Zvykne sa váš partner - manžel opiť?
ahojte baby, niekedy som uz z tohto vsetkeho zufala. Partner je starostlivy, zabezpeci rodinu a pomoze po kazdej stranke no je tu nieco co ma strasne nici, nemam sa s tym komu zdoverit tak pisem sem.
Ako som uz pisala postara sa o vsetko len ked ma potrebu opit sa tak tomu nedokazem zabranit. Stane sa to asi tak raz alebo dvakrat do mesiaca, nevystraja, nebije nas a nerobi cirkusy, mne to vsak vadi , je to normalne? Stava sa to aj u vas?
Druha vec je ze je uz normalne zavisly na susedovi, rano mu navari kavu ako svojmu manzelovi, na obed znova, vacsinu casu travi so susedom a dnes ze zavolam suseda na pivo lebo chudak uz mesiac nebol na capovanom, uz mam niekedy podozrenie ci sa nepreorientovava...
@sashabb
Aby sme sa s muzom popr.aj s kamaratmi, rodinou, dostali do nalady, nepotrebujeme si vypit. A to, ze moj muz nepije neznamena, ze si neorganizuje sam svoj volny cas.
Kludne si dame pri dobrom jedle pohar dobreho vina alebo pri oslavach, ale necitime potrebu pit cely vecer. Jednoducho, to nie je o dovoleni alebo nedovoleni, ale o zivotnom postoji, alkohol nie je pre nas v nicom vyznamny. Prilezitostne, preco nie, ale inak nas ani nenapadne si vypit. A popijanie? Cista strata casu.
No uvidim ako to budem riesit, urcite toto vsetko co sa okolo mna deje nie je normalne, len problem je v tom ze s nim sa neda porozpravat a ked si ma aj vypocuje tak ako keby so hadzala hrach na stenu a potom sa este ja citim ako nejaka hysterka co mu stale nieco vycita, no nechcem nic viac len aby nam, mne a mojej dcerke venovaj kazdy den aspon trochu casu, ked je doma tak spi 🙄
@maffianka004 Kazdy chlap si obcas vypije. Ked je to jeden - dva razy do mesiaca, vazne by som to neriesila. Chapem, ze ti to vadi, ale skus pochopit ty jeho. V praci ma urcite svoje problemy, ktorymi ta mozno doma nexce zatazovat. Plus sa stara o vas, sama pises, ze sa postara, vsetko v pohode. Obcas jednoducho potrebuje vypnut. Ja si tiez obcas s manzelom otvorim flasu vina, neopijeme sa, to nie - niekto to nase sestmesacne babo musi skoro rano aj nakrmit, zejo :D
A zase ked si ide posediet s kamaratmi, viem, ze ho tak skoro nemam cakat. Raz do mesiaca tu ma sefa z Zurichu a to je od utorka do stvrtka kazdy vecer v tahu minimalne do deviatej - pol desiatej. Nie ze by chodil domov opity, to nie - predsa len pred sefom by to bolo dost nebezpecne. Ale jednoducho nie je doma. 🙂 Chnapes, co xcem povedat.
A sused, no. 🙂 Mozno spriaznena dusa. Ale asi by som bola trosku v pozore. 🙂
@kofoluska prepáč, ale to, čo píšeš, sa zakladá na pravde možno v tvojom okolí, ale nie všade. Tiež mám problémy a neopíjam sa raz za čas, ani keď potrebujem z práce vypnúť, tak sa neopijem. A nerobia zďaleka ani všetci muži. Pretože takúto barličku na riešenie problémov nepotrebujú a je im jasné, že opíjaním sa problémy neriešia, ale vyrábajú ďalšie. ja na rozdiel od teba, by som také niečo - že jeden, dva krát do mesiaca sa partner opije. teda riešila. Lebo to je už celkom slušne sa rozbiehajúci sa alkoholizmus.
@kofoluska ahoj ďakujem myslím, že máš úplnú pravdu, viem že mu na nás veľmi záleží a stále sa snaží konať tak aby sme sa mali a hlavne cítili dobre a v bezpečí, no a niekedy sa mu to vymkne z rúk. Budem sa to snažiť brať s nadhľadom 🙂
@maffianka004 Uvidis. 🙂 Ja by som spozornela ak by sa objavili nejake opilecke vyvadzania a pripadne ak by sa zvysovala frekvencia. Tam uz ozaj treba byt na pozore. Ale ak inak je vsetko OK.... 🙂
@mamavera ozaj, zabudla som este na jednu vec 🙂 Nikde som nenapisala, ze riesit problemy alkoholom je v poriadku. Ak si precitas moj prispevok znova, napisala som len tolko, ze kazdy obcas potrebuje vypnut. Vypnut neznamena riesit alkoholom problemy.
