Ako často chodíte do kostola?
Zaujímalo by ma, ako často chodievate do kostola? Konkrétne maminy, ktoré idete krstiť svoje deti? V mojom okolí je veľa známych, ktorý idú krstiť dieťa a pritom do kostola skoro vôbec nechodievajú. Trochu mi potom uniká význam toho všetkého. Alebo ďalší prípad, keď si niekto vyberie za krstných rodičov takých, ktorý idú do kostola raz za rok. Ako potom vedú dieťa k viere?
nečítala som predchádzajúce príspevky, tak ja len odpoviem na otázku.... (inak dobrá otázka,lebo tiež potom ten význam nechápem,na čo teda dať krstiť,keď kostol- viera je v podstate potom tabu.....) . Ja som pokrstená,rovnako aj manžel a aj naša dcérka. Veriaca sme celá naša rodina, svoju dcérku vedieme k viere, do kostola chodíme každú nedeľu, prikázaný sviatok, veľká noc...... môj manžel bol presne ten prípad, pokrstený bol a to bolo všetko, no teraz chodieva do kostola s nami, pred svadbou si dorobil aj 1.sv príjimanie.... za krstných sme zvolili súrodencov z mojej strany,lebo veria, dodržujú prikázania, chodia do kostola a starajú sa aj o vieru našej dcéry....
@nexa čítam to, pretože ma zaujíma aký postoj majú mamičky práve k otázke viery a je úbohé ako tu každý presadzuje svoj názor a myslí si, že je ten najlepší a s veľkou radosťou sa vrhá na slová tých, ktorí nezdieľajú to isté... ja len môžem skonštatovať, že ten, kto nezažil v živote dotyk Boha nemôže vravieť, že verí v neho alebo Cirkev... a tí ktorí neveria nemajú právo osočovať, alebo lepšie povedané zhadzovať vieru tých, ktorí veria!
@katja78 ja nechapem, co mas stále s tou pluskou...mam potrebné vzdelanie na to, aby som na túto temu mohla s tebou viest dialóg a rovnako si cením zdroj informacii na to, aby som za relevantny povazovala nejaky časopis...takze napokon pripustas tie zverstva, co cirkev narobila...a pripúšťal to aj JP2, kedze sa za to ospravedlnil...a on to mal z plusky?...čiže musi existovať záznam, zdroj, kde je toto vsetko evidovane...
@katja78 mas pravdu.. tomu linku neverim...
a co znamena pre teba ta prosba o odpustenie?... ze sa v ten den nudil a chcel byt zaujimavy?...
poznam tvoju odpoved..
najdes si na tej podarenej stranke ktorej neverim argumenty krestana.. vyhladas spravnu pasaz a prekopirujes mi tu akoze tvoju odpoved...
ked sa ta opytam co cirkev a pedofilia?... tak mi prekopirujes toto...
http://www.katolickenoviny.sk/35-2012-svata-sto....
@billam ja som konkretne narazala na prispevky @nexy a ano, budem obhajovat cirkev a branit ju a verit jej, pretoze Jezis dobre vedel, ze ju nechava v rukach ludi - tych najobycajnejsich - rybarov - co boli apostoli - Peter - prvy papez bol clovek, ktory 3x zaprel Krista a stal sa papezom ... chyby boli a budu - pretoze Cirkev tvoria LUDIA - nie nadludia ale obycajni ludia, uz tu bolo spominane, ze JP2 sa za vsetky hriechy Cirkvi ospravedlnil a robil to s velkym placom - uprimnym placom, lebo vedel, ze to nemoze vratit spat ... je zaujimave, ze kazdy vie o chybach Cirvi - o zneuzivani deti, homosexualnych knazoch a pod ... len je obrovska skoda, ze minimum ludi vie o tych, ktorí vdaka svojej viere boli vyhlaseni za svatych (je ich cca 15000, o ktorych Cirkev vie) ... Matka Tereza, JP2, Pater Pio, Frantisek z Assisi, Jan Maria Vianey, Sr. Faustína, a mnoho mnoho ďalších... prečítaj si hoc len jediný životopis jedného z nich a pochopíš o čom je skutočná viera...
@billam @nexa tak zas nič k zdroju, ktorý som uviedla? je teda podľa Teba dostatočne relevantný? pluska preto, lebo v každom čísle nájdeš historický článok, ktorý nie vždy píše pravdu. Ale to asi vieš.
