Ako je to s krstnými rodičmi?
Ahojte! Chcem sa spýtať ako je to s krstnými rodičmi?Zaujímalo by ma či môže byť krstným niekto kto už je krstný niekomu inému?Napr:niekto je krstný svojmu synovcovi ale chcel by byť krstný aj kamarátovi - jeho bábätku.
a mne by ste prosim nevedeli poradit?sobasili sme sa v rimskokatolickom kostole,a tam chceme aj krst dietatka..ale bohuzial nepozname ziadnych blizkych ludi co by boli tiez rimskokatolickej viery...mam sestry,ale obidve su krstene v pravoslavnom kostole aj sa sobasili v pravoslavnom..mohla by byt krstna sestra s muzom?? my fakt potom nemame koho dat za krstnych...
Ja dam trochu zvlastnu otazku, ale mozem dat dieta pokrstit bez krstnych rodicov? Chcem, aby malo sviatost krstu, ale po negativnych skusenostiach s krstnymi mojich strasich deti nema chut ziadar od nich, aby boli krstni aj najmladsiemu.
@beruska64 ci vam pokrstia dieta, ked ste neboli sobaseni v kostole - ako kde, jednemu fararovi vadi, inemu nevadi...
cesky rodny list - by nemal byt problem, z RL si farar len odpise udaje
sestra a brat - v pohode mozu ist obidvaja za krstnych, ak ma aspon jeden z nich vsetko splnene - myslim pokrsteni a ostatne sviatosti podla tej ktorej cirkvi...
@pitik najmladsiemu dietatu mozes najst inych krstnych rodicov, nemusia byt ti isti vsetkym detom, aj ked je to tak najjednoduchsie... inak my mame podobny problem - nemame krstnych - v rodine sami ateisti alebo z inej cirkvi... ale bez aspon jedneho krstneho to nejde...
ano moze .. ksrny rodic moze byt krstnym rodicom kolkym len chce .. nie je na to ziadne obmedzenie..
som pravoslavna a krsnych mojeho syna chcem katolikov je to mozne
krstny rodic musi mat aspon 16 rokov. dokonca krstnym rodicom moze byt stary rodic dietatka (ak nechcete niekoho ineho alebo nemate koho zavolat). myslim ze u rimokatolikov a gregokatolikov je to rovnake a mozu byt vzajomne krstní rodicia, neviem isto ale aspon u rimokatolikov je podmienka aby mal krstny rodic birmovku a mal viac ako 16 rokov
A môže byť krstným otcom, kto sám nie je pokrstený? díky
@deni73 a ako chces aby clovek co nie je pokrsteny a neveri v boha pomohol vychovavat dieta vo viere a v sulade s ucenim jezisa krista - pokial si bola na nejakom krste tak ti krstni rodicia sa prave k tomuto zavazuju ja ako neveriaca nemozem byt nikomu krstnou lebo ja sa k niecomu takemu nemozem zaviazat lebo ja tomu neverim a pokial mas k niekomu blizky vztah tak mozes mat aj bez toho ze by si stala niekoho krstnou hlavne ak tomu neveris
Deni, a aký by to malo zmysel? ak dávam dieťa krstiť, tak preto, že som veriaca . Krstní rodičia majú dieťa viesť k viere v Boha. Ako môže viesť neveriaci človek k viere???
aj my mame iba krstnú mamu, dieťa som dala pokrstiť sme veriaci a ked bude chcieť mať v buducnosti svadbu v kostole tak bude mat sviatosti uz za sebou 😉
Moja skúsenosť - ja som právoslavná a mm je rimokatolík, svadba v rimo a deti krstené tiež v rimo. Mojím deťom je krstná moja krstná, ktorá je právoslavná.
Krstný rodič u rimokatolíkov musí byť pokrstený a nesmie byť rozvedený a môže byť právoslavný, greko... a môže byť len jeden alebo dvaja krstný rodičia a krsniat môžete mať koľko chcete.
Ja s mm sme krstný sestriným deťom a oni sú právoslavne krstený, s írskym rodným listom a sestra je rozvedená a deti má s novým partnerom, s ktorým nie je sobášená. Tiež može byť len jeden krstný rodič a môžete mať viacero krsniat.
