Zvažujeme návrat na Slovensko
Ešte donedávna som bola jednou z tých, ktorá by sa na Slovensko nevrátila ani za nič. Manžel je Čech, žijeme v ČR. Plánujeme dieťa a veru neviem či zostať tu v Česku alebo sa vrátiť na Slovensko. Jedinú výhodu Slovenska vidím v tom, že tam mám celú rodinu. Tu v Česku sme sami - manžel sa so svojou rodinou už roky rokúce nestýka. Takisto som zvyknutá, že v Česku všetko funguje, digitalizácia je super, nemusím na úrady a všetko vybavím online. Pre dieťa ale vidím výhody skôr v Česku ako na Slovensku.
Zas tu sme sami, tak neviem. Prácu máme obyčajnú obaja, žiadnu extra kvalifikovanú.
Vsetci moji aj muzovi kamosi co istu dobu zili v CR sa vratili na Slovensko. Vychovavat deti tam nikto nechcel. Kedze som tam zila aj ja nejaku dobu, tak za mna rozhodne Slovensko. Ano su tam lepsie sluzby, nemocnice, v podnikoch milsi ludia, vacsi zarobok. Ale. So Slovenskom a pocitom ze si fakt doma, rodinou, kamosmi, to je nenahraditelne. Ako moj muz povedal, ja pepika vychovavat nechcem…
@beronsche
Hmm, tak závisí asi, kde sa hybeme, od toho závisí asi aj pohľad človeka na Slovensko. Ten môj pohľad som uviedla, nemám potrebu ho viac rozvíjať.
Žijem tak, kde zit chcem a odporúčam to každému.
@slniecko5 ok, to je predsa v poriadku. Rovnako ako som ja uviedla svoj pohľad.
**
Bol tu spomínaný "brain return", tak tak všeobecne ešte dodám, že podľa mojich známych, ktorí sa pohybujú na akademickej pôde, tí najlepší na Slovensku neostávajú. Najmä z dôvodu, že podmienky v tejto oblasti, sú v porovnaní so zahraničím (aj ČR) priam zúfalé.
Úprimne, spät by som sa nevrátila ani keby mi zaplatili.. ale na to človek pride, keď ho postretne nejaký problém, ktorý musí riešiť s úradmi, alebo ma zdravotný problém... okrem toho, stačí ísť nakúpiť potraviny u nás a v zahraničí a máš hned dôvod ostať v Čechách.. ale tak to už je kazdeho rozhodnutie..
Vsetci moji aj muzovi kamosi co istu dobu zili v CR sa vratili na Slovensko. Vychovavat deti tam nikto nechcel. Kedze som tam zila aj ja nejaku dobu, tak za mna rozhodne Slovensko. Ano su tam lepsie sluzby, nemocnice, v podnikoch milsi ludia, vacsi zarobok. Ale. So Slovenskom a pocitom ze si fakt doma, rodinou, kamosmi, to je nenahraditelne. Ako moj muz povedal, ja pepika vychovavat nechcem…
@anonym_f072c2 hrozne dehonestovanie Čechov 😒
Uz len kvoli zdravotnictvu a skolstvu by som ostala v CZ, my ich nedobehneme ani za desiatky rokov s takymito vladami a ich volicmi.. Pripadne ked viete jazyky, isla by som este dalej na zapad.
@slniecko5 ok, to je predsa v poriadku. Rovnako ako som ja uviedla svoj pohľad.
**
Bol tu spomínaný "brain return", tak tak všeobecne ešte dodám, že podľa mojich známych, ktorí sa pohybujú na akademickej pôde, tí najlepší na Slovensku neostávajú. Najmä z dôvodu, že podmienky v tejto oblasti, sú v porovnaní so zahraničím (aj ČR) priam zúfalé.
@beronsche
A prečo si tu, keď ti najlepší sú vonku?
🙂
Neviem, kde bývaš, ale do Ke sa ľudia vracajú a radi. Asi je to neuveriteľne, ale je to tak.
@jana_eyre_2 akurat v Kauflande jeden pan sa rozrozpraval, ze neveri, ake je u nas vsetko drahe. Ze dokonca aj akciovy tovar (napr. kava do kavovaru) je drahsi. Zije v Nemecku, prisiel na navstevu, vraj aj v Lidli maju nizsie ceny nez my. Bol zhrozeny. Je pravda, ze tento rok kazdomesacne sa dvihaju ceny potravin.
