icon

Ako postupovať, keď dieťa odmieta prvé sväté prijímanie?

27. jan 2024

Nútili by ste ísť dieťa na prvé sväté prijímanie ak nechce?

lenkakravcova
30. jan 2024

@autorka
Teraz si ma rozosmiala 🙂
Nie, Boh tam nebude mať knihu kto koľko chodil do kostola ani na spoveď.
Ale kniha tam bude 🙂 Kniha skutkov. Dobrých a zlých - voči Bohu a iným (nie voči autoritám a cirkvi, ale voči jednotlivcom a Bohu ako takému).

Deň, keď budú ľudia ako rozptýlené mole, A hory budú ako kúsky farebnej rozčesanej vlny. Ten, čia váha dobrých skutkov bude ťažká, Ten bude žiť život spokojný, A ten, čia váha dobrých skutkov bude ľahká, Ten skončí v objatí Hávije. A či ty vieš, čo je to Hávija? Oheň rozpálený. (Korán, 101:11)

I oznám radostnú zvesť tým, ktorí uverili a dobré skutky konali, že sú pre nich pripravené záhrady, pod ktorými tečú rieky. (Korán, 2:25)

A áno, s tou mačkou môžeš mať pravdu - to je skutok voči blížnemu 🙂 (aj keď z mačacieho sveta). Je taký výrok, že Prorok Muhammad povedal, že:
Raz šla po púšť istá prostitútka. Všimla si smädnú mačku, ktorá mňaučala od smädu pri studni, nevedela dostať sa k vode. Prostitútka sa zohla, vyzula si topánku, nabrala do nej vodu a dala napiť mačke. Prorok povedal, že kvôli tomu skutku sa dostala do raja. ((je to síce len hádis z tradícií, ale má viacero rovnakých a podobných opakovaní))

makodob
30. jan 2024

@lenkakravcova veď ty ani nerozumieš podstate viery. Nerozumieš kto je Boh, kto je Stvoriteľ, aká je Jeho voľa. A Jeho voľa je aby tu na zemi, to bolo tak ako v nebi. Moj manžel bol ateista, počúval satanistickú hudbu a bol alkoholik. Moje modlitby a viera, ktorú mám z milosti od Boha (sama od seba by som takú vieru nikdy nebola schopná mať) som sa za nebo modlila niekoľko rokov. Modlila som sa vo viere, aby sa stala Božia voľa v jeho živote. Božia voľa je aj to, aby každý poznal Boha. A vieš, čo sa dialo? Srdce mojho manžela sa začalo meniť, postupne, ale začalo. Dnes je z neho nový človek v Ježišovi Kristovi, On ho oslobodil zo všetkého čoho bol otrokom. Dnes počúvala chvály a nevypije ani kvapku alkoholu. A je to na veľkú chválu a slávu Boha! Otca i Syna i Ducha Svatého. Tento Boh Ho zachránil, tento Boh ho uzdravil aj z rakoviny, tento Boh úplne obnovil naše manželstvo a tohto Boha denne zažívam, žijem v Jeho prítomnosti a koná denne zázraky pred našimi očami. Tak ak nepoznáš nikoho okrem fiktívneho Alaha bez moci, tak sa nevyjadruj k veciam o ktorým nemáš žiadnu vedomosť. Modlitba hovorená vo viere, v láske a v Božej voli je mocná a silná!

morusha
30. jan 2024

@aurora33 Mne sa zase potvrdilo, že
nikto neútočí a nezosmiešňuje vieru viac ako práve tí bývalí katolíci, ktorí už zabudli na to, že keď boli pokrstení patria do Kristovej cirkvy.. vidno to tu na fóre vždy pri takýchto témach. A mimochodom ešte dobre, že existuje slovíčko "súdiť" dá sa doňho schovať čokoľvek, keď dochádzajú rozumné argumenty.

