Zúrivý syn. Čo s ním?
Mám problém so svojim takmer 5 ročným synom... Je jedináčik. Na všetko reaguje zúrivo, krikom, nadavkami, zaháňaním sa rukou. Je nepriateľský, nechce požičať hračky. Vždy ma posledné slovo. Nemá rešpekt voči žiadnej autorite, či už ku mne alebo k starým rodičom, či v škôlke. Ničoho sa nebojí, nezaberajú ani vyhrážky, že mu zoberiem hračky, či nedovolím pozerať rozprávku. Ani po treste sa nič nezmení, papuľuje, nadáva. Už neviem ako naňho, snažím sa byť trpezlivá, aj som ho ignorovala, aj zahovárala, aj potrestala. No nic nepomohlo. Príjmem každú radu. Dakujem
@andreasiskova3 neushlasim🙂))ale mozno, keby som mala nezvladnutelne dieta, by som hovorila inak.nastastie, s mojim synom sa da dohodnut🙂 tym nehovorim,ze ma nejeduje, alebo ze nevypenim a nenakricim nanho.nikto nie sme dokonaly.ale nastastie som nemusela este pristupit k telesnym trestom🙂
@renab "ako inak zabrániť zdravému dieťaťu, ktoré si ubližuje, alebo ubližuje druhým, aby to nerobilo?" Pozor, tu sa pletú dve veci: 1. reštriktívne držanie dieťaťa počas afektu, keď si ubližuje alebo ubližuje iným a 2. terapia pevným objatím. Tieto dve veci sa strašne často pletú, ľudia si často myslia, že ak držia chvíľu dieťa v afekte, je to terapia pevným objatím. No nie je to tak. Sú to dve veci. Samozrejme, súhlasím s tým, aby sa dieťa, ktoré je v afekte, a môže si ublížiť alebo ublížiť iným, držalo krátku dobu (maximálne pár minút), kým ho afekt prejde. Ale terapia pevným objatím je niečo iné: nerobí sa, keď je dieťa v afekte, naopak, dieťa sa objíme, keď je kľudné a drží sa desiatky minút, ba hodiny. ide tam o to vyprovokovať ho k afektu a vykričať mu všetky svoje negatívne pocity do tváre, vraj aby sa mohla rozprúdiť láska medzi rodičom a dieťaťom (takto to má propagátorka metódy, Jiřina Prekopová na stránke). Nerešpektujú sa priania dieťaťa vymaniť sa z objatia, nemôže sa napiť, ísť cikať, nič. Viacerí psychológovia hovoria, že to môže zanechať na dieťati traumu (mnohí dospelí, na ktorých to v detstve robili o tom hovoria ako o veľmi negatívnom zážitku), neurológovia hovoria, že takéto dlhotrvajúce obmedzenie pohybu a intenzívne, dlhé držanie môže dokonca aktivovať epilepsiu (!), právnici hovoria, že je to proti zákonu obmedzovať takto slobodu dieťaťa. Niekoľko detí v zahraničí už pri takejto terapii zomrelo! Preto som proti terapii pevným objatím.
@katy1979 Rado sa stalo 🙂
@junior uzasna knizka Najstastnejsie batola v okoli. Velmi ti ju odporucam. Ako som si ju precitala, moj syncek ani raz nedostal po prdelke 🙂 Da sa s nim dohodnut, jasne ze chyti amok, ved je v tom super veku....ale ta knizka ta nauci reagovat v danych situaciach spravne a "jeho rozumom". Bitka a ani krik niesu riesenim a dieta to flustruje a situaciu len zhorsuju 🙂 Prajem vela stasticka.
@aduskatt Veď to je to, že na každé dieťa platí niečo iné. Moji sú zlatí, poslúchajú, neodvrávajú, nenadávajú....ale občas sa stane že malý / 6 / niečo skúsi. Vždy stačí keď ho len vyhreším, ale pokiaľ ubližuje druhým tak to teda nie. Napríklad , keď brata kopol do nohy, lebo mu niečo nechcel dať. Takéto správanie je u mňa nepriateľné, tak dostal jednu po zadku. Nebola to bitka, iba jedno capnutie po zadku. Kedysi boli povolené telesné tresty aj v škole a decka sedeli ako vojaci. A ako to vyzerá dnes? Papuľuje to, drzé je to, rodič si nevie s nimi poradiť. Nemyslím si že jedna výchovná dieťaťu uškodí.
Toť môj názor, ale každý nech si robí ako jemu vyhovuje .
