dodržiavajú vsetky sviatky a pod. Nie preto, ze sa to ma, ale preto ze chcu.
Mozno nie je zle nechat toto rozhodnutie na cas, ked sa dieta bude vediet rozhodnut kam chce patrit.

andrea2667
20. máj 2025

Ľutovala by som najmä stratu viery. Asi by sa mi v živote nemohlo stať nič horšie.

shee11
20. máj 2025
@kremlicka250

@shee11 a to je problem? Ved to nie je ani zlomok z vecneho "posmrtneho zivota. "Ci ? Ved ak niekto veri a chce byt pokrsteny ani 10 rocna priprava ho neodradi.

@kremlicka250 prečo by to mal byť problém? Išlo čisto o informáciu.

martin96321
20. máj 2025
@nin12345

@mikella912 tak keď je to Božie dieťa snáď ho Boh miluje aj bez toho aby mu niekto hlavu oblieval vodou a nerobí rozdiely medzi jedným dieťaťom a druhým. To je ľuďmi vytvorený rituál. Nehovoriac o tom, že keď dieťa vyrastie a bude sa chcieť dať pokrstiť tak kľudne môže

@nin12345 To nieje ludmi vytvoreny ritual ,ale Jezisom. . On sa dal pokrstit aj ked nemusel. Ale rozhodnutie je na kazdom zvlast a dieta ma moznost nechat sa pokrstit aj ked bude dospele

martin96321
20. máj 2025
@evansova

@sharka174 Nase vnucky sa tiez dali pokrstit ked sa mali rozhodnúť etika ci nabozenstvo. Cela trieda nabozenstvo, len nase dve etika. Dali sa pokrstit. Zdal sa mi, ze to bolo ucelove, ale ked sa rozhodli zacali verit. Maturovali na 8 rocnom cirkevnom gymnaziu, pravidelne do kostola, dodržiavajú vsetky sviatky a pod. Nie preto, ze sa to ma, ale preto ze chcu.
Mozno nie je zle nechat toto rozhodnutie na cas, ked sa dieta bude vediet rozhodnut kam chce patrit.

@evansova A kde je napisane ze nepokrstene dieta nemoze chodit na nabozenstvo? Nas syn nema krst a chodil na nabozenstvo

pieksamaki
20. máj 2025

....4 deti mám pokrstene....5 nie....kludne sa pýtaj....kazdy mame iny dovod.....a tak to je správne
.....a tak som to cítila.....

kremlicka250
20. máj 2025
@ivinkapink

@kremlicka250 taky istý ako tvoj🤷 zhodneme sa ze sa nezhodneme..
To ze ja dam dieta pokrstit ho ako konkretne ovplyvni v zivote? Bude mat psychicku ujmu? Co mu to vezme? Ja davam dietatu moznost...
To co si ty vymenovala berie...

@ivinkapink ako mu davas moznost? Ze za neho rozhodnes? Viera je od slova verit.

maja22
20. máj 2025
@kremlicka250

@ivinkapink ako mu davas moznost? Ze za neho rozhodnes? Viera je od slova verit.

@kremlicka250 Pre mňa je to možnosť, aby v mojich deťoch pôsobil Svätý Duch. Je to semiačko, ktoré som zasadila, snažím sa ho polievať, Boh dáva vzrast a je na dieťati, akú prinesie úrodu a či vôbec.

tulipanik12
20. máj 2025
@liv1

@irusa ja som v ba platila za pohreb 20. Dala som im 30

@malary "dieťa bez krstu je horšie, lebo diabol má bližší prístup " - haló madam žijeme v 21.storočí - mne sa asi sníva ako sú tu niektorí ludia ,zmýšľajúci'

kremlicka250
20. máj 2025
@maja22

@kremlicka250 Pre mňa je to možnosť, aby v mojich deťoch pôsobil Svätý Duch. Je to semiačko, ktoré som zasadila, snažím sa ho polievať, Boh dáva vzrast a je na dieťati, akú prinesie úrodu a či vôbec.

@maja22 tak ale to nie je moznost, moznost by bola keby mu o semiacku rozpravas a ono sa rozhodne ano ,chcem take semiacko🙂

zmrzlinka8
20. máj 2025
@tulipanik12

@malary "dieťa bez krstu je horšie, lebo diabol má bližší prístup " - haló madam žijeme v 21.storočí - mne sa asi sníva ako sú tu niektorí ludia ,zmýšľajúci'