Pokiaľ sa nemôže krstný rodič zúčastniť krstu, môže ho niekto zastúpiť v jeho mene.
prosím vás, dá sa že starý rodič môže byť aj krstným otcom? podľa katolíka?
Ja so za to,aby krstnými rodičmi boli manželia, pár-nie kombinovane ,jeden z otcovej, jeden z matkinej strany. Manželia(ako krstní rodičia ) môžu plne zastupiť rodičov.Nemali by to byť podla mna len nejakí pribuzní,kamarati, čo vidia svoje krsňata raz za rok.Ked sa rozhodujete pokrstit svoje deti ,tak to treba brať zodpovednejšie a skutočne viesť deti k viere,v opačnom prípade je obrat- krst bezvýznamný.
Viete poradiť aj mne? Len tak teoreticky sme sa rozprávali s manželom, ze ked budeme mat druhe dieta, ze chce aby mu bol krsny jeho brat. Lenže on nemá ani prijimanie ani birmovku (oni sú neveriaci, su len pokrsteni). Dcerke je krsna moja sestra s manzelom, v nasej rodine sme veriaci a mame aj vsetko - prijimanie a birmovku. Moja otazka je, ze keby sme zavolali teda jeho brata a dali by sme k nemu este mojho brata (ktorý má všetko, čo treba). Dá sa mať dvoch krstných otcov?
mam dve detičky ale maju už krstnych rodičov....ale aj moja kamaratka by chcela byt krstnou mamou????je to možne???deti sme krstili v reformatckom kostole🙂)))dovoli to reformatcky knaz????alebo aka je ešte možnost aby mohla byt moja najjjj kamaratka krstnou????poradte mi???
stačí jeden ,ja som krstná dvom dcerkam mojej sesternice a maju len mna za krstnu a nemám napr.birmovku v niektorych farnostiach robili problem to je pravda ale napr. v Blumentáli,nie tam im ide o to aby dieta bolo pokrstene a este jedna vec moja dcéra uz 18 rocna mala som ju ako slobodna matka v niektorych farnostiach boli neskutocne problemi a išli sme do Dom kostolu a farar povedal ze samozrejme ze dieta pokrsti lebo dieta doslo na svet ako dar pana boha takze ide o to aky ludia pracuju na danej farnosti 😉
mozem dat za krstnu svojmu malemu iba moju sestru,ktora je vydata?ci musi tam "figurovat "aj jej manzel ? 😎
@petrowna nemusi tam byt jej manzel. staci jeden krstny rodic.
v pohode moji svokrovci su krstny skoro vsetkym detom svojich surodencov 😀
A neviete mi poradiť môžu byť krstné 2 ženy moje kamosky niesu lesby čiže dcérka by mala 2 krstné mamy
Ahojte ... Chcela by som sa spýtať či môže byť krsná niekdo kdo má birmovku a má 15 rokov??? Ďakujem za odpovede ...
@alexandra_543 Krstný rodič má mať 16 rokov
Mohla by som sa nieco spytat? Mozu byt obaja krstny rodicia inej vieri napr. grékokatolicí ked chceme krstit v rimokatolickom kostole? Mate stym niekto skusenosti dakujem
@nikolkananska grekokatolici mozu byt, my tak mame krstnu mamu a problem nieje 🙂
@nikolkananska gréckokatolíci nie su inej viery, lem obradu... takze mozu
@guizui jej dakujem ste mi pomohli,,,lebo som nevedela ako to je lebo krstnych rodicov co chceme tak obaja su greko ,,,tak som nevedela ci nam pokrstia babatko v katolicko kostole...Dakujeeeeem
Ahojte zeny. Snad mi budete vediet poradit. S mojou svagrinou sa nebavime, nenavstevujeme, proste vymazala som ju zo svojho zivota. Je vsak krstna mojej dcere. Dcera bude mat buduci rok prve sv. prijimanie. Ja ju tam nechcem volat, je mozne, ze by jej miesto zastupila napriklad moja sestra?

Ja mam inu otazku. Som gregokatolicka. Som krsnou mamou bratovi mojho muza. Krstil sa ako 12 rocny. Teraz ma 20 rokov. Moze byt on krsnym otcom nasich deti?