icon

Zrušila som krst dieťaťa

19. máj 2025

Neviem, ci som sa zmenila ja, alebo svet okolo mna, ale nieco vo mne sa zlomilo. Ked sa narodilo nase dieta, brala som krst ako automatiku. Lebo sa to „tak robi“. Lebo babky to cakali. Lebo svadba v kostole, lebo sme boli „veriaca rodina“.Lenze teraz – ked prisiel cas dohodnut termin – som to stopla.som si uprimne uvedomila, ze cirkev pre mna uz nepredstavuje to, co kedysi. Nevidim v nej pokoj, lasku ani pochopenie. Vidim pravidla, posudzovanie, povrchnost.Mate niektora podobne pocity? Zrusili ste krst? Lutujete to?

malary
20. máj 2025
@tulipanik12

@malary ja na rozdiel od kresťanov nepotrebujem nikoho poúčať, múdry sa učí z chýb iných, nuž a sprostý na vlastných

@tulipanik12 zaujímavý názor. Chcela autorka diskusiu, keďže tu písala. Tak každý tu dal svoj názor. Nikoho netlacim,aby myslel ako ja.
Ad: tvoja posledná veta - všetci sme v podstate sprostí, lebo nie je nik, kto by neurobil chybu

tulipanik12
20. máj 2025
@zmrzlinka8

@tulipanik12
to nie je môj text, len ti vysvetľujem, lebo máš problém čítať text s porozumením

@zmrzlinka8 nie s porozumením textu, ja mám,ale že veľký problém,keď tu čítam všetky tieto vaše stredoveké názory. No ako iste viete, stredovek bolo obdobie temná a to práve preto, že vládla katolícka cirkev !!!

tulipanik12
20. máj 2025
@malary

@tulipanik12 zaujímavý názor. Chcela autorka diskusiu, keďže tu písala. Tak každý tu dal svoj názor. Nikoho netlacim,aby myslel ako ja.
Ad: tvoja posledná veta - všetci sme v podstate sprostí, lebo nie je nik, kto by neurobil chybu

@malary nebuď vzťahovačná, to bolo napísané všeobecne, ja sa tiež bohužiaľ učím zväčša na vlastných chybách

martin96321
20. máj 2025
@tulipanik12

@martin96321 ale to nebola moja myšlienka, ale myšlienka malary, takže čítaj s porozumením pls kto čo píše

@tulipanik12 prepac,neviem preco oznacilo Teba.......ospravedlnujem sa

malary
20. máj 2025
@tulipanik12

@zmrzlinka8 nie s porozumením textu, ja mám,ale že veľký problém,keď tu čítam všetky tieto vaše stredoveké názory. No ako iste viete, stredovek bolo obdobie temná a to práve preto, že vládla katolícka cirkev !!!

@tulipanik12 stredovek sa spomína ako obdobie temna, pretože oproti iným obdobiam, máme oveeela menej informácií

zmrzlinka8
20. máj 2025
@tulipanik12

@janinah ci pána a ja som doteraz myslela, že život dieťaťu dávajú rodičia a teda hlavne matka 🤣

@tulipanik12 život dieťaťu dáva matka? tak neviem, prečo toľko žien bezdetných tak túži po dieťatku a nemá, keď žena sama od seba vie dať život.

aj keby ste sa pokrájali ty aj s partnerom, nemôžete vytvoriť život.
to ze ty chceš, to ešte neznamená, že sa tak aj stane, proste nemáš to ty pod kontrolou, samozrejme určité veci musíš urobiť s partnerom, aby sa tak mohlo stať, ale pod kontrolou to nemáte, chápeš?

malary
20. máj 2025
@tulipanik12

@malary nebuď vzťahovačná, to bolo napísané všeobecne, ja sa tiež bohužiaľ učím zväčša na vlastných chybách

@tulipanik12 nechcem byť vztahovacna. Ja to beriem normálne. Nemám rada označovať ľudí sprostých

tulipanik12
20. máj 2025
@martin96321

@tulipanik12 prepac,neviem preco oznacilo Teba.......ospravedlnujem sa

@martin96321 prijíma sa . . .

