Zvažujeme presťahovanie do Moravy: Rady a skúsenosti
Ahojte, uz dlhsie uvazujeme s priatelom o odchode zo Slovenska, prichadzaju tu v uvahu najma Cechy, konkretne oblast Moravy. Mame 3 rocneho syna, aj kvoli tomu aby detom rozumel a nam sa tiez nechce adaptovat na uplne nove veci, ludi a jazyk (ja viem anglicky dobre, pokrocila uroven B1-B2) ale nieco co je uz znamejsie pre nas a nie tak velka zmena. Boli sme tam uz ale nie dlho , iba par mesiacov, kvoli praci ale pacilo sa nam tam viac ako na Slovensku, celkove mi ludia pridu tam milsi a spokojnejsi, s financnou situaciou je to tam tiez lepsie....co vetko by ste poradili? dakujem 🙂
@1andrea111 to je zaujímavé , pretože mne pri Prahe žije sestra, ja chodím do Prahy pomerne často a teda ceny v reštauráciach , ak neješ v nejakom pajzli sú vysoké . Životné náklady na Prahu sú vysoké. Ono nestačí sa poobzerať len po centre a blízkom centre ale aj po tých sídliskách kde žijú obyčajní ľudia .
Môj syn tu bude mať životnú úroveň dobrú a časom ešte lepšiu . Cestovať bude po celom svete vďaka konferenciám , len je tu jeden podstatný rozdiel , tu má rodinu, väzby a to sa nedá vyvážiť ničím . IT ktorí zostali tu na SR sa majú viac než dobre, sú šikovní , vzdelaní , často pracujú pre zahraničné firmy a ich príjem je naozaj vysoký . Nepotrebovali sa vysťahovať aby sa uživili .
@1andrea111 migranti tu nechcú žiť lebo tu sú pre nich nízke sociálne dávky ak sa bavím o migrantoch z Afriky alebo moslimského sveta. Ten kto chce pracovať zakotví aj tu a rozvinie si svoju prax ako napríklad zubári z Iraku , kožiar z Iránu ktorých ja osobne poznám . Žije sa im tu dobre a zostávajú . Práve naopak , krajiny EU naberajú migrantov , majú problémy s ich integráciou , poskytujú im často štedré sociálne dávky , vznikajú cele migrantské štvrte ktoré sú veľmi problematické a žijú si svojim životom . Do budúcna časovaná bomba nevídaného rozmeru . Stačí navštíviť Teplice v CZ a človek sa veľmi rýchlo zorientuje.
@subartic tak musíš dať potom návrh na opravu toho že nás eu hodnotí ako krajinu s najnižšou životnou úrovňou, choď im to vysvetliť že sa vlastne mýlia. To sú fakty, nie Tvoje kecy. A áno je smutné že itckari musia robiť pre zahraničné krajiny aby mali dobrý plat, lebo na Sk im ho nedajú. Áno aj tak to robia, žijú na Sk a pracujú pre firmy ktoré sídlia v iných krajinách. Lebo u nás tá časovaná bomba do budúcna nebude, však? Slovensko starne najrýchlejšie, ako sa to vyrieši? Nehovoriac o veľkej zadlženosti a v podstate konca demokracie.
@subartic migranti tú nechcú žiť preto lebo sa tu neuzivia ani keby chceli. Ale tak zase je dobre že tu nie sú. Píšeš o lekároch, iteckaroch a jadrových fyzikoch. A ostatní, obyčajní aj vzdelaní ľudia, tí čo, sa majú ako. Čo tak učitelia a rôzne iné profesie tie majú pre aké zahraničné firmy robiť aby mali lepšiu životnú úroveň.
@1andrea111 EU už hodnotila všeličo , aj aká má byť veľkosť rajčiny , alebo dĺžka banánu, o EU ako inštitúcii nemám valnú mienku , o jej význame zas ano A k tým mojim kecom , myslím že by to išlo aj slušnejšie nie ? Ja tu žijem , pracujem podnikám , žije tu aj moja dcéra , žije tu môj syn , nikto z nás netrie biedu ani zďaleka . A k tým IT čo pracujú pre zahraničné firmy, sú tak šikovní že je o nich záujem aj zo zahraničia , popri tom pracujú aj pre slovenské firmy. Tí ľudia naozaj nemusia sa vysťahovať aby sa uživili, majú nadštandardné príjmy a žijú si veľmi dobre.
