Zrušila som krst dieťaťa
Neviem, ci som sa zmenila ja, alebo svet okolo mna, ale nieco vo mne sa zlomilo. Ked sa narodilo nase dieta, brala som krst ako automatiku. Lebo sa to „tak robi“. Lebo babky to cakali. Lebo svadba v kostole, lebo sme boli „veriaca rodina“.Lenze teraz – ked prisiel cas dohodnut termin – som to stopla.som si uprimne uvedomila, ze cirkev pre mna uz nepredstavuje to, co kedysi. Nevidim v nej pokoj, lasku ani pochopenie. Vidim pravidla, posudzovanie, povrchnost.Mate niektora podobne pocity? Zrusili ste krst? Lutujete to?
Opäť dva tábory.
Akurát sa mi "páči" ten tábor, čo jedným dychom odsudzuje staré babky, lebo.... Tá nútia, lebo sa to patrí, lebo...
Ale zároveň ťa presviedčajú, že nekrstit je správne, lebo....
Vždy sa to zvrtne na to, že cirkev a "tí správni veriaci" sú tí zlí .
A ateisti sú ti dobrí 🤷♀️
Nič medzitým neexistuje, že môžu byť aj normálni veriaci, ktorí nikomu neubližujú.
Stále hovoríte , že cirkev nám je vnucovana... A aj v tejto debate a rôznych iných vidíme, že vnucovanie je skôr neverenie a nekrstenie. Že je in byť nekrsteni. Lebo sa môžeme rozhodnúť....
a všade okolo seba vidíme výsledky tých slobodných rozhodnutí. A tie čo obhajujete to, že sa každý môže slobodne rozhodnúť, tak v iných diskusiách nadavate , že iní ľudia sa slobodne rozhodli, ale vám ten ich názor v inom ich rozhodnutí vadí 🤷♀️
Ale to môže byť len môj názor. 🤷♀️
@ljzozv ja by som opravila jeden vas vyraz : je " byt in" sa slobodne rozhodnut? To myslite vazne? Slobodne sa rozhodnut je zakladne ludske pravo a nie nieco, co je "in " v 2025 a v 2026 "in" nebude. To nie je zostrih vlasov, ci dlzka sukne... to by malo byt "in" stale, nie len teraz..ako ste to nazvala....
Treba myslieť aj na to, že príprava dospelých na krst trvá aj niekoľko rokov.
@shee11 a to je problem? Ved to nie je ani zlomok z vecneho "posmrtneho zivota. "Ci ? Ved ak niekto veri a chce byt pokrsteny ani 10 rocna priprava ho neodradi.
@shee11 a to je problem? Ved to nie je ani zlomok z vecneho "posmrtneho zivota. "Ci ? Ved ak niekto veri a chce byt pokrsteny ani 10 rocna priprava ho neodradi.
@kremlicka250 za ten čas však nemôže prijímať sviatosti.
neveriaci clovek nepotrebuje Boha, lebo si mysli, ze si vystačí sám... ale stačí, že sa stane nešťastie, príde choroba, úraz v rodine.... a aj neveriaci sa obracajú na Boha.
samozrejme nikomu to neprajem, ale až ťažkosti nás naučia pokore
neveriaci clovek nepotrebuje Boha, lebo si mysli, ze si vystačí sám... ale stačí, že sa stane nešťastie, príde choroba, úraz v rodine.... a aj neveriaci sa obracajú na Boha.
@zmrzlinka8 a neveriaci človek nemôže byť pokorný? To len veriaci dokážu, hm 😆?
@zmrzlinka8 a neveriaci človek nemôže byť pokorný? To len veriaci dokážu, hm 😆?
@tulipanik12 ale samozrejme že môže, z toho svetského hľadiska. Myslela som smerom k Bohu, keďže neveriaci v Boha neverí, tak logicky nemá pokoru pred Bohom.
@zmrzlinka8 pockaj, takze prijimat sviatosti bez vlastnej viery v Boha ( cize klamat Bohu a znesvacovat) je lepsie ako neprijimat ich pocas 2 rokov pripar alebo konat dobre skutky cely zivot?
Krst nie je rituál. Dieťaťu bez krstu je horšie, pretože diabol má bližší prístup. Ale kto chce, nájde si info. Nie je to o tom, že ľudia chodia do kostola a aj tak sú zlí. Žiaľ takí sme. Je to niečo oveľa hlbšie. Skús si dohľadať nejaké prednášky od Matúša marcina, Mikuláša tressu atď. Nemusí sa týkať krstu.
