Ako často chodíte do kostola?
Zaujímalo by ma, ako často chodievate do kostola? Konkrétne maminy, ktoré idete krstiť svoje deti? V mojom okolí je veľa známych, ktorý idú krstiť dieťa a pritom do kostola skoro vôbec nechodievajú. Trochu mi potom uniká význam toho všetkého. Alebo ďalší prípad, keď si niekto vyberie za krstných rodičov takých, ktorý idú do kostola raz za rok. Ako potom vedú dieťa k viere?
Mile maminky,toto je jedna z tych tem, ktore nevedu k nicomu len k hadkam. cela vasa diskusia je o tom ukazkovym prikladom. Ani jedna strana nepresvedci druhu,iba zbytocne plytvate svojou energiou,kazda si bude hovorit stale to svoje. Pouzite svoju energiu radsej na nieco zmysluplnejsie, venujte ju svojim najblizsim...samozrejme len tu pozitivnu🙂
@zuzana315 ziadna diskusia nieje zbytocna a napriklad aj tato ma pre mna prinos, padli tu rozne informacie aj take, o ktorych som doteraz nevedela a okrem toho to donuti cloveka premyslat a zamyslat sa... To ze na konci nebudeme mat vsetci jeden nazor nezanmena, ze diskusia nie je plodna a nema svoj vyznam 😉
@billam prizemny je akurat tvoj sposob vyjadrovania a sposob diskusie...tvoja hrdost na tvoje "vedomosti" je zbytocna, pokial dokazes argumentovat len zlobou a snahou urazit diskutera opacneho svetonazoru
reakcia na tento tvoj koment
"ale ok, ty si hrdá na svoje prizemne vedomosti, ktore Vam davkuje cirkev ako dobytku"
obdivujem baby @ewellina a @katja78 ze sa im chce diskutovat a vyjasnovat si svoje nazory pri takomto utocnom naladeni nazorovej protistrany
Do Cirkvi si dnes kopne ktokolvek tak ako aj do Jezisa si kopol ktokolvek.
Hlavne farizeji, ktori vtedy mudrovali a mudrovali ale nedokazali vidiet za tym clovekom viac ako cloveka...mesiasa.
Tak aj mnohi nedokazu vidiet za Cirkvou viac ako organizaciu plnu hriesnikov.
Chceli ste pramene odkiaľ cerpam - poskytla som ich, chceli ste vediet, odkiaľ viem o Jezisovi - napisala som Vam, že som to studovala - vysmiali ste ma, aj moje vzdelanie, moje linky ste neprecitali - tak neviem kto je úrovňou hlboko dole...lutujem Vás, pretoze naozaj s takými ľudmi si nemam co povedat, pretoze len tliachate to, co Vam natrieskali do hlavy. Presne takto isto sa spraval Antikrist - ale o otm by ste museli nieco viac vediet...o Nietzschem...o Heidegerrovi...Kantovi...naozaj Vam chýba elementarne uvažovanie - vlastne uvažovanie - ale to máte od svojej sekty zakázané 🙂
Neargumentujem zlobou, ale faktami, ktore si ani nechcete prečítať....tzn. že ziadny dialóg ani nemôže byt, ked nemam ani o com....jediná s ktorou sa dalo rozprávať bola maja22!!!
@billam Aby sme vedeli ako sa spraval antiktist alebo ako sa chova diabol staci si precitat bibliu...je tam toho viac ako dost. (ale su aj ine knihy...pre mna hlavne knihy od Gabiela Amortha...zaujimave citanie o tom, co diabol robi v dnesnej dobe)
No urcite nie je zivot nikoho ochudobneny, ak by aj nevedel vobec nic o Nietzschem...o Heidegerrovi...Kantovi. Ti nie su k zivotnej mudrosti podstatni. Teda podla mna.