Migranti sa tu uživia , ale len tí vzdelaní a nie ten čo nemá ani základnú školu skončenú , tí končia zväčša na dávkach niekde v Nemecku alebo Švédsku , vo štvrtiach noname , kde sa nedoporučuje chodiť ani turistom a aj domáci sa im zväčša vyhýbajú. Vysoká nezamestnanosť medzi nimi a žijú zo sociálnych dávok . Máš pravdu , u nás by z nich nevyžili .
Menej vzdelaní ľudia alebo ľudia ktorí sa živia manuálnom stereotypnou prácou sa nemajú nikde až tak dobre , aj učitelia v CZ nemajú platy na takej úrovni na akej by mali mať, aj oni sa potýkajú s deťmi drzími , sú valcovaní požiadavkami bohatých rodičov . Všade , v každej krajine EU je niečo .
Slovensko má svoje chyby aj nedostatky , momentálne tu nie je priaznivá politická situácia , ale to často nie je ani v okolitých krajinách EU , stále je to krajina kde je pomerne bezpečne , kde nie sú zemetrasenia ( Taliansko , Grécko , Island ) , tornáda , drogy sú ako tak pod kontrolou , z 90 tych rokov sme už vyšli ako mafiánskeho obdobia typu Sýkorovci , je tu dostatok pitnej vody, úrodnej pôdy zatiaľ , veľmi dobre prepracovaný systém pediatrickej starostlivosti atď.
Ja si všímam to dobré čo je na SR , to pekné a na tom treba stavať . Ľudí čo len nadávajú na Slovensko , znevažujú svoje korene , by som za tie hranice kľudne vyviezla a teda choďte a žite inde . Ak ste tu vyštudovali a tomuto štátu nič nedali na daniach niečo splaťte naspäť. Myslím že moja debata s tebou v tomto smere skončila.
@subartic ja sa zameriavam na fakty a veľmi rada si od Teba prečítam zo serióznych aj zahraničných zdrojov aka dobrá životná úroveň je na Slovensku. Verím že mi pošleš hodnoverné linky, lebo písať že Ty sa máš dobré, tak sa majú všetci, pre mňa nie je presvedčivé. Ale verím že to nepíšeš len tak ale máš data a štúdie, pretože na tom by sme mali stavať nie čo si kto myslí.
@1andrea111 v kazdej krajine je aj chudoba aj bohati ludia. A veru patrime ku krajinam s dobrou zivotnou urovnou v ramci sveta.
@subartic migranti na Slovensku nechcu žiť, lebo sme známi ako xenofobna krajina. Keď sa o Slovensku píše vo svete, napadli mi iba 2 veci: zabitie Jana Kuciaka, streľba na Fica. Nič ine som o Slovensku necitala, t.j. ani nič dobre. Ak máme povesť ako mafiánsky stat, kto by sa tam dobrovoľne hrnul.
PS: ani 3 ročný rodicak nikoho nepresvedčí 🤣
@bluka2 ale kdeže . Nechcú tu žiť iba nevzdelaní migranti . Máš tu Ukrajincov, Iráncov , Vietnamcov, Thajcov atď. V meste kde žijem sú aj černošský futbalisti , na chrbte nosia nápisy Som .... . Všetci ktorých som vymenovala tu pracujú podnikajú , majú obchody , predajne , deti im tu chodia do škôl. Nie sme multikultúrni národ to je pravda , ale ja to skôr beriem ako pozitívum nie ako negatívum .
Všade sú aféry , jednoducho všade v každej krajine . Od Francúzka , Nemecka, Rumunska , Polska atď . Protesty, demonštrácie, vraždy, prevracanie aút, zápalné fľaše atď. Nie sme prvá krajina kde sa pokúsil niekto odstrániť nelegálnou cestou premiéra alebo nejakú významnú politickú osobu . Mafia v Taliansku stále existuje , rovnako tak aj v Španielsku , aj krajinách EU sú bezdomovci , ľudia žijúci pod hranicou chudoby. V južných krajinách budú čoraz horšie podmienky na žitie kvôli postupujúcej klimatickej zmene . Myslím že Slovensko nie je ani zďaleka na tom až tak zle.
A v tých akože vyspelých krajinách vždy budete cudzinci , vždy.