@tulipanik12 @malary napísala DIEŤAŤU bez krstu je horšie.
nie dieťa bez krstu je horšie.
nevieš čítať? to potom ťažko vysvetliť

janinah
20. máj 2025

Účinky sviatosti krstu
Vášmu dieťaťu dal život Boh. Chcel, aby bolo, žilo. Má ho rád. Krstom zverujete svoje dieťa do zvláštnej Božej starostlivosti a ochrany, získava vyšší, Boží život. Preto sa krstu hovorí znovuzrodenie z vody a z Ducha Svätého. Ale ako si predstaviť, čo to prinesie pre život vášho dieťaťa? Aj pokrstený človek, i vaše dieťa, zažije vo svojom živote ťažké chvíle, starosti, úzkosti, hriech, chorobu a smrť, ako každý iný. Ale pokrstený na to nikdy nie je sám. Kresťan vie, že je s ním Boh, ktorý ho povedie. Bude môcť povedať na konci života ako mnoho veriacich pred ním: „Zažil som v živote mnoho zlého. Snáď by som to ani nevydržal, keby som nemal pevnú vieru, keby mi viera a modlitba nedodávali silu.“ V katechizme by ste sa dočítali aj o inom účinku krstu: že zmýva dedičný hriech. Čo sa tým myslí? Nejde tu o žiadny osobný hriech dieťaťa. Podľa biblického obrazu o prvotnom hriechu človeka sa tým chce povedať, že vaše dieťa sa narodilo do hriešneho ľudstva. Že i ono bude mať v sebe sklon, pokušenie konať zlé veci. Že s tým pokušením bude musieť bojovať. A krstné obmytie je práve znamením, že Kristus nad zlom, ba i nad smrťou zvíťazil, a my, keď sa ho držíme, zvíťazíme nad pokušením a smrťou s ním. Neznamená to, že pokrstené dieťa nikdy nezhreší. Znamená to, že pokiaľ bude s Kristom, bude mu on pomáhať bojovať proti pokušeniu konať zlo.

K tomu dostáva pokrstené dieťa jedinečnú posväcujúcu milosť:
1. ktorá ho pomocou božských čností (viera, nádej, láska) robí schopným veriť v Boha, dúfať v neho a milovať ho;
2. ktorá mu pomocou darov Ducha Svätého umožňuje žiť a konať pod vplyvom a v moci Ducha Svätého;
3. ktorá mu pomocou morálnych čností umožňuje rásť v dobrom.

tulipanik12
20. máj 2025
@zmrzlinka8

@tulipanik12 @malary napísala DIEŤAŤU bez krstu je horšie.
nie dieťa bez krstu je horšie.
nevieš čítať? to potom ťažko vysvetliť

@zmrzlinka8 na presnej formulácii tvojho textu až tak nezáleží, ja som z neho chcela hlavne vypichnúť, to, že diabol má bližší prístup - vracia sa doba temna

segga
20. máj 2025

Pokrstiť či nie - vaša voľba - tvoja a manželova. Ak chces "ukľudniť" rodinu,spravte niečo ako uvítanie do života 😉

malary
20. máj 2025
@tulipanik12

@zmrzlinka8 na presnej formulácii tvojho textu až tak nezáleží, ja som z neho chcela hlavne vypichnúť, to, že diabol má bližší prístup - vracia sa doba temna

@tulipanik12 lebo má lepší prístup. Uvidíme po smrti kto má pravdu. Autorke som poradila nech si pozrie nejaké prednášky. Nenutim ju. Iba som podotkla potom, že sľúbila vychovávať deti vo viere. Ktorú zrejme stratila. Ale ak bude skúmať pravdu, príde na to. Nech sa im v tom darí

martin96321
20. máj 2025
@tulipanik12

@tulipanik12 Diabol ma blizsi pristup? Aky blizssi konkretne? Podla cirkvi nepokrstene dieta nemoze byt spasene......takze ten diabol ho uz ma,naco by mu bol este blizsi pristup? Jezis bol bozi syn a diabol k nemu siel na pokec........to je prenho vyzva,nie nepokrsteny clovek😎

tulipanik12
20. máj 2025
@malary

Krst nie je rituál. Dieťaťu bez krstu je horšie, pretože diabol má bližší prístup. Ale kto chce, nájde si info. Nie je to o tom, že ľudia chodia do kostola a aj tak sú zlí. Žiaľ takí sme. Je to niečo oveľa hlbšie. Skús si dohľadať nejaké prednášky od Matúša marcina, Mikuláša tressu atď. Nemusí sa týkať krstu.
Pri sobáši si sľubovala prijať deti a vychovávať ich vo viere. Toľko môj koment. Rozhodnutie je na vás

@malary pretože takéto tmárstva som už dávno nepočula - dúfam, že si aspoň strašia osoba, pretože, ak toto by mal byť názor mladých ľudí, tak to nás tu nečaká ani v budúcnosti ozaj nič dobré !!!