Pri sobáši si sľubovala prijať deti a vychovávať ich vo viere. Toľko môj koment. Rozhodnutie je na vás
Ja som pokrstena a mam prijímanie, partner má aj birmovku a napriek tonu ani jeden z nás veriaci nie je a dieta krstiť nebudeme. Ani svadba nebude v kostole, nakoľko mi to príde zbytocne. Ja som sa rozhodnúť nemohla a pokrstili ma ako dvojmesačné bábätko, čiže svojmu dieťaťu dám možnosť výberu, ktorú som ja nemala.
Krst nie je rituál. Dieťaťu bez krstu je horšie, pretože diabol má bližší prístup. Ale kto chce, nájde si info. Nie je to o tom, že ľudia chodia do kostola a aj tak sú zlí. Žiaľ takí sme. Je to niečo oveľa hlbšie. Skús si dohľadať nejaké prednášky od Matúša marcina, Mikuláša tressu atď. Nemusí sa týkať krstu.
Pri sobáši si sľubovala prijať deti a vychovávať ich vo viere. Toľko môj koment. Rozhodnutie je na vás
@malary napísať ze dieťa bez krstu je horšie sú silné slová. Pekne sa ukazuje ako cirkev vymyva mozgy, keď niekto na nevinne dieťa napíše že je horšie.
Ja som pokrstena a mam prijímanie, partner má aj birmovku a napriek tonu ani jeden z nás veriaci nie je a dieta krstiť nebudeme. Ani svadba nebude v kostole, nakoľko mi to príde zbytocne. Ja som sa rozhodnúť nemohla a pokrstili ma ako dvojmesačné bábätko, čiže svojmu dieťaťu dám možnosť výberu, ktorú som ja nemala.
@nelka93 ja som za to,aby sa deti rozhodli, či chcú chodiť do školy alebo nie
@nelka93 a to ze si pokrstena ti nejako ublizilo? Ako to vnimas? Citis sa poznacena? Niekto tebou zato opovrhuje? Alebo ako sa to prejavuje? Pytam sa lebo to u nerozumiem...ak ti to tak poskodilo mozes predsa vystupit z cirkvy...
Prečo by sme my mali rozhodovať o tom k akej viere bude inklinovat dieťa? Nech sa samo v dospelosti rozhodne, či bude patriť k cirkvi alebo nie. Vtedy sa môže z vlastnej vôle pokrstiť, ak to tak bude cítiť. Za mňa je cirkev dávno prežitok.
Tisíce hladujúcich detí je, ktorým bohatá cirkev nepomôže...
Stoj si za tým, robíš dobre podľa mňa.
@nelka93 a to ze si pokrstena ti nejako ublizilo? Ako to vnimas? Citis sa poznacena? Niekto tebou zato opovrhuje? Alebo ako sa to prejavuje? Pytam sa lebo to u nerozumiem...ak ti to tak poskodilo mozes predsa vystupit z cirkvy...
@ivinkapink keby z teba v detsve bez tvojho vedomia urobili moslima, hinduistu, budhistu...tiez by si bola s tym ok?
Neruš krst. Krstom nemôžeš nič pokaziť, nemôžeš ho ľutovať. Ja viem, že Cirkev a farizeji ťa budú hodnotiť, ale to je vedľajšie. Ja som sa narodil za hlbokého komunizmu a bol som pokrstený. Ale mama bola učiteľka, nastala normalizácia, do kostola sme nemohli chodiť. Až po revolúcii som pochopil o čo som prišiel. Ale doma som sa ako doeťa s babkou modlil a myslím, že to malo pre mňa veľký význam. Vykašli sa na predpisy formálne a príkazy. Vezmi si len to dobré čo Cirkev ponuka a určite je toho veľa, buď aj v rámci spoločenstva slobodná. Ale nenechaj si vziať vieru problémami v Cirkvi.
@nelka93 ja som za to,aby sa deti rozhodli, či chcú chodiť do školy alebo nie
@zmrzlinka8 pockaj, takze prijimat sviatosti bez vlastnej viery v Boha ( cize klamat Bohu a znesvacovat) je lepsie ako neprijimat ich pocas 2 rokov pripar alebo konat dobre skutky cely zivot?
