icon

Aké dať meno?

ibapetkova
31. jan 2014

Ahojte baby chcela som sa vas opýtať na nazor. som tehotna a čakame chlapčeka. velmi sa mi paci meno Erik . Prezvisko otca je tiež take že človek si myslí že je to meno napr. dam že Ondrej..čiže chlapček by sa volal Erik Ondrej..To by problem nebol... Avšak po čase sme zistili že švagrina v 7 mesiaci potratila a dieťa ma aj svoj hrobček...Avšak malo to iste meno a kedže to je rodina tak aj priezvisko..A teraz ta otazka? dali by ste to iste meno ak viete že jedno dieťa take žilo ale umrelo?? je to vhodne ? alebo si mam hladať nejake oblubene meno ??

Strana
z2
freyjanr
1. feb 2014

Bez rozmýšľania NIE!!!

horana
1. feb 2014

Ono je to asi vec toho nakolko clovek lpie na svojom mene do tej miery, ze to meno je vlastne on.
Vacsina ludi ma toto spojenie silne a preziva to intenzivne teda Ondrej - to som ja, resp. je to moj syn. A nevadi ze vo vedlajsom dome je dalsi, aj cez ulicu...
Ja som v tomto uplne ina, mozno je to tym ze mi dali najbeznejsie meno v tej dobe, uz len v triede na ZS sme boli take 4, pravda kazda mala ine priezvisko, ale paradoxne na tom istom sidlisku, na tej istej ulici, par blokov vyssie zilo dievca, ktore malo to iste nielen meno, ale aj priezvisko (aj to mam jedno z rozsirenych) a pritom nam nie je nic, ziadna rodina. Postari nam casto prehadzovali zasielky a tak...V telefonnom zozname v tej dobe to bolo tiez vesele, cely stlpcek rovnych mien + priezvisk takych co ja.
Naozaj neviem ci to je dane len tymto, ale ja som svoje meno aj priezvisko povazovala vzdy skor nez za nieco osobne - za akesi popisne cislo. Nikdy som k nemu nemala identifikacny vztah. S rodinou sirsou - rodom ako takym som sa tiez bohvieako neidentifikovala, vztahy sice v norme ale hrane a formalne v podstate, takze aj priezvisko som brala tak --- no prischlo mi dake.
Viem ze takych ako ja je mensina, ale vysvetlujem to preto ze to je mozno u mna dovod ze mne by tento pripad nevadil. Ani keby som bola v kozi tej svagrinej. Ved je to ine dieta, tak co.
Co sa tyka mena, som zastanca toho, aby sa davalo podla volania srdca, vtedy bude sediet. To som sa snazila pri mojich detoch a zda sa ze mena im sedia, maju ich radi. Ja som mala sice isty uzsi vyber, ale nakoniec tovzdy doslo do faze ze toto je jedno favorizovane ale az tak, ze aj keby traktory padali, to musim dat. Ked zakladatelku "nieco" nahovara aby dala take meno moze to mat viac pricin. Urcite to nerobi naschval, aby nejak svagrinej konkurovala. Pre tych, ktori veria na nieco medzi nebom a zemou by mohlo byt vysvetlenim, ze dusa toho chlapceka sa opat pokusila prist do rodiny, len kusok vedla. Teoreticky, sci fi, ak by to bola pravda bolo by naopak velmi mile toto meno opat dat.
Mozno by som sa na to spytala tej svagrinej, ci by jej to nevadilo, ze je to aj moje srdcove meno.
Ale - keby bolo moje pudenie v tomto smere velmi silne, teda ze ziadne ine meno by mi do oka nie a nie padnut, ja by som ho aj dala. Lebo, toto je vyhradne zodpovednost matky a nemala by sa nechat zvyklavat tym ze toto sa nehodi a tamto sa nehodi az nakoniec da nieco co sama vlastne nechcela, a ze je prekvapivo vela pomenovanych podla kluca "ved su aj ine pekne mena", ktori potom maju problem s vlastnou identitou. Lebo meno dostali "len tak", alebo "aby to bolo vhodne a nikoho neurazilo", ten dovod v pozadi je podla mna dost dolezity, niekedy dolezitejsi nez samotne meno. A aj ked je nevideny, posobi.

