Ako je to s financovaním koláčov na svadbe?

30. apr 2022

Ahojte dievčatá,ženy. Potrebujem si dať poradiť. Ako je to s financovaním koláčov na svadbe? Resp.platí to nevesta a jej rodičia, alebo nevestina rodina svojej rodine a ženíchova rodina jeho rodine? Alebo ako? 🙂 idem sa vydávať až o rok, koláče sme ešte neriešili a samozrejme, ze by som si v tomto dala poradiť od kamarátok/sesterníc,ale ide o to,že som sa dozvedela,že svokra hovorila,ako sa teší, keď nám bude piecť koláče na svadbu a tak... ja mám v hlave jasno,že koláče sa budú dávať piecť pekárke, teda že nebudeme piecť doma. Nakoľko sa vydávam krátko po štátniciach a toto nedám. Svokrine sestry sú pekárky a keď sa vydávali priateľove sesternice, vždy sa pieklo doma týždeň pred svadbou a ona asi "ráta" s tým,že to bude aj teraz. Avšak ja mám iné predstavy. Preto sa pýtam, môže mi ona povedať,že koláče nezaplatí, keď si ich vedia napiecť sami? Samozrejme,že všetko je o komunikácii, svokra je dobrá žena, ale chcem si dať najprv poradiť a ísť na túto tému sebavedomo. Ďakujem.

zero_hero
30. apr 2022

U nás bolo tak, že si každý objednával svoje, vysluzky mojim hosťom išli z našich a vysluzky manželovej rodine z ich a na hostinu na stoly sme dali každý rovnaký počet. Takto sme sa spoločne dohodli a tak sme aj urobili.

zuzkaa1991
30. apr 2022

My sme platili vsetko osobitne rodina nevesty svoje veci alkohol kolace porcie (ketering) kolace svokra mala svoj pocet a z tých dávali rodine zenicha(aj tak sa väčšinou deli sala stoly na rodiny) čašníci vedeli z ktorej strany brat...ja nevidim problém ak svokra chce usetrit a znicit si nervy a cas s pecenim nech si napecie pre.svojich a vy si objednajte pre svoju rodinu ;) väčšinou 5ks na hlavu sa pocita plus krabicky na domov vyslusky ( cca 10 az15ks na rodinu)

miskakyska
30. apr 2022

Teraz je in sobáš o dvoch svedkoch a oznámenie o sobáši po svadbe...keď už máte opletačky teraz...rok pred svadbou riešila by som to tak...😁

stefi_k
30. apr 2022

Moj nazor je, ked si nechaš platit toto od jedneho, toto od druheho tak ti všeci budu do všetkeho mudrovat. Je to vaša svadba, tvoja a tvojho nastavajuceho, takže si ju zaplate a vytvorte nezavisle my a vytvorte si ju podla seba nie podla predstav druhych. Svadobnych hosti si pozivate vy nie jeho a tvoja rodina. Vrcholom nevkusu sa mi zda, ak ma každa strana vyčlenene čo može zjest a vypit, uz som taku svadbu zažila.

zuzuliennka1
30. apr 2022

svadbou sa z nas stala jedna rodina, takze aj toto sa riesilo “napoly”, pamatam si, ze si spolu sadli moja mama a moja svokra a dohodli sa. Je to len a len na dohode, kazdy to ma inak, strela som sa aj s tym, ze na svadbe klasicke kolace (puncaky, rezy a dalsie s kilom masloveho kremu) neboli, len velka torta a strudle a makove/orechove rozky. Za mna v pohode, tie maslove typicke presladene kolace neznasam.
Cize to je len na vas - kto ma aku predstavu a najst kompromis

jaskolka
30. apr 2022

My sme to platili nejako "dohromady". Mali sme klasické zákusky (dobosky, puncove, rolády, medové). Mne tie novodobé výstrelky typu Candy stôl a makronky, a neviem co ešte nič nevravelo. Tortu sme mali jednu menšiu, vyslovene kvôli redovemu, a tam sa rozkrajala. Neviem si predstaviť mat na stole len štrúdle a makové rožky, asi som stará škola, ale mne by to bolo divne