@nexa - neporovnávala by som minulý režim a dnešnú dobu slobody cez ovečky, to napísala Hadassah...vtedajšia Cirkev bola prenasledovaná, určite nie do takých obludných rozmerov ako v prvopočiatkoch kresťanstva, ale myslím, že toto najviac ovplyvnilo, ako sa pristupovalo k jednotlivým sviatostiam...ak si za komunistov niekto chcel dať pokrstiť dieťa, tak vo veľa prípadoch sa to robilo tajne, ľudia vedeli, za kým majú ísť a zrejme sa toľko neprihliadalo, či sú dodržané všetky podmienky udelenia tej ktorej sviatosti ..... preto sa to veľmi nedá porovnávať s dneškom, kedy je prax (aká je definovaná v KKC) vysluhovania sviatostí čisto na báze slobody a dobrovoľnosti.
Ale dnes sa natoľko prejavuje sekulárne zmýšľanie ľudí, ktorí ho už ani nejak neskrývajú, že kňazi musia skôr rozlíšiť, či je ich slobodné rozhodnutie, ktorým žiadajú krst pre svoje dieťa, naozaj úprimné...možno to vyznieva ako "buzerácia rodičov", "byrokracia"...ale ja sa tomu veľmi nečudujem. Kebyže som kňaz, tak sa veľmi snažím, aby žiadajúci rodičia pochopili, prečo je to tak, ale možno sa stáva, že rodičia, ak im nie je vyhovené, proste zabuchnú dvere a idú klopať o dvere ďalej...aj to je riešenie.
O celej mojej rodine Ti neviem dať spoľahlivé info 😅 asi to tu nikoho ani nezaujíma, ale určite nemali všetci, ktorí sa stali krstnými rodičmi, všetky sviatosti, minimálne o jednom prípade viem, ale to je tiež príbeh, ktorý siaha do čias minulých 😔 ale už sa to zmenilo 🙂
Či a prečo mali mať prví kresťania krstných rodičov, to by Ti asi vedel povedať človek s teologickým vzdelaním, na tej stránke evanjelik.sk sa písalo, že musel.
Ak sa môžem spýtať, ktorá to bola farnosť, kde sa vyberajú takýmto štýlom poplatky, ak to teda môžeš prezradiť?
@billam ešte k tým historickým zdrojom...zaujímavé, že ako vyštudovaný historik sa spoliehaš na také pofidérne zdroje...ten prvý link, ktorý som včera uviedla, si (predpokladám) nebola schopná prečítať, lebo ho napísal kňaz, ale celý jeho článok je zostavený z viacerých monografií uznávaných historikov (a nielen katolíckych a kňaz medzi nimi nie je žiaden), ak chceš, dám Ti zoznam, ak sa Ti to nechce hľadať...ale také linky ako "humanisti" 😅 to je ešte horšie ako pluska 🙄
@katja78
preco by som to nemala porovnavat?.. podla mna je krst rovnaky ci vtedy ci teraz.... ide presne o to iste...
a ja neporovnavam len minuly rezim..ale aj dobu pred minulym rezimom... myslim si ze ked jezis povedal apostolom: Choďte teda, učte všetky národy a krstite ich v mene Otca i Syna i Ducha Svätého....tak tym nemyslel ale to len s podmienkou krstnych rodicov... so vsetkymi sviatostami....
takze pre mna to je len dalsi vymysel cirkvi.. ako si nieco dokazovat....
a k tej farnosti... jasne ze to mozem prezradit... ja nemam co tajit...
RKC Farnost sv. Alzbety Hlavna 26 Kosice...
@sirinka - ten new age link nebudem čítať, sorry 😅
Čítam ten druhý link, autor asi pochádza z prostredia nejakej protestanskej denominácie (odhadujem podľa štýlu písania a obsahu) a veru s veľa vecami nesúhlasím...hej, citáty sú tie isté ako v RKC Novom zákone (alebo podobné, bez zmeny zmyslu), ale aj bez hlbšieho vzdelania proste nesúhlasím s výkladom, hoci prvých 6 bodov máme spoločných.
