Ako často chodíte do kostola?
Zaujímalo by ma, ako často chodievate do kostola? Konkrétne maminy, ktoré idete krstiť svoje deti? V mojom okolí je veľa známych, ktorý idú krstiť dieťa a pritom do kostola skoro vôbec nechodievajú. Trochu mi potom uniká význam toho všetkého. Alebo ďalší prípad, keď si niekto vyberie za krstných rodičov takých, ktorý idú do kostola raz za rok. Ako potom vedú dieťa k viere?
@ginger_fox nerozumiem presne, čo si tou svojou off topic otázkou myslela, ale kresťanská krv tečie po zemi stále - v Indii, Nigérii, Sýrii, Egypte, Iráne, Pakistane... Tam chodiť do kostola znamená vystaviť sa úplne inému nebezpečenstvu ako tu na Slovensku, kde nás len niektorí nenavštevujúci kostol vyhlásia za ohováračov a fanatikov.
@maja22 tak pre informáciu... V islamskej krajine by po zatylku skor sekli mne ako tebe 😀
do kostola chodím,tak som bola vychovaná a deti moje tiež tak vychovávam,idem sa tam porozprávať s Bohom a poprosiť i poďakovať /mám za čo/...nechápem ľudí,ktorí neveria a idú sa tam sobášiť,deti krstiť,načo sa pretvarujú?lebo babka si to želá? a tiež si neviem predstaviť,čo sa deje v hlavičkách detí-mamka neverí,nechodí,babka verí,chodí-tak čo je pravda,čo je správne? v triede môjho prváka jediný chlapček chodí na etiku,ostatní na náboženstvo,to sa mi ráta,že jeho rodičia neidú s ostatnými,len preto,lebo všetci..a že si nedomotajú dieťa...
@janinah Každý má svoj názor a svoje dôvody. Prečo by sa mal človek pretvarovať? A čo sa deje v hlavičkách detí? No ja by som chcela vediet......len taká nedela, ked sme v kostole je správna? Len tí ľudia, co tam chodia su ,,správni,, a slušní,,? Ved takéto deti ani nemajú šancu vybrať si ....A myslím, ze veľa maminiek tu netvrdí, že su ateistkami. Skor sa mi zda, ze vela nas je tu veriacich, ale nepotrebujeme k tomu pravidelnu ucast kostola.
@mia18112 nikde som nepísala,že nechodiaci do kostola sú neslušní...mne len niekedy pripadá,že aj budem veriaca,ale vyberiem si z viery len to,čo mi vyhovuje...to akokeby som zapísala dieťa do školy a nech sa učí len matiku a slovenčinu,iné mu netreba...mne osobne nerobí problém dodržiavať to,čo cirkevné spoločenstvo radí či možno "prikazuje" a napr. nedeľa v kostole k tomu patrí...v tomto probléme viera/neviera sa mi nepáči taká poloviera,ale nemienim to nijako riešiť,len píšem svoj názor,aj keď riskujem,že tu budem za fanatičku a to fakt nie som 😉 a ešte k tomu,že dieťa nemá šancu si vybrať..ja mojim deťom ukážem to,čo ja považujem za správne a ak to v neskoršom veku či dospelosti budú robiť po svojom,je to ich život...každá matka sa snaží ukázať malému dieťaťu to,čo je dobré podľa nej,ukážem mu "správne jedlo","správnu školku" "správny krúžok a záľuby",tak prečo nie aj "správnu nedeľu"?
@janinah Ja tiez pisem len svoj nazor ! Pár stranok dozadu som napisala: Nie je podstatne, ci a ako casto chodis do kostola. Dolezite je, ako zijes, akym si clovekom. Vo svojom okoli poznam kopec rodin, ktoré chodia do kostola ,, v jednom kuse,, a ich deti su teda od narodenia vedene k viere a viete ake su to deti? Chýbaju im základne pravidla slusnosti, nevedia pozdravit, odzdravit, podakovat, pozicat, podelit sa ......hlavne, ze sedia v kostole aj s rodicmi. Ja som mala svadbu v kostole, aj syna som dala pokrstit, mam na to svoje dovody. Ale pre mna je podstatnejsie, aby som ho vychovala tak, aby bol slusnym a dobrým človekom.
😀 😀 😀
@mia18112 deti majú učiť pozdraviť,ďakovať atď ich rodičia a nie kňaz ani škola,teraz myslím,že miešaš hrušky s jablkami..to ti verím,že chceš mať zo svojich detí slušných dobrých ľudí,ja samozrejme tiež,rozdiel medzi nami je len ten,že tebe k tomu kostol netreba a mne áno...nevidím tu žiadny problém,jednoducho ty pre ne v návšteve kostola nič pozitívne nevidíš,ja áno..a celkom sa mi páči spoločenstvo detí,ktoré tu u nás funguje,napr. rôzne detské akcie,letné tábory..ale to sa už rozpisujem...
@mia18112 - nie každý, kto chodí na klavír, sa na klavír aj naučí hrať...nejde o chodenie do kostola, to je taká "milá fráza"...aj Ty, keď si chodila so svojim nastávajúcim, si to cítila v srdci oveľa hlbšie než len samotné chodenie pre chodenie. Šlo o vzťah, vzájomné spoznávanie, budovanie sa v láske, učeniu sa obeti, kontrole, odriekaniu....
