Ako oslavujete Vianoce, ak ste ateisti?
vsetky oslavujete Vianoce ze "jezisko" a tak? ja nie som dva-x veriaca a nechcem malemu balamutit hlavu s jeziskom ... ja si to predsatvujem takto: stromcek bude, darceky budu, dame si ich jeden druhemu z LASKY (nie ze ich priniesol) a chcem oslavovat vianoce ako oslavu RODINY... ako oslavujete vianoce ak ste ateisti?
@bbarboraa no toto si naozaj zaujimavu temu vymyslela...a doteraz si ako oslavovala Vianoce hm? Su to sviatky nabozenske a aj vela ateistov ich oslavuje podla Slovenskych tradici. Len si nepripominaju, ze preco sa tie sviatky oslavuju...a dost hrubo pises, ze nechces balamutit svoje dieta s Jeziskom. Nepamatam sa zeby som svojim rodicom niekedy vycitala, ze ma klamali kto nosi darceky. Kludne to svojmu dietatu povedz na rovinu, ze darceky nosia rodicia a pribuzni. Bude na teba kukat, ze preco...mozes si to po ateisticky vymysliet akokolvek inak ako chces. Ake to je jednoduche a nie na dlhe pomemiky 😉
@desiree_tf doteraz som zila u rodicov a oslavovala som ich v ich dome tak ako si to zelali, teraz budeme zit sami... a balamutit som myslela v zmysle ze ho nebudem vies k viere a teda naco pliest do vianoc jeziska a odpovedat na otazky kto to bol a atd. ako tu uz ktosi spomenul, udzaivat napatie chcem proste ze sa tam objavili alebo ze ich ma od nas od ocka a mna...
@mojbazarteodor no tak ja to beriem len ako atmosferu, tak ako sibacku oslavu jari... to ze nevrim v boha nezname ze nechcem stromcek a ako sme uz spominali ktory nie je krestanskym symbolom..
myslim, ze normalne, ako kazda ina rodina, len rozdiel je v tom, ze nejdeme do kostola a pred vecerou sa nemodlime 😀
@bbarboraa A potom sa ludia cudujete ze nemate na darceky u musite brat pozicky. Nam ich prinesie Jezisko a nemame ziadne starosti 😀 😀 😀
p.s. Povedz prosim potom aspon detom nech si vase rodinne tajomstva nechaju pre seba a nerozpravaju o nich v skolke, skole ...
@kvetinka211 to neviem ci to tajomstvo ako klamete svoje deti dokaze 3r prcek udrzat v sebe, urcite to vyzvoni detom v skolke hned pootm ako im povie ako rodia deti 🙂
@bbarboraa je smutne ze ani za komunistov to nebolo v tejto oblasti take zle, deti taketo veci neriesili a teraz coraz vacsi problem ... ale uz mame na vas trik vymysleny ... detom ktore neveria musia kupovat rodicia 🙂
A my neklameme, bez Jeziska by z nasho pohladu naozaj nebol ziaden darcek ani rodinka pokope.
Nikdy som sa nehnevala na rodicov ze ma podla teba "klamali", bolo to krasne tesit sa zazivat to caro, o to by som deti urcite nikdy nepripravila, dufam ze ich o to nepripravia deti ako tie tvoje. Nastastie to nie je ta najdolezitejsia sucast Vianoc, ale je to pre nas velmi pekne a dolezite.
Ale myslim ze toto bude zbytocna debata.
je to len a len vasa vec ako sa rozhodnete.. ale boli to kraasne casy, ked som verila, ze ich nosi jezisko, nelutujem to a nechcem o toto krasne obdobie pripravit aj svoje dieta! 🙂 ma to svoje caro 😀 a ano vianoce sa oslavovali omnoho skor ako sa zacali slavit jeziskove narodeniny 😀
@anjelicek26 Nikdy pre mna na Vianoce neboli najdolezitejsie darceky, na Jeziska som verila dlho, dlhsie ako ine deti a rozhodne som po odhaleni pravdy nemala pocit, ze ma rodicia klamali. Naopak, bola som im vdacna za tu carovnu atmosferu a moznost fantazirovania, pocit tajomna a urcitej magie.