@kremlicka250 kde som povedala, že prijímať sviatosti bez vlastnej viery v Boha?? to si odkiaľ zobrala? veď prijímať sviatosti môžeš predsa iba s vierou v Boha, inak sú neplatné a je to svätokrádež. prosím ťa, nedávaj mi do úst, čo som nikde nepovedala a neprekrúcaj
Skutočný biblický krst neuznáva krstenie novorodencov. Má totiž ísť o vlastné rozhodnutie, že osoba chce byť pokrstená. A krst má prebiehať úplným ponorením človeka do vody. Takže nemyslím, že si urobila nesprávnu vec, lebo je naozaj veľmi otázne, či má detský krst pre Boha skutočný význam rovnako ako biblický krst, alebo ide iba o nejaký rituál so symbolickým významom.
nepočúvaj ostaných a nerob to pre nich ale pre svoje dieťa, je to Božie dieťa a krstom ho spájaš s Ježišom.Krstom dieťa vela získa aj ked ty to tak nevidíš.Bez krstu nevojde človek do Božieho Kralovstva.
@mikella912 Ten váš boh je skvelý magor :D keď nezoberie ďetúrence do nebíčka len kvôli tomu, že ho rodičia nepokrstili. A to sa nehanbí?
@kremlicka250 kde som povedala, že prijímať sviatosti bez vlastnej viery v Boha?? to si odkiaľ zobrala? veď prijímať sviatosti môžeš predsa iba s vierou v Boha, inak sú neplatné a je to svätokrádež. prosím ťa, nedávaj mi do úst, čo som nikde nepovedala a neprekrúcaj
@zmrzlinka8 tak preco chces krstit dieta, ktore o tom nie je presvedcene? Davas mu sviatost krstu bez toho, aby si vedela, ze veri v Boha, ci je jejo viera uprimna... nie je lepsie aby siel na krst clovek, ktory v to uprimne veri?
Skutočný biblický krst neuznáva krstenie novorodencov. Má totiž ísť o vlastné rozhodnutie, že osoba chce byť pokrstená. A krst má prebiehať úplným ponorením človeka do vody. Takže nemyslím, že si urobila nesprávnu vec, lebo je naozaj veľmi otázne, či má detský krst pre Boha skutočný význam rovnako ako biblický krst, alebo ide iba o nejaký rituál so symbolickým významom.
@monika2012 ....a krstite ich v mene Otca i Syna iDucha svätého
@rozkvet1 ty si myslíš, že krst je o tom, že je tam 50 deti v rade? Tak isto prvé sväté a aj birmovku ti vie kňaz urobiť den před sobášom, niekedy aj par minut pred sobášom.
@kavasmliekom dobre beriem. Nie som asi moc zbehla v týchto kresťanských veciach ale aj tak neviem predstaviť že budem sa raz v živote chcieť vydať a kvôli tomu si dorabat všetky sviatosti. Pritom krst je to najľahšie.
My sme krstili v auguste 8 a pol rocneho syna, lebo chcel on. Nemusis krstit, suhlasim s tebou..26rocny syn mi to "otrieskava" o hlavu, ze sme ho pokrstili.
@kavasmliekom dobre beriem. Nie som asi moc zbehla v týchto kresťanských veciach ale aj tak neviem predstaviť že budem sa raz v živote chcieť vydať a kvôli tomu si dorabat všetky sviatosti. Pritom krst je to najľahšie.
@rozkvet1 ako dospelý nie je krst najľahší
@ivinkapink keby z teba v detsve bez tvojho vedomia urobili moslima, hinduistu, budhistu...tiez by si bola s tym ok?
@kremlicka250 🙈🤦 tak nedaj ani zaockovat, ani zuby neumyvaj, dieta nech sa krmi cim chce....ved ono sa same rozhodne...
Ako mu ublizim ked ho dam pokrstit??? Stale sa moze slobodne rozhodnut ci veri alebo neveri v Boha a nasledovat ho alebo nie...
@kremlicka250 🙈🤦 tak nedaj ani zaockovat, ani zuby neumyvaj, dieta nech sa krmi cim chce....ved ono sa same rozhodne...
Ako mu ublizim ked ho dam pokrstit??? Stale sa moze slobodne rozhodnut ci veri alebo neveri v Boha a nasledovat ho alebo nie...
@ivinkapink to je uplne mimo temu argument. To ja mozem povedat, ze ty s dobrym umyslom vyber muza dcere, meno vnucatu..., byvanie.sak ak sa nebude pacit,yak sa rozvedie, na matrike zmeni, prestahuje..

Krst detí nie je biblický.