Zvažujeme návrat na Slovensko
Ešte donedávna som bola jednou z tých, ktorá by sa na Slovensko nevrátila ani za nič. Manžel je Čech, žijeme v ČR. Plánujeme dieťa a veru neviem či zostať tu v Česku alebo sa vrátiť na Slovensko. Jedinú výhodu Slovenska vidím v tom, že tam mám celú rodinu. Tu v Česku sme sami - manžel sa so svojou rodinou už roky rokúce nestýka. Takisto som zvyknutá, že v Česku všetko funguje, digitalizácia je super, nemusím na úrady a všetko vybavím online. Pre dieťa ale vidím výhody skôr v Česku ako na Slovensku.
Zas tu sme sami, tak neviem. Prácu máme obyčajnú obaja, žiadnu extra kvalifikovanú.
@anonym_autor teraz si na tom zhruba tak v ČR ako na SR. Ale na SR máš vlastný byt a rodinu. To je ale obrovské plus. Teraz platiš za nájom a tu nebudeš. Takéto reči o Slovensku, no neviem, rozdiel nie je až taký markantný a rodina je rodina. Keď ti deti pôjdu do škôlky uvidíš ten " prepad" budú stále choré a ty budeš žiť z OČR, tu by si ich mohla dať rodičom a zarábať a tiež neplatiť extra peniaze za nájom. Určite Slovensko a rodinu.
@anonym_846331 vôbec deti nemusia byt choré
moje ak su 5 dni za šk chore je dosť aj to su také tie chripky rôzne lahky priebeh
vôbec nemusia jej rodina stražit deti
u nás bratia, švagriné ani raz nestražili nemaju šancu popri ich pracovnej dobe
rodičia už nevladzu, svokrovci ani raz nestražili že sa na to necitia
nebrala by som to tak že rodina zachrani všetko
uprimne
zober si papier , rozdel na polovicu a píš
cena prace, dph, dane, odvody vyška oboje, čo dostaneš aké prachy ked bude na materskej , načo máš nemáš narok na sk ked tu začneš pracovat, byt kolko by stal tu a tam,pridavky, bonusy
a tiež ak si zamestnana v čr a prideš sem pracovat či budeš mat narok na rd lebo máme dva druhy a matersku ako to presne teraz je
či vôbec nájdete teraz v obore prácu, si vyberaju ešte aj do lidla , nieže berieme čo príde ale si vyberajú . viem ako chceme zmenit pracu a nie je kde
poplatky rôzne smeti, poplatky v škôlke, poplatky u lekarov, za kartu založenie, za objednanie, atd, to by som si pozistovala ktory mudr ta zoberie a aké su tam poplatky
ceny potravin, energii , poistiek, benzinu, cestovne proste rad radom spisuj ako ta čo napadne
ja som tak urobila a lacnejšie ma vyšlo česko napriek všetkému , byt si viem kupit v čr väčší, ano niekde v brne alebo prahe atd ani náhodou ale v rovnakej oblasti ako som
@petronelag Myslím, ze horšie ako je to teraz, za Fialovej vlády to byť nemôže.
@anonym_autor ani za babiša?
@anonym_autor ostan kde si, tu to ide od fica ku kalinakovi, strach a hroza. Zavidim ti. Ste sami ako napr.vychodniari v ba, plus mozno par km navyse. V usa letia z vychodu na zapad krajiny x hodin. Nevratila by som sa
ja mám polku rodiny na Slovensku a nikdy mi nikto nepomohol, ani keď som bola na operácii v nemocnici a doma mala 3-ročné dieťa, ani sa veľmi nestretávame s rodinou okrem sviatkov a narodenín
@anonym_autor Ostať. To už čo by mi museli ponúknuť aby som sa vrátila.. ja síce žijem na SK ale verím že muž pozbiera sily aby sme odišli. Ja som už rok rozhodnutá tu neostať.
Preco by si sa vlastne chcela vratit? My sme tiez v Cesku, mame tu dve deti, rodinu tu nemame ziadnu, sme obaja Slovaci a ani sekundu som neuvazovala nad tym, ze by som sa s detmi vratila natrvalo na Slovensko. A to muz pravidelne dostava pracovne ponuky aj zo Slovenska za nadstandardny plat.