alzbetsl
20. máj 2025
@supermario

zrusili sme, preslo 11 rokov, lutujeme, v lete asi ideme krstit

@supermario aj netere boli teraz pred prvým svätým prijímaním v 10 rokoch pokrstene. Chceli to a mamka im vyhovela.

pieksamaki
20. máj 2025

Ziadne náboženstvo nie je ideálne...najkrajšie je keď je to vzájomným pochopením a rešpektom k inemu vieruvyznaniu, uznávam ze je éra kedy je väčší "tlak"ako v minulosti......keby sme v tichosti počúvali....co nie je možne pri hektickom spôsobe.....mali by sme väčší obráz o chapani. ........niektore veci pochopíme neskôr.....nie je to vsak cieľ chapat......

tulipanik12
20. máj 2025
@malary

@tulipanik12 nechcem byť vztahovacna. Ja to beriem normálne. Nemám rada označovať ľudí sprostých

@malary ono je to všeobecná fráza, no tebe to asi veľa nehovorí a zas ja nemám problém nazývať veci pravým menom 😆

martin96321
20. máj 2025
@zmrzlinka8

@kremlicka250 za ten čas však nemôže prijímať sviatosti.

neveriaci clovek nepotrebuje Boha, lebo si mysli, ze si vystačí sám... ale stačí, že sa stane nešťastie, príde choroba, úraz v rodine.... a aj neveriaci sa obracajú na Boha.
samozrejme nikomu to neprajem, ale až ťažkosti nás naučia pokore

@zmrzlinka8 Ale vies ze aj zidia aj moslimovia maju toho isteho boha co my? A nemaju sviatosti ako rimskokatolicka cirkev. Uz aj greckokatolicka a pravoslavna maju ine nez my......

malary
20. máj 2025
@martin96321

@zmrzlinka8 Ale vies ze aj zidia aj moslimovia maju toho isteho boha co my? A nemaju sviatosti ako rimskokatolicka cirkev. Uz aj greckokatolicka a pravoslavna maju ine nez my......

@martin96321 greci majú tak isto, len liturgia je iná.
Moslimovia nemajú toho istého Boha. A židia áno, len nie v plnosti

martin96321
20. máj 2025
@predajcake

Cirkev je zlo, len tu sa to nedá vidieť ide to z Vatikanu. Kedy ľudia vedeli z čoho to vzniklo..
Ja som od mala chodil do kostola, babka bola silne veriaca stále som mal depresie a cítil som sa hrozne keď som tam bol som nevedel prečo, som z tej energie odpadaval.
Teraz po xy rokoch to už viem, farári nie sú zlý pozor na to, mnohý sú dobrý len nevedia čomu slúžia skutočne.
Boh nemá kanceláriu, ani úrad a už vôbec nezbiera peniaze. Je všade v každom, je to nekonečna energia ktorá všetko vie a vidí.
Dôkaz toho je aj ten že maloktorý farár či ich exorcisti vedia pomôcť duchovi po smrti nájsť cestu kam patrí. Najčastejšie je to vyhaňaní zlých duchov a démonov len vyháňanie nie ich odpratanie kam majú ísť.

@predajcake Mas aj nejaku lepsiu teoriu?)))) Slovaci su katolickejsi nez papez,ale vsetko zlo prichadza z vatikanu......vsetko zlo prichadza odvsadial ,len nie od nas. Milovat budes pána Boha svojho celym svojim srdcom,celou svojou silou ,celou svojou dusou a svojho blizneho ako seba sameho. Uplne by stacilo keby sa aspon tej poslednej casti ludia na slovensku drzali a bol by to raj na zemi.

martin96321
20. máj 2025
@malary

@martin96321 greci majú tak isto, len liturgia je iná.
Moslimovia nemajú toho istého Boha. A židia áno, len nie v plnosti

@malary V akej plnosti nie? Myslis,ze ich viera je mensia nez katolika? Alebo horsia? Ich viera dokonca urcuje aj laicky zivot nielen sakralny.....

malary
20. máj 2025
@martin96321

@malary V akej plnosti nie? Myslis,ze ich viera je mensia nez katolika? Alebo horsia? Ich viera dokonca urcuje aj laicky zivot nielen sakralny.....

