Ako často chodíte do kostola?
Zaujímalo by ma, ako často chodievate do kostola? Konkrétne maminy, ktoré idete krstiť svoje deti? V mojom okolí je veľa známych, ktorý idú krstiť dieťa a pritom do kostola skoro vôbec nechodievajú. Trochu mi potom uniká význam toho všetkého. Alebo ďalší prípad, keď si niekto vyberie za krstných rodičov takých, ktorý idú do kostola raz za rok. Ako potom vedú dieťa k viere?
@sirinka určite rozkol v Cirkvi má pôvod v rozličných, významovo rozličných výkladoch Písma, niekedy až v úplnom prekrútení, či popretí nejakej pravdy = tzv. herézy. Či a ako sa stretneme na druhom svete...to Ti neviem povedať 😅 dúfam, že raz, pred Pánovou tvárou áno 😵
"Ale, ako je napísané: "Ani oko nevidelo, ani ucho nepočulo, ani do ľudského srdca nevystúpilo, čo Boh pripravil tým, ktorí ho milujú."" 1 Kor 2,9
@nexa - nemá nič s Ježišom? keď Ťa niekto učí o Ježišovi, tak to nemá nič s Ježišom? 😕 Stavia na tradíciách, ktoré žila a ktoré sa jej osvedčili...v čom sa Ti prú krstní rodičia v Písme? Prie sa Ti to s Tvojimi očakávaniami a predstavami. Ježiš nedal podmienky, ale dal svojim apoštolom isté právomoci a pokyny...napríklad len tá jedna veta "učte ich" je veeeeľmi široká. Cirkev nie je len Božia, na zemi nie je dokonalá, dokonalou sa má stať, dokonalou bude, keď všetci tí, ktorí sú pripravení pozrieť sa Bohu z tváre do tváre, pred Ním skutočne budú stáť. Je to spoločenstvo Boha s ľudmi, takže na zemi sa ľudia budú prejavovať ako ľudia a Boh ako Boh. 🙂 Nemyslím hriešne prejavovať, ale ľudsky, obmedzene, telesne. My nie sme dokonalí v poznaní ako anjeli, ale máme sa skrze poznanie učiť láske.
@sirinka Tak k tej Biblii a jej výkladom...
V prvom rade si treba uvedomiť, že Biblia je kniha, ktorá je plná symbolov (napr. že Boh stvoril všetko za 6 dní), obrazov, podobenstiev a určite sa nedá vždy brať doslovne. Na to, aby človek mohol pochopiť jej posolstvá, je potrebné štúdium pôvodných jazykov, štúdium mentality vtedajšieho orientálneho človeka, spôsob vyjadrovania jednotlivých svätopiscov, štúdium historických súvislostí a všeličoho iného. V neposlednom rade je na jej pochopenie potrebné aj svetlo Svätého Ducha, čo by som tak laicky preložila tak, že je to niečo ako schopnosť vnímať veci Božími očami.
V druhom rade je tiež potrebné si uvedomiť, že Biblia nie je kniha, ktorá by nám akosi spadla z neba. Isteže, jej autorom je Boh, ale napísal ju v spolupráci s človekom. Je to kniha, ktorá vznikala veľa storočí a posledné jej knihy boli napísané až v prvom storočí po Kristovi, po jeho smrti a zmŕtvychvstaní. Je zostavená z desiatok kníh, nie všetky knihy, ktoré pojednávali o Bohu, sa do nej dostali. No a dostávame sa teraz k veľmi dôležitému faktu a síce, že o tom, ktoré knihy budú do Biblie patriť, rozhodla práve Katolícka Cirkev.
Takže nie je to tak, že Cirkev vychádza z Biblie, ale Biblia vychádza z Cirkvi, je produktom Cirkvi a v istom zmysle ona má na ňu niečo ako "autorské právo", čiže práve tá Cirkev, ktorá zostavila Bibliu je povolaná aj ju vysvetľovať.
Toto však nechápu mnohí ľudia, mnohí kresťania a preto schytia Bibliu a všetko si idú vysvetľovať po svojom. Urobil tak Luther, Kalvín a mnohí ďalší a výsledok je ten, že existujú stovky, možno aj tisícky rôznych kresťanských denominácií. s rôznym výkladom Biblie a všetci budú tvrdiť, že ich pri vykladaní Biblie viedol Duch Svätý. 😖
No v samotnej Biblii sa píše, že súkromný výklad Biblie je neprípustný (to asi tí protestanti nejako prehliadli) a takisto sa v Biblii píše, že "stĺpom a oporou pravdy" je Cirkev.
