Ako postupovať, keď dieťa odmieta prvé sväté prijímanie?
Nútili by ste ísť dieťa na prvé sväté prijímanie ak nechce?
@lenkakravcova je zaujímavé, že meno JHVH povedal Boh Mojžišovi a je to v hebrejčine, čo neskor prešlo do pomenovanie Jehovah, Jahve a Adonai, ktoré dodnes židia používajú. Neštudovala som Korán a ani nebudem, ale celkom by ma zaujímalo z čoho je Korán poskladaný. Keďže podľa teba je JHVH tým istým Bohom ako Allah. Okrem iného Boh je trojjediný a na počiatku sa Boh o sebe vyjadruje v množnom čísle ako napr. ,,Učiňme človeka na svoj obraz” (1M1, 26) a okrem iného v starom zákone rovnako ako v novom sa vyskytyjú všetky tri osoby, aj Duch Svatý a dokonca aj Ježiš.
Neviem čo je skratka HP, ale z alkoholizmu a z rakoviny bol uzdravený zázračne. Alkoholizmus nie je choroba, je to posadnutie démonmi, ak chceš aby som bola konkrétna. Žiaden alkoholik sa nevylieči na protialkoholickom liečení, vie to iba potlačiť aj to na krátku dobu. Jedine Ježiš vie oslobodiť ľudí z duchovného démonického poviazania a to sa udialo pri mojom manželovi.
@lenkakravcova Lenka, tak som sa pozrela na to sčítanie ľudu na Dávidov rozkaz a išla som do hĺbky, do viacerých starších prekladov a aj do hebrejčiny. Ťažko určiť presný počet, ktorý bol zapísaný v 1 Kronickej 21,5 pretože preklad nie je presný a podľa hebrejčiny tam je dvakrát slovo tisíc tisíc (nové preklady to vypočítali 1000x 1000, čiže milión, čo može byť chybný krok), čiže toto človek dnes ťažko prepočíta, keďže aj staré preklady to neprepočítavali. Či ide o chybu prepisu povodných textov, či chybu prekladu, to sa dnes nedozvieme. Takže možeš si to prečítať, ale k tomu samo Písmo poukazuje, že v Dávidovej Kronike nie sú započítaní všetci- viď verše nižšie, takže je veľmi povrchné povedať, že Všemohúci Boh nevie počítať, že si to tak z prvého hodila na omyľnosť Boha. Aj Biblia može mať nezrovnalosti v prekladoch, ale za to predsa nemože Boh, že ľudia chybujú. Podstata evanjelia je zachovaná napriek celému Písmu a ak si si mohla všimnúť niekedy sa v Písme označuje jedna osoba viacerými menami a tiež to neznamená, že Boh nevie ako sa ten človek vlastne volá.
1Kr 27,23 -24
Ale Dávid ich nespočítal všetkých, tých, ktorí boli vo veku od dvadsať rokov niže, lebo Hospodin povedal, že rozmnoží Izraela jako hviezdy nebies. 24 Joáb, syn Ceruje, bol započal počítať, ale nedokončil; lebo preto povstal hnev na Izraela, ani nebol zaznamenaný ten počet do počtu letopisov (kroniky) kráľa Dávida.
1Kr 21,6
Léviho a Benjamina nepočítal medzi nich, lebo ošklivé bolo slovo kráľovo u Joába.
1Kr 21,5 (Roháček)
A Joáb oddal Dávidovi počet spočítania ľudu. A bolo všetkého Izraela tisíc tisícov a sto tisíc mužov, súcich vytasiť meč, a Júdu bolo štyristo sedemdesiat tisíc mužov, súcich vytasiť meč
Celý Izrael= tisíc tisícov
a súcich vytasiť meč= 100 000 mužov
Júda = 470 000 mužov
Evanjelický preklad
“A Joab odovzdal výsledok sčítania ľudu Dávidovi. V celom Izraeli bolo milión stotisíc mužov, ktorí tasia meč, Júdovcov však bolo štyristosedemdesiattisíc mužov, ktorí tasia meč.„
James King preklad
1 Chronicles 21:5
And Joab gave the sum of the number of the people unto David. And all they of Israel were a thousand thousand and an hundred thousand men that drew sword: and Judah was four hundred threescore and ten thousand men that drew sword.