@subartic vidíš, ty máš presne tu mentalitu o ktorej píšem. Tu v mojom okoli kde žijem v Nemecku krajina pôvodu človeka v medziľudskej interakcii vôbec ani nezaujíma, teda nie je to žiadny faktor. Aspoň tak sa žije mne ako človeku, ktorý vie jazyk a normálne komunikovať. Krajina pôvodu zaujme skôr v tom, že sa ľudia chcú niečo viac dozvedieť a rozšíriť si obzory. Medzičasom je mi ta mentalita bližšia než to, čo počujem pri návštevách Slovenska. Ako ľudia nadávajú v rámci bežného rozhovoru, sťažovanie sa, neochota, bohužiaľ často skorumpované myslenie, veľa ľudí odišlo. Skoro všetci z mojej triedy. V podstate sú návštevy stále zriedkavejšie a kratšie a skôr už tak vybaviť max. niečo a užiť si voľne dni inde. Ale každý to máme inak a nech je každý spokojný, kde je mu dobre.
Síce je mi ta nemecka mentalita bližšia, ale nie svoja. Ak sa raz presťahujem “domov”, bude to zrejme Portugalsko, kde ľudia ako skupina sú proste ako ja. Každopádne chcela som povedať, že existuje aj niečo také, že sa človek cíti doma na svete/ v Európe/ vo vybraných krajinách… podľa mňa to prichádza s počtom krajín, v ktorých človek žil a z ktorých si niečo zobral do svojho srdca
Ale s tou klimatickou zmenou úplne súhlasím, juh bohužiaľ stratí viac outdoor days a sever získa
@bluka2 ale kdeže , mám kamarátky vo Švajci , v Nemecku , v Taliansku a nech ťa zaujíma čokoľvek vždy budeš cudzia , proste vždy. Ty budeš len prisťahovalec ktorý sa snaží síce integrovať ale budeš prisťahovalec. Tak ako sú u nás Vietnamci , integrovali sa ,nespôsobujú problémy , pracujú , bežní Slováci ich akceptujú ale stále sú to Vietnamci , nikdy nie rodení Slováci .
A o Slovákoch v CZ ani nehovorím , navonok ok , v súkromí sme čoboli , pcháme sa im tam , zaberáme im miesta , my ženy sme Slověny a kopec ďalších vecí . A to je tak všade.
Myslíš že prečo vznikajú getá prisťahovalcov ? Presne pre toto , neakcpetácia majoritou , iný spôsob života ktorého sa nechcú vzdať, vlastné pravidlá ktoré zas a znova majorita neakceptuje. Netreba si pred tým zakrývať oči . Navonok sa javí multikulturalizmus ako ružová cesta, ja to do budúcna považujem za zdroj veľkých konfliktov.
Ja neviem o akých právach žien hovoríš ? Na Slovensku je schvaľované násilie na ženách , nie je zakázaná diskriminácia žien v zamestnaní , nie sú podporované ženy štedro počas materstva a po pôrode alebo aké práva žien sú u nás potláčané ? Stále je možné vykonať interupciu do 12 týždňa a boj o to či interupcia nebude úplne zakázaná prebieha vo viacerých krajinách napr. také Poľsko , Taliansko , Írsko, Španielsko , ale samozrejme LEN Slovensko je 100 rokov za opicami. Len na Slovensku je všetko nahovno atď.
Slovensko je krajina kde zatiaľ neplatíš v štátnom školstve žiadne školné , zdravotníctvo trocha pokrivkáva, ale stále tu operujú špičkoví lekári , robia sa tu unikátne operácie , zachraňujú životy, náš systém starostlivosti o novorodenca je dobrý , je tu celý očkovací kvalitný systém detí , na uliciach sa nestrieľa , deti sa bežne neunášajú , obchody sú plné jedla , drogérie a všetkého čo človek potrebuje, dostatok pitnej vody , smog v našich mestách nie je ani zďaleka tak hrozný ako vo vyspelých krajinách. Ale chápem že sú typy ľudí ktorí toto nevedia doceniť a všetko lepšie za hranicami ako doma už len z princípu. My čo sme zostali na tom tom zaprdenom Slovensku , žijeme tu , naše deti tu chodia do škôl , pracujeme, podnikáme a chceme tu žiť sa na to dívame inak .
@subartic “geta” vznikajú preto, lebo človek v novej krajine začína väčšinou na lacnejšom mieste a niektorí sa postupne vypracujú, ini nie. Ja tam rada chodím sama na marocke palacinky, čerstvé ovocie od nich, úplne iná chuť…. A teda aj so svojimi nemeckými kmoskami tam radi chodime napríklad do Bruselu, a táto časť výletu musí byt 😉
Na Slovensku radšej násilie na ženách ani nespominaj, lebo sme krajina príkladom ako to nemá vyzerať. Viola, Barbara a pod. Pamätáš si? Nikto nebol odsúdený nikdy.