A gratulujem , že si nikdy nemusela malému dať na zadok 🙂 S každým sa nedá dohodnúť 😉
@andreasiskova3 no, ver mi, ze som spokojna, ze som zatial nemusela riesit nic take............uvidime, co bude casom🙂
@luba_heinzlova ďakujem za vysvetlenie, zase som o niečo múdrejšia 🙂 . ja som si totiž myslela, že tá terapia je o tom, že keď je dieťa v afekte, zabrániť mu, aby ubližovalo sebe alebo ostatným.
@nelynka18 no to zalezi od toho ake mas dieta, na mojej susedy dieta nezabera nic ine ked ma amok, iba ked zbije, vtedy sa ukludni a o 5 minut, jakeby sa nic nestalo........dieta musi vediet, preco dostalo, a ked ako pise ze nic nezabera na jej zuriveho syna a sprava sa jak nenormalny, tak nevaham, a staci zbiť raz a druhy raz len poviem, že chceš bitku? a take 5 rocne dieta si to rozmysli, ked bude vediet, ze uz raz dostalo, ako to bolelo a že radsej počuvne, lebo bude vediet, ze si toho schopna, samozrejme su deti a deti, na niektore to zabera, na ine nie
Ahojte ja mam podobneho synovca,je ako maly dablik 😎 Veru sama som sa s nim potrapila,ked som ho strazila,nakoniec som vytiahla varechu,ale len na postrasenie,chvilu zabralo...ku koncu som plakala...fakt normalne ma to decko zrujnovalo psychicky... 😖
A to mam sama 2 deti.U neho moja svagrina robila chybu od mala,hucala na neho za kazdu blbost,ked mu plesla po riti on sa rozplakal a momente sa mu omluvala,darmo som jej radila,aby ho nechala aspon 15 minut tak,aby si uvedomil co spravil,brat ho tlce hlava nehlava...ach jaj ☹ Proste tazko s nim...aj ta bitka sa mi nepaci...da sa aj inak ,ale musi si clovek od malinka zacat...Tazko radit,asi fakt ist psychologovi...
@juliakocka to je tvoj nazor.... 😒 presne ako pise @katarinajurikova treba zacat odmalicka a nie teraz prevychovavat bitkou....nas maly dostal raz,ze fakt bitku a nemam pocit ze by si to zapamätal....vobec to nepomohlo a povedala som si,ze uz nikdy viac....sem-tam po zadku dostane ale bitkou to riesit nikdy nebudem.... treba si urcit pravidla a treba aby ich dodrziavali vsetci aj babky a mat velku trpezlivost a nie mlatit....co si z bitky zoberie dieta? len agresivitu a nenavist....dobre mozno potom bude sa bat svojej mami ale kto by chcel aby sa ho jeho dieta balo? ja teda nie....a ako bude to dieta riesit potom problemy?no tak ako to riesil jeho rodic ... to je moj nazor a urcite ho nezmeni len preto lebo ty si myslis,ze bit deti je v poriadku.... samozrejme nie na kazde dieta zabera to co na moje ale treba hladat riesenie mozno u toho psychologa a pochybujem,ze ten by bitku odporucal....tot moj nazor...
@juliakocka to je riesenie strachom a myslim ze niktora z nas nechce aby sa dieta balo. v prvom rade musia pochopit preco a naco a zaco. bitka nie je riesenie.
mozno preto mam taky nazor lebo ako dieta som tiez dostala po zadku ci u nas sa trestalo bitkou a nemam na to dobre spomienky dodnes. vzdy to bola pre mna ta najvacsia potupa. a k nicomu mi to nepomohlo iba k tomu ze som sa bala vlastných rodicov. mozno som vynimka. Netvrdim ze moj syn nedostal po zadku ale snazim sa to veeelmi eliminovat a je to vzdy moje zlyhanie a zlyhanie mojich nervov. <<<<<<<<<<<<<<<<
@nelynka18 ,katy 1979 no neviem asi ste to pochopili, ze bitka hlava nehlava, to nie, ale ako vy pisete po zadku, neviem co ste si predstavovali, pod slovom bitka, jedna vychovna, nech zaštípe, jasné ze nie take ako mam kamosku a ona svoje 1,5 rocne dieta bije po pysku, no tak to nikdy, ale po zadku to nikomu neublizi, jasne ze nie take, ze cervena riť, ale vychovne, si nemyslite, ze som tyran preboha, to nie 😲
@junior
vela zavisi aj na tom, v akom prostredi vyrasta. ak je tvoj manzel (partner) typ, ktory otvorene prejavuje lasku neznosti, pohladi, prituli, pobozka, dieta to tiez bude viac opakovat. deti nas kopiruju. nase gesta, vyjadrovanie, sposoby.