any_soj
30. jan 2024

"ja si napr neviem predstaviť že Pán Boh tam bude mať knihu že koľkokrát človek bol za život v kostole alebo na spovedi?" Nepíšem to vôbec v zlom, ale - unikla ti zatiaľ pointa. Pointa kresťanstva nie je robiť dobré skutky. A pointa nie je (ani podľa katolíckej Cirkvi) chodiť do kostola a na spoveď. Pointa je vzťah. Osobný vzťah s Ježišom. Láska, ktorou ma miluje, aj keď toho nie som hodná a ako reakcia moja túžba byť schopná tú lásku prijať a odpovedať na ňu. Dobré skutky v kresťanskom pohľade sú len reakcia na to, ovocie toho. A chodenie na omšu je výživa, je to, čo vzťah (okrem iného) utužuje. Sväté prijímanie je absolútna Ježišovi láska, jeho túžba darovať sa mi (analógia na manželskú lásku bola v Cirkvi prítomná od začiatku... Sväté prijímanie je ponuka. Je to Ježiš, zamilovaný doslova až na smrť, ktorý hovorí "vezmeš si ma?"). Omša okrem toho je možnosť ponúknuť mu seba, so všetkým, čo mám. Spoveď je príležitosť odovzdať mu zvlášť to, čo ubližuje láske, v akejkoľvek forme. Ako vysvetľujem nášmu 5 ročnému synovi, keď idem na spoveď a pýta sa na to - to, že niekedy mu ublížim napríklad svojou netrpezlivosťou či nervozitou je tak vážna vec, že nestačí, že jeho poprosím o odpustenie. Lebo to, že som mu ublížila, zasiahlo aj Boha, lebo ho miluje (tak ako keď niekto ubližuje mojim deťom, zasahuje to aj mňa). Boha, ktorý je kritériom toho, čo je dobré. Všetko, čo nám príde krásne a dobré je také, lebo On je taký. Lebo sme to videli na Ňom v okamihu, keď nás stvoril. Preto idem na spoveď, lebo potrebujem jeho odpustenie. Prirovnanie - ak by som, hoci nechtiac, ublížila kamaratkinmu synovi, nepoviem prepáč len jemu, ale aj jej.). Omša okrem toho je pozvanie žiť vzťah s Bohom aj spolu s druhými ľuďmi. Lebo proste sme tak stvorení, ako spoločenské tvory - so všetkým tým dobrým, čo nám spoločenstvo s druhými prináša - zdieľaná radosť, povzbudenie, inšpirácia,... 🙂 A teda pred tým Božím súdom, ktorý spomínaš, bude to najdôležitejšie - či chcem byť s Bohom a som ochotná sa pre to aj niečoho zriecť, či je to pre mňa taká priorita. Ak budujeme vzťah s Ježišom, osobný vzťah, už na zemi, je väčšia pravdepodobnosť, že v dôležitej chvíli sa rozhodneme správne. Veľmi odporúčam super knihu C.S.Lewisa Veľký rozvod neba a pekla. Lewis sa číta naozaj skvelo, nie je to žiadna príručka, ale beletria, príbeh.

makodob
30. jan 2024

@lenkakravcova len moje priority sú inde ako tvoje, ty máš bleskovú pohotovosť v odpovedaní. Ja mám 4 deti doma, 5te na ceste. 2 deti mám na homeschoolingu a venujem sa im. A odpovedám ti preto, že haníš Slovo Božie, nehovorím si tu svoju pravdu, ale ty áno. To je veľký rozdiel, všade prezentuješ len svoj a žiaľ chybný názor k téme jediného Boha. Nikdy si Ho reálne nezažila, nepoznala, ale dovolíš si sa k NEMU vyjadrovať.

aurora33
30. jan 2024

@morusha to si dokonale vystihla 🙂

morusha
30. jan 2024

@any_soj Toto je tak krááásne a výstižne napísané, niet viac čo dodať

maja22
30. jan 2024

@any_soj napísala si to zrozumiteľne, kto chce, pochopí, kto nechce/nemôže, nepochopí... Z tvojich slov budem i ja čerpať, veľmi ma oslovilo, ako si opísala Eucharistiu - vezmeš si ma? Lebo občas mám v sebe duchovné boje a toto mi určite pomôže 🙂 Ďakujem. Budovať si vzťah, o tom to celé je... Mať rád...