@kofoluska ja som reagovala na tvoje slová - každý chlap si občas vypije - s tým nemôžem súhlasiť, ani môj partner, ani jeho, ani môj otec, ani môj brat si ešte nikdy nevypili. A nepovažujem ich za prírodný úkaz. Jednoducho si pohárik, dva piva, vína, alebo tvrdého alkoholu vychutnajú a nepotrebujú v pití pokračovať do takého štádia, ako partner zakladateľky témy. Ja osobne by som netolerovala ani náhodou, aby sa môj partner raz, dva krát mesačne opil. Keby sa mu to stalo raz za päť rokov, neriešim.
moj sa po roku opil dnes, teraz tu grca do kybla, oblil vsetko co sa dalo...vyzera ako keby rodil chudatko...len s tym rozdielom ze z tohto bude akurat opica...na ktoreho frasa chlastal netusim,ale dost dlho zase pit nebude 🙂 lebo to nevie chlapec moj zlaty ani trosinku... 😉
@sashabb úplne súhlasím...a ešte by ma zaujímalo že na základe čoho je opiť sa 2x za mesiac veľa.. 😕 to potom mm ide asi prvú ligu 😀
Sú to predsa muži, tiež potrebujú svoj svet, my ženy koľkokrát chceme aby nás počúvali, porozumeli a ešte aj vo všetkom poradili a priznajme si, aj keď sú to často super-hrdinovia, nemajú na všetko kapacity 🙂 Chlap sa lepšie porozpráva o klasickom lyžovaní na olympiáde s chlapom a pri horúcej čokoláde by pritom vyzerali asi smiešne 🙂
A je dosť rozdiel dať si zopár a zľahka sa opiť a ísť úplne na šrot..
som sa dobre pobavila 🙂 kvoli tomu že sa dvakrát do mesiaca opije a že potrebuje aj kamaráta a nielen so ženou doma sedieť, ho opustiť. tak to je goool 🙂
@nyusika Je velky rozdiel ozrat sa a opit sa - Ty si tieto dva pojmy evidentne zamienas, resp. kladies ich na jednu uroven. Zila som vdaka mame nie s jednym alkoholikom a viem, co znamena, ked sa chlap opije a ked sa ozerie. Autorka temy nepisala, ze jej muz pride domov raz - dvakrat do mesiaca ozraty. Napisala, ze pride opity. Vies, kolko alkoholu potrebuje na to, aby sa opil? Mne napriklad stacia dva pohare vina a citim sa pripita. Moj manzel vypije dve tri piva a uz zvatla. Tak si zi dalej vo svojom vesmire a nesud inych.
@keenfan @sashabb co vam poviem baby, asi som na ceste do pekla, vcera som si priamo z flase vecer logla hruskovicu. :D A SAMA. :D :D :D Sa mi paci, ako niektori ludia fabuluju. :D
@kofoluska sakra, a ešte k tomu sama 😕 😀
tiež s tým mám žiaľ, skúsenosť v rodine. A je to teda rozdiel, ísť občas von na pivo a piť na nejakej pravidelnej báze..Akokoľvek premúdrelo to bude vyzerať, reálna životná skúsenosť je viac hodnoverná ako nejaké "múdrosti" a reči v štýle že to nie je normálne alebo dokonca že @nyusika inteligentí ľudia sa neopíjajú 😲 😨 Práve tento mýtus viem na x ľudoch z okolia vyvrátiť..
