icon

Zvykne sa váš partner - manžel opiť?

maffianka004
18. jan 2014

ahojte baby, niekedy som uz z tohto vsetkeho zufala. Partner je starostlivy, zabezpeci rodinu a pomoze po kazdej stranke no je tu nieco co ma strasne nici, nemam sa s tym komu zdoverit tak pisem sem.
Ako som uz pisala postara sa o vsetko len ked ma potrebu opit sa tak tomu nedokazem zabranit. Stane sa to asi tak raz alebo dvakrat do mesiaca, nevystraja, nebije nas a nerobi cirkusy, mne to vsak vadi , je to normalne? Stava sa to aj u vas?
Druha vec je ze je uz normalne zavisly na susedovi, rano mu navari kavu ako svojmu manzelovi, na obed znova, vacsinu casu travi so susedom a dnes ze zavolam suseda na pivo lebo chudak uz mesiac nebol na capovanom, uz mam niekedy podozrenie ci sa nepreorientovava...

Strana
z4
keenfan
12. feb 2014

@nyusika dakujem za tuto nevsednu, no zaujimavu mudrost. Mimoriadne ma teda obohatila. Konecne mi niekto otvoril oci, cely cas som bola v domneni ze sa pohybujem medzi inteligentnymi ludmi, ale oni su to sakra, neinteligentne (co tam po cervenych diplomoch a ucastiach na olympiadach) prasata ktore su polutovania hodne len za to, ze obcas si v piatok podvecer zresetuju hlavy. Holt, mam sa co ucit 😕

sissmiss
12. feb 2014

Nejdem vas poucat ani moralizovat. Ja sice nepijem vobec ale neodsudzujem nikoho kto pije konzumentsky. Chcem len poopravit obraz. Nie je pravda ze alkoholizmus suvisi s neinteligenciou. Poznam abst.alkoholicky ucitelky, psychiatricku, psychologicku, sudcu, menezera, spisovatela...asi z kazdej profesie sa tam niekto najde. Ale nie je pravda ze opit sa raz za mesiac nie je uz najlepsia cesta k zavislosti. Zavislost na alkohole moze byt aj ked clovek pije sezonne, nema potrebu par mesiacov ale potom taha par tyzdnov obdobie ze je skoro stale v liehu. A potom zase par mesiacov cisty. Zavislost ma rozne stupne a rozne sposoby prejavu, zavislym moze byt aj clovek ktory si denne da jedno pivo...ale robi to denne. Nemusi nim byt, a pritom to pivo denne moze vypit. Ale moze. Ak sa niekto na zaklade tejto debaty tu na mk zamysli nad sebou a bude rozmyslat ci nepotrebuje vyhladat odbornu pomoc, nic zle mu to neprinesie. Ak sa vsak niekto na zaklade tu nazorov ze opit sa dva krat do mesiaca je uplne v pohode, upokoji ze ved sa nic nedeje, tak to niekomu moze ublizit. Hadat sa o slovicka ze ci ozrat je to iste ako opit...je to nepodstatne. Opit sa dva krat do mesiaca pri dospelych ludoch ktori maju uz nejaku zodpovednost je vela, to uz zavana problemom. Je fajn mat vlastny nazor na vec, ale toto su veci ktore su popisane, cesticka je velakrat prejdena, vie sa ze ked sa zacne tu, skonci sa tam. Takze niekedy je lepsie verit psychologom, psychiatrom s ich praxou nez to skusat na sebe ze ci to vybalansujem

