Ako často chodíte do kostola?
Zaujímalo by ma, ako často chodievate do kostola? Konkrétne maminy, ktoré idete krstiť svoje deti? V mojom okolí je veľa známych, ktorý idú krstiť dieťa a pritom do kostola skoro vôbec nechodievajú. Trochu mi potom uniká význam toho všetkého. Alebo ďalší prípad, keď si niekto vyberie za krstných rodičov takých, ktorý idú do kostola raz za rok. Ako potom vedú dieťa k viere?
@katja78 ja ta nesudim, ja sa ta len pytam ako veriacej kedy zijes ty bez hriechu pokial napises niekomu kto mozno hlada Boha taku vaznu vec. Mne nevadi, ze si katolicka len mam rovnako ako ty slobodu vyjadrit sa k veci, ci uz s nou suhlasim alebo nie. Lenze ty to samozrejme nazves sudom, ale sudit moze iba Boh, ja ta v nicom neusdim nemam na to najmensie pravo. Ty citis potrebu pisat tu o pravidlach katolickej cirkvy, ja citim potrebu pisat o Panovi a jeho slove.
@katja78 boze asi sa neviem vyjadrovat, nemali by sme posudzovat, ani ja ani ty. holt ale moj nazor na pokrytcov v kostole sa nemeni. nemala by som posudzovat, lebo mi to neprinalezi, tak ani ako tebe, a debaty typu keby su smiesne.
Ked chodis do kostola a si veriaca, vedies tak aj deti , co ked tvoje dieta bude zit v hriechu a konat zlocinne alebo kriminalne? potom co?
to je to iste ako co keby je moj misionar alebo farar.
@dedikatessa no keď mi odporučíš "toleranciu voči Bohu", tak to v srdci zabolí 😔 ja som hriešna rovnako ako Ty...a ak sa chceš začať dohadovať o svätej spovedi, tak ja veru nie 😔
Jn 20, 22-23:
"Keď to povedal, dýchol na nich a hovoril im: "Prijmite Ducha Svätého.
Komu odpustíte hriechy, budú mu odpustené, komu ich zadržíte, budú zadržané." 😔
viem, ze nie som jedina, ktora si mysli, ze co sa debat okolo viery a Boha týka, doba sa meni a ateisti alebo teisti su skor otvoreny k debate a priznanie nazoru opacnej - veriacej strany ako strana druha.
musím ísť 🙂
@katja78 ten vers pise o tom, ze ked ty mas nieco proti bliznemu a odpustis mu to tak budes ty slobodna od hriechu, cize od neodpustenia, ked mu to zadrzis tak jedine ty ostanes neslobodna v tom ze budes drzat v sebe neodpustenie. Neznamena to, ze sme bez hriechu 🙂 to nie sme ani na stotinu casu v tomto zivote, pretoze nasa podstata je hriesna.
Ak niekomu cely zivot, cele pokolenia vtlkali do hlavy náboženstvo - nauku cirkvi, ťažko pochopí - prijme, že nieco moze byť v nesulade co hlásal Jezis a co hlása cirkev...pochopte uz, že niektore vyhlásenia - citacie, ktore tak radi používate, boli vyhlasene cirkvou, nie Jezisom!!!
@dedikatessa presne tak...tak je ten citat mysleny....ale bigotni zastanci RKC si to vysvetľujú inak -lebo ich tak v spolocenstvach a kostoloch učia, učili...podobne, ako vyhlásenia, že len cez spoveď sú nám hriechy odpustene....to je dalsi výmysel cirkvi, aby manipulovala...spovedat sa ľudia maju/môžu IBA vo svojom vnútri, nie cirkvi!!!!
Mne tato diskusia pripomina Mt 13, 14-15 alebo Iz 6, 10 😕
Táto diskusia k ničomu nevedie dievčatá.......Mnohé z Vás uznávajú len čierne a biele. Nič medzi tým podľa Vás neexistuje.
@dedikatessa prepáč, ale Tvoj výklad tohto verša nemá logiku 😅 a úplne sa bije s učením Ježiša 😔 kedy koho on učil, aby niekomu zadržal hriechy???
@billam a tento Pavlov citát je ako myslený?
" Kto je teda v Kristovi, je novým stvorením. Staré sa pominulo a nastalo nové.
Ale to všetko je od Boha, ktorý nás skrze Krista zmieril so sebou a zveril nám službu zmierenia.
Veď v Kristovi Boh zmieril svet so sebou a nepočítal ľuďom ich hriechy. A nám odovzdal slovo zmierenia.
Sme teda Kristovými vyslancami a akoby Boh napomínal skrze nás. V Kristovom mene prosíme: Zmierte sa s Bohom!"
2 Kor 5, 17-20
Nechápem, prečo sa unúvaš, keď ani Písmo pre Teba nie je sväté 😅 buď tam podľa Teba niekto klame, alebo to nepovedal Ježiš, ale vymyslela si Cirkev 😅 😔
@evkasus a mne je z toho smutno 😔
Dievčatá načo sa oháňate veršami - resp. ich interpretáciami??? Sa to tu zamotáva.....povodna otázka na zaciatku diskusie bola aka?