Rodine môžeš písať a volať každý deň a na návštevu prísť aj každý mesiac. Ostala by som tam.
Ak uz pre nic ine, tak by som zostala kvoli tomu, ako funguje zdravotnictvo. V poslednom case mam dost znamych, ktori bojuju s vaznymi ochoreniami a v CR sa teda dostanu ludia k neporovnatelne lepsej liecbe, nez na Slovensku.
Školstvo, zdravotníctvo, dostupnosť liečby aj liekov lepšia ako na Slovensku. Ostala by som.
Vrátila by som sa.Mate šancu v ČR kúpiť byt?Keď budeš mať dieťa ešte viac ťa to bude ťahať domov k mame, rodine.Ak oveľa viac nezarobite tam tak nie je dôvod zostať.Kde ste v ČR?veď ani v ČR nie sú super politické a ekonomické podmienky.Tvoje dieťa, keď bude chcieť raz odíde a možno za 4,5 r odídete všetci.Teraz by som kúpila byt,ak na to máte ten potom prenajala a môžete ísť zase preč, ak nebudete spokojni
@petronelag ano ale nemaju také dlhy ako my
nie to ružove ale nie su v takom hnoji ako my
u nás je šanca že začnu šaškovat s vystupenim z nato eu, v cz tiež ale to su komanči čo nemaju šancu byt hlavnou alebo v prvej 3 byt
nemusia konsolidovat ako tu
politkov aj čo su teraz vo vlade proste ma maler tak je stihany tu sa nič nedeje - okamura, babiš atd.. ,niekto urobi niečo tak leti vzda sa mandatu tu tak maximalne sa porehoceme cez slzy na zomri a tym to hasne
@sara07 Česi nekonsoliduju?Si pozri aké tam majú úrokové sadzby.
@anonym_346502 nie je konsolidovanie ako konsolidovanie
určite tam neoslavuju skoro každy mesiac nejaky sviatok typu snp, cyril metod, svätopluk a podobne
u nás sa konsoliduje ale šialene rozhadzuje, máš tam renty ? a také tendre ako u nás nie
si pozri kolko km dialnic postavili dajme tomu za 15 r aby sme nekrividli
zober si kde maju taku mhd oprotí nám , vlaky tam su uplne niekde inde stav trati a stav železníc
maju menší deficifit, nemrzne im tak ekonomika, dávaju viac na vedu atd ...
stači sledovat aj eknomické grafy a anylyz a a je to jasné
ani nemecko nie je na tom nejak dobre ale rozhodne nie v takej .. ako sk
určite a podstatne lepšie čerpaju fondy aj tam sa uleje hore dole niečo ale nie v takom rozsahu ako u nás, cz vie v tej istej oblasti dostat, vyžiadat 15 dotiek , my až 3 😂
urokové sadzby ktoré ? tých je predsa viac ...
nerieš % ale rieš čísla z akej sumy, za kolko aké prevadzkove náklady aké su iné poplatky spojené s uživaním atd .. ked to všetko prerátaš žial zase lepšie vyjde cz aj ked má vyššie % na hypoteku
vieš to su tie také tzv. tie drobné písmenka ktore treba aj čitat a prerátat si
@anonym_autor ešte taká hlavná otázka bez ktorej sa nepohneš a partner chce vôbec odísť ?
Ani sekundu by som nezvazovala vrátiť sa na SK. A ČR nie je zase tak ďaleko, že by ste nemohli x-krát do roka prísť k rodine. To je len o pocite, realita býva veľakrát iná, napríklad ja sa vidím oveľa častejšie s mojou sestrou, ktorá je 1000km od nás, ako s veľkou časťou rodiny, ktorá je do 200km. Ja som celá šťastná, že moje dieťa je v zahraničí a dúfam, že sa tam uchytí a zostane. Dokonca sme sa s mužom bavili, že hoci už máme nejaký ten vek, ale vôbec nevylučujene odchod do zahraničia, lebo SK už prerazilo dno 🙄 Mám kamošku Češku, je lekárka a aj jej muž, sú na SK a ona by veľmi chcela ísť do ČR, lebo proste vidí, že to tu ide dolu vodou, jej muž má tiež argumenty, že rodina, lenže ona vidí presne tú realitu, že sk rodinu navštevujú presne toľko, ako aj tú českú, s deťmi im aj tak nik nepomohol a dom vedia predať a kúpiť v ČR. Ale muž sa proste nechce pohnúť.