lenkakravcova
30. jan 2024

@makodob
Tak sa venuj deťom, keď ich máš doma na tom homescholingu, a nepíš blbosti zbytočne ako to na konci --- "Tak ak nepoznáš nikoho okrem fiktívneho Alaha bez moci"
Pretože: Allah sa prekladá ako "Jediný Boh" alebo JHVH, teda ten, ktorý stvoril všetko (a ktorý stvoril aj Ježiša, ktorý mu podlieha a ktorý dostal od neho určitú moc na určité obdobie). Allah je ten, ktorý má absolútnu moc nad všetkým a voči ktorému sme ako zrnko piesku v celom vesmíre. Allah nestvoril len moju a tvoju dušu, len tento vesmír, ale podľa Koránu stvoril aj mnoho ďalších bytostí, ktoré my nepoznáme a stvoril aj iné vesmíry (multiplicita vesmíru). Jediný Boh je ten, nad ktorého niet.

Tu ti dám také dva výroky, skús si ich nahlas prečítať:
- "Bohu (Allah) náležia vojaci nebies a zeme. Boh je mocný, oplývajúci múdrosťou." (Korán, 48:7)
- "Boh (Allah), niet boha okrem Neho, večne živého, večne existujúceho! Nezastihne ho driemota ani spánok. Jemu náleží, čo je v nebesiach a čo je na zemi. Ktože by sa u Neho mohol prihovoriť inak než s Jeho povolením. Pozná ich súčasnosť i budúcnosť, ale oni neobsiahnu z Jeho poznania nič, jedine to, čo by On chcel. Jeho Kursy pojíma nebesia a zem a nezaťaží Ho ich ochrana a opatrovanie. A On je ten, nad ktorým vyššieho niet a je preveľký. (2:255)

Ak nabudúce budeš chcieť vypustiť znovu takú hlúposť o tom, aký je Boh bezmocný, skús sa nad tým vopred zamyslieť.

A inak je vďaka Bohu, že tvoj manžel dodržiava pravidlo nepitia alkoholu 🙂 Chvály sú tiež super vec. Nič z toho nejde proti islamu. Je fajn, že sa zmenil k lepšiemu 🙂
„Vy, ktorí ste uverili! Opojné nápoje, hazardné hry, modly a veštiace šípy sú nečistotou z diel satana, tak sa tomu vyhýbajte, azda tak prospejete.. (Korán, 5:90-91)

madeline1
30. jan 2024

Uz samotna diskusia je hlupa. Bud patrite pod vieru, vierovyznanie alebo nie a podla toho sa zariadte.

nurielka
30. jan 2024

@aurora33 neprskam, konštatujem
@tina3008 prepáč, ale ja verím, nepotrebujem na to kostol. Ja zmysel nehľadám vo viere, viera je v SRDCI každého človeka(pozri sa na sochy Ježiša so srdcom na dlani) a zmyslom života je život SÁM, to ako si ho spravíš, taký ho máš.. To čo píšeš sú len tvoje subjektívne pocity, ktoré si vyčítala od ľudí s ďalšími subjektívnymi pocitmi a ktoré si popocuvala v kostole od fararov, ktorý si to popocuvali od ľudí s ďalšími subjektívnymi pocitmi.
Kde je pravda, každý má svoju pravdu, všetky pravdy sú kúsky skladačky, každé náboženstvo ma kúsok pravdy(v katolíckej je to Ježiš, aj to len z časti vyrozprávaný a podľa seba ako sa to cirkvi hodí), ale ľudstvu uniká jedna pointa, náboženstva ľudí rozdeľujú(pozri na seba ako ma tu lutujes🙂) a nie spájajú, JEDNOTA =LASKA. Krutis hlavou nad tým aká som aké mám pocity, ako ma lutujes..🙂Prosím prestan aj z ďalšieho tvojho príspevku vyžaruje súd, že ty si niečo viac, súdiť iných ľudí, len preto že niekto povie svoj názor a dupkat nohami, že len a len jeho pravda je tá jedina, tunelove videnie-nic za tým, nič medzitým, nič predtým..
Všetko dobré, hľadaj ďalej, prajem ti aby si našla vieru hlavne vo svojom srdci, ja ti ju neberiem, máš svoju cestu. Pekný deň ti prajem.

