Aké sú najlepšie darčeky pre učiteľov na konci školského roka?
Čaute. Čo dávate, na konci šk.ročníka triednym učiteľkám?
Ja mám pocit, z toho, čo vidím z okolia, že kvet a ani kytica, či bonboniera už nestačí.
V škôlke sa skladáme po 40€, čo mi pride veľmi veľa, lebo si mamičky zmysleli, že idú obdaruvať 5 uciteliek, upratovacky a este neviem koho tam. Je to normálne? Kedysi sa dávali kvety, teraz, zlaté alebo strieborné brošne v našom prípade v tvare lienok, podľa názvu triedy. A este aj k tomu kvety vsetkym 5.. len jedna brošna stoji 30€ 🫣🫣 ( je to pre lúčenie sa s predškolákmi) chcela by som to pochopiť hlavne z pohľadu učitelov, čo icch viac poteši, či vobec su ochotné, nosiť striebornu brošnu v hodnote 30€
Len brosne budu stat 180€ + 5kytic 100€ =280€ torta, občerstvenie.. akože keď, to takto počítam, dáva to logiku, ale načo také drahé dary ..
Učím na strednej a napíšem, čo vidím z druhej strany. Sme také, ktoré deti vycvičia, aby nekupovali dary, jedna kytica za triedu stačí. A sú kolegyne, ktoré vyžadujú kyticu a darček od každého, zvozia žiaka, ktorý nič nepriniesol, v hlave majú presnú evidenciu, kto čo a za koľko priniesol. A im treba nielen na konci roka, ale aj na meniny, narodeniny, Vianoce, Deň učiteľov, Deň žien 🙄V zborovni to vyzerá ako na tržnici. Ktorá má na stole toho najviac, myslí si, že je najobľúbenejšia a najlepšia. Stužková? Elektrické bicykle, wellness pobyty pre 2 osoby, zlaté reťaze, zájazdy k moru, no hrôza. A potom tu je korupcia, veď učiteľka je za tie dary zaviazaná a chce ďalšie. Toto darčekobranie je zakázané a aj tak sa to robí a toleruje. Je načase, aby sa rodičia vzopreli. Keď už v MŠ idete 40€/ na žiaka, kam to bude pokračovať? 😱
@anonym_4fe0fc zdieľam tvoj názor. Učím v špeciálnej škole a poteší ma čokoládka, či kvietok, objatie, obrázok od môjho žiačika a k tomu úprimné ďakujem od rodičov. O to viac ma šokovalo, keď bol syn predškolák a tam sa mamičky skladali dvom učiteľkám, aj riaditeľke na pandoru. Ja jediná som bola proti. Dcéra na konci ZŠ zas na hodinky pre triednu a teraz na strednej ma úplne odrovnali, keď na stužkovej dali triednej poukaz na kabelku Diana Rodriques, k narodeninám jej kúpili botasky adidas z nejakej limitovanej edície, aké si ona sama vybrala (!) a teraz k maturám jej na rozlúčku kúpili wellnes pobyt aj pre manžela. A ja som v šoku, že ona to všetko prijala! ja ako učiteľka by som to odmietla. Neviem, čo by s tým rodičia potom urobili, ale podľa môjho názoru je to nevhodné. A to mám za sebou dvadsať rokov praxe. Malá drobnosť, ok. Ale také drahé dary? @anonymny_autor brošňa v tvare lienky? čo s ňou? zbytočnosť rovnako ako vankúš, či hrnček s fotkou dieťaťa. Kde si mám ten vankúš s Aničkou dať? na takéto predmety mám predsa vlastné deti 😃 a to teda žiadne vankúše, ani hrnčeky s ich fotkami nemám 😛
@anonym_4fe0fc prosim??? tiež učím na SŠ, ale s takýmto niečím som sa nikdy nestretla!