@keenfan Strasne sa za to hanbim a asi navstivim najblizsich anonymnych alkoholikov. 😀 Ono to mas tak, tie, ktore nezazili, co to naozaj znamena, ked chlap pride spraseny pod obraz bozi alebo pije pravidelne alebo sa dostane po niekolkodnovom zatahu do takeho stavu, ze by si najradsej volala zachranku, lebo inak umrie, tak nepochopia. Nehovorim, ze som vdaka tymto skusenostiam k alkoholu tolerantnejsia. To rozhodne nie, mam nan velmi citlivy radar a ozranov zdaleka obchadzam. Ale viem na druhu stranu rozlisovat, ci je clovek pripity, opity alebo ozraty ako prasa. A velmi dobre viem, KDE zacina problem. Jak mi tu mamavera napisala, ze raz - dvakrat sa do mesiaca opit je slusne sa rozbiehajuci alkoholizmus, tak som si skoro cvrkla. :D Mam doma alkoholika :D
Mimochodom - najcastejsie sa z ludi stavaju alkoholici na vysokej skole, na intraku. Najcastejsie do toho spadnu prave inteligentni a vzdelani ludia a takmer kazdy genius mal problem ci s alkoholom alebo drogami ci inou navykovou latkou. Tolko k tomu, ze inteligentni ludia sa neopijaju/neozieraju. 🙂
Alkohol je svina...ale urcite by som nespajala pitie alkoholu s inteligenciou...tam nejde o inteligenciu, skor o nejaku silu vole ci dokazu chlapi povedat stop, stacilo mi...bohuzial aj moj to niekedy nedokaze a vypije viac ako je nutne (kedze v nalade uz bol ovela skor), to uz potom pije len zo zotrvacnosti...myslim, ze to je aj vdaka tomu, ze sa stretne so svojimi kamosmi s ktorymi sa davno nevidel a vtedy sa nevedia zastavit...a su to vsetko VS vzdelani ludia, staraju sa vzorne o svoje rodiny. Ale raz za cas chcu proste takto vypnut...ini mozno vypnu v naruci milenky, pri hracom automate ci pred telkou...a ak mate takych ktori to dokazu aj bez tychto neresti tak vam my ostatne len uprimne "zavidime" . V kazdom pripade by som akukolkvek nespokojnost riesila najma rozhovorom s manzelom
Ahoj. Môj muž presne ako píšeš sa približne raz do mesiaca opije. Tiež nekričí, nebije. Ide s kamarátmi do krčmy a potom keď krčmu zavrú idú na benzínku. O polnoci väčšinou príde domov s úsmevom od ucha k uchu a dcérke prinesie plyšáka možno aj za 30 Eur z pumpy... A na druhý deň sa väčšinou na nič nepamätá.
Ale už mesiac a pol sa neopil. Tak každý deň očakávam, že zahlási, že ide na jedno pivo.... 🙂
V poslednom čase začal chodiť menej, akoby si začal uvedomovať, že už toľko neznesie a už ani kamaráti nemejú asi toľko veľa času. Ženil sa totiž prvý z partie a vtedy ešte nemali frajerky a tak...
Podľa mňa to je normálne, pokiaľ sa to nestáva čoraz častejšie. A ak vám neubližuje a neminie toľko peňazí, že potom máte problém vyžiť do výplaty.
@nyusika Odkazem vsetkym mojim priatelom. :D Urcite sa pobavia. Jeden z nich ma dnes jednu z najuspesnejsich slovenskych IT firiem. Joj tomu spravim naladu :D
Dievca zlate, bud rada, ze zijes v takom vesmire, v akom zijes. 🙂 My, co sme zazili, vieme svoje a nad takymito pohorseniami sa len pousmejeme. Pretoze JE rozdiel opit sa a ozrat sa.
@maria1989 vidis, aj toto je cesta ako nevytrcat s inteligenciou, empatiou, pochopenim, zivotnymi skusenostami a postojom k svetu a zivotu z davu :D Ze mna to nenapadlo skor :D :D :D
Tak ako VS nezarucuje vysku IQ tak ani IQ nezarucuje ci sa chlap opije ci nie...ak chce a cbhuti mu to tak si vypije, opije sa, ozerie atd...ak mu to nechuti pripadne nema s kym tak si neda 😉
Uz som sa davno nezapojila do diskusie na MK a asi zza zase dlbho nezapojim...nebavi ma citat ako si niketo bije do prs pre uplne blbosti ci chyta sa za slovo...sak nejde o zivot! 🙂
Ozaj a mozno by tu mal niekto otvorit diskusiu na temu CO JE INTELIGENCIA A AKO SA PREJAVUJE?? Myslim, ze by to bolo celkom zabavne citanie 😎
odpoviem za seba, za nás, na otázku, nie na diskusiu .. nezvykne sa opiť ( pojem zvykne sa opiť beriem ako pravidelnosť) , čo sme spolu tak sa neopil ani raz,.. raz by mi prišiel domov namlátený , tak má igelitky pred dverami.. viac neriešim a on to vie.. vážim si že nemá potrebu ísť do krčmy , že nevyhadzuje prachy týmto spôsobom aby sa uvoľnil.. každý chlap ktorý sa "zvykne" opiť tak ukracuje vlastnú rodinu..

@maffianka004
Najdi si na nete informacie o alkoholizme, ako sa prejavuje, ake su zaciatky a najma ake zdravotne dosledky a dopad na celu existenciu alkoholika a otvorene sa o tom s muzom porozpravaj, daj mu to precitat. Clovek nie je zavisly na alkohole, ak nemusi pit akokolvek dlho a neciti potrebu po dlhej abstinencii pit tolko, az je organizmus opity.