K poslednému 6. bodu :
Je to cesta vstupu do obecenstva Božieho ľudu:
"Oni prijali jeho slovo a dali sa pokrstiť; a v ten deň sa pridalo asi tritisíc duší. Vytrvalo sa zúčastňovali na učení apoštolov a na bratskom spoločenstve, na lámaní chleba a na modlitbách." {Sk 2:41–42}
by som chcela len toľko, že veľa dievčat tu píše, že Cirkev (čo je vlastne spoločenstvo) k viere nepotrebuje, ale aj tento, pravdepodobne protestantský výklad, apeluje na tieto verše z prvotnej Cirkvi a priznáva krstu túto funkciu - je aj cestou do spoločenstva Božieho ľudu 🙂 Takže s týmto súhlasím.
Iný názor mám v týchto veciach:
- význam slova "baptisma" nie je len ponorenie, ale aj omývanie:
http://en.wiktionary.org/wiki/baptisma
v tomto linku (snáď sa otvorí) je hneď prvý preklad "ablution", čo jest omývanie 😉
Takže toto je základný chybný predpoklad, ktorý sa viac-krát v článku spomína, že "baptisma" znamená len ponorenie, teda aj krstiť sa musí LEN ponorením.
- ďalej "kto môže byť pokrstený"...ak si pozorne prečítaš tie 2 verše, mne z nich explicitne nevyplýva, že pokrstený môže byť LEN ten, kto uverí. Nie, tie 2 verše píšu, "kto uverí a dá sa pokrstiť"..iste, uveriť ani robiť pokánie nemôžu robiť deti, ale ich rodičia áno, a hriech, ktorý ich deti majú, je dedičný, je to vlastne náklonnosť k hriechu, ktorú máme všetci (to je asi ďalšia vec, s ktorou môžu mať ľudia problém, ale tiež sa o tom dosť píše v Biblii). Ale ak vieš, teda veríš, že Tvoje dieťa má dedičný hriech a nemôže za neho, a nikde v Písme sa vyslovene nepíše, že deti sa nemôžu krstiť, práve naopak, Ježiš volá deti k sebe: "Tu mu prinášali deti, aby sa ich dotkol. Ale učeníci, ich okrikovali. Keď to Ježiš videl, namrzený im povedal: "Nechajte deti prichádzať ku mne! Nebráňte im, lebo takým patrí Božie kráľovstvo." Mk 10, 13-14.
A krstom sa zmýva aj ich dedičný hriech.
- "kedy možno krstiť"...V prvom odstavci sa viac-menej naráža na krst dospelých v RKC, že sa musia dlho pripravovať...ale autor neberie v úvahu fakt, že krst dospelých je v RKC spojený aj so sviatosťou prijatia Eucharistie a sviatosťou birmovania. Práve preto sa má pripraviť na prijatie všetkých týchto sviatostí hlbšie, lebo sa mu veľa zveruje. A teda neviem, ako je to u protestantov, Ty možno vieš, či majú oni pred prijatím inej sviatosti (neviem teraz, či iné uznávajú) 😕 nejakú dobu vyučovania, podľa mňa hej, často v podobe tzv. biblických hodín.Ale asi je to u nich také voľnejšie, nemajú stanovené nejaké overovanie, osvedčenie...ale základný predpoklad je tiež úprimný záujem a vyučovanie, život v spoločenstve (z vlastnej skúsenosti viem, že malé denominácie sú veľmi úzko spojené, poznajú sa ako rodina, trávia spolu veľa času, modlia sa, majú tzv. skupinky a stretká, ale to už je aj v RKC, hlavne medzi mladými, či rodinami s deťmi) 🙂
Ďalej toto je teória, ktorú som ešte nepočula 😕