A kostol, chrám Boží, je jediné miesto, kde Boh prebýva pod spôsobom Chleba, kde sa nám skutočne dáva, kde skrze Cirkev (aj keď nehodnú) On sám nám udeľuje sviatosti, pretože to tak chce, pretože od počiatku chcel s nami tvoriť spoločenstvo, na to je tu aj Cirkev (viem, hneď sa Ti zdvihne záplava námietok). Náš Boh je Láska a láska sa dá nájsť jedine vo vzťahu. Sebaláska nie je pravá láska.
Toto tajomstvo je hlboké, nedá sa dokázať, v mojom srdci je zasadené vierou rovnako ako viera v samotného Stvoriteľa.
Neviem to povedať inak, som si vedomá, že už len samotné moje štylizovanie v niekom môže vzbudiť vlnu odporu, ale treba si uvedomiť, že tá vlna sa ozýva hlavne kvôli tomu, že sme si vedomí svojich, a hlavne cudzích pokleskov.... 😔
A aj tak "brány pekelné ju nepremôžu"
@janinah Nemiešam jablká s hruškami. Ja sama som chodila do kostola cele roky, navstevujem materske centrum u nas na fare......len mi rozum stoji z toho, ako sa niektorí ludia ,, biju ,, za svoju vieru, ako je pre nich krst deti a dochádzka kostola dolezita a pri tom v civilnom zivote im Bozie prikazania nič nehovoria. To potom nie je poloviera ?????
@strakoova sme bozie deti, ale iba vtedy ked tomu sami verimeK Bohu prichazdame vierou nie krstom. Krst bez viery je co ? Podla mna iba prázdny akt. Kazdy sa postavime pred Boziu tvar jednotlivo a tak sa kazdy musime rozhodnut taktiez sam za seba. 😉
Nepotrebujem tam chodit. Ak niekto veri, ma verit v sebe a nie v kostole.
@lydik verit srdcom 🙂 nie skutkami
@katja78 Kostol nie je chrám Boži, to je výmysel ! Nikde v Biblii to nenajdes, naopak jedine co tam najdes je presná definicia toho, co je cham Bozi :
1 K 3, 16 – 2O: “Či neviete, že ste chrám Boží a Duch Boží prebýva vo vás? Kto kazí chrám Boží, toho skazí Boh, lebo chrám Boží je svätý, a tým ste vy! 😉
Tak ako tam nenajdes ani sviatosti a ani to, ze Kristus je chlebom, to je obrazne pomenovanie, nie fyzycké.
@katja78 teda ja v boha neverim.bibliu som necitala ale mam pocit ze boh nebyva v kostole.je predsa vsade...ci sa mylim. Ja si myslim ze nie ten kto derie kostol kazdu nedelu je naozaj pravy veriaci.ale ten kto zije vierou.
@janinah s tebou suhlasim. Poznam xy ludi co pomaly ziju v kostole a na ulici ta ohovoria a ich deti patria medzi postrach ulice. Jasne cest vynimkam ale ja uz mam niekedy pocit ze tam chodia pre rozhresenie aby mohli od pondelka hresit s cistym stitom.
@dedikatessa - ale tak keď si začala s úryvkami z Písma, tak mi vylož všetkých 437 veršov, kde sa nachádza slovo "chrám"...a urob mi z toho nejaký záver 😉 mne sa tu nechce doťahovať...tento verš je takýto, tento si vykladám takto....to sme už raz riešili v inej téme, a vtedy som sa odpovede od Teba nedočkala 😨
@zuzkat1 áno, Boh je všade, áno, viera bez skutkov je mŕtva, ale prečo automaticky vylučuješ, že ten, kto sa snaží dodržiavať Božie prikázania (spomeň si, aby si deň sviatočný svätil) svojou účasťou na svätej omši, má inú vieru v kostole ako doma, v robote, obchode...?
To naozaj nikto nepoznáte človeka, ktorý by vás v Cirkvi priťahoval svojim životom? Naozaj len samí zlí sú všade? Či je to ľahšie-ukazovať navôkol prstom, lebo veď ja nie som lepší... 😔
Viera v Boha a cirkev su 2 odlisne veci. aspon pre mna. Clovek moze verit v Boha, modlit sa k nemu a vobec nemusi byt stotozneny s akoukolvek cirkvou. napr katolicka cirkev - preco by mal clovek vyznavat svoje hriechy cloveku, spovedat sa codziemu cloveku len preto, lebo vystudoval teologiu? moze sa modlit aj doma, sam a nemusi chodit do kostola. a tyzden co tyzdne pocuvat tie iste flazy, tie iste veci - koho to bavi? omse su nudne, predpotopne, v kostoloch je zima, smrad. a viera, ozajstna viera v Boha s tym vobec nic nema.

@maca_p áno, toto mi príde ako zdravý a zrozumitelný postoj poriadneho človeka, ktorý má svoju filozofiu a je verný sám sebe.Je stým spokojný a nikoho neuráža. takých ľudí si vážim.