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivanaks
30. apr 2022

Skúste to takto vysvetliť svokre. Povedzte, že u vás nebolo nikdy zvykom piecť koláče doma, že Vy sa musíte učiť na štátnice a Vaša mama tiež nemá toľko času, chuti a energie piecť u vás doma a potom to všetko ešte upratovať. Ak súhlasí, zákusky objednáte. Ak nesúhlasí, nech napečie u nej doma, ale bohužiaľ, ani Vy, ani Vaša mama jej pritom nebudete asistovať...

jaskolka
30. apr 2022

Čiže ona chce prísť k tebe, si všetkými sesternicami, dovliect všetky suroviny, plechy, a tam vypekat celý týždeň? Prepáč za výraz ale ona je kompletna? Veď doma v byte nie je cukrárenská výroba neviem si predstaviť, ako to robili predtým, však to všade musel byť bordel a samé koláče. Kde to uskladnili, čo ste vy závodná kuchyňa? Keby ze to je pre 10 ľudí, ešte ok.. Ale viac ani omylom
Svokra si to predstavuje ľahko, ale ja som si predstavila, keby ze mala to robiť u nás v panelákov ej kuchyni.. OMG
A to by akože všetky tam spali týždeň, alebo dochádzali, alebo co? Normálne by som to jej vysvetlila, že je to blbosť, čo plánuje a hotovo. Alebo nech si vypeka doma u seba v kuchyni.
.

sense
30. apr 2022

Niečo upiekla svokra, lebo u nich tradícia ale u nich doma keďže my sme bývali ďaleko, a niečo sme dávali robiť, ale my sme už spolu žili tak sme to. Platili my, nie rodina ženícha ci rodina nevesty

katulienocka999
30. apr 2022

Uf uff.. To dakedy sa veru tak robilo aj u nas keď sa bratranec zenil tak sa pieklo pomaly celý tyzden doma 🙈 ked sme sa my sli brat tak som rovno povedala, ze v žiadnom pripade, kolace objednáme 😊 byt tebou pekne podakujem svokre, ze by chcela piect kolace a vam tym pomôcť ALE, ze ty mas statnice a nebudeš mať na to cas a ani u vas doma sa nebude dat casovo a ani priestorovo 🤷‍♀️😊 pripadne keby chcela niečo velmi robiť tak doma najeke suché na stoly? Ale bez vasej pomoci keďže to nebudes reálne stíhať vsetko.. A o strese a zhone pred svadbou ani nevravim 😁

nika0204
30. apr 2022

Kolace z mijej strany riesila mamka a z manzelovej jeho mamka..unas je taka tradicia vtomto..okrem toho ja som chcela kolace od konkretnej cukrarky a ona si objednavala uz skor u svojej..bolo mi tonjedno ked to platila😅a na dvadbe sa nornalne zmiesali..

leskky
30. apr 2022

Vrátila som sa 8 rokov dozadu. Svokrine sestry cukrárky, pieklo sa v kultúrnom dome v dedine odkiaľ pochádza. Pre mňa z mesta to bol teda zážitok na celý život 😁 , v živote som nejedla viac koláčov 😁naša svadba bola posledná na ktorú sa tak pieklo. Hocikedy prišli pomôcť iné ženy. Boli ako taká manufaktura, mňa tam ani nebolo treba 🤷 Náklady sa rozratali na počet hostí. Nejako si neviem predstaviť ako potom na hostine, každý je iba svoje koláče? 🤷

mikadooo
30. apr 2022

Všetko je to o komunikácii, presne tak. Sadni si s budúcou svokrou a opýtaj sa jej akú má predstavu ona a vysvetli jej svoju predstavu ty. Verím že prídete k nejakému rozumnému záveru. U nás svokra sa ponúkla že napečie slané a ja som povedala že ok🤷. Keby mi ponúkla že napečie aj sladké, asi by som sa potešila že o starosť menej pred štátnicami a s radosťou by som si to škrtla zo zoznamu povinností. Ešte by som jej s radosťou prispela na suroviny.

janetinka27
30. apr 2022

zakusky pre obe rodiny, na stol, na vysluzky sme objednali a zaplatili s muzom. svokrovci byvaju daleko,oni objednali len pre susedov.ostatne zakusky sme zabezpecovali my a boli sme spokojni.nikoho sme s tym nezatazovali.