tulipanik12
20. máj 2025
@janinah

Účinky sviatosti krstu
Vášmu dieťaťu dal život Boh. Chcel, aby bolo, žilo. Má ho rád. Krstom zverujete svoje dieťa do zvláštnej Božej starostlivosti a ochrany, získava vyšší, Boží život. Preto sa krstu hovorí znovuzrodenie z vody a z Ducha Svätého. Ale ako si predstaviť, čo to prinesie pre život vášho dieťaťa? Aj pokrstený človek, i vaše dieťa, zažije vo svojom živote ťažké chvíle, starosti, úzkosti, hriech, chorobu a smrť, ako každý iný. Ale pokrstený na to nikdy nie je sám. Kresťan vie, že je s ním Boh, ktorý ho povedie. Bude môcť povedať na konci života ako mnoho veriacich pred ním: „Zažil som v živote mnoho zlého. Snáď by som to ani nevydržal, keby som nemal pevnú vieru, keby mi viera a modlitba nedodávali silu.“ V katechizme by ste sa dočítali aj o inom účinku krstu: že zmýva dedičný hriech. Čo sa tým myslí? Nejde tu o žiadny osobný hriech dieťaťa. Podľa biblického obrazu o prvotnom hriechu človeka sa tým chce povedať, že vaše dieťa sa narodilo do hriešneho ľudstva. Že i ono bude mať v sebe sklon, pokušenie konať zlé veci. Že s tým pokušením bude musieť bojovať. A krstné obmytie je práve znamením, že Kristus nad zlom, ba i nad smrťou zvíťazil, a my, keď sa ho držíme, zvíťazíme nad pokušením a smrťou s ním. Neznamená to, že pokrstené dieťa nikdy nezhreší. Znamená to, že pokiaľ bude s Kristom, bude mu on pomáhať bojovať proti pokušeniu konať zlo.

K tomu dostáva pokrstené dieťa jedinečnú posväcujúcu milosť:
1. ktorá ho pomocou božských čností (viera, nádej, láska) robí schopným veriť v Boha, dúfať v neho a milovať ho;
2. ktorá mu pomocou darov Ducha Svätého umožňuje žiť a konať pod vplyvom a v moci Ducha Svätého;
3. ktorá mu pomocou morálnych čností umožňuje rásť v dobrom.

@janinah ci pána a ja som doteraz myslela, že život dieťaťu dávajú rodičia a teda hlavne matka 🤣

janinah
20. máj 2025
@tulipanik12

@janinah ci pána a ja som doteraz myslela, že život dieťaťu dávajú rodičia a teda hlavne matka 🤣

@tulipanik12 co si myslis ty je tvoj problem,ja davam vseobecne info o krste a tie info btw patria k vseobecnej inteligencii,lebo mam pocit,ze par prispievatelov vratane teba ani netusí o com je reč

malary
20. máj 2025
@tulipanik12

@malary pretože takéto tmárstva som už dávno nepočula - dúfam, že si aspoň strašia osoba, pretože, ak toto by mal byť názor mladých ľudí, tak to nás tu nečaká ani v budúcnosti ozaj nič dobré !!!

@tulipanik12 medzi 40 a 50😁
Skumaj aj ty. Veď rada sa dám poucit6

tulipanik12
20. máj 2025
@martin96321

@tulipanik12 Diabol ma blizsi pristup? Aky blizssi konkretne? Podla cirkvi nepokrstene dieta nemoze byt spasene......takze ten diabol ho uz ma,naco by mu bol este blizsi pristup? Jezis bol bozi syn a diabol k nemu siel na pokec........to je prenho vyzva,nie nepokrsteny clovek😎

@martin96321 ale to nebola moja myšlienka, ale myšlienka malary, takže čítaj s porozumením pls kto čo píše

tulipanik12
20. máj 2025
@malary

@tulipanik12 medzi 40 a 50😁
Skumaj aj ty. Veď rada sa dám poucit6

@malary ja na rozdiel od kresťanov nepotrebujem nikoho poúčať, múdry sa učí z chýb iných, nuž a sprostý na vlastných

jankalukasova
20. máj 2025
@janinah

@tulipanik12 co si myslis ty je tvoj problem,ja davam vseobecne info o krste a tie info btw patria k vseobecnej inteligencii,lebo mam pocit,ze par prispievatelov vratane teba ani netusí o com je reč

@janinah
citujem:"Ale pokrstený na to nikdy nie je sám. Kresťan vie, že je s ním Boh, ktorý ho povedie. Bude môcť povedať na konci života ako mnoho veriacich pred ním: „Zažil som v živote mnoho zlého. Snáď by som to ani nevydržal, keby som nemal pevnú vieru, keby mi viera a modlitba nedodávali silu.“
Toto človek nezíska krstom ale aktívnym vedením k tomu náboženstvu. Keby pokrstenému dieťaťu zatajili, že sa tak stalo, tak z toho sa neudeje. Mimochodom všetky tie strasti by prežil a zvládol presne tak ako my všetci, čo nie sme pokrstení a veriaci.

zmrzlinka8
20. máj 2025
@tulipanik12

@tulipanik12
to nie je môj text, len ti vysvetľujem, lebo máš problém čítať text s porozumením