icon

Ako ovplyvniť výšku výslužky pre vnúčatá?

22. apr 2025

Som babka rada by som sa poinformovala kolko dávajú vaše babky deťom do balícka €.Já mám troch vnúčukov a vždy dávam 20€,ale pár dní dozadu som sa dozvedela,že babky dávajú aj 50 aj 100€ a či dávajú výslužku aj vnučkám,lebo jedna nevesta trvá na tom aby aj vnučka dostávala,čo teda v našej rodine nebolo nikdy zvykom.

kaca222
22. apr 2025

Syn dostal od jednej 10€, od druhej nič, tam sa peniaze nedávajú. Úprimne nečakala som ani tých 10€, nevadilo by mi, keby nedostane.
Keby mám aj dcéru, áno, tiež by som žiadala, aby dostali obe vnúčatá rovnako. Alebo by som trvala na tom, aby sa syn polovicou podelil s dcérou.

nyusika
22. apr 2025

@katulienkax ale to by vela slovenskych rodin prislo o planovany prijem do domacnosti 😀 😀 😀

0silvia0
22. apr 2025

Ale ked su vnucikovia skolaci, jasne ze netreba viac ako 20 euro, aj 10 staci. To uz tym vacsim, stredoskolakom, vysokoskolakom vacsinou stari rodicia dozicia viac. Aspon u nas v rodine to tak je, scasti aj kvoli tomu, ze nase a sestrine deti maju len jednych starych rodicov. Cize nikto sa s nikym nepreteka ze kto da viac.

nyusika
22. apr 2025

@0silvia0 ja nechapem, ako mozu este tak velki chalani chodit sibat...pochopim to tak di prveho stupna ZS...asi by im mali matky vysvetlit, co symbolzuje korbac a voda, ktorou striekaju dievcata 😀 😀

kepassa
22. apr 2025

Mam 3 deti a z toho iba najmladsi je chlapec. Avsak vzdy dostávali rovnako aj dievcata cokoladky a po 20€ od babky (maju iba jednu, od svokra dostali po 20€ bez cokolady) kazdemu rovnako. Od nas doma dostal iba syn balicek od svojich sestier a mna ako matky. Ano, nemozu za to, ze sa narodili ako baby ale zas nakoľko doma dostane syn vysluzku ako jediny, tak sa mu to rata, ze je to "tradicne" vysibat si sestry do zdravia a krasy. Ale stari rodicia rozdiely nikdy nerobili a hoci by nedali peniaze, je to uplne v poriadku ak daju po kinder vajci kazdemu...

tim23
22. apr 2025

Môjmu synovi dala babka 50 eur a starká 20 eur

0silvia0
22. apr 2025

@nyusika nasi uz nechodili, ved nikoho to uz nebavi, ale moja mama si to vyziadala, chceli jej urobit radost, tak sa obetovali, pisala som vyssie. Kazdy to ma inak v rodine. Mna uz 20 rokov nikto nevysibal, lebo nechcem, u nas sa neoblieva. Moja mama po tom velmi tuzi, tak sa vnuci obetovali. Vnucky velku noc neriesia, moji rodicia maju spolu 7 vnucat. Ja nejdem ako matka nikomu nic vysvetlovat, co znamena korbac a voda. Je to medzi babkou a vnukmi. Vsetci su uz dospeli, rozhoduju sami za seba😃

nyusika
22. apr 2025

@0silvia0 no ja som sa ten vyznam presny dozvedela len nedavno...a teda, ked mas traja minisynovci sibali, nevedela so tu myslienku dostat z hlavy 😀 😀 😀

3petka
22. apr 2025

Moja svokra dáva 50 obom deťom ( teda každému po 50) moja mama dala 10 ale je sama. Ja keď som bola mala tak mi dedko tiež doniesol aj peniaze aj niečo sladké, tak isto aj druhý starky. A ja som mala tento rok dievčenskú navstevu prisla s kúpačmi tak som jej dala aspoň sladkosť.

kaca222
22. apr 2025

@nyusika a aký je ten význam teda? Ja som z domu poznala tak, že aby sme boli zdravé. V muzovej rodine chodia šibať všetci bez rozdielu veku, ale len blízku rodinu - mamy, tety, babky. Majú z toho radosť, mne vadí len to rozdávanie veľkonočných balíčkov za odmenu, lebo dostaneme plno sladkostí. Šibanie je len symbolické, tam sa nikdy nepolievalo, nestriekalo voňavkami (ČR). Manžel bol celkom prekvapený, keď som mu rozprávala, ako u nás chalani chodia s vodou polievať dievčatá.

nyusika
22. apr 2025

@kaca222 si si ista, ze to chces vediet ? 😀 😀
symbolika podla etnologov

maryetta
22. apr 2025

V nasej rodine sa peniaze nedavali. A mne to aj teraz pride proti srsti ☹ ja nedavam.
Syn sice prisiel s peniazmi-co uz vratit to nepojdem ale ci od rodiny alebo kohokolvek.... aj kvoli tym dievcatam-ze teda ako dat nedat?
Ale hlavne ak uz nech si toto zachovaju ako my ako tradiciu. Nie ako moznost isteho zrobku....
tiez vcera synov spoluziak prisiel ze si vysibal 140€ ci kolko 🙈🙈🙈

maranco
22. apr 2025

@kaca222 šibanie vŕbovými prútmi na ženskom tele odovzdáva žene plodnosť a zaženie zlé sily, dodržiavali to starý Slovania počas oslavy jarného znovuzrodenia bohov

biba_18
22. apr 2025

@nyusika lenže tradície sa vyvíjajú v čase - to že sa kedysi olievali iba mladé ženy neznamená že dnes nemožno olievať aj staré mamy práve v tom význame, aby boli zdravé (aj bez fertility...)