To len jeden pohlad "klamaneho" dietata 🙂
@mojbazarteodor máš pravdu. My veriaci slávime narodenie Ježiša Krista. ale ked sa zahĺbiš do histórie a o pootvoríš svoju mysel skutočným vedomostiam tak zistíš že Vianoce slávili skôr ateisti ako my kresťania 😉
@bbarboraa nemyslím že to je balamutenie 🙂 je to len detská viera v niečo "magické" tak ako ti bude dieťa veriť na víly, škriatkov, čarodejnice 🙂 ale myslím že tu kočky neveriace dali krásne príklady toho ako ony prežívaju Vianočné sviatky len s tým že na miesto Ježiška je tu Dedo Mráz/Santa Claus.... je na tebe ako si nazveš toho kto bude nosiť darčeky - nemusí ich všetky nosiť táto tajomná postava, môžte aj Vy ale myslím že budete dieťa ochudobňovať o ten magický pocit ked aspon jeden dva darčeky neprinesie niekto "iný" ale samozrejme je to na tebe 🙂
Ked po sebe čítam príspevky mám pocit akoby som sa rúhala.... som veriaca, silno-Cirkvy za svoju vieru nevďačím ale nemôžme sa predsa stále hádať kresťania, nekresťania koho rozhodnutie viery/neviery je lepšie. Presne kvôli takým zadubencom vznikajú aj na túto tému neustále hádky.
@ruzickaruzova kedysi sa možno slávil slnovrat, ale to predsa nie je podstatné, Vianoce sa zaviedli ako sviatok narodenia Ježiša. Som si istá, že je veľa pohanských sviatkov, ktoré padnú na nejaký dátum a to znamená, že v tento deň nemáme nič iné oslavovať, pretože vtedy sa slávil nejaký pohanský sviatok? Mne sa páči, že sa snažíme aspoň na Vianoce ešte ako-tak dodržiavať naše slovenské tradície, že to prežívame všetci spoločne - veriaci aj neveriaci. Či už niekto verí na Ježiška, Santa Clausa alebo to berie ako sviatok pokoja a mieru...ale aspoň jeden deň sa snažíme všetci prežívať podobne, bez ohľadu na naše vierovyznanie.
@molka to si napísala pekne 🙂 najmä toto "ale aspoň jeden deň sa snažíme všetci prežívať podobne, bez ohľadu na naše vierovyznanie" - presne o to mi ide. ukázať históriou že my veriaci nemáme právo "zakazovať" neveriacim sláviť tento sviatok 😉
@bbarboraa aj ja som sa vzdy tesila z jeziska a aj malemu to budem hovorit,no je to len na tebe a tvoja vec co mu povies myslim,ze stym nebude mat problem ked ziadny jezisko darceky nenosi,ale mama s tatom 🙂 o nic ho neoberies vianoce su o inom nez len o jeziskovi,ale to ty vies 😉
Ateisti maju Vianoce take ze si davaju darceky navzajom. Aj to je pekne, a deti to nijak neurazi. Ved v pozadi preco sa dary davaju je Laska. A ked to davame v jej mene, na jej zaklade, je v tej chvili uplne jedno ci sme ateisti ci veriaci, lebo zit v laske je vlastne to iste ako zit v Bohu. Ostatne su len slova, podstatne je to za nimi.
Historicky na nasom uzemi najdlhsie bolo tak, ze sa slavil zimny Slnovrat, resp. 3.den po nom mal symbolicky vyznam, vitazstvo Svetla nad Tmou a novy cyklus, ktory zacina predlzovanim dni a skracovynim noci ktory smeruje k novej jari. Cize sa slavilo zrodenie noveho svetla pre cely svet. Davali sa darceky na pocest narodenia Svetla uprostred najvacsej Tmy (co by sa viac hodilo krestanom pri sireni viery aby zaplacli uz iny sviatok a nahradili ho svojou symbolikou, nic v zlom, ale dve muchy jednou ranou)
Zaroven boli v tych davnych dobach mesiace personifikovane (nieco ako v rozpravke o 12 mesiacikoch) a December bol zavrsenie cyklu, najstarsi Dedo, Ded Rodu. Ten zvykol nadelovat podla zasluh, kto bol v sulade s Rodom (rodinou, klanom, spolocenstvom) teda "Ci si posluchal?" - zil zivot dobry a spravny, prospesny aj inym? Postava Deda, ktoreho prezyvali aj Stary, bola zarastena, skor uz neudrziavana prisneho vzhladu aby vzbudzovala respekt a hodnotila predosly cely rok. Nebol zly ale spravodlivy. Po nom sa narodi prvy mesiac dlasieho roku, male ziarive nevinne dieta - novy zaciatok, Nove Svetlo pre vsetych.