@martin96321 pretože nepoznajú trojjedineho Boha. Nemajú sviatosti

sharka174
20. máj 2025
@evansova

@sharka174 Nase vnucky sa tiez dali pokrstit ked sa mali rozhodnúť etika ci nabozenstvo. Cela trieda nabozenstvo, len nase dve etika. Dali sa pokrstit. Zdal sa mi, ze to bolo ucelove, ale ked sa rozhodli zacali verit. Maturovali na 8 rocnom cirkevnom gymnaziu, pravidelne do kostola, dodržiavajú vsetky sviatky a pod. Nie preto, ze sa to ma, ale preto ze chcu.
Mozno nie je zle nechat toto rozhodnutie na cas, ked sa dieta bude vediet rozhodnut kam chce patrit.

@evansova akože to som tým chcela povedať, že síce sme na začiatku rozhodli za ňu, ale nikdy do ničoho nebola tlačená a našla si cestu sama..ja jej to nekazím, neberiem, neprezentujem pred ňou svoj názor a uvidíme ako to bude ďalej pokračovať

martin96321
20. máj 2025
@malary

@martin96321 pretože nepoznajú trojjedineho Boha. Nemajú sviatosti

@malary Maju toho isteho boha. Moslimovia dokonca povazuju Jezisa za najvacsieho proroka a uctievaju aj pannu mariu. Maju tak isto sobase, evanielici maju spolocnu spoved,nie osobitne,greckokaticky knazi sa mozu sobasit........ale vsetkych spaja ,ze veria v jedneho boha,nie ze si vytvorili vlastny svet.

malary
20. máj 2025
@martin96321

@malary Maju toho isteho boha. Moslimovia dokonca povazuju Jezisa za najvacsieho proroka a uctievaju aj pannu mariu. Maju tak isto sobase, evanielici maju spolocnu spoved,nie osobitne,greckokaticky knazi sa mozu sobasit........ale vsetkych spaja ,ze veria v jedneho boha,nie ze si vytvorili vlastny svet.

@martin96321 kňazi sa ženiť nemôžu. Najskôr sa ožení, až potom je vysveteny. Po smrti manželky sa ženiť nemôže.
Moslim má za najväčšieho proroka mohameda pokiaľ viem.
A mýliš si pojmy katolík a kresťan. Preto tam miesas evanjelikov grekov atď. Gréci sú to isté ako rimo, len iná liturgia

simca06022011
20. máj 2025
@martin96321

@evansova A kde je napisane ze nepokrstene dieta nemoze chodit na nabozenstvo? Nas syn nema krst a chodil na nabozenstvo

@martin96321 aj moja dcera chodila na nabozenstvo, najskor krestanske a potom chcela na evanjelicke, nemala som nic proti 🙂 pacilo sa jej, najma to druhe teda.

martin96321
20. máj 2025
@malary

@martin96321 kňazi sa ženiť nemôžu. Najskôr sa ožení, až potom je vysveteny. Po smrti manželky sa ženiť nemôže.
Moslim má za najväčšieho proroka mohameda pokiaľ viem.
A mýliš si pojmy katolík a kresťan. Preto tam miesas evanjelikov grekov atď. Gréci sú to isté ako rimo, len iná liturgia

@malary evanielici su tak isto krestania ako vsetci ktorí vyznavaju krestanstvo. Zenit sa mohli vsetci knazi,pokial im to papez nezakazal. A prepac ale nemylim si pojmy. Krestan- nasledovnik Krista od to ho je to odvodene. Takze kazdy katolik by mal byt hlavne krestanom.

maja22
20. máj 2025
@kremlicka250

@maja22 tak ale to nie je moznost, moznost by bola keby mu o semiacku rozpravas a ono sa rozhodne ano ,chcem take semiacko🙂