Izrael= všetkých bolo tisíc tisíc
a 100 000 mužov tasiacich meč
Júda = 460 000 a 10 000 mužov tasiacich meč
2Sam 24,9 (Roháček)
A Joáb oddal počet sčítania ľudu kráľovi. A bolo Izraela osemsto tisíc silných mužov, súcich tasiť mečom, a mužov Júdových bolo päťsto tisíc mužov.
Izrael= 800 000 silných mužov
Júda= 500 000 mužov
Evanjelický preklad
“A Joab odovzdal kráľovi počet sčítaného ľudu. Izrael mal osemstotisíc bojovníkov, ktorí tasia meč, a Júdovcov bolo päťstotisíc mužov.
James King preklad
And Joab gave up the sum of the number of the people unto the king: and there were in Israel eight hundred thousand valiant men that drew the sword; and the men of Judah were five hundred thousand men.
@makodob alkoholik musí chcieť prestať ... HP je skratka Harry Potter
@aurora33 áno že si seriem do úst ... No keď myslíš ;) len aby si nebola prekvapená zo svojich detí, lebo každý človek má slobodnú vôľu;)
No samozrejme musí chcieť, veď bez toho sa to nedá, lenže on bol vo fáze, že 1. sa nevnímal ako alkoholik 2. Boh zmenil jeho pohľad na život a zdravie 3.bolli z neho vyhnaní démoni a áno s tým musel súhlasiť, to sa človeka nedá donútiť a oni ani neodídu ak človek nechce prestať piť, resp. vrátia sa vo vačšom počte. Manžel nebol na liečení a po duchovnom oslobodení bola u neho extrémna zmena zo dňa na deň. A z rakoviny ho Boh tiež dostal veľmi špecifickým a zázračným sposobom, pretože sme ani netušili, že rakovinu má, kým nemal dosť divný úraz, ale to je na dlho. Boh koná zázraky aj dnes, ak Ho človek nasleduje celým srdcom.
@diaszoky ona nehovori, ze to nie je podstatne. Je to podstatne, ale nerobime to preto, ze to je zmyslom nasej viery, nasho nabozenstva. Zmyslom nasej viery je mat vztah s Bohom, mat vztah s Jezisom a pokial ten vztah mas, tak ta to do toho kostola taha, ides tam nielen v nedelu, ale aj v pondelok, utorok, stredu... kazdy den, lebo sv. omsa ti dava zmysel, ides tam s radostou, dobijas si tam baterky, cerpas z Lasky a ani ti nenapadne, ze by si nesla... Lebo ist tam preto, lebo ma to naplna a ist tam preto, ze keby nejdem, mam tazky hriech, je velky rozdiel. To prve je prejav viery, to druhe je len formalne zachovavanie nabozenskych predpisov.
Nie, nenútila by som...
@janage podľa náuky katolíckej Cirkvi jeho duša poputuje k osobnému stretnutiu s Ježišom a ku kľúčovému rozhodnutiu, či chce byť s Ním, či uznáva, že Ho potrebuje, či je schopný ľutovať svoje hriechy, k rozhodnutiu prijať milosrdenstvo a spásu, ktorú Boh ponúka. Na to prijatie ale si musí byť aj vedomý toho, že to potrebuje. Že nestačí byť dobrý človek, lebo každý z nás sa prehrešuje rôznymi spôsobmi proti láske.
Čo sa týka nevedomosti - poznať v zmysle podanej informácie vieru, Ježiša,... je úplne iné ako poznať v zmysle osobnej skúsenosti, osobne poznať. Často ľudia odmietnu vieru, lebo nespoznali Ježiša, iba náuku a nás kresťanov, ktorí žiaľ nie sme dokonalí a často sa stane, že niekoho náš život odradí.
