Ako postupovať, keď dieťa odmieta prvé sväté prijímanie?
Nútili by ste ísť dieťa na prvé sväté prijímanie ak nechce?
Môj syn nechcel ísť ale potom zistil že idú asi 5ti z jeho triedy taj nakoniec išiel. Ale keby ozaj nechcel nenutila by som ho. Potom už ked sme chodili stále do kostola nebol nadšený ale nakoniec povedal po prijímaní že je rád ze išiel.
@morusha
nemyslela som to tak, ze ty sa nadradujes ale casto to ludia robia v tejto suvislosti.
Ano Jezis je velka autorita, len mam pochybnosti o pravdivosti textu biblie a kompletnosti Jezisovho ucenia. Uz len z dôvodu xy prekladov a neporozumenia spravneho vyznamu kedysi davno.
Ono to nie je totiz take ciernobiele ako je napisane 🙂
nie, nenútila by som. Aký to má zmysel, aby tam išlo z donútenia? Len pre pokoj v rodine?
Ja som na prijímanie musela ísť ako dieťa. Birmovku som v 15tich odmietla a to už mi otec nerozkazal
@ibatanecnica ono skôr ide o to, že nemá zmysel dieťa nutit robiť niečo, čo nerobia ani rodičia. Proste keď dieťa vidí, že rodičia idú každú nedeľu do kostola, tak ide s nimi. Ale ak rodičia sedia doma, tak oreco by ono samé malo ísť?
Vies co je dalsia vec?!
Pri krste sa dieta stava Bozim dietatom. My to sice nepocujeme ludskymi usami, ale pri tom ako sa na dieta leje svatena voda Boh hovori "ty si moj milovany syn/dcera, v Tebe mam zalubenie" presne to iste co Boh povedal, ked Jan krstil Jezisa v Jordane.
A po dalsie, pri krste ste Bohu slubili, ze dieta budete viest vo viere.
Ze sa zriekate zleho a vsetkych jeho skutkov
Verim v jedneho Boha atd.
Takze ak ste to hovorili len tak, tak ste klamali Boha.
@aurora33 presne tak. Ja som nečítala celú diskusiu, tak neviem ako to u nich chodí. Iba som odpovedala na úvodný príspevok.
@maja22 Presne som to mala na jazyku .. prečo by Ježiš podstupoval brutálne mučenie, smrť, keby stačilo byť " slušným človekom". A každý si pod slušnosťou môže predstavovať čo len chce. Ako ťažko ľudia rešpektujú autority a najmä Boha, ktorý je tou najväčšou autoritou. Do života ho nechcú, nepotrebujú, nerešpektujú Jeho slovo, načo..ale po smrti tak nejak automaticky dúfajú v nebo, veď som slušne žil, nikoho nezabil. Ale nebo je trvalé spoločenstvo s Bohom, tak tam už pán Boh neprekáža, byť tam s Ním na večnosť? A ako sa na to stretnutie s Ním počas života pripravujeme?Nebo je aj spoločenstvo " svätých" Je automaticky každý slušný človek svätý???
@svetlonos tu bibliu mame aj my z mužom taky názor pozerali sme dokument o Vatikáne,, práva biblia je skrytá poriadne a nedostane sa k nej barskto, my sa doma zhodujeme ze je upravovaná tak aby nás mali v strachu neviem ako to napísať,,, bol to zaujímavý dokument cez dve hodiny od 1.svätovej vojny po dnešok
@zuzulka558 hlavne, čo je to práva biblia? Niečo čo spísali ľudia čo Ježiša nestretli, nikdy atď... ja som čítala knihu o dobe kedy sa ten príbeh mal stať, a spochybňuje sa to veľmi.. beriem aj tu to s rezervou, napísat môže hocikto hocičo ale dava to zmysel,... fakt je ze pravidlá náboženstiev, ich sväté texty/ knihy sú vždy upravené a písané aby ovplyvňovali život ľudí. Učenie sa mení, rôzne odnoze náboženstiev si prispôsobia čo chcu.. je zarážajúce ako veľa ľudí je presvedčených o reálnosti. Beriem to tak, že ľudia veriť musia, potrebujú, v niečo... náboženstva sú stará vec, vždy je treba niekomu ďakovať, niekomu sa vyžalovat, prosiť... dáva to ľuďom nádej, ukludnenie aj ospravedlnenie.
Nutila by ai dieta keby povedalo, ze nechce chodit do skoly?
@simca06022011 ja som v tomto opatrná konam podľa seba a nie cirkvi,, my sme sa z mužom zhodli ze táto Cirkev je práčka peňazí, absolútne to z Bohom nemá nič spoločné, skromnosť a neviem co nevidím u nich ale hlásajú aký bol Ježiš, no oni sú opak 🤷♀️ ako som písala ja som si urobila názor pred 12 rokmi keď sme sa išli z mužom brať
@derdia nechápem, čo si ty tým teraz myslela.