janinah
30. apr 2022

Vydávala som dcéru nedávno.Kazda strana sa starala o koláče pre svojich hostí.My sme mali 3 x viac hostí ako ženích nijaké napoly by nebolo spravodlivé .Ale na mojej svadbe pred 30 rokmi sa pieklo u nás v dome od stredy do piatku a bola to paráda.Kopa srandy.tetky si vypili.spev.smiech...takze svokre verím.ze sa na to teší.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzkaa1991
30. apr 2022

Treba sa porozprávať moja matka robila vela napriek 🤣🤣svokra je zas nekonfliktna takze v sklade(kde bolo chladenie) boli regale preto vedeli casnici kde ma nevesta a kde zenich veci bolo to davno nepamätám si to presne a zas by som urcite zohnala najbližšie tam kde budete mat hostinu aby nebol problém s.dorucenim 😁.....určite je hlavne ci su povie zenich a nevesta my sme mali 90% veci na starost ja som vsetko vybavovala🤣🤣🤣 len som muzovi oznamila kedy a kde ideme
Tak vela uspechov mate kooolpu casu my sme zbuchali za 2mesiace😁

keiko33
30. apr 2022

U nás si každá strana zaplatila pre svojich hostí, ale koláče, alkohol, nápoje sme objednávali a kupovali rovnaké, respektíve spolu, aby hostia nepozerali, že druhá strana má lepšie koláče, či drahší alkohol.

janettdamian
30. apr 2022

My sme mali koláče od jedného cukrára. Každá strana si zaplatila svoje podľa toho, koľko si kto objednal. Kľudne si objednaj pre vašu rodinu ako ti vyhovuje, a svokra nech napečie. Na hostinu sme pre cca 35 ľudí doniesli jeden kartón cca 100ks. Čo zostalo sme nechali pre personál.

vilma7
30. apr 2022

My sme dali piecť spolu a všetko sme si hradili s manželom sami.

21anjelik19
30. apr 2022

My sme si s manzelom platili vsetko samy, nikto nam na nic neprispel..... neriesili sme ze kto platí čo ..kazdy sme ušetrili po 3000 eur a dalo sa to dokopy a brali sme peniaze odtial..sem tam sme nieco postupne kupilj aj z výplat
A preco nechces aby ti svokra s jej sestrami napiekla? ..... ja by som bola za to vďačná ...😊

danieli
30. apr 2022

Zaplatila by som kolace, ktore chcem ja ako nevesta objednat a svokre podakovala za tie co ona zabezpeci a ak nechce platit lebo napiekli vdacne prijala, hostom aj na stol dala z kazdeho, po svadbe ste rodina, nie moje tvoje ale nase, s tym ma dnes tolko rodin problemy, kolace vydeluju bufetove stoly kazdej rodine ine, zuby ma bolia z toho🙈

aurina
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
aurina
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
selest
30. apr 2022

Najlepsie je zaplatit si vsetko sami, nemusite riesit dotahovacky. Ak rodicia chcu nieco prispiet, daju ako svadobny dar. A mate klud. Na to kto ma co zaplatit nie je ziadny navod, vsade je to inak a vzdy je to potom uplne zbytocny problem. My sme dali upiect kolace na svadbu a tortu, ak niekto priniesol este tortu ako dar tak super. A balilo sa normalne kazdemu priblizne rovnako, snad to nebudu potom porovnavat co kto dostal..akurat nasim a svokrovcom som balila ja to co viem ze maju radi..

jasminet
30. apr 2022

Zákusky, tortu a všetky výslužku platili manželovi rodičia, moji víno na hostinu a do vyslúžiek. Hostinu na polovicu, ostatné my s manželom sami.

jujala
30. apr 2022

my sme si s muzom riesili vsetko vo vl. rezii. na SK sme prisli na 2 tyzdne a poriesili svadbu+krstiny. ani ma nenapadlo, kto co zaplati kedze som si to chcela zorganizovat sama.

ivana.natasha
30. apr 2022

My s manželom sme si zaplatili svadbu sami. Bola malá, ale bola podľa našich predstáv. Žiadne kafranie sa kohokoľvek do čohokoľvek. Prišli a čo bolo nachystané, to sa jedlo, pilo. Neviem si predstaviť, že začínam nový život a už hneď sa budem vytriedovať, že čo moji a čo tvoji. Všetci rovnako.

aurina
Odpoveď bola odstránená
Zobraz