@fineta A na koľkých školách si učila, že si sa s tým ešte nestretla? Raz tu v podobnej diskusii písala jedna kaderníčka, ktorá mala oboch rodičov učiteľov, ako každý rok vyhadzovali kilá čokolád do smetí, lebo už boli po záruke a celá rodina bola tak prejedena a nikto ich nechcel. Tým chcela vyjadriť svoje pohŕdanie darmi od rodičov. Takže ešte aj takéto prípady sú. Tiež si myslím, že takto končia aj hrnčeky, sviečky, a iné hlúposti. Koľkokrát vidím aj v ordináciach plný parapet bonboniér a sviečok a to len za jeden deň! Známa lekárka má na to jednu veľkú skriňu a potom to rozdáva, načo by jej to bolo. Ale kto v dnešnej dobe zje toľko sladkostí? A vonné sviečky sú nezdravé, to ozaj len vyhodiť.
Ja mám len jednu otázku na všetky z Vás? Ako si predstavujete to odmietnutie daru? Mne by to osobne prišlo drzé keby toto nejaká učiteľka môjho dieťaťa spraví tak ma zaujíma vaša predstava
A tiež teda odkiaľ ste pretože tu sa také veci berú ako úplná samozrejmosť a nikto sa nad tým nikdy nepozastavil. Dcéra na gymnáziu sa dokonca vždy žiaci uplne z vlastnej vôle a bez rodičov zbierali triednej na narodeniny, deň učiteľov a podobne, pretože ju chceli potešiť
@oblecenie99 koľko je u vás predškolákov? U nas 11 a po 20 eur. V škôlke 8 zamestnancov. Kvietok a čoko dostane každý.
@anonym_1ea46c Je ich 12. A ešte majú tuším 4 deti, ktoré sú s nimi v triede, ale zostávajú, oni prispievajú len nejakú menšiu sumu, lebo oslavy sa zúčastnia, ale keďže nekončia, na darčeky nezbieraju. Rozhodli sme sa zbierať po 30 eur, s tým, že všetko, čo sa zvýši, sa vráti. Zatiaľ nám poslali rozpočet, na čo sa minulo a čo všetko už máme, a vyzerá to tak, že sme strelili cenu hore, čiže super. Plus sme sa medzitým dohodli, že slané/sladké napečieme doma, čím sa tiež ušetrí. Minulé roky išlo ovocie na dračku (čo dnes už nie je lacná sranda), tak nakúpime najmä to a pukance, nejaké sladké a slané veci, ktoré napečieme..
Ja som prekvapená z príspevkov, ale možno je to tým, že u nás to má silnú tradíciu. Dokonca, odkiaľ pochádzam ja (už tam nebývame) sú ešte väčšie oslavy, ako u nás, či už pre decká v škôlke, na základnej či strednej... Klasický majú takú paličku s batôžtekom ako symbol, že "vydávajú sa na cestu", s tým som sa napr. nestretla ani tu v KE, zvykol byť sprievod škôlkarov ešte aj na dedine, spievajú atď. Ja tiež mám túto "relikviu" odloženú u nasich ešte z mojej rozlúčky z gymanázia, pre mňa je to milá spomienka 🙂
Na nič iné sa nikdy v škôlke nezbieralo a to mali programov a výletov po milú jarmilú, snáď každý týždeň niečo, múzea, planetárium, zoo, zmrzliny, nemajú deň detí, ale dokonca týždeň deti a aj vtedy plno programu, bábkové divadlo, divadlo, plavecký ci korčuliarsky krúžok, futbal, ovocie v skolke.. Chodil tam 4 roky, učilo ho viac učiteliek za tie roky, na každú jednu budem spomínať vždy s láskou, lebo sme boli viac než spokojní, a najmä syn. Pre mňa je to proste samozrejmosť, že dostanú nejaký aj hmotný dar (nie v štýle brošňa, náramok, wellness a podobne) ako.podakovanie aj tie z predchádzajúcich ročníkov, aj kuchárky a upratovacka. Ale ja sa im poďakujem každý deň, keď idem.po syna, ja ich prácu nevnímam len ako obyčajnú službu.
Ja mám len jednu otázku na všetky z Vás? Ako si predstavujete to odmietnutie daru? Mne by to osobne prišlo drzé keby toto nejaká učiteľka môjho dieťaťa spraví tak ma zaujíma vaša predstava
A tiež teda odkiaľ ste pretože tu sa také veci berú ako úplná samozrejmosť a nikto sa nad tým nikdy nepozastavil. Dcéra na gymnáziu sa dokonca vždy žiaci uplne z vlastnej vôle a bez rodičov zbierali triednej na narodeniny, deň učiteľov a podobne, pretože ju chceli potešiť
@amalka07 odmietnutie daru nie je neslusne ani drze. Hlavne ak sa jedna o nieco v stovkach EUR a nasledne ten clovek sa citi zaviazany.