ak je skor taky uzavretejsi typ, co lasku nevie tak ukazat navonok aspon ty by si mala synovi nahlas vyjadrovat kazdy den ze ho lubis, fyzicky ho hladkat, tulit. vecer sa ho v posteli pytat, co sa mu cez den najviac pacilo ( to len davam priklad). osobne sa s nim hrat, kreslit, smiat sa. pocuvat ho, jeho pribehy. deti v tom veku maju radi vymyslanie priebehov, je dobre ich napisat a potom citat ako knizku. bude to mozno len veta, ci dve. ani nemusia davat nejaky strasny vyznam, ale bude to jeho dielo, co on vytvoril a ty ukazes zaujem. bude mat pocit, ze je dolezity a akceptovany. to deti velmi v tomto veku potrebuju. ak nieco chce , neodmietni hned, skus navrhnut nejaky rozumny kompromis. treba mu ukazat, ze aj jeho nazor je brany do uvahy a akceptovany.
je normalne ze deti vyvadzaju, jasia sa, vymyslaju. ale zase aby bol vyslovene niekto "zly" to by som skor hladala skraty na tej dospelej strane. skusit zmenu od seba a som si ista, ze aj dieta to zmeni.
ked ho nieco nastve, treba s nim komunikovat - ja viem, ze sa citis frustrovany, kazdy mame obcas pocity, co sa nam nepacia ,ale ja ta aj tak lubim.
ja mojim detom aj ked davam trest, ze idu na "ukludnovacie miesto" aj tak im vzdy poviem, ze ich mam najradsej na svete, ale za urcite ciny, ktore nie su pekne je nasledok. a ak su frustrovani, nech mi to vysvetlia co sa prave stalo a ci to bolo spravne.
uricte sa to nevyriesi okamzite a on sa zo dna na den kompletne nezmeni. ale postupom casu ak budes preukazovat lasku, zaujem, respekt. otoci sa to iste ku Tebe, ako zrkadlo.
@junior ...skús knihu "5 dní, ktoré zmenia vaše dieťa"...
...moja dcéra je podobná, aj ked myslím, že v trošku miernejšom vydaní...
...akurát tu zúri, že si nemá čo obliecť a ja som za to vinná... 😀
...a druhý dôvod, ktorý ma napadol je - môže to byť aj vyššou inteligenciou...
...skús návštevu psychologičky...
Ahojtem, mne zasa par mesiacov Verca ked sa jej neco nepaci hovori, ze vsetko rozbije, znici, a hodi do popelnice ( najcastejsie na skolku, deticky, pripadne ine veci co nie su podla nej. Stretli ste sa s tym niekto? Prip. mne alebo Terezke hovori ze zlomim Ti nohu, oko a pod. Az tak zurivo pri tom nevyzera, skor minto rozprava. Neviem odkial to ma...
@katy1979 aj my sme to skúšali, keď bol prvý syn menší 🙂 ale ono to po čase prestane fungovať..jedného pekného dňa sa karta obrátila a on sedel pred tými dverami a nechcel ísť domov, lebo ho neľúbim a nechcem.. a nastalo dlhé vysvetľovanie. páni, keď si predstavím, že ma čaká zanedlho repríza 🙂 🙂
ahojte, tak nas 3 rocny Adam mal dnes dva zurive vystupy - oba v obchodaku, ked som potrebovala odist a on sa chcel nadalej hrat v "domceku".. nezaberalo nic. prechadzal az do amoku, lezal na zemi na parkovisku,, no hroza. az mi ho bolo luto, ze som ho nedokazala ukludnit. dostal aj po zadku, ked uz som bola aj ja vytocena. doma nezabralo ani vysvetlovanie a "oddelenie" do druhej izby, nech sa ukludni. Po aasi hodine sa nechal ukecat na varenie, ked siel akoze varit jeho oblubeny macko so mnou krupicku, tak sa pridal a ukludnil. potom sa ospravedlnil aj ja jemu a bol klud. a teraz zacalo prsat. uz davnejsie som si vsimla, ze mava tieto zachvaty pred zmenou pocasia. Mozno je to iba nahoda, ale tie najhorsie zachvaty su vzdy pred dazdom. kazdy den hladam silu, aby som to dokazala zvladat v klude, aby som mu nedala po zadku, aby som nekricala ako besna, lebo ma to vzdy hrozne mrzi... ☹
za ten cas sa toho v covani vela nezmenilo. uvazujem o tom psychologovi.. ublizit mu to nemoze a ak nam to len trosku pomoze, budem rada. Obzvlast ak by som rada mala druhe dieta. Za danch okolnosti by to bol boj. Dakujem vam za vsetky rady a tipy... ste zlate 🙂
@luba_heinzlova ale ak ma pamäť neklame, tie deti nezomreli pri terapii podľa Prekopovej. To boli predchádzajúce metódy, od 2 psychológov, mená si nepamätám... Prekopová tie metódy upravila. A potom boli prípady, kedy si ľudia jej metódu vysvetlili po svojom. Nenaštudovali si to poriadne, nepochopili princípy ale "inovatívne" použili metódu. Napr. pevne priviazali dieťa k stolu s tým, že to je akože pevné objatie 😕 😠 a potom v zmysle amerického (ne)zmyslu pre vlastnú zodpovednosť obvinili Prekopovú, keď to dieťa to nerozdýchalo... ☹ 😔 Prekopová sama ale aj všetci odborníci túto metódu odporúčajú jedine po KVALIFIKOVANOM zaškolení od certifikovaného lektora, nie je to pre samoukov z internetu.