mamavera
13. feb 2014

@kofoluska kľudne si cvrkni, veď sa prezlečieš. Takto to začínalo pred dvadsiatimi štyrmi rokmi u muža mojej sesternice. Bývajú, teda bývali blízko nás, tak o tom viem dosť. Po dvoch troch rokoch už nestačilo opiť sa raz, dva krát mesačne, ale raz týždenne. Neskôr už to bolo pravidelne každý piatok a sobotu, to sa ešte držal, keď vedel, že na druhý deň ide do práce.....potom už ani to nie. Zamestnávateľ to toleroval raz, druhý krát, potom výpoveď. Zo žiaľu nad nespravodlivosťou osudu sa opil tak, že sesternicu zbil. Tá zavolala otca a ten ho vyhodil z bytu - našťastie z jej bytu. On odišiel k rodičom - úžasným ľuďom, ktorých veľmi trápilo, že pil, ale nezmohli nič. Našli mu novú prácu v inom meste, dúfali, že keď ho vytrhnú zo starej partie, bude sa držať. Stalo sa, opäť na pár mesiacov. A potom do toho padol postupne znova....najprv raz za čas, potom denne, znovu výpoveď, odišiel do BA, kde tam pracoval a žil, to už netuším. Iba viem, že aj za deťmi prišiel ožratý, tak ho k nim ani nepustila, hambili sa za neho....po pár mesiacoch sa upil na smrť....Keď som ho spoznala, nikdy by ma nenapadlo, že takto skončí. Milý, zábavný človek, starajúci sa o rodinu, ale neschopný zvíťaziť nad alkoholovým pokušením, lebo odbornú pomoc odmietal - čo je nejaký alkoholik, keď sa opije pár krát do mesiaca?
Ty si rob čo chceš, mne je to fuk, ty si žiješ svoj život, ja svoj.Do môjho ožratý muž nepatrí, môj partner sa našťastie neopil ešte nikdy odkedy sa poznáme, dokáže sa baviť aj pri dvoch, troch pohároch vína, alebo aj pri žiadnom, keď šoféruje. A odreagovať sa odreaguje pri športe. A pre mňa by nebola ani nepodstatná vec - financie - predsa zadarmo mu nenalievajú a prečo by mal spláchnuť peniaze dolu hrdlom, keď aj tak z toho nič nemá, nepamätá si to. Dajú sa predsa využiť iným spôsobom - kino, divadlo, wellnes, šport, alebo kľudne aj ten alkohol a večera k tomu. keď ti to nevadí, tak je to medzi vami OK, všetko je v poriadku. Mne by to vadilo a som šťastná, že som toto nemusela riešiť, nikdy sme sa o tom ani nebavili, jednoducho alkohol k nášmu životu patrí, veď je pre ľudí, ale nikdy sme nemali potrebu sa opiť. Ja som tu nikde nedávala návod na ideálne spolužitie, odpovedala som na otázku - či sa zvykne manžel, partner opiť. Každý si je sám strojcom svojho šťastia.

mimake
13. feb 2014

@maffianka004 necitala som prispevky..... Moj muz sa sem tam opije, ale sem tam ( napr. na narodeniny) Ale zato v lete pri grilovackach na zahrade si vypije. To padnu aj dve pivka za den ale popri tej robote co robi okolo domu je to skor od smadu a vypoti to raz dva. ( tvrde poharik si da mozno raz za rok) Ale ja si napriklad dam takmer kazdy vecer pohar vinka. No nemyslim si ze mame problem s alkoholom 😉 Ale pokial sa tvoj ozaj ze opija vyslovene lebo sa chce napr. odreagovat a je to v pravidelnych intervaloch tak by som si davala pozor

sissmiss
13. feb 2014

@mimake skusila si si ten pohar denne aj nedat? Nehovorim ze musis byt zavisla, ale napr.ja by som to skusila, ci by som v pohode vydrzala mesiac uplne bez alkoholu. Su alkoholici ktorym staci denne jedno pivo a vobec sa neopijaju a su taki konzumenti ktori denne vypiju pohar vina ale alkoholikmi je su.

mimake
13. feb 2014

@sissmiss no jasne ved tam nepisem ze denne ale takmer denne. Niekedy to denne je inokedy nie 😉 V pohode aj tri mesiace nie len mesiac 🙂 Vinko sa kupi ak ostanu volne peniazky, taka sedmicka je pre mna aj na dva tyzdne, nepredstavuj si hned obrovsky pohar denno denne 😉 Som skor zavisla na kave ako na vine, to uz by som ozaj patrila ku zavislakom

kofoluska
13. feb 2014

@mamavera Je mi luto Tvojej sesternice, ze to takto dopadlo. Ak si vsak citala hned moj prvy prispevok, ktory som zakladatelke pisala, uviedla som tam jasne, ze ak by to zacalo byt castejsie, spozornela by som. 🙂 Tymto nasu debatu koncim, nemam cas sa tu zapodievat tym, kto kolko toho vypije a ci je na zaklade toho alkoholik alebo nie. Mam svoje skusenosti a tie ma naucili. 🙂