@anonym_f072c2 hrozne dehonestovanie Čechov 😒
@jana_eyre_2
S týmto súhlasím, jedlo je bieda, ceny aj kvalita.
Okrem toho, stačí ked dieťa pôjde do školy, kde pomaly už ani nemá kto učiť, pretože mnohí a mnohí dobri pedagógovia to vzdali.. ja napríklad vôbec netuším ako bude vyzerať náš školský rok, pretože takmer polovica pedagogického zboru odišla, pretože starostka ma maniere našej vlády.. a neviem kam inam by mi vlastne deti vzali.. byť na Slovensku neznamená len byť pri rodine.. znamená to nemať normálne šance, pretože nás štát za posledné dva roky veľmi, ale veľmi padol...
Takze autorka, ak ste tam sami, urcite sa vratte. Doma je doma. Neviem si predstavit ked boli deti male, aby nebola pri nas moja rodina, mama mi s detmi velmi velmi pomohla. A aj otec. Ale nie je to zdaleka len o tom. Praha je neosobna, napriek tomu ze som to tam mala velmi rada, tie vylety, zmenu, super kolegov, vychovavat deti by som tam nechcela nikdy. Zaroven mne sa nepaci to prazske multikulti.
A inak miesat do toho celeho politiku je uplne smiesne. Vyhovarat sa na to, kto nam vladne, ze kvoli tomu musi zo sr odist moze len ten, kto je neschopny, nevie sa uplatnit a hlada lahsiu cestu. Schopny clovek sa uplatni vsade na svete, za akejkolvek vlady, ma okruh svojej rodiny, priatelov, znamych, ak je to dobry clovek tak aj okruh jeho priatelov je fajn. A taki ludia nemaju potrebu utekat do zahranicia, jedine ak na nejaky cas, ci zarobit viac, ci nabrat skusenosti, studium, zazitky a podobne. Poznam len 2 ludi ktori z mojho okolia zostali v zahranici, inak sa vsetci vratili. Asi aj preto, ze su/som z ba. Asi je ine ak clovek zije v nejakej hladovej doline.
Takze autorka, ak ste tam sami, urcite sa vratte. Doma je doma. Neviem si predstavit ked boli deti male, aby nebola pri nas moja rodina, mama mi s detmi velmi velmi pomohla. A aj otec. Ale nie je to zdaleka len o tom. Praha je neosobna, napriek tomu ze som to tam mala velmi rada, tie vylety, zmenu, super kolegov, vychovavat deti by som tam nechcela nikdy. Zaroven mne sa nepaci to prazske multikulti.
A inak miesat do toho celeho politiku je uplne smiesne. Vyhovarat sa na to, kto nam vladne, ze kvoli tomu musi zo sr odist moze len ten, kto je neschopny, nevie sa uplatnit a hlada lahsiu cestu. Schopny clovek sa uplatni vsade na svete, za akejkolvek vlady, ma okruh svojej rodiny, priatelov, znamych, ak je to dobry clovek tak aj okruh jeho priatelov je fajn. A taki ludia nemaju potrebu utekat do zahranicia, jedine ak na nejaky cas, ci zarobit viac, ci nabrat skusenosti, studium, zazitky a podobne. Poznam len 2 ludi ktori z mojho okolia zostali v zahranici, inak sa vsetci vratili. Asi aj preto, ze su/som z ba. Asi je ine ak clovek zije v nejakej hladovej doline.
@anonym_f072c2 politika a ten kto vládne rozhoduje o zákonoch, zdr,starostlivosti, o daniach, poplatkoch, zasahuje viac než si myslíš , výške odvodov, vyške cene práce, o tvojej hrubej , čistej mzde a ešte by som mohla vymenovat na pár riadkov
v podstate si taký moderny otrok, zarobíš a vydáš štátu a on ti vydeli, lenže na sk vydeluju ohlodané koste, uprimne stačia aj kosti
to nie je o neuspechu alebo neschopnosti to je o životnom štyle ktory chceš žiť
tu píšete o rodine ako keby ste sa tu všetci stretávali každu nedelu
myslíš že zbalit sa odist a začat niekde uplne od začiatku je lahšia cesta, no nemyslim si
@jana_eyre_2 akurat v Kauflande jeden pan sa rozrozpraval, ze neveri, ake je u nas vsetko drahe. Ze dokonca aj akciovy tovar (napr. kava do kavovaru) je drahsi. Zije v Nemecku, prisiel na navstevu, vraj aj v Lidli maju nizsie ceny nez my. Bol zhrozeny. Je pravda, ze tento rok kazdomesacne sa dvihaju ceny potravin.