Neviem o tom, že by JP2 pripúšťal "zverstvá, čo Cirkev narobila", ale viem, že v rámci príprav Jubilejného roku 2000 usporiadal vedecký kongres, vydal apoštolský list:
http://www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-vy...
http://www.svetkrestanstva.sk/2012/09/kardinal-...
@nexa alebo toto: https://sites.google.com/site/tvojoponent/zneuz...
ja si nepresadzujem svoj nazor.. nikoho nepresviedcam.. aby do kostola prestal chodit.. alebo som nieco take pisala?.. ja pisem preco JA nechodim do kostola. preco JA v cirkev neverim.... ked ini budu v kostole vysedavat aj 24 hodin denne a hltat kazde jedno knazove slovo je to ich vec....
@nexa a co tato tvoja reakcia??? pre katju78 "mas pravdu.. tomu linku neverim...a co znamena pre teba ta prosba o odpustenie?... ze sa v ten den nudil a chcel byt zaujimavy?... " zhadzujes osobu papeza, ktory je v pre veriaceho cloveka zastupca Krista!!! vies, jedno nepochopim, ako mozes napisat nieco take na osobu, ktora mala velmi tazky zivot - myslim tym papeza JP2... ak by si v sebe mala troska ucty k nemu, nepisala by si podobne veci - skus si precitat jeho zivotopis, alebo pozri film o nom a potom pis to, co je pravda...
@lubaska skutočná viera pochádza z vnútra, nie je ovplyvnena nikým a ničím!
To znamena, že mam teraz ospravedlnit cirkev pred sebou, hodiť vsetko za hlavu - svoje presvedčenie, svoju vieru...len preto, ze JP2 verejne plakal a ospravedlnil cirkev za to co spravila? Aka je potom hodnota človeka???
A ked sme pri tom...Vam to nevadi, ze vrazdili male deti? Aj napriek tomu ju budete velebit a mavnete nad tym rukou, vsak JP2 sa uz ospravedlnil...sorry, ale ja si vážim seba, aj svoju vieru v Ježiša.
lebo nie je objektivny.. to snad hovori za vsetko...
jasne vies len o tom co ti vyhovuje.. JP2 nepripustal zverstva?.. tak potom zaco sa ospravedlnoval? potom naozaj nerozumiem jeho prosbe...
no ved presne ten link si dala ohladne pedofilie... co som predpokladala ze das... 😀
nezhadzujem osobu papeza.. pytam sa katji ako mam potom brat jeho prosbu o odpustenie kedze tym nic nepripustil....alebo ten otaznik nevidis?..
@katja78 otvor si srranku ústavu pamäti národa...tam je mnozstvo rozsudkov, deportacii, ktore maju na svedomí cirkevni hodnostari - za zradu pri spovedi...napr....no a samozrejme, že ked chceš vediet o cirkvi, že si otvoris len demagogicke články 🙂..pretoze ty ani nemas potrebu najst iny pohľad...ked chceš hľadať info o cirkvi, skus sa popytat aj Srholca, aj Suchana...možno by si dostala trosku iny pohľad...a nedala som dost nestrannaych informacii???..zaujimave, že ini to pochopili, pretoze išlo o všeobecne známe prehresky cirkvi /za ktore sa pápež ospravedlnil/ a ty aj napriek jeho ospravelneniu neveris, že to spravili...ved to JP2 PRIZNAL...tak co viac chceš, ked to pápež potvrdil 🙂
@billam mylis sa ak tvrdis, ze viera je jedine zvnutra a nieje ovplyvnena nikym a nicim - dieta je pokrstene v utlom veku a zavisi na rodicoch k akym hodnotam to dieta privedu ... ak mu ukazu vieru, dieta bude vo viere zit (samozrejme zalezi v akom prostredi - medzi akymi deckami bude vyrastat) - ja sama som do svojej 16tky chodila do kostola z povinnosti no potom som mala moznost blizsie spoznat cirkev cez spolocenstvo mladych veriacich ludi a cez rozne akcie a az vtedy sa vo mne prehlbila skutocna viera a odvtedy nechodim do kostola z povinnosti ale z velkej tuzby a lasky voci Bohu, krestan by sa mal cely zivot vzdelavat v otazkach svojej viery, lebo jedine tak pochopi hlbsi zmysel celej viery ale aj Cirkvi... a vratim sa este k JP2 - to, že sa ospravedlnil neznamena, ze sa to ma hodit cele za hlavu - mozno poznas citat:"Odpustat je ludske, no zabudat Bozske" - ten akt jeho ospravedlnenia neznamenal, ze sa ma vymazat cela "zla" historia Cirkvi, ale prejavil lutost nad hriechmy ludi - my sa mame poucit z chyb inych, aby sa uz nezopakovali... osocujes cirkev z jej hriechov ale je podstatne viac hriechov mimo cirvi - v celom svete, pretoze vsade su ludia... ti, co prezili holokaust nikdy na to peklo nezabudnu, ale su radi, ze ziju, ze o tom mozu rozpravat vnucatam... a za tym cirkev nebola... cela historia podla mojho nazoru sluzi na to, aby sme to zle neopakovali po predkoch a je jedno ci boli veriaci alebo neveriaci - zlo mnozi zlo... laska a odpustenie to zlo nicia...