mamavera
13. feb 2014

@kofoluska viem, čítala som tvoj príspevok v tejto aj v inej alkoholovej téme, písala si veľmi rozumne. Ja tu tiež končím, odpovedala som autorke témy, kde som uviedla, že by mi viac ako to, že sa jej partner raz, dva krát mesačne opije, vadili jeho nezodpovedné správanie - sú dohodnutí, že niekam idú, on odíde na pivo a vráti sa po siedmych hodinách opitý....tu je vidieť, že alkohol jasne nad ním víťazí. Ja tu nemienim polemizovať o tom, či je to veľa alebo málo, keď sa niekto pije toľko, alebo toľkokrát, len ma zaráža, aké benevolentné sú niektoré ženy , matky voči tomuto problému. Ako keby tu na koňovi ale aj všade okolo nás nebolo dosť nešťastných žien a detí, ktorým strpčuje život muž a otec, ktorý chlasce....a píšu - zo začiatku si vypil raz za čas, po rokoch sa to začalo stupňovať....Neviem, či je na mieste vo fóre plnom nešťastných žien, ktorým alkohol rozbil rodinu, pripravil ich o manžela a ich deti robiť si z takto závažnej témy srandu. Vôbec nikomu nevnucujem svoj názor, je na každej, ako sa k tomu postaví. Pekný večer.

sissmiss
13. feb 2014

@mimake absolutne som nemyslela ze by si za to ze si takmer kazdy den das pohar vina bola alkoholik. Ale viem ze aj taki su, pohar piva denne roky. Zavreli krcmu kam chodil, inde nesiel, do par tyzdnov zomrel. Konkretny pripad. S alkoholom je to blbe lebo clovek pije ked mu je fajn, aj aby mu bolo fajn, takze dovod sa najde vzdy. Nasa spolocnost na sk je velmi benevolentna v tomto, ak pije je vsetko ok, skor je problem ked niekto nepije. Ten test ak by som popijala a skusila ci vydrzim mesiac dva nepit ani slzu by som si urobila ja pre seba, pre svoj klud. Kamarat takto zistil ze ma problem. Pili so zenou vzdy pohar dva vina, pri krbe, vsak to je take romanticke. Potom zena mala zdr.problemy, nemohla cas pit a on si ulieval sa. Vtedy si ona vsimla ze ved kazdy den pije. Uvedomil si to aj on.

mimake
13. feb 2014

@sissmiss ja som to od teba nezobrala v zlom 😉 My ked sme s muzom zacinali chodit mali sme jediny podnajom z nasich znamych a tak u nas bola vzdy nejaka navsteva a stale tam bol aj alkohol. Az sa raz manzel napalil a plnu flasu vina vyhodil von oknom. Nie preto ze by sme sa opijali ale preto lebo on vyrastal v alkoholickej rodine a velmi mu to pripominalo jeho detstvo. Teraz mame prezmenu jedini spomedzi znamych dom takze tiez sa u nas hlavne v lete ale i teraz v zime takmer kazdy den schadzaju ludia ktori byvaju v bytoch ale ten alkohol uz nepovazujem za nieco co musi byt na stole ked pridu hostia. Ale inak ano mas pravdu ze sa tu na SK skor krivo pozera na tych ktori nepiju. Manzel si pivo da ale tiez bol uz roznymi posmeskami castovany za to ze tvrde nepije a to nie je totalny abstinent takze zhruba si viem predstavit ako spolocnost reaguje na abstinentov

sissmiss
14. feb 2014

@mimake to som rada ze si to zobrala v dobrom 🙂
Toto je taka hakliva tema, kedze o tom cosi malo viem, o tej odvratenej strane, tak sa na to pozeram ovela opatrnejsie. Poznam pribehy tych ludi ako zacinali a nie kazdy jeden bol spity od prveho dna do nemoty, zacinali tym ze chodievali na pivo denne, stacilo jedno dve, neskor trosku vina doma, stacila flaska, potom k tomu tvrde. Alebo zeny pili doma, same, trosku, ale casom nemohli byt bez toho. A alkoholik je proste clovek ktory ma chorobu, niekto zdravy moze pit konzumenstky, a neznamena to ze je alkoholik, aj ked nezodpovednym pitim sa tam moze prepracovat tak trosku nasilu ale podari sa mu to a niekto kto ma sklony tomu staci zacat troskou a ak by sa nesekol sam, tak ho to pohlti. Kazdopadne opijat sa nie je konzumentske pitie, resetovanie uz je za hranicou. A ak sa jedna o dospeleho cloveka ktory ma rodinu, zodpovednost a nevie sa zrelaxovat inak ako alkoholom tam to zavislost uz je, aj ked mozno tolerovana manzelkou, manzelom, spolocnostou, lebo este nenarusa chod rodiny, prace, ale uz to toho jednotlivca ovplyvnuje.

sissmiss
14. feb 2014

@mimake manzel robi velmi dobre ze sa neopija ked ma taku anamnezu, pretoze deti alkoholikov maju nabeh a ak by zistil u seba ze to nevie udrzat, je lepsie byt uplnym abstinentom.

Strana
z4