ddaassuullaa
30. jan 2024

🙏 nenut urcite. Ja mam vdaka starym rodicom, hlavne dedovi, totalny, celozivotny a neprekonatelny odpor voci fararom a ich svojvolnemu sa povazovaniu za zastupcov ??boha?? na zemi. Vadi mi aj to, ze som pokrstena, proti svojej voli a toto sa neda vziat spat🙄. Nastastie sa tie ceremonie diali pocas skolskeho roka, hlavne v dedinach. My sme byvali v meste, kde to bezne nebolo a ziadne vymeskavanie kvoli nabozenstvu sa netolerovalo. Aspon cosi. Dedo mamu strasne nutil, ona sa ho bala, ale aspon otec mal v tomto rozhodujuce slovo a povedal jasne nie, kym na to sama nedozrejem. Aj jemu islo na nervy povinne chodenie do kostola pri navstevach starych rodicov, ale kvoli mame a kludu v rodine siel. No tam to pre neho skoncilo, ale dalsie moje cirkevne zalezitosti stopol. Za to mu okrem mnohych inych veci dakujem. Nestotoznujem sa s cirkvou, so zastrasovanim, s politikarcenim a pod.
Moje deti na ZS, prvy stupen, chceli ist pod vplyvom okolia (spoluziaci) na nabozenstvo. Vysvetlila som, ze na to je cas kedykolvek v zivote, ked budu mat ten feeling, potrebu. Nic im neutecie, ale rozhodnu sa sami a nie niekto iny za nich. Pribudajucim rokmi, ubudanim deti na nabozenstve boli radi, ze si to kvoli spoluziakom nevynucovali. Dospely syn ani nema odkial mat odpor voci viere, ale jeden predmet pocas studia na univerzite v ramci ziskavania vseobecneho rozhladu (studuje IT a matiku🤷‍♀️😅) sa tykal historie nabozenstiev, vplyvu na vyvoj ludstva kedysi a dnes a pod. A povedal, ze toto mu stacilo, dalej uz rozhodovanie v buducnosti nebude potrebne. Dcera uz teraz nabera jeho nazory. Ja ich neodsudzujem, nechavam to na ich rozhodnuti. Otazka viery alebo ateizmu je intimna otazka, ktoru by si mal v sebe vyriesit kazdy sam a akekolvek nutenie z pozicie rodicovskych prav mne pride dost neferove. Ja by som v tom case bola vdacna z pravo sa rozhodnut

1mata
30. jan 2024

@ddaassuullaa presne tak!

autor
30. jan 2024

@ddaassuullaa konečne normálny názor. Presne o to ide aj nám ❤️

autor
30. jan 2024

@makodob mňa už nebaví tu sa doťahovať čo a ako. Dieťa sa rozhodne ako chce a budeme to rešpektovať. Keď zomrieme budeme sa z toho zodpovedať my a nie niekto iný. A k tej satanistickej hudbe alebo stačí len spomenúť HP a už je "oheň na streche", rakovinu predpokladám porazil aj vďaka liečbe a nie iba vďaka modlitbe lebo keby to tak bolo tak by sa stačilo modliť, to isté alkohol musí chcieť sa vyliečiť nie ostatní.
@lenkakravcova no dobre no tá mačka nebol asi veľmi dobrý príklad ale ide o to podľa mňa a je jedno aká je to viera žiť najlepšie ako sa dá. Lebo čo má Boh z toho že idem do kostola, sedím v prvej lavici, chodievam na spovede keď idem lebo musím lebo od malička ma nútia chodiť do kostola tak aby sa nepovedalo.

zuzulka558
30. jan 2024

Anonym nerieš u nás v rodine osoba co sa modli tým viac sa jej to rozpadá úplne v rodine,,, a to nič v zlom, nestačí sa modliť ale aj tak žiť 🤷‍♀️ u nás to zas nejak ide samé do kostola nechodím, nemodlim sa každý deň ale podľa toho čo sa deje okolo nás a mohlo byt zle, mame silného anjela strážneho na to verím

aurora33
30. jan 2024

O to ide aj vám a preto ste dali svoje dieťa pokrstiť. Hmmm, to mi nejako nevychádza 🤷‍♀️🤷‍♀️🤦‍♀️

autor
30. jan 2024

@aurora33 ešte raz a pomaly rozhodne sa dieťa nie MY. bude chcieť pôjde nebude chcieť nepôjde

autor
30. jan 2024

@zuzulka558 to s tým anjelom súhlasím ;)

aurora33
30. jan 2024

Este raz a pomaly, prečo teda ste to dieťa dali pokrstiť a teda rozhodli zaňho a zrazu ostatné nechávate na dieťa?