@eva8 to je tak tažké si pozriet letak alebo web napr tesco, dohladaš ceny potravin bez problémov, len to treba si overit
@anonym_autor ved ČR je na skok z HC 😅
@anonym_f072c2 politika a ten kto vládne rozhoduje o zákonoch, zdr,starostlivosti, o daniach, poplatkoch, zasahuje viac než si myslíš , výške odvodov, vyške cene práce, o tvojej hrubej , čistej mzde a ešte by som mohla vymenovat na pár riadkov
v podstate si taký moderny otrok, zarobíš a vydáš štátu a on ti vydeli, lenže na sk vydeluju ohlodané koste, uprimne stačia aj kosti
to nie je o neuspechu alebo neschopnosti to je o životnom štyle ktory chceš žiť
tu píšete o rodine ako keby ste sa tu všetci stretávali každu nedelu
myslíš že zbalit sa odist a začat niekde uplne od začiatku je lahšia cesta, no nemyslim si
@sara07 kto nema dobre vztahy v sr, ten nebude mat dobre vztahy nikde. Ano nasi byvaju blizko a vidavali sme sa castejsie ako v nedelu na obed. Kazdy zijeme uplne inak. Niekto sa citi osamelo aj doma. Nie je vsetko o peniazoch, dph, cenach v potravinach. My nemame s ucitelmi problem, ani jednym, nase deti pritom chodia do velkej skoly. Uvedonujem si, ze inak budem hovorit ja z ba a inak niekto z malej dediny ci mesta, kde nieto prace, moznosti. Ale ako hovorim, nasi znami sa vsetci vratili a tu su este uspesnejsi ako tam.
@anonym_f072c2 "inak miesat do toho celeho politiku je uplne smiesne."
Nie, smiešne a krátkozraké je tváriť sa, že politika ti neovplyvňuje bežný život.. možno až hlúpe.
Totiž ak štát upadá, až krachuje, ťažko sa žije aj šikovným. A to nás žiaľ, zrejme čaká..
Inak, milé anomymne užívateľky, čo také strašne súkromne tu píšete, že sa musíte schovávať?
Fascinuje ma ten strach prezentovať svoj názor pod vlastným nickom.
@anonym_f072c2 "inak miesat do toho celeho politiku je uplne smiesne."
Nie, smiešne a krátkozraké je tváriť sa, že politika ti neovplyvňuje bežný život.. možno až hlúpe.
Totiž ak štát upadá, až krachuje, ťažko sa žije aj šikovným. A to nás žiaľ, zrejme čaká..
@beronsche ja som optimista. Buducnost tvorime my a nase deti
@anonym_f072c2 no neviem, ja vychovavam Pepika.. az dvoch. A vobec, ale vobec mi to neprekaza. Nechcem vychovavat deti v krajine, kde tretina obyvatelstva pochybuje o tom, ze zem je gulata a kde len 40% obyvatelstva povazuje Rusko za agresora. Radsej nech su z nich pepici.
@slniecko5 tu ustipacnost si nechaj.. 🙂
Taký komentár prezradza o tebe viac, ako by si chcela..
@beronsche
Vôbec to nebolo ustipacne, normálna otázka, prečo si samu seba zaradila do kategórie neúspešných a zostávajúcich doma..
Lebo niekto iný sa sa môže vidieť neúspešný a zostávajúci vonku. Že sa ti nevie presadiť.
Uhol pohľadu.
@anonym_autor
My sme podobnú dilemu riešili takto pred 2 rokmi. Chceli sme sa vrátiť na Slovensko z Rakúska. Ja už som mala na Slovensku prácu, muž môže pracovať z akéhokoľvek štátu a potom po voľbách sme si to predsa rozmysleli a vrátili sa späť do Rakúska.
Nehovorím, že mi to nebolo ľúto, ale myslela som hlavne na budúcnosť detí. Plus mám totálnu hrôzu z toho, že by mala mať moja rodina slovenské zdravotné poistenie a z toho vyplývajúcu starostlivosť.