Neskor bol pri pokrestancovani, vsak ta symbolika je dost podobna ako si iste vsimate, nahradeny (biskupom) Mikulasom (preklad Santa Clausa) a Ded mu bol "oficialne priradeny" akoze za jedneho z pomocnikov, vyzila sa jeho prisnost a drsny vzhad a ako sa aj cirkevnikom hodilo pri hodnoteni "pohanstva" (z ich pohladu), bol tento dany ako (uz vysmesne a so zlym nadychom) Cert. A neskor sa na neho zabudlo v povodnej forme temer uplne.
Rusi si toto udrzali dlhsie napriek pravoslaviu Dedo Mraz zostal u nich symbolom Vianoc.
Vianocny stromcek, jedlicka ci iny ihlicnaty strom je povodne "pohanska" vec, kedy kelti podla stromoveho kalendara oslavovali vzdy ten strom ktory je v dany mesiac najkrajsi, nejviac sa mu dari, ma akysi svoj "vrchol". Kedze v zime su listnate stromy opadane, slavia vtedy stromy ihlicnate, na december to bola jedlicka podla ich symboliky. Stromy vsak slavili cely rok, kazdy mesiac a este aj mesacnu cast iny, kedze stromy mali vo velkej ucte. Ale ozdobovali sa vonku, a ziadne ze vytinanie.
Potom nejaky krestansky tusim farar raz vytal strom, doniesol dovnutra aby "ozdobil" jaslicky a tak tento zvyk asimilovalo aj krestanstvo.
Krestanom tiez nenosi darceky Jezisko, co poznam aktivnych krestanov na okoli davaju si darceky pri prilezitosti narodenia Jeziska, aby ich daval Jezisko povazuju sice za neskodnu no predsa len skomoleninu. Beru to na urovni uz takeho trochu upadkovej viery, povier!
Myslim ze praktikujucemu katolikovi ktory na pocest narodenia Jeziska obdarovava bliznych moze byt dokonca blizsi neveriaci, ktory ale dava darceky z lasky, ako "akozekrestan" ktory sa hrdi len tym ze Jezisko nosi JEMU darceky.
V nas oboch skolkach deti co sme zazili sa miesal vplyv Santu a Jezisa tak pol na pol, cize deti dosli popletene a v reci pouzivali raz jedno, raz druhe ako obdobu.
Vyuzili sme to a povedali im ze vacsina sveta v tieto dni slavi sviatky pri ktorych sa tesia z rodinnej pohody a davaju si darceky.
Rozne vo svete a to v rovanko vacsinovo krestanskych krajinach, ba dokonca aj viac katolickych bast ako u nas a sice v Polsku, Taliansku atd... "nosi" darceky vzdy ina "postava", ci uz Father Christmas, Pére Nöel, Swiety Mikolaj, Christkind, Mos Craciun Vianocny duch....atd atd.
Podstata je ale ta ista, resp. nikdy by sme nemali nikoho odsudzovat len na zakalde toho kto mu nosi darceky, ci je pravejsi ci nie. Tym ukazujeme len svoju neznalost a nepochopenie.
Rovnako ked si myslime ze zatoze slavime Jeziska, a nie Svetlo, ze sme pravejsi. Nemusi to tak byt, ide len o cistotu srdca.