lenka1993
1. feb 2014

Určite nie, je plno krásnych mien. Nehnevala by som sa na teba ale ako bolo písané hore stretávanie minimálne.

slniecko2
1. feb 2014

nedavaj. svagrina vzdy ked bude pozerat na tvoje dieta, tak bude prezivat traumu zo svojho zomreteho a to dokonca aj bez mena. s takym istym menom by to bolo este tahsie. vyber radsej ine. ved aj ty ked zabludis na cintorin a pojdes dat veniec, by si ho musela davat na hrob s rovnakym menom ako by mal tvoj syn. 😖

j.a.n.e.7
1. feb 2014

No my v rodine máme viacero detí a práve pri výbere mien pre tie svoje som sa cítila akosi "limitovaná", že toto je už obsadené a jednoducho som to rešpektovala, aj keď by sa mi páčilo, lebo by v tom bol potom guláš... A to sú všetko žijúce deti, tak neviem si predstaviť že by som toto spravila jednej zo švagrín ak by niečo také postihlo ich rodinu. Skôr poznám prípad, ak matke zomrelo dieťatko (neskorý potrat) ale aspoň narýchlo ho pokrstili za tých pár minút čo žilo a opäť dala to isté meno aj ďalšiemu dieťaťu čo sa narodilo, ale to je o inom..... Samozrejme, Ty máš právo dať meno aké chceš. Ak ale veľmi inklinuješ k tomu menu, potom by som sa o tom možno porozprávala so švagrinou, že si nad tým menom už dávno uvažovala a či by jej to neprekážalo. Možno jej reakcia bude iná ako očakávaš. Všímaj si hlavne neverbálne prejavy... Ale to závisí aj od toho ako ste si blízke.

jankatt1
1. feb 2014

Z moralneho hladiska a zo solidarity urcite by som vybrala ine meno!

sandracs
1. feb 2014

Ťažká otázka. Počula som, že jedným rodičom zomrelo dieťa a tak švagrovci keď sa im narodilo dieťa pomenovali ho na pamiatku po tom mrtvom, i keď mali pôvodne vybrané iné meno. Ich švagrovci išli za krstných. Ale viem si predstaviť, že nie všedci to vnímajú takto. Švagrine to môže spôsobiť naopak veľkú bolesť a každé stretnutie je to pripomínať túto životnú tragédiu. Ľudia sú rôzni, ale pokiaľ by som si nebola istá ako to bude cítiť švagrina, radšej by som volila iné meno.

sandrika1986
2. feb 2014

Radšej by som vybrala iné meno pre svoje dieťatko

slnieckoelias
2. feb 2014

Určite by som dala iné meno.

cculinka
2. feb 2014

jednoznačne nedat to meno!

sunshineka
2. feb 2014

mne osobne by nevadilo,keby dal niekto take meno ako sa volalo moje zomrele dieta.vsak aj po ulici beha kopa deti s takym menom.po smrti ani tak nevadi meno,ale uz len pohlad na ine krasne dieta.takze ja teda fakt s menom problem nemam,ale ako vidis vacsina ano,preto dajte radsej ine meno.a hlavne je to este cerstve,tak aby ste jej neublizili

emily_666
2. feb 2014

veru nie, z úcty k tomu drobčekovi aj k vášmu malému ☹

diapozitiv01
2. feb 2014

No asi nie, predsa len ste blizka rodina, anjelik si zasluzi uctu.
Nam odisiel Maximko a nikto z najblizsich nepouzije toto meno, uz je davno rezerve...

drimonna
31. dec 2018

Ako sa volá nakoniec? Už neskoro, ale asi by som dala Andrej Ondrej 😂😂😂 Aké ste mu vybrali?

Strana
z2