Ostatné k tvojej otázke nejdem písať znovu (spamovať to tu), kuk prosím môj komentár vyššie, na 12.strane, to bola odpoveď autorke, ale celkom to sedí aj ako odpoveď na tvoju otázku 🙂
@tina3008 celý čas píšeš že čo by som mala chápať a pochopit, netusim odkial si toto vyčítala, že sa hnevam, všetko je len konštatovanie, ale stále nerozumieš tej jednej veci, že ja ti tvoju pravdu NEMUSIM uznať, ty si nehľadala príčinu, ty si chcela aby som uznala, že máš pravdu, ale prosím ťa, svoju pravdu ešte raz opakujem si nechaj, neberiem ti ju a ani tvoju cestu.
Zaobalila si to krásnymi slovickami, ktorými si chcela vziať späť predošlé príspevky, tu potlapkavacku si možno presvedcila.. to je v poriadku. Cely tvoj posledný prispevok- z neho priam vyžaruje aka si úžasná, a vieš sa povzniesť, ospravedlniť, pochopiť, možno by som ti to zhltla, nebyť toho ako tvoje ego vyrástlo po tom čo ti napísala morusha. Prepac. Ešte raz pekný deň a už stačí, s tebou viest debatu ako keby som hrach na stenu hádzala.
Buď katolícka a buď na to hrdá, mňa nemusíš presviedčať o svojej svätosti.
Len to ma prekvapuje prečo si tu slobodnú vôľu neakceptovala ani pri krste svojho dieťaťa. Keď sa tu teda tak snazis prezentovať ako veľmi tolerantná.
@jaja20 nevadí, hlavne že do kostola chodili 🤮
Ešte že ty autorka nechodíš.
@aurora33 aj keby som chodila, určite nepoviem že niekto je dobrý človek len preto, že chodí do kostola. Pretože to či človek chodí do kostola neurčuje či je dotyčný dobrý
A tvrdí tu niekto že do kostola chodia len ti dobrí?
@nevenka kto sa tu akoze hada? Autorka? Nevsimla som si. Ze zloba je vsade, to je slovensky fakt. Tu zlobu robia uzivatelky. Nemusia, ale chcu
@nevenka
@ddaassuullaa dámy, diskusia pomaly šla " do stratena" my sme už rozhodnutí ako sme a bude nás len Boh súdiť takže týmto ukončujem debatu ;) okrem toho debata šla v pohode kým neprispeli fanaticky ktoré sú presvedčené že ak ony chodia do kostola atď tak aj deti určite budú
Teraz som sa pobavila🤣vraj ,,fanatičky,,😂. Mila autorka ty si mala jasno už od začiatku, len si tu chcela aby ti tu pritakali nech máš čisté svedomie ( neviem pred kým) . Dáš takúto tému a čakáš že sa ženy kresťanky neozvu? Že ti nepovedia čo si myslia? Áno bude ťa súdiť Boh to je jedna veľká pravda no pokiaľ pred neho prídeš skús odbúrať predsudky😉. A nechaj ľudí povedať bez urážok svoj názor na danú tému...alebo radšej nezakladaj takúto kontroverznú debatu. ❤️
@kamatopo zaujímavé je že nedávno sa nieco podobne niekto pýtal a tam bolo že dieťa sa má rozhodnúť. Tuším babička písala a tam písali ženy že nech to nechá na dieťa tak ako to je?
Jej dobre rano🥰 po trištvrte roku 😉. Pri krste sa rodič zaväzuje, že bude dieťa viesť k viere. Tým sa myslí aj k ostatným sviatostiam. Čiže k prijímaniu , k birmovke a neskôr aj k tomu aby sa dieťa ako dospelý človek zobral so svojou polovičkou aj pred Bohom a dodržiaval sviatosť manželstva po celý život. To je vedenie u mňa k viere. To čo píšu ostatné mňa nezaujíma a ani ich názor neodsudzujem. Asi neboli vedené až tak aby dieťaťu rozkázali, lebo povecme si popravde za dieťa rozhoduje rodič aj v iných veciach. To by pri svojom rozhodovaní ani do školy nechodilo ,, ved načo,,...
@kamatopo skola a kostol su dve rozdielne veci. V skole je povinna dochadzka co sa kostola netyka okrem toho sviatosti moze si spravit aj neskor nie iba v 3. rocniku. Ved deti ani netusia o co ide hlavne ze idu na PSP aky to ma zmysel?

@any_soj 😍