A prave preto ma vela firiem uz pravidla o tom, co mozes zobrat a co nie. Pracujem v korporate, kde mame presne dane, co mozem zobrat, co nemozem a co v pripade, ak by mi niekto daval drahy dar. Mozem konkretne zobrat vec do 50 EUR, vsetko nad tuto sumu musi byt schvalene specialnym oddelenim. Tak isto pri praci na niektorych klientoch som musela podpisat, ze som oboznamena s ich etickym kodexom a tiez ohladom prijimania darov. Niekde tie veci musis odovzdat do spolocneho, ze si nenechavas nic.
Tak ja sa pytam potom, ze preco toto neplati v skolstve a ucitelia si beru a sami pytaju (poniektori) od ziakov (resp.rodicov, kedze ziaci nie su zarobkovo cinni) dary v stovkach EUR.
Lebo kazda takato vec je uplatok, pozornost,ktora v praci nema co hladat. Je to pozornost alebo nieco ten clovek za to ocakava na oplatku? To nie je o tom, ze by som nespala od zavisti, lebo mne nikto nic nedava.
Učím na ZŠ, na konci roka ma najviac potešia kvety, urobím si doma krásne plné vázy.
@amalka07 bolo by drzé odomňa odmietnuť pandoru či hodinky? pre mňa je to veľmi nepríjemné, nehodí sa to. Je to príliš drahé a naozaj sa mi nepáči, ako si to napr. triedna učiteľka od dcéry vynútila. Botasky k narodeninám? moje deti v škole ani len nevedia, kedy mám narodeniny. Na poslednom rodičovskom sme riešili maturity a pohostenie pre učiteľov. Pripomenula nám, že je tiež zvykom kúpiť okrem kvetov aj niečo ako poďakovanie majstrom. Nie draho, tak do stovky (!). No ja neviem, za mňa je to moc. Včera mali rozlúčku, dávali kytice všetkým vo vedeniu, plus triednej (teda 4). V stredu mali praktické skúšky a keďže sú tri odbory, mali pohostenie v troch miestnostiach. O dva týždne zas na ústne. Nedávno na stužkovej tiež dostali dary a kytice. Za mňa ako matku, aj ako učiteľku je to veľa. V triede je ich 16.
@amalka07 odmietnutie daru nie je neslusne ani drze. Hlavne ak sa jedna o nieco v stovkach EUR a nasledne ten clovek sa citi zaviazany.
A prave preto ma vela firiem uz pravidla o tom, co mozes zobrat a co nie. Pracujem v korporate, kde mame presne dane, co mozem zobrat, co nemozem a co v pripade, ak by mi niekto daval drahy dar. Mozem konkretne zobrat vec do 50 EUR, vsetko nad tuto sumu musi byt schvalene specialnym oddelenim. Tak isto pri praci na niektorych klientoch som musela podpisat, ze som oboznamena s ich etickym kodexom a tiez ohladom prijimania darov. Niekde tie veci musis odovzdat do spolocneho, ze si nenechavas nic.
Tak ja sa pytam potom, ze preco toto neplati v skolstve a ucitelia si beru a sami pytaju (poniektori) od ziakov (resp.rodicov, kedze ziaci nie su zarobkovo cinni) dary v stovkach EUR.
Lebo kazda takato vec je uplatok, pozornost,ktora v praci nema co hladat. Je to pozornost alebo nieco ten clovek za to ocakava na oplatku? To nie je o tom, ze by som nespala od zavisti, lebo mne nikto nic nedava.