@anonym_346502 Česi sú úplne niekde inde ako my a ešte len budú. Viem, o čom píšem
@autorka Ahoj autorka. Tak ja pridam svoju skusenost,kedze som este "nedavno" stala pred podobnou dilemou. Ja aj manzel sme obaja studovali v Prahe, nasledne sa tu obaja zamestnali. Zijeme tu teda uz cca 14 rokov. Nikdy som nezvazovala navrat na SR,az kym sa nam pred 1,5r nenarodila dcera. Strasne mi chybala rodina a ich pomoc. Ked hormony po porode opadli,som sa nato pozrela triezvo + volby na Svk to za nas rozhodli(v ziadnom pripade nechcem,aby v takom prostredi vyrastalo moje dieta).
Co mne pomohlo za rozhodnut?
+ mame vyborne zazemie
+ naozajstnych kamaratov
+ super zamestnania a platy
+ cerstvo kupeny byt tu v Prahe
+ digitalizacia a rychle vybavenie snad vsetkeho
+ doprava
+ skolstvo, zdravotnictvo
+ multi-kulti mesto(fakt nikoho nezaujima ci si cernoch alebo ci nosis fialovy ruz)
+ k rodicom na Svk to mame blizko(cca 3h autom)
A minusy? Rodinu vidime cca kazde 2 mesiace na par dni(mohlo by byt castejsie), inak ja naozaj ziadne ine minusy nevidim. Trosku sme museli posetrit na byt, kedze tu su tie ceny niekde inde(cca 500tisic eur) - na Slovensku by som zato mala riadny dom, tu len pekny 3 izbak 😀
Inak vy tu nemate ziadnych kamaratov ci zazemie? Ako ste tu dlho?
Ako som písala, tak hlavne mi chýba rodina. A to, že vlastne bývanie je pre nás tu nedosiahnuteľné (Praha) a nechcem vychovávať dieťa v prenájme. Prácu nemáme odbornú, takže super výplaty tiež nemáme, finančne by sme na tom boli na Slovensku lepšie + vlastné bývanie + rodina.
Oprava nie lepšie ale rovnako finančne
@anonym_autor Načo sa pýtaš? Veď ty si rozhodnutá. Chceš sa vrátiť kvôli rodine. Urob tak, ako to cítiš.
Šla by som domov ❤️
@anonym_autor mali sme moznost byt v zahranici, no s manzelom sme sa rozhodli zit na SK. Nelutujeme. Vystudovany odbor mam vysoko kvalifikovany, a nasla som zamestnanie aj v meste s 35 000 obyvatelmi, okolie ostalo sokovane. Za mna navrat na SK. Ochotna rodina a zhovievavy manzel, ktoremu to nevadi, je super kombinacia. Drzim palce v rozhodovani 🙂
Choď domov. Veď si rozhodnutá. Politika je to posledné, čo by som riešila.
@kitycat V Česku v nájme, na Slovensku by sme mali vlastný byt.
@anonym_autor ja som za návrat domov. V cz je oveľa ťažšie získať vlastné bývanie v prvom rade. A teda bola by som zvedavá, že v čom je lepšie, lebo mám blízku rodinu v cz čo tam žijú od narodenia aj oni všetci až po vnúčatá, stretávame sa pravidelne. Ale teda nemajú sa lepšie ako my na Slovensku. Každý nadáva na SK, hneď by všetci odišli, tak by som rada vedela naozaj tie presné dôvody. Politikov do toho ťahať netreba. V CZ bude o 2 mesiace Babis premiérom…
@anonym_autor tak ostan, poroď a potom sa rozhodneš
Oprava nie lepšie ale rovnako finančne
@anonym_autor nevrátila by som sa. Najma kvôli deťom.