@billam
@billam
Veľa vecí, ktoré urobila cirkev v minulosti boli nesprávne, kruté a ohavné - a všetko v mene Boha. V dnešnej cirkvy tiež všetko nie je ,, kóšer ,, . A kto to nevidí, alebo si to nechce priznať....tak nemá súdnosť a chýba mu štipka zdravého rozumu. To, že je človek veriaci neznamená, že bude mať na očiach klapky. A vážne ukončime tuto debatu !!!! Fakt nikam nevedie!!!!
@katja78 robis si srandu, ked nevies, co vsetko robila cirkev????.... inkvizicia, kriziacke výpravy, 1942-43 v Chorvátsku boli vyhladzovacie tábory, ktore riadili katolicki ustašaci, dokonca tam boli aj detske Koncentracne tábory, ktore "viedol" frantiskansky farár - zabijali podobne ako fasisti, ale oveľa sadistickejsie - hádzali živých ludi do pece - fasisti, ich "aspoň" predtym usmrcovali v plynovych komorach.
Ďalej cirkev viedla vojnu proti slobode a demokracii Vo Veľkej francúzskej Revolúcii...Viedla vojnu proti Darwinovi a Freudovi...je to dost ake zverstva cirkev napachala...ale o tom Vam asi v kostole nehovoria...ani nikde inde a pritom staci len študovať, nebyť zavrety medzi ICH versami a citaciami, ktore akoze pripisujú Jezisovi.
nie..nechodim do kostola.. verim v Boha...ale neverim v cirkev... viera v Boha sa nemeria poctom otvoreni dveri na kostole.. boh je pre mna v srdci...s bohom sa viem spojit aj na luke.. v lese... a aj doma pri posteli... boh je vsade...
@billam za všetky zverstvá, ktoré spravila Cirkev v svojich dejinách, či už v boji o moc, majetky... sa predsa Ján Pavol II. ospravedlnil.
myslím, že Cirkev si je vedomá aj svojich temných stránok.
predsa Cirkev tvoria ľudia, hriešni ľudia.
a aj ľudia túžiaci po moci, postavení...
to snáď nikto tu nebude popierať 😉
ale pre mňa ako kresťana nie sú dôležití títo ľudia.
ja obraciam svoj zrak k tým, ktorí mi môžu byť príkladom.
a tých je dosť 🙂
veď toto všetko bolo predpovedané....
ale mne moju vieru nemôžu zničiť takíto ľudia a ich skutky.
sú to ich skutky a súdiť ich bude jedine Boh 😉
@billam neviem, kto o tom presvedčil Teba, lebo mňa to v škole (štátnej) učili inak...a trochu histórie k inkvizíciám: http://www.inky.sk/Viera/Prednasky/KatolickeSka...
@macamac a to myslis, že staci???...že sa pápež ospravedlnil???...vies koľko obetí bolo???..a napriek tomu, sa dovolia nazývať cirkvou svatou???...
A btw. na margo pápeža - Peter, ty si skala a na tejto skale postavim svoju cirkev a pekelne brány ju nepremozu!!! - tieto slova boli povedané Petrovi, nikomu inému! A je aj známe, že Peter, ktory sa ani nahodou za neomylneho nepovazoval, ziadneho pápeža neustanovil.
Priznanie omylnosti cirkvi a pápeža By mohlo prispiet K samostatnosti uvazovania veriacich a k vzniku duchovnych individualit, nie k slepemu bezduchemu nasledovaniu.
@katja78 co ma kto učil?...akoze dejiny?...to nemyslíš vážne?!...chceš snáď povedat, že o tomto, co som ti napisala, Ťa nikto neucil - tzn.že to popieras? To, co ti cirkev nepovedala, neznamená, že neexistuje...to je prekvapenie, vsak?...ta vaša neomylna, svätá cirkev, ktorá nikdy nic zle nikomu nespravila 🙂
Ja osobne som povedala nášmu farárovi," že do kostola budem chodiť, až keď budem na dôchodku" čo až za 35 rokou 🙂 N
@katja78 ten link, co si pripojila - to je pravda, ktorú zastavas ty?...skutočne?...skutočne si myslis, že Zmyslom inkvizicie je uchranit Nevinných....je mi zle z toho, co tam pisu, co je princípom inkvizicie...a je mi úplne na grc, ked niekto si mysli, že toto je pravda...tzn.že ty uznavas inkviziciu???
Zaujimavé čítanie 😀

@zuzka1. jednou vetou si vyvraciaš druhú 😕 :
"v kazdom pripade, myslim, ze nikomu neprinalezi posudzovat ci je to alebo ono spravne, co sa viery tyka. "
"Priklad pokrytcov - co sa vacsiny ludi chodiach do kostola tyka, je moj a suhlasim s nim"