autor
30. jan 2024

@aurora33 pretože sme veriaci, tak sme dali pokrstiť prečo asi inak? NIE kvôli darom, a NIE kvôli peniazom. Lenže dotiahnuť 9 ročné dieťa na PSP lebo je pokrstené a musí mať je iné ako dať pokrstiť malé bábätko lebo neviem si predstaviť krstiť také veľké dieťa kdežto na PSP alebo birmovku môže mať aj vramci omše

aurora33
30. jan 2024

No podla mňa si s prepáčením poriadne vieš čo do úst.

autor
30. jan 2024

@aurora33 to kto povedal? 😁 To že ty to tvrdiš ma absolútne nezaujíma 😁 len utekaj trz na spoveď ;)

aurora33
30. jan 2024

To akože prečo by som mala? Nerozumiem. Veľmi trápna odpoved 🙂

tina3008
30. jan 2024

@nurielka neboj, už som ju našla. Škoda, že si ma nepochopila, inak by si nenahádzala na mňa toľko nezmyselného blata. Neviem, čo ťa viac nahnevalo a považuješ za povýšenecké....Moje konštatovanie, že si možno lepšia ako ja, či moje uznanie toho, že častokrát sme my, katolíci a naše správanie príčinou, prečo ľudia nevidia zmysel zostať v Cirkvi a dokonca, že som sa ti ospravedlnila za to, ak si videla v mojich slovách súd, pretože to môj úmysel nebol? Nie, nekrútim hlavou nad tebou. Keby sme sa možno osobne rozprávali, tak by si videla, že tebou vôbec nepohŕdam, ale práve naopak. Aj keď si iného názoru, že si ťa vážim. Môže byť, že napísané slová sa dajú pochopiť inak, ako keď tie isté vyrieknuté slová sprevádza aj reč tela. Tak by si pochopila, že nemám vo svojich slovách žiadne súdy. Jedno slovo povedané rôznymi spôsobmi sa dá pochopiť rôzne. Mrzí ma, že ty si ich pochopila ako útok. Neľutujem ťa, iba som na základe určitých vlastných skúseností vyslovila hypotézu, že možno, ale nezaútočila som. Jednoducho niekedy len hľadáme príčinu, prečo niekto má taký postoj, aký má. To je všetko.

janewithane
30. jan 2024

@ddaassuullaa ja len pre info, ze vies oficialne vystupit z cirkvi - navod napr bezcirkvi.sk alebo zbohom.net.

morusha
30. jan 2024

@tina3008 Ja som ťa napríklad pochopila veľmi dobre, tvoje príspevky boli veľmi ohľaduplné a asi už veľmi nemá význam sa obhajovať pred niekým, kto nedokáže, nechce porozumieť, obviňuje iných zo súdenia a pritom jeho vyjadrenia sú plné súdu ...nevadí, toto sú možno len odrobinky toho, čo asi musel zažívať Ježiš, keď bol medzi nami, kázal a ľudia ho odmietali.

ddaassuullaa
30. jan 2024

@janewithane to si pozriem, naozaj sa mi ta predstava paci. Ked som davnejsie, roky dozadu pytala, vraj to je nemozne

tina3008
30. jan 2024

@morusha ďakujem ti, aspoň niekto pochopil. Veľmi si to vážim, trefne si to napísala. Už som zvažovala predtým, že nurielke neodpoviem, lebo zrejme to asi ani nemá význam. Napokon som si povedala, že posledný pokus....

morusha
30. jan 2024

@tina3008 Vôbec nie je začo, rada som si prečítala tvoje príspevky, vôbec som v nich nevidela nejaké odsúdenie, skôr prajnosť, ústretovosť, pochopenie, niekedy to však nepadne na úrodnú pôdu, čo ako veľmi by sme sa snažili... prajem ti ešte pekný večer