@kremlicka250 Deti sa rozhodnu, až budú schopné samostatne myslieť. Dovtedy rozhodujeme my rodičia. Ja vyberám škôlku, základnú školu… Strednú si už vyberajú podľa vlastných preferencií. Ja som dala základ, zvyšok je na nich. Ale keby si nechceli vybrať žiadnu školu, tak ich v tom nepodporím, naopak, dám ultimátum, lebo viem, že mať školu je pre ne dobré a prospešné, použijem aj donucovacie prostriedky. To je povinnosť rodiča, aby deťom dával to, čo potrebujú.

rebekka22
20. máj 2025

Ja som bola donútena pri všetkých troch deťoch.... Lebo sa to tak ma a patrí.... Ale ďalej už nechávam voľnú ruku svojim deťom a stopnem každého kto ich bude presviedčať o niečom čo necítia..... Doteraz sa sama na seba hnevám že som si nestala za svojím.

kremlicka250
20. máj 2025
@maja22

@kremlicka250 Deti sa rozhodnu, až budú schopné samostatne myslieť. Dovtedy rozhodujeme my rodičia. Ja vyberám škôlku, základnú školu… Strednú si už vyberajú podľa vlastných preferencií. Ja som dala základ, zvyšok je na nich. Ale keby si nechceli vybrať žiadnu školu, tak ich v tom nepodporím, naopak, dám ultimátum, lebo viem, že mať školu je pre ne dobré a prospešné, použijem aj donucovacie prostriedky. To je povinnosť rodiča, aby deťom dával to, čo potrebujú.

@maja22 ale stale nevidis rozdiel vo vyzname verit? Viera je o osobnom presvedceni , neverim preto, ze moja mama ,dedo, sestra veri....verim ,lebo to tak citim... to je ako niekoho nutit lubit....

maja22
20. máj 2025
@kremlicka250

@maja22 ale stale nevidis rozdiel vo vyzname verit? Viera je o osobnom presvedceni , neverim preto, ze moja mama ,dedo, sestra veri....verim ,lebo to tak citim... to je ako niekoho nutit lubit....

@kremlicka250 Ja ich nedonútim veriť. To nikde nehovorím. Ja im ukazujem svoju vieru, vediem ich k tomu a príde čas, keď sa budú musieť sami rozhodnúť. Ja poskytujem základ - vedomosti, sviatosti, vlastný príklad… Či aj sami uveria, to je na nich…

malary
20. máj 2025
@martin96321

@malary evanielici su tak isto krestania ako vsetci ktorí vyznavaju krestanstvo. Zenit sa mohli vsetci knazi,pokial im to papez nezakazal. A prepac ale nemylim si pojmy. Krestan- nasledovnik Krista od to ho je to odvodene. Takze kazdy katolik by mal byt hlavne krestanom.

@martin96321 každý katolík je kresťan, ale nie každý kresťan je katolík.
Pretože katolíci sú rimo a greko. Evanjelici atď nie sú katolíci, sú kresťania. Tak asi tak.

kremlicka250
20. máj 2025
@maja22

@kremlicka250 Ja ich nedonútim veriť. To nikde nehovorím. Ja im ukazujem svoju vieru, vediem ich k tomu a príde čas, keď sa budú musieť sami rozhodnúť. Ja poskytujem základ - vedomosti, sviatosti, vlastný príklad… Či aj sami uveria, to je na nich…

@maja22 tak to mozes aj bez krstu. Krstom sa zavazujes, ze si sucastou cirkvy.

vs123456
20. máj 2025

A skúsila si sa porozprávať s niekým kto sa vyzná do krstu.napr. kňaz ....a iný..
Oni ťa súdiť nebudú,, budeš prekvapená....

maja22
20. máj 2025
@kremlicka250

@kremlicka250 Áno, lebo chcem, aby boli súčasťou cirkvi. Tiež som to sľúbila Bohu, keď som uzatvárala sviatostné manželstvo. Deti mi nepatria, patria Bohu, ja mu ich odovzdávam…

zmrzlinka8
20. máj 2025
@kremlicka250

@kremlicka250 sviatosti bez krstu nemôže deťom dať