Ok, spomenula si nejaké krajiny ako Severne Írsko, Poľsko. Treba povedať, že Európa ma okolo 30 krajín a v ostatných, ako napríklad Francúzsko pridali právo na interupciu do ústavy. Ústavne právo žien. Takže ano, sme 100 rokov pozadu a je s nami aj pár iných, minimum, výnimiek.
Tie špičkové nemocnice a praktiky pri pôrode na Slovensku ani nezacinajme diskutovať. Kto môže, ide na pôrod do Čiech…
Smog v Bratislave je horší ako kde žijem, o to sa špeciálne zaujímam, môžeš pozrieť AirVisual alebo hocijaké oficiálne stránky, mám niečo aj vo svojom profile.
Školy stačí pozrieť poslednú pisa štúdiu, ako je Slovensko na tom… tuším posledné miesto sme vyhrali v inklúzii
@bluka2 nemá zmysel s ňou diskutovať, to je zbytočná strata času. Niekto proste nevie pochopiť že inde sa môže žiť lepšie ako na Sk a že aj inde sa človek môže cítiť doma. A naopak na sk sa vôbec doma cítiť nemusí. Ju nezaujímajú argumenty, je presvedčená že len ona je najmúdrejšía, žiadna sebareflexia. Ako vravím zbytočná strata času jej vypisovať.
@bluka2 nie len Írsko , Polsko , ale aj Španielsko , Taliansko , a aj mnoho štátov v USA neustále tam vybehávajú témy úplneho zákazu potratov . Pokiaľ viem tak v niektorých krajinách sú potraty úplne zakázané , úplne len s výnimkami ako je znásilnenie , incest.
Násilie na ženách je všade , jednoducho všade. Od Ázie , cez Európu až po Ameriku . V niektorých krajinách Ázie úplne nepostihnuteľné . A presne tak ty chodíš na palacinky , ale nežiješ tam , dennodenne v tých vylúčených getách . Niektorí sa vypracujú iní plnia getá , aspoň v tom sme sa zhodli že tie getá vôbec existujú a že tam radšej ani domáci nechodia. štátne orgány len v sprievode policajtov a sanitky taktiež . Nikto z domácich tam bývať jednoducho nechce. Násilie na školách , streľba do študentov nie je vôbec takým zriedkavým javom , náboženská radikalizácia smerom k domácemu obyvateľstvu . Napríklad taká Paríž z pohľadu kriminality je jedno z najnebezpečnejších miest v Európe , kriminalita na pomerne vysokej úrovni , mesto krásne , pamiatky nádherné ale bezpečnosť veľmi diskutabilná . Odmeranosť Francúzov voči anglicky hovoriacim turistom značná . V roku 2023 sa viac ako tri mesiace protestovalo vo Francúzsku proti dôchodkovej reforme . Bolo zranených 406 policajtov , pre násilnostia boli zadržaných 540 ľudí , poničené výklady , pozapaľované autá atď. A takto by sme mohli pokračovať napr. s Londýnom . Portugalsko , Francúzsko na 13 a 14 mieste v korupcii , Slovensko je síce pred nimi. Ja netvrdím že korupcia na SR neexistuje , existuje , ale existuje aj v iných krajinách . Kto sa chce vysťahovať nech sa vysťahuje, ale nech znáša nielen tie pozitíva ale aj tie negatíva, ako napríklad systém zdravotníctva- na všetko paralen, k lekárovi na objednávku počas choroby o dva týždne atď, neexistenciu poradní u detí, družín , školských jedální atď a hneď nech pri problémoch neuteká do toho zaostalého Slovenska. Jednoducho nevážime si čo máme a za čo by mnohí z chudobných krajín boli neskutočne vďační . Prístup k pitnej vode, zóna kde neprebieha žiadna vojna , nie je tu hlad, prístup do škôl , k lekárom a osobnú slobodu, bezpečnosť, seizmický pokoj , stále ešte tolerovateľná klíma , úrodná pôda .

@subartic viem aké sú tam náklady, syn tam žije niekoľko rokov. Bývanie drahé, možnosti na život neporovnateľne väčšie, ceny ako u nás aj menej, v Prahe sa najes lacnejšie ako v malom meste na západnom Slovensku a v úplne inej kvalite. Určite sa mu tam oplatí žiť. Zostame mu oveľa viac na život ako keby žil na Slovensku. Ty vieš akoby bol na tom Tvoj syn keby žil inde? Akú by mal životnú úroveň?