@nexa a prečo nie je objektívny? daj protiargument, nie dojem. 😉
JP2 sa ospravedlnil za hriechy kresťanov v minulosti, vy ste ich už preklasifikovali na "zverstvá"...historický kontext vás nezaujíma, lebo námahu na jeho zostavenie si dal kňaz 🙄, porovnanie so skutočnými zločinmi (za ktoré sa možno nikto nikdy neospravedlnil, a možno ani neospravedlní) vás nezaujíma 🙄, poníženie sa a pokora veľkého človeka je vám na smiech...neviem, ako Ty, ale ja mám problém sa ospravedlniť za svoje prešľapy, vy to banalizujete a bagatelizujete 😔

@nexa - to automaticky znamená "plná vrahov a uchylákov"??
z toho linku, ktorému neveríš, je táto tabuľka, zdroj: Irrational Atheists od Vox Day (vygoogli si, prosím):
pričom prvé číslo je celkový počet obetí, druhé prepočet na rok:
Veľký skok vpred Čína Ateisti (komunisti) 43 000 000 8 600 000
Hladomor Ukrajina Ateisti (komunisti) 3 500 000 1 750 000
Holocaust Nemecko Novopohanstvo 6 000 000 1 500 000
Francúzska revol. Francúzsko Ateisti (jakobíni) 800 0002 400 000
Červený teror Španielsko Ateisti (komunisti) 72 344 24 114
Detské bicykle ☺ Svet Podnikatelia 11 310 130
Špan. Inkvizícia Španielsko Kresťania + vláda 3 230 9
Stredoveká inkv. Európa Kresťania 2 000 6
Portug. Inkvizícia Španielsko Kresťania + vláda 1 175 5
Inkvizícia spolu: · 6 505 20 v rámci celej Európy
Pre porovnanie:
„Jen v Anglii počet popravených katolíků v 16. století za vlády Jindřicha VIII., Edwarda
VI. a Alžběty I. činí podle střízlivých propočtů historiků několik tisíc lidí, přibližně tolik,
kolik představuje celkový počet obětí inkvizice za 500 let její existence v celé Evropě.
Připočteme-li k tomu pronásledování katolíků v jiných protestantských zemích, tak
dojdeme ještě k podstatně vyššímu číslu.“ (JDBI)
Nevolíte náhodou príliš tvrdé slová a prifarbené, prekrútené informácie?
Ak sa udiali s vedomím Cirkvi skutočné zlá, tak za ne sa ospravedlnil pápež JP2. 😔
A aj keď ma to všetko mrzí, históriu nezmením. Ako písala Maca, nie, ony ma neodradia, ani Tvoje pohoršenie, nielen od mojej viery, ale ani od Cirkvi, SKRZE ktorú som ja osobne dostala veľa dobrého od nášho. On ma učí odpúšťať, nielen tým, za ktorých ja nemôžem, ale aj tým, s ktorými žijem, vďaka viere som nestratila nádej v dobro človeka, a najmä v Cirkvi mám mnoho príkladov ľudí, ktorí to zvládli, a je ich možno oveľa viac, ako toho zlého, len sa o nich nepíše v Pluske, a veľmi málo v historických knihách. 😔