Čím sa nechcem tej metódy jednoznačne zastávať, ale ani by som ju neodpísala. Mnohým pomohla, iným zase nie. Ale nechcela by som, aby si ju niekto "cvičil" na mne s presvedčením, že je vhodná pre každého.
Na moju malú to objatie v afekte nezaberá na rýchlejšie ukľudnenie, ale je to jediné, čo môžem vtedy robiť. Podotýkam, že to nie sú vzdorové a trucové hádzania o zem, keď malej v niečom nevyhoviem. U mojej ide o ozajstné afekty bez zjavnej príčiny.
@junior dobrý postoj, psychológ neublíži 🙂 Ale ako som si čítala ten úvodný príspevok, nemala som pocit, že je to niečo nevídané neslýchané... poznám aj ja... záleží, ako je to často a s akou intenzitou. Chcem tým povedať, aby si sa netrápila, ešte si nič nezmeškala, ešte to môžeš napraviť. 😉 Prajem veľa šťastia a pevné nervy.
Ahojte.
Pridavam sa k matkam ktore prezivaju zurenie svojich ratolesti. ☹ Mam tri deti,ale pri tom najmladsom mam naozaj niekedy nervy v kybly. 😠 . Starsie deti boli vacsinou kludne,v obchode som s nimi nikdy nemala problem. Az som sa sama sebe divila, a bola happy,ze nemusim riesit to co ine matky v obchodoch. Nuz pri tretom (je to aj inym biologickym otcom) je to na infarkt. Ma 2roky a 3mesiace. Viem,ze prave uraduje obdobie vzdoru. Rano vezmem maleho do izby a z nicoho nic zacne velky rev.....zacnem mu pekne dohovarat on sa zacne valat po zemi. No proste uz od rana som v strese. To spravane prehliadam. Pretoze cim viac mu nieco dohovaram,tym vacsi plac. Tu asi aj velky problem robi priatel. Pretoze ten ho berie na ruky a takto sa snazi ukludnit.Mne sa to nepaci,pretoze sa mi to nezda OK. Ked som sama doma a maly zacne toto robit tak to ho budem stale na rukach navlacat?
Ideme na nakup tak syn nebude sediet v nakupnom voziku. Iba sa nosi na rukach 😠 . Kocik ten uz nepouzivame od roka. Pride mi to,ze uz teraz velmi dobre vie co svojim spravanim dosiahne. Kedze prejde par metrov a pyta sa na ruky,vie ze ho vezmem. Ak nie robi sceny. Nic ho nedokaze na cas zaujat. Iba hudba. Taky priklad: sme v obchode hra hudba, ostane stat a kolise sa. Opat ked ho zacnem brat prec,plac. A tych situacii je neurekom.
@junior prosim ta, vidim, ze presli uz nejake tie 4 roky od tvojho prispevku...zmenilo sa to u vas? My sme teraz v tomto veku, syn ma 5.5r a zacalo to byt presne take iste..odvrava, vsetko neguje, vsetko otaca na mna, ze hlupa mama, zla mama, to ty si mama na vine ...cokolvek sa mu nepaci strasne zuri, v skolke sa naucil nepekne vyrazy a uz aj ked je mesiac doma tak pokracuje...nadava potom, oduje sa pri vsetkom...nieco strasne....chcela by som vediet, ci tym mozu deti a zvlast taki akcnejsi chlapci proste prejst...a prejde to...lebo ved presiel vzdor, v 3r mal tiez zle vyrazy a preslo to same casom...ale teraz to ma uz viac rozumu, uz si viac dovoluje a nic na neho neplati...vyrastol ten tvoj z toho? alebo co vam pomohlo?

@aduskatt @juliakocka ja som za jednu výchovnú, no možno aj dve , ale klobásy na zadku to nie. Lenže už je to zakázané, tak neodporúčam 😠