Ani CR nie je raj na zemi, ale tam majú tvoje buduce deti väčšiu šancu na normálny život.
Na Slovensku je to zle a bude ešte horšie... A počkaj keď "chytri" Slováci dostanú likvidačný nápad opustiť EU, to ešte len začne sranda..
Mne sa strašne ľúbi ako každý autorku presviedča o lepšom živote,keď sama tvrdí,že to nie je lepšie a plus jej chýba rodina.Vlady sú všade rovnaké a do kytek to ide úplne všade.
Autorka....podľa mňa na konci každého dňa záleží iba na tom,či si spokojná a šťastná.Ratat zjavne vieš a keď si tu vieš nájsť prácu,tak peniaze boli, sú a budú.Vlastne bývanie je veľké plus.Rodinu ti nenahradí žiaden vyšší štandard.Stahovat sa do ,,lepšieho " môžeš kedykoľvek ale svojich blízkych tu nikto z nás nemá navždy a kedykoľvek.Isla by som za svojím srdcom a nie za vidinou niečoho,čo sa ti iní snažia nahovorit
Choď domov. Veď si rozhodnutá. Politika je to posledné, čo by som riešila.
@koniarova veď nejde o jej záujem o politiku ako takú, ale o to, ako politika štátu ovplyvňuje život ľudí. Aj keď, ja by som počkala, či voľby vyhrá Ficov kamarát Babiš, potom to bude už skoro jedno...
To, ze mas rodinu niekde este neznamena, ze budete mat krasne a vrele vztahy.
Teraz ste v cechach, to tiez nie je daleko - ako casto vas ptidu navstivit? Tam vidis, ci vas chcu vidiet za cenu vlastneho nepohodlia.
Rodina je jedna vec, pomoc s detmi druha.
To, ze ste tam sami a xe sa tam.citite sami, je trochu vasa chyba. Zacnite si aktivne hladat priatelov. Expat komunity funguju v zahranici bezne, velakrat aj supluju tu funkciu rodiny. Zacni si budovat okolo seba kruh ludi, co ti pomozu, kde sa mozes zdoverit - nemusi to byt len mama alebo sestra.
A za dalsie, na slovensku aj po dalsich volbach nemozes ocakavat zrazu prevrat a za par rokov zlepsenie stavu tak, aby sme nadalej nezaostavali. To nie je mozne. Pokial tvoje deti pojdu do skoly, vsetko bude stale omnoho horsie, uplne vsetko, ako v cechach. Vratane zdravotnej starostlivosti skolstva, spolocenskeho vyzitia, sluzieb, pracovnych moznosti....
Pokial sa nemusis vratit, a mozes si vybrat, tak sa nevracaj - ak je to len "kvoli rodine".

@anonym_autor teraz si na tom zhruba tak v ČR ako na SR. Ale na SR máš vlastný byt a rodinu. To je ale obrovské plus. Teraz platiš za nájom a tu nebudeš. Takéto reči o Slovensku, no neviem, rozdiel nie je až taký markantný a rodina je rodina. Keď ti deti pôjdu do škôlky uvidíš ten " prepad" budú stále choré a ty budeš žiť z OČR, tu by si ich mohla dať rodičom a zarábať a tiež neplatiť extra peniaze za nájom. Určite Slovensko a rodinu.
@anonym_846331 ten byt môže na Slovensku prenajímať, alebo predať. tu nejakú výhodu nevidím. Ako vieš, že jej deti budú stále choré? Moje neboli takmer vôbec. Ako vieč, že jej rodičia postrážia, aby si nemusela brať OČR? Možno ešte pracujú. Rozdiel teda markantný je. hlavne v tom, kde sa Slovensko rúti. Ja by som skôr uvažovala nad tým, či by rodičia nešli za nimi. Moj bratranec to tak urobil, obe deti študovali v česku, aj tam ostali, jeho firma má pobočky kde kade, takže nebol problém, jeho žena je zdravotná sestra, tú tam brali všetkými desiatimi