Biblia nie je Božie slovo. Je Bohom inšpirovaná. Ešte sa to v nej aj píše (ak chces dám ti citáciu z NZ). Božie slovo bol Ježiš sám (slovo poslané na zem) a v spisanej podobe dnes Korán.
U nas sa jedno dieta vzoprelo birmovke. Jednoducho prestalo mat prave na hodinach nabozenstva pocit, ze je to to prave v zivote. Ze vobec chce verit.
Tak ok, respektujeme. Ak pride raz na to, ze si niekoho najde a budu mat obaja sen o svadbe v kostole a zivote vo viere, tak si sviatosti dorobi.
Ak raz dospeje naspat k viere, sviatosti si tiez dorobi.
Zaklady ma, bibliu pozna, vieru pozna. Az bude citit, ze prisiel ten cas, ze mu viera prinasa zmysel do zivota, vrati sa k nej.
Dolezitejsie je, ze to musi chciet samo.
@lenkakravcova Biblia sa číta skrze Ducha Svatého a nie neprotirečí si, len ty Ducha Svatého nemáš a nerozumieš jej. V Biblii je tooooľko skrytých veci a tajomstiev od začiatku až po koniec, že na to bežný človek len svojou vlastnou múdrosťou nikdy nepríde. Preto nám Ježiš poslal tešiteľa Ducha Svatého a každému kto Ho má, ho Duch Svatý vedie k pravde Božieho Slova. Totiž Biblia je tak často prekrúcaná mimo kontext aj samotnými kresťanmi, ktorí sa len za kresťanov označujú. Bez Ducha Svatého človek nie je kresťan a nasledovateľ Ježiša. Bez Ducha Svatého nemožeš nič, len žiť tak max náboženský život, ale nezažiješ Boha na osobnej úrovni.
@ibatanecnica no tak podľa niektorých tu diskutujúcich aby nešlo do pekla. Pritom akoby nebolo jedno či pôjde v treťom ročníku alebo neskôr.
@anjelicek26 ono myslím že aj keby chodilo do kostola tak je to niečo neznáme keďže klasická omša a prijímanie sú odlišné veci. Ja som chcela len názor ale nejako sa to tu zmenilo na to, že vlastne týrame dieťa a už mu nebude pomoci keď vynechá prijímanie.
@diaszoky zasa škola a kostol, fakt? 🫣😁
@zuzulka558 čo sa stalo? ;)
Prosím ta mala som raz pred svadbu ale vycuvala som bol blb farár sa to dopočul a ze on nás nemôže zosobášit lebo som sa už vydávať mala 🤷♀️ asi toľko ja k cirkvi a pravidlám ako im vyhovuje no u mňa neuspel som povedala ze ho dostanem aj do hlavných správ
@svetlonos vždy si máš možnosť pozrieť povodné hebrejské a grécke texty starého a nového zákona. Dnes je to voľne dostupné, existuje kopec aplikácií presne preto, ak človek chce Písmo pochopiť tak, ako aj bolo písané. Preklady nikdy nebudú úplne totožné s originálom,lebo sa nedajú prekladať doslovne a slovenský jazyk niektoré výrazy ani nepozná. Ale ak začneš skúmať povod všetkých kníh, zistíš zaujímavé veci. Biblia je písaná mnohými autormi napriek tisíckam rokov( je to spolu 66 kníh) a napriek tomu sa tak dokonale dopĺňajú, lebo Biblia je písaná Duchom Svatým, v starom zákone sa označoval Duch Svatý ako Duch Boží a je písaná Bohom skrze ľudí, ktorí Ním boli vedení, ktorí Boha osobne zažili.
@zuzulka558 aha takže si si rozmyslela sobáš 😁
Áno s tým predtým, mladosť pochabost bohatý sak zoberem si ho, potom som zistila ze by ma doma zamykal pomaly tak som sa spamätala 🤣 zobrala som si čisté zlato teraz a toto bol pre farára problém ze sak už som mala mat
@zuzulka558 ale tak zosobášení ste neboli, nie? 😁
Zdieľam vám dievčatá biblické evanjelium. Ľudia sú spasení len skrze vieru v Ježiša, že uverili, že Ježiš zomrel za ich hriechy a vyznajú Ho za svojho Pána a Spasiteľa. Pozvú Ježiša do svojho života, lebo Ho chcú nasledovať a skrze to majú Ducha Svatého, ktorý vedue ľudí k pokániu a posvacovaniu. Bez pokánia a posvatenia nikto neuvidí Pána.