maryetta
22. apr 2025

@brrunetkaa ze? Kinderko bolo to najcennejsie co sme mohli dostat.

nyusika
22. apr 2025

@maranco a podla niektorych etnologpv (pocuvala som taky pocast) je korbac falicky symbol a voda ejakulacia...preto sa sibali a polievali ina mlade zeny, aby boli co najskor plodne a rodili deti

nyusika
22. apr 2025

@biba_18 to je rpavda....a vela tradicii casom aj zanika, ze ano.
osobne ja tuto povauzjem za absolutne nepeknu a nepotrebnu.
aj tak 99 percent chalanov chodi kvoli sladkostiam a peniazom, dospelaci kvoli pitiu

urcite sa nezpbudia s vedomim, ze jeeeej, ideme sa postarat o sviezost a plodnost nasich zien

natall113
22. apr 2025

U nás sa nikdy peniaze nedávali, keď tak 2-5€ ale to bolo kedysi. Ja dám synovcovi 10€ a teda za mňa to bohato stačí. Dcéra nedostala nič a nevadí mi to. Svokra dáva synovcovi za šibačku 100€. Babka dala obom pravnukom 50€

biba_18
22. apr 2025

@nyusika u nás v rodine sa starajú o zdravie 😉

maranco
22. apr 2025

@nyusika samica zajaca sa pári viackrát ročne a vie priniesť za rok aj 50 mláďat, najvhodnejší čas na rozmnožovanie je na jar takže je dobrým symbolom pre bohyňu plodnosti Ostara či Eostre

deti95060810
22. apr 2025

tak záleží aj od počtu... svokrovci majú 15 ks... tak si vyrátaj koľko by potrebovali e ...

moravcikovalucia
22. apr 2025

Naše babky dávajú synovi po 30 €, a testiná dáva mojím 2 dcéram po 20 €, moja mama dievčatám nedáva. A vôbec mi to nevadí, ani sa toho nedožadujem aby im dala.

lucylaw
22. apr 2025

Syn dostal od jednej babky 20€ a kinderko plus gumenne cukríky,od druhej babky 50€ a plný balík sladkostí,takže je to len na tebe,ako sa rozhodneš a určite nikto nemôže byť nahnevaný,ak by si dala aj 10€,veď to nie je povinné 🙂 a k tomu balíčku pre vnučku - nevestu by som poslala priamou čiarou do ... Ja nechápem,čo je to teraz za nová móda,dávať výslužku aj dievčatám,nikdy sa to nerobilo a teraz si to zrazu niekto vymyslel a za mňa je to totálna blbosť,vždy sa dávala vysluzka iba chlapcom a dievčatá ani nemajú čo chodiť šibať s chlapcami..Moja babka s tetou si tak tiež zrazu zmysleli,že keď chce niekto prísť vyšibať moju sesternicu,tak tí šibači majú priniesť výslužku tej sesternici,no pozrela som na nich,že či im to už načisto zahrabava alebo čo,nikdy sme jej nič nepriniesli na šibačku,ja nemienim podporovať takéto sprostosti..

ktobytobolpovedal
22. apr 2025

@januska12323 tiez som toho nazoru ze 5-10€ staci. Ved to aj pisem… len proste starym rodicom nevysvetlis niekedy 😄

aeruginosa
22. apr 2025

Ako tak pozerám, z Veľkej noci sa nám stala zárobková činnosť..

simona92101
22. apr 2025

Moji rodicia dali vsetkym 5 vnucatam rovnako,jedno ci dievcata,chlapci,maly ci velky.sestra ma 2 uz starsie dcery,tie dostali po 20e a ovocie ktore maju radi.moje deti su drobci,2 dievcata a 1 rocny chlapec,tiez dostali po 20e,drobci plienky+ovocie.najstarsia k tomu pastelky a omalovanku.u nas su sladkosti zakazane,lebo decka maju alergie.
Rodicia nerobia rozdiely,davaju rovnako.avsak peniaze sme nikdy nepytali,ja by som ani nechcela ich prijat ale mama argumentuje tym,ze kedze nevie co im dat kvoli alergiam,mam ja kupit co uznam za vhodne

simona92101
22. apr 2025

@lucylaw tak u nas v rodine cez 15r neboli ziadny vnuci,vsetko dievcata.moji rodicia nas vzdy na velku noc pozvu,mama navari,my so sestrou napecieme,kazdy nieco prinesie,posedime,otec vysibe vnucky.u nas v rodine sa teda nikdy nechodilo po sibani tym padom.a babka je rada,ze aspon vnuckam moze daco dat,.az teraz je prvy vnuk v rodine,ale dostanu vsetci rovnako.my tu velku noc neprezivame ...

petamich
22. apr 2025

Ja som svokre povedala, aby mu peniaze vobec nedala, nechcem zapocinat tuto tradiciu a 50-100€ to je asi na hlavu niekto (bez urazky), cize jedna babka, aby pol dochodku odlozila. Ludom sibe, podla mna ked tak 5-10€ bohato staci. Dievcatam by som nedavala vobec, ked uz sa tvarime, ze tradicie dodrziavame, tak polievaju a sibu chlapci.

petamich
22. apr 2025

@deti95060810 dva dochodky odlozit, po Vianociach, aby rovno zacali setrit 😅

ahhola
22. apr 2025

Tieto pletichy ako z 1980teho...😅... Nas maly dostal uhrnom igelitku cokolad a uz vidim, ako to pristane u nas a budem to topit v pudingoch do Vianoc🎄🎄🎄