"Ako keby sme neverili, že to všetko vopred dokonale domyslel. A Boh to skutočne dokonale premyslel! Práve preto ustanovil pri jednom krste [ponorení] dve ponorenia – do vody a do Ducha Svätého. Do vody sa môžeš ponoriť, kedy sa ti páči, ale byť vnorený do Ducha Svätého – to je závislé na súhlase toho Ducha. A on vidí do človeka, vidí, v kom čo je. A ak niekto ide ku krstu bez pokánia, nedostane dar Svätého Ducha, ale naopak – platia pre neho slová Jána Krstiteľa: „Hadie plemeno, kto vám ukázal, ako uniknúť budúcemu hnevu!? Prinášajte teda ovocie hodné pokánia!“ {Mt 3:7–8}"
Autor tieto verše pochopil tak, že aj keď k Jánovi prišli farizeji a chceli sa dať pokrstiť, tak on ich síce vyhrešil, ale krst im udelil... 😕 ale mne z toho CELÉHO textu vyplýva presný opak, on sa na nich hneval, lebo im zrejme videl do srdca, a tiež povedal "prinášajte ovocie hodné pokánia", a ešte im pohrozil: "Nenazdávajte sa, že si môžete povedať: - Naším otcom je Abrahám! - lebo vravím vám: Boh môže Abrahámovi vzbudiť deti aj z týchto kameňov. Sekera je už priložená na korene stromov. A každý strom, ktorý neprináša dobré ovocie, vytnú a hodia do ohňa." Podľa týchto slov rozhorčenia možno logicky predpokladať, že im krst pokánia neudelil.
A ďalej Ján Krstiteľ hovorí to, čo som Ti už raz napísala, že Ježišov krst nie je len o pokání ako ten Jánov:
"Ja vás krstím vodou na pokánie, ale ten, čo príde po mne, je mocnejší, ako som ja. Ja nie som hoden nosiť mu obuv: On vás bude krstiť Duchom Svätým a ohňom."
ďalej už nevládzem, musím obliecť deti do pyžama. 😅
preco by som mala chodit do kostola ked chcem krstit dieta? ja verim v Boha a nechodim tam lebo nebudem podporovat niektore zvasty tých fararikov co vodu kazu a vino piju. A dieta možem viest k viere predsa aj bez toho... cela cirkev je jeden velky biznis okolo toho co Jezis kazal dnesna cirkev okolo toho ani nesla, Samozrejme su farari ktorí aj ziju tak ako kazu nemožem ich hadzat do jedneho vreca
@nexa - aha, myslela som, že BA, čo máš v pase...KE nepoznám.
No hej, môžeš si to tak povedať, je to výmysel Cirkvi, do ktorej chceš patriť (alebo chceš, aby tam patrilo Tvoje dieťa), lebo RKC stavia aj na tradícii, a ako som písala, prvotní kresťania mali zrejme krstných rodičov - ľudí, ktorí ich viedli, učili, zvestovali im Ježiša, keď už nebolo priamych Ježišových učeníkov, kedy sa všetko len tradovalo a táto tradícia sa stala praxou = zvykom, pre Teba výmyslom 😅
Ale v kritickej situácii sa dá prijať krst aj bez krstných rodičov, aj bez kňaza. Mne napadlo, keď som ako študentka pozerala "Hair" (neviem, či si videla), že aj ten blonďavý kamarát hlavného hrdinu mohol prejsť krstom obety, lebo sa obetoval za svojho kamaráta a šiel na smrť do Vietnamu namiesto neho, hoci vo filme nevyzeral, že by si to uvedomoval, že ide na smrť.. 😕 ale tak bol to len film, nie realita. V každom prípade Ježiš povedal:
"Nik nemá väčšiu lásku ako ten, kto položí svoj život za svojich priateľov." Jn 15, 13.

@billam Ja žiadne dôkazy od teba nechcem. 😉 A teda ďakujem, že už nemusím s tebou strácať čas.