Žiť život podľa vlastnej spravodlivosti a označovať sa za dobrého človeka nestačí. Ani nestačí sedieť v nedeľu v kostole, ak nejde človek celým srdcom za Bohom a netúži po Ňom viac ako po čokoľvek inom. Lebo kde je váš poklad, tam je vaše srdce. Katolícke prijímanie, birmovka, či evanjelická konfirmácia a dokonca babatkovské krsty sú úplne proti Biblii, je to všetko len náboženstvo. K životu s Ježišom a ku krstu ponorením sa človek musí rozhodnúť sám a to je schopný najskor od 4-5r života. Boh nám dal slobodnú voľu a žiaden rodič nemože veriť za svoje dieťa. Može mu ísť vlastným príkladom žitia vo viere s Pánom. Ale viera sa nanútiť nedá a vyvoláva to u detí presný neželaný efekt, že sa im Boh zhnusí, lebo rodičia vnucujú deťom náboženstvo. Pritom Boh nemá nič spoločné s náboženstvom, veď farizejov karhal, že sú len náboženský, recitujú Písmo a nič z toho nežijú.
Nie ale tak ja to beriem ako si oni robia pravidla ako im vyhovuje akurát tak to je aj z Bibliu a zo všetkým,,, ja nerozvedena a už som nemala nárok na cirkevný sobáš, no kostolnicka ďaleko od ich pravidiel prikázaní to bolo už v poriadku,, preto mam názor aký mám keď som to zažila na vlastnej koži
Teraz mu bol manžel niečo robiť na fare cez firmu a taky bol pán kňaz zmenený, na ihrisku sa mi tam mala zatiaľ hrala, nabalil jej ovocia sladkosti 🤷♀️ staršia ho len pozdravila a išla,, toto je to ako im vyhovuje odrazu zabudol co vyvádzal okolo nás
@zuzulka558 nezanevri na Boha, tí ľudia nemajú s Bohom nič spoločné, to že sú angažovaní v cirkvách neznamená, že zastupujú Božiu Pravdu. Oni ju častokrát ani nepoznajú. Keď bol Ježiš pri studni, čakal tam na samaritánku, ženu, ktorá mala mnoho mužov, ktorú celá vtedajšia spoločnosť odsudzovala a jej prvej Ježiš povedal, že je Spasiteľ, Mesiáš a ona utekala a ohlasovala to ostatným. Ježiš videl jej srdce a miloval ju. A povedal jej, že praví modlitebníci sa budú Otcovi modliť v duchu a v pravde. Nie cez kňazov, cirkvi, ale každý sám vie spoznať Boha, úplne úžasne na osobnej úrovni. Hľadaj Boha, On je dobrý a spravodlivý a miluje ťa. Tu vo svete spravodlivosť veľmi nie je, kresťania, teda vačšina sú plní hnevu a nie lásky a vobec ich to neusvedčuje, že to nie je z Boha.
@makodob Ja ti nechcem brať nejaké ilúzie,, ale ak by bola pravda, to čo píšeš, tak ten váš duch sv. by bol riadne pomýlený, keď by raz tvrdil jedno a raz iné pri opise tej istej udalosti? Viď príklad:
1- Za koľko šekelov zlata priniesol Dávid humno?
600 [1. Kr 21:25]
50 [2. Samuelova 24:24]
2- Koľko rokov hladomor?
Sedem [2. Samuelova 24:13]
Tri [1 Kr 21:12]
3- Počet bojovníkov Izraela a Judska bol?
Izrael mal 1 100 000 a Júdu 470 000 [1 Paralipomenon 21:5]
Izrael mal 800 000 a Judsko 500 000 [2 Samuel 24:9]
4 V ktorom roku začal kraľovať Achaziáš?
12 [2. Kráľov 8:25]
11 [2. Kráľov 9:29]
Akože máš pocit, že Boh si nepamätá počty a raz povie jedno potom druhé, v tej istej knižke? Toto sú dôkazy - priame dôkazy toho, že Biblia:
a.) nie je Slovo Božie
b.) a ten, kto i naďalej tvrdí, že je, tak verí v "boha", ktorý si nie je istý ani tým, čo bolo..
Proste Biblia je Bohom inšpirovaná, inak len zčasti historická kniha. To je všetko.
Tu máš link na všetky takéto preklepy s číslami:
https://islamiat101.blogspot.com/2012/11/numeri...
Spolu 37 preklepov, ktoré autor zozbieral..

Baby fakt to hrotite. Dieta je neiste a nechce, tak ho treba nechat... povenovat sa teme, v skole nabozenstvo maju, vie, co to obsahuje, bude vediet od spoluziakov a kamaratov, ako to prebieha, rozhodnut sa moze aj o rok-dva-tri... co mu utecie? Robit nieco, s coho ma s akehokolvek dovodu zvlastny pocit, je na figu... Taketo rozhodnutia treba robit pri plnom vedomi a stat si za tym a to uz ako dieta. Nie, lebo sa to "patri" a "spoluziaci idu" a "ma na to vek"...