Takže ak sa, sirinka, pýtaš mňa, ako sa v tých výkladoch Biblie vyznať, tak ti poviem, že jediná možnosť je, spoľahnúť sa na výklad pravej Kristovej Cirkvi.
Teraz už len zistiť, ktorá to je. 😉
@katja78
ahaaaa.. takze pod tym ucit... no ako si to viete pekne vysvetlit..aby vam to vyhovovalo... 😀
nie.. mna uz neuci... ja som cirkvi dala papa... 😉 .. mna znechutila... prave tou buzeraciou a robenim si podmienok... 😉
a v konecnom dosledku nie len mna... 😉
len v mojom okoli poznam 2 manzelstva.. kde prave kvoli tej akoze osvedcenej tradicii dieta dali pokrstit vo viere druheho partnera... kde s tym nerobili take osvedcene caviky... 😉 a jeden par sa bral v greko kostole.. lebo tam tiez osvedcene caviky nemuseli podstupovat...🙂
@katja78
tak dufam ze cestu spat nenajdem.. 😉 na tejto som spokojna.... 😉 viera v boha... bez doprovodu... bez buzeracie...bez prikazovania... aj bez nich viem podakovat... 🙂
mne po osobnych skusenostiach RKC pripada ako sekta... ktora ma svoje vlastne pravidla.. ktore s jezisom nic nemaju...
"Predovšetkým však vedzte, že nijaké proroctvo v Písme nepripúšťa súkromný výklad."
2.Petrov list, 1.kapitola, 20.verš
ja mam pocit ,že sa tu iba hadate.Želam vam všetkym krasny večer. 🙂
a ja želám všetkým dobrú noc.
@katja78 @ewellina
ďakujem za verše, samozrejme súhlasím s tým, že Boh ustanovil cirkev a pokladám ju za dôležitú (jasné, že sa nezhodneme v tom, že ktorá je tá "pravá" 🙂, ale to nevadí), verím, že kresťan nemôže byť sám - individualista, že krst je síce predovšetkým vyjadrenie zmluvy, vzťahu s Bohom, ale zároveň i vstupom do spoločenstva cirkvi.
Tiež si myslím, že každý človek sám by mal skúmať Božie slovo a zároveň v určitom zmysle by nemal mať svoj súkromný výklad. To v "určitom zmysle" sa ťažko vysvetľuje. Jednoducho aj v našej cirkvi máme vysoko vzdelaných ľudí (duchovných) a to je dobre, je to potrebné, veľmi veľa pomáhajú. Ale pred tým vzdelaním je vždy dôležité určite "znamienko", znamienko ochoty nechať sa viesť Bohom, znamienko pokory, lásky, čestnosti a úprimonosti. Ak nechýba toto správne znamienko, je vzdelanie veľmi na požehnanie a úžitok. Ak je však pred vzdelaním iné znamienko, narobí taký človek viac škody ako osohu - bude platiť, že slepý vedie slepého, napriek dobrému (teologickému vzdelaniu), viď príklad učeníci kontra farizeji, Pavol pred obrátením kontra Pavol po obrátení (zmena "znamienka")
Tak choďte vsetci operovať ludi, ved načo Vam je vzdelanie, ked Vás vedie Boh!
@ewellina @katja78
chcem však pokračovať k tomu "súkromnému výkladu"
Čo sa však týka toho verša, rozhodne nehovorí nič o súkromnom výklade. Uvediem väčšiu čast textu (RKC preklad) 2. Petr. 1,17-21:
17 On dostal od Boha Otca česť a slávu, keď mu z velebnej slávy zaznel hlas: "Toto je môj Syn, môj milovaný, v ktorom mám zaľúbenie." 18 A tento hlas sme my počuli; zaznel z neba, keď sme boli s ním na svätom vrchu. 19 Tým je aj prorocké slovo pre nás pevnejšie. A vy dobre robíte, že hradíte naň ako na lampu, ktorá svieti v temnom mieste, kým nesvitne deň a nevzíde vo vašich srdciach zornica. 20 Predovšetkým však vedzte, že nijaké proroctvo v Písme nepripúšťa súkromný výklad. 21 Lebo proroctvo nikdy nevzišlo z ľudskej vôle; ale pod vedením Ducha Svätého prehovorili ľudia poslaní od Boha.
slová "nepripúšťa súkromný výklad" by mal byť preklad gréckeho slova "ginetai" - toto slovo má význam: stať sa, prihodiť sa, nastať...) RKC preklad "pripustiť" určite nie je synonymom slová "ginetai".