@muchotrafka298 Platí to aj v školstve, tiež dar do 50 eur, inak musí byť zaevidovaný. Lenže školstvo je bombardované neustále toľkými narýchlo zbúchanými predpismi, prípismi, odporúčaniami, že človek sa v tom stráca alebo sa tomu smeje. Inak, ani ja nie som za drahé náramky, wellnessy a podobné novodobé výstrelky. Ale, ak na to dajú rodičia na stužkovej, ktorá od cca 19:00 už nie je školskou akciou, tak je to, dajme tomu, zaujímavé...;)
@anonym_autor my sa skladáme na rozlucku po 20€, z toho sa bude platit obcerstvenie pre deti (torta, dzusy, ovocie) kytice po 30€ (3ks), a darcek pre pani ucitelky (30€ poukazky do knihupectva). Dve kytice pre dve ucitelky by ma vysli drahsie, takze som rada, ze sme sa dohodli takto spolocne to vybavit 👍
@fineta A na koľkých školách si učila, že si sa s tým ešte nestretla? Raz tu v podobnej diskusii písala jedna kaderníčka, ktorá mala oboch rodičov učiteľov, ako každý rok vyhadzovali kilá čokolád do smetí, lebo už boli po záruke a celá rodina bola tak prejedena a nikto ich nechcel. Tým chcela vyjadriť svoje pohŕdanie darmi od rodičov. Takže ešte aj takéto prípady sú. Tiež si myslím, že takto končia aj hrnčeky, sviečky, a iné hlúposti. Koľkokrát vidím aj v ordináciach plný parapet bonboniér a sviečok a to len za jeden deň! Známa lekárka má na to jednu veľkú skriňu a potom to rozdáva, načo by jej to bolo. Ale kto v dnešnej dobe zje toľko sladkostí? A vonné sviečky sú nezdravé, to ozaj len vyhodiť.
@anonym_4fe0fc teraz som na druhej po dlhých rokoch. Ale nikdy som nemala kolegyňu, ktorá vyžadovala také dary. Je to cez... A dehonestuje to pozíciu učiteľa. Na všetko čo potrebujem, si dokážem zarobiť sama a takéto benefity si jednoducho neželám. Nespomínam si na kolegyňu, ktorá to mala inak.
Ach a uz to začína aj v kurzoch pre bábätká. Tie sme mali v skupine takú jeblu matku, co kazala ostatným na konci kurzu priniesť darček instruktorke. Ked som sa informovala u iných kamošiek ci ozaj to tak chodí, tak každá povedala, ze nie nestretli sa s tým a to rôzne staré deti v rôznych skupinkách babybalance majú. Nechcem vidieť co bude matka kázať v škôlke a škole.
Ach a uz to začína aj v kurzoch pre bábätká. Tie sme mali v skupine takú jeblu matku, co kazala ostatným na konci kurzu priniesť darček instruktorke. Ked som sa informovala u iných kamošiek ci ozaj to tak chodí, tak každá povedala, ze nie nestretli sa s tým a to rôzne staré deti v rôznych skupinkách babybalance majú. Nechcem vidieť co bude matka kázať v škôlke a škole.
@anonym_a1bdcd tam uz budu auta, domy alebo chaty.....fakt kam tieto premotivovane matky este zajdu 🙈🙈🙈🙈

A v tej sume už máte započítané aj náklady na oslavu? V našej škôlke sa robí menšia oslava s výzdobou (vždy to tak bolo, výzdobu robia rodičia a nič nóbl, proste veci z Actionu. Oslava má u nás dlhú a silnú tradíciu, preto sa berie ako samozrejmosť), vystúpenie predškolákov pre rodičov, proste oficiálna rozlúčka a potom taká "mini párty" s občerstvením pre deti. Nič veľké, vacsinu zákuskov a pečiva budeme piecť my rodičia. Zbierame sa po 30 eur, v tom sú už zarátané aj darčeky, vlastne komplet všetko. Dohoda je, že ak niečo zostane, peniaze sa rozdelia a vrátia sa. Teraz je ich menej, preto aj vyššia suma. Ale u nás sa nebudú kupovať drahé dary, skôr kytica, čokoláda tuším, žiadne brošne a pod. Dostanu aj ostatné učiteľky a pomocný personál. Z môjho pohľadu je to samozrejmosť. Nebavíme sa o klasickom poslednom dni v škôlke pred prázdninami, ale o predškolákoch, ktorí končia.
@oblecenie99 koľko je u vás predškolákov? U nas 11 a po 20 eur. V škôlke 8 zamestnancov. Kvietok a čoko dostane každý.