@anonym_autor zostaň v ČR, budeš ľutovať ak sa vrátiš na slovensko
Ak je cehun ochotny ist na SK... Pridite. Ja na jeho mieste dam na poriadok tu rodinu, s ktorou sa nebavi, to sa mi zda tazivesie ako nejake byvaie CR-SR... Nech sa ich pokusi kontaktovat, lebo ty sa tahas za rodinou do HC a on je je pri tej svojej a neraci sa s nou... Co su to zac, vase dieta nebude poznat rodinu otca, si s tym ok❓
Ak je cehun ochotny ist na SK... Pridite. Ja na jeho mieste dam na poriadok tu rodinu, s ktorou sa nebavi, to sa mi zda tazivesie ako nejake byvaie CR-SR... Nech sa ich pokusi kontaktovat, lebo ty sa tahas za rodinou do HC a on je je pri tej svojej a neraci sa s nou... Co su to zac, vase dieta nebude poznat rodinu otca, si s tym ok❓
@ahhola nevieš čo je za tým, že sa s rodinou nebavi, takže ťažko také niečo súdiť.. nie každý má šťastie na zdravé rodinné vzťahy, takže prečo by mal niečo "naprávať"
@sara07 kto nema dobre vztahy v sr, ten nebude mat dobre vztahy nikde. Ano nasi byvaju blizko a vidavali sme sa castejsie ako v nedelu na obed. Kazdy zijeme uplne inak. Niekto sa citi osamelo aj doma. Nie je vsetko o peniazoch, dph, cenach v potravinach. My nemame s ucitelmi problem, ani jednym, nase deti pritom chodia do velkej skoly. Uvedonujem si, ze inak budem hovorit ja z ba a inak niekto z malej dediny ci mesta, kde nieto prace, moznosti. Ale ako hovorim, nasi znami sa vsetci vratili a tu su este uspesnejsi ako tam.
@anonym_f072c2 ak anonym to chceš povedaž že ako máš s celým svetom 100% pozitivny vztah,
tak to ta obdivujem lebo ja nie 😂😂
ano v blave su iné možnosti ako v hladovej doline komplet vo všetkom , lenže na prestahovanie do blavy k blave nemáme a osobne mi nesedí blava ako mesto , mhd ako s dobytkom , meškanie, ako blava mi stačila na mesiac života bohato
nesadla mi proste ako mesto, možno teraz je kulturne inde ale aj tak je to malo
dost je to peniazoch a dph , je rozdiel pohodlne si niečo dopriat nie rozhadzovat a skblit , o čom je život to nostop v job kde ta nezaplatia pretože na tvoj flek je dalších 15 ludi - to nie je fráza ale skutočnost niekde
@ahhola vieš o tom že čehun je ista forma nadavky ? v podstate
ako robíš tu kazanie a pritom ... ako ehmm 😂
inak ma fascinuje ako anonymky píšu o pepikoch,
tak neviem prečo sa všetci hrnu na cz školy
ked má štát potrebu mi brat 54% dobre ale potom nech to aj niekde vidím, citim
vo všetkych grafoch sme na konci, stagnujeme všade ,ešte aj také rumunsko nás predbieha, estonsko nás hlboko nechalo za sebou v digitalizacii a prepojeniach uradov
nepracujem xy hodin 6 dní v týždni na to aby sa to rozflakalo , na oslavy, zbytočne ministerstva, limuzinky, haciendy a podobne
už teraz sa vie že dostaneme o35% menší dôchodok ako by sme mali mat férovo
s rodinou volanie, stretavanie vieme ovplyvnit kedykolvek , ale fungovanie štatu nie, z protestov si nič nerobia, máme dalšiu vlnu konsolidaciu, keby urobili poriadne druhu nemuseli robit druhu... tak ako teraz
každy den nejaká kauza každy...

Co nechápes? Autorka sa nevie rozhodnúť a tak ju zaujíma názor anomymnych uzivateliek. Dosť veľa odpovedí uvádza aj dôvod, prečo by sa nevracali.
A ani s tym "brain return-om" to tak pozitívne nevidím..
@beronsche
Hmm, tak závisí asi, kde sa hybeme, od toho závisí asi aj pohľad človeka na Slovensko. Ten môj pohľad som uviedla, nemám potrebu ho viac rozvíjať.
Žijem tak, kde zit chcem a odporúčam to každému.