Keď sa slovo preloží správne, uvedená časť Biblie dostane aj svoj logický význam. Napr. ekumenický preklad:
20 Predovšetkým buďte si vedomí toho, že ani jedno proroctvo v Písme nevzniklo na základe vlastného výkladu skutočnosti. 21 Veď proroctvo nikdy nepovstalo z vôle človeka, ale ľudia poslaní Bohom hovorili z vnuknutia Ducha Svätého.
Takto správny preklad aj logicky zapadá do kontextu. Vo verši 19 hovorí Ján o prorockom slove, chváli čitateľov, že naň hladia, vo verši 20 hovorí, ako proroctvo nevzniklo (že nie na základe vlastného výkladu skutočností) a vo verši 21 zdôrazňuje ako nevzniklo a hovorí ako vzniklo, (že proroctvo nevzniklo z ľudí samotných, ale ľudia ho hovorili pod vplyvom Ducha Svätého).
Tieto verše hovoria o spôsobe vzniku proroctiev, zdôrazňujú, že pochádzajú od Ducha Svätého. Že človek sám nemá takú schonosť, iba ak falošní proroci, o ktorých pokračuje Ján v 2. kapitole.
τουτο πρωτον γινωσκοντες οτι πασα προφητεια γραφης ιδιας επιλυσεως ου γινεται
this first knowing that any prohercy of Scripture of its own interpretation no is
doslovný anglický preklad "is" prekladá slovo ginetai taisto ako synonymum slov stať sa, prihodiť sa, nastať... určite nie žiadne slovo "vykladať"
jednoducho povedané verše hovoria o tom ako vznikli proroctvá, nie o tom, ako sa má vykladať Biblia
(Aj keď teraz som tak urobil, nie som pri výklade Biblie prílišný zástanca šprtania sa v slovíčkach, prekladoch a pod., pretože si myslím, že správnemu porozumenieu je možne dospieť aj na základe bezprostredného kontextu a celkového kontextu Biblie, tak ako i v tomto prípade)
@jaron Ak mozem pridam k tomu svoj pohlad....
Myslim, ze v RKC plati presne to iste ako u vas...tak ako si napisal "každý človek sám by mal skúmať Božie slovo a zároveň v určitom zmysle by nemal mať svoj súkromný výklad. To v "určitom zmysle" sa ťažko vysvetľuje."
Sv. Pismo pracuje na roznych urovniach (pouzivam slovo pracuje, lebo je to ako slovo, ktore je fakt zive je akoby iniciatorom zmeny)....jeden a ten isty text pracuje na roznych urovniach...v jednej rovine nam moze povedat o urcitych teologickych pravdach a na inej urovni moze prehovorit uplne jednoducho do mojej konkretnej zivotnej situacie a zas na uplne dalsej urovni nemusi povedat nic konkretne, iba na zaklade toho slova clovek pociti Boziu moc...cize nieco v jeho vnutri sa obracia a meni bez nutnosti rozumoveho prirovnania textu k niecomu konkretnemu v jeho zivote (to je aj moja skusenost).
Myslim, ze sukromny vyklad je nebezpecny prave tam kde ide o teologicke pravdy a tu treba byt zvlast opatrny.
V ostatnych pripadoch je to iba o konkretnom cloveku a o tom ako k nemu Boh cez Pismo prehovara a co to robi s jeho zivotom.
V pripade spravneho prekladu sv. Pisma...je jasne, ze nie kazdy z nas bude moct studovat vsetky jazyky, ktorymi boli knihy biblie napisane. A tak sa nutne musime spolahnut na ludi, ktori sa tym profesionalne zaoberaju. To teraz nepisem pre teba, lebo mi je jasne, ze ty to vies, ale pre inych v teme.
K tomu, co si hore uviedol ako nespravny preklad jedneho slova...si myslim, ze by aj RKC teologovia mali, co povedat.
O tom su rozne nezhody a rozkoly pocas historie, kedy ini teologovia mali ine znalosti a ine pohlady na jednu skutocnost.
Pre mna zostava ale platne, ze Jezis zalozil jednu Cirkev a ostatne vznikali odstiepenim sa od nej....a je ich teda pozehnane vela a kazda si mysli, ze je tou pravou a snazila sa napravit nieco, co RKC pokazila alebo nezvladla.
Ja osobne vnimam, ze chcem zostat v tej, ktoru zalozil Jezis osobne...ma s nou svoj plan napriek mnohym ludskym nedokonalostiam.

@katja78
stavia na tradiciach ktore si sama urcuje.. to nema nic s jezisom... to je vymysel cirkvi.. nie jezisov...
alebo si naozaj myslis ze to tak jezis myslel??... ze taketo podmienky dal??..