@horana AMEN 🙂 🙂 🙂
len reagujem na niektore prispevky dieťaťu/deťom je šuvix jedno kto tie darčeky dá pod stromček či je to ježiško dedo mráz alebo santa klaus alebo pier noel hlavne že si tam darčeky nejake nájde🙂 a čo sa týka v škôlky všetky deti zaujima konkretny darček čo kto dostal a nie od koho to je, kto im ho dal pod stromček. 🙂 čo sa týka menšich detičiek tak môj ked mal rok ho zaujimali svetielka na stromčeku výzdoba v dome potom neskôr o rok boli in krabice a šuštave papiere v ktorých boli zabalene. ked mal 5 rokov sme si vymysleli s rodičmi že darčeky donesu oni vo veľkom mechu a bolo užasne ako sa malý ceý strčil do mecha a vyťahoval darčeky ale ten mech ho zaujimal viac ako darčeky. tento rok sa tešime aj preto lebo v brušku máme sestričku ktorá pride na svet (dufam) v januári 🙂 takže sestrička bude najkrajší darček a manžel vymyslel že dá na brušku stuhu 🙂 nie je dôležite či je veriaci neveriaci alebo niečo ine dôležitá je pohoda a to že je rodina pokope. v sučastnosti to beru ludia komerčne a chvália sa čo všetko kupili a čim drahšie tým lepšie ale ja napriklad ocenujem ručne vyhotovenu škatulku nakreslený obrázok od manžela som dostala básničku....maličkosti robia to kuzlo vianoc a hlavne ked su všetci spolu a nikam sa nenahánaju a nestresuju. u nás nemusi byť napečených 13 druhov koláčikov stači 1-2 ktore ľubime. je dobre si vianoce urobiť podla seba urobiť si svoje zvyky to čo vyhovuje rodine a na čo sa celá rodina vždy teší.
k vianociam ma napadla jedna vec ked ideme niečo kupiť do nejakeho marketu vúčšinou bežný klasický nákup nič extra aj pred vianocami tak v prvom rade nie je kde parkovať potom dhočizne rady a preplnen kopcom košíky ako keby mal vypuknuť hladomor. kde boli tie autá počas roka? kde ludia beru tolko penazi an kopcom preplnene košíky? (reagujem na známich čo viem že neovplývaju peniazmi a žiju od výplaty do výplaty) čo robia s toľkým jedlo po vianociach? ved všade kde prideme na návštevu maju to iste menu tie iste koláče s malými odchylkami a všade nám nukaju to iste. myslim že to je zbytočný stres my sa takto nestresujeme nakupujeme priebežne a nevarime hqaldy jedla. maximálne máme jedlo na druhý den.
moja kamaratka je neveriaca maju normalne vianoce ale darceky nosi dedo mraz tak ako za komunistov deti to beru v pohode zatial neviem o tom ze by sa pytali preco nie jezisko ale dedo mraz
ale otazky typu jezisko pridu urcite lebo v skolke sa ucia klasicke vianocne koledy a basnicky otazkam sa aj tak nevyhnes
Ahoj, taky jsem nevěřící ale ježíška bych dětem na vánoce nebrala... Děti v tom nevidí víru, jenom yáhadu že jim někdo donesl dárečky...já to jako malá žrala 😀
Museli jsme jít s mamkou do pokojíčku a čekat tam abychom ho nevyplašili, taťka ho šel hledat a až měl naděleno zacinkal na zvoneček a my vtrhli ke stromečku...mělo to kouzlo a s náboženstvím to nemělo nic společného 😉
@kvetinka211 to si zabila!!! Aj ja, stara baba po štyridsiatke sa tesim, co mi Jezisko prinesie!
Tiez by som nebrala detomtu iluziu ze existuje jezisko - zase sa z toho nemusi robit kauza proti nabozenstvu :( proste kym su mali tak chodi jezisko a basta - teda u nas je to od 6 decembra ako na vaclavku lebo prejde kazdysvaty a kazdy necha nieco - najprv je to mikulas potom jezisko a nakoniec este dobehnu aj traja krali aby to bolo kompletne a co zamknem dvere a nepustim ich 😀 😀 😀 😀 😀
je každého osobná vec, ako slávi Vianoce, nechápem prečo taká bujará diskusia. 😒
Ježiš sa nenarodil 25decembra! Vtedy boli vonku pastieri s ovcami a v decembre bývali v Jeruzaleme upršané a chladné....
to mi povedal môj brat, čo so mtu napísala

@segafredo ono tie vianoce su prapovodne pohansky sviatok, sviatok zimneho slnovratu, jeden z uplne najvyznamnejich pohanskych sviatkov.