icon

Ako prebieha váš štedrý večer?

5. dec 2025

Len tak ma to zauima 🙂 my od rana nejeme nic, okolo obeda ide tatino s detmi von na prechadzku. Ja varim-kapustnicu,.sosovicovu polievku, vysmazane podkovicky z kapra a zemiakovy salat. Okolo 17 vecera-oplatky s madom, ovocie, jablcko a vecera a potom hlavny chod. Po veceri tatino ide s detmi.von zapalit prskavky a medzitym dam darceky pod stromcek 🙂 ked uspime deti otvorime vinko a dame.si darveky my dospely. Podelte.sa s vasimi.tradiciami ☺️

Strana
z2
anonym_606e09
5. dec 2025

Veľmi podobne, len darčeky si dávame všetci spoločne, otváram aj ja svoje, aj manžel svoje. Deti by sa pýtali , prečo si my neotvárame a má to svoje čaro, v ten okamih a nie až večer , keď deti spia. To by mne pokazilo dojem Vianoc

sense
5. dec 2025

Podobné len s tým že 24.12 urobím akurát tak rybu, kapustnicu a šalát robím 23. A darčeky si dávame spolu, víno neotvárame keďže pohár vína resp prípitok je k večeri

anonym_a33e8e
5. dec 2025

Na Vianoce zasadne nevarim. To je moj zvyk co som si zaviedla ked sme sa nastahovali asi 15r nazad do domu. Vsetko robim den vopred. Okrem ryby. Rano si dame ranajky,potom pozerame telku, nic nerobime,najeme sa na obed alebo niekedy len deti. Okolo 16tej urobim rybu a okolo 16:30-17:00 vecera. Deti idu potom von s muzom nachystam darceky pridam sa k nim a hned sa aj vratime nazad. Rozbalime darceky pohraju sa pozrieme rozpravky a idu spat. Potom mame veget.

minenkaa
5. dec 2025

@anonym_autor ja som kazde Vianoce v práci,muz s deckom nakúpia začnú variť,urobia stromček ,ja dovarim ,ideme do kostola ,naveceriame sa ,pozrieme film
Ak je otvorený vlek ,tak miesto varenia ,ideme aspoň na dve hodinky lyžovať

stellarstar
5. dec 2025

Nič mimoriadne, raňajky obed a večera spolu, oddych a tv, 26.12 mám rannú a večernú službu, nič zvláštne, teším sa na oddych

anonym_ef378d
5. dec 2025

@anonym_autor nepijem nikdy sme za 20 rokov žiadnu flašu neotvorili. Darčeky otvárame zásadne spolu. Šalát robí muž deň pred tým aby sa chute spojili, kým deti zdobia stromček pečiem. 24.12 sa dorába iba ryba.

simsalabim
5. dec 2025

My rano chystame jedlo - salat aj kapustnicu. Poobede ideme na hroby zapalit si sviecky. Potom si pripijeme varene vino so susedmi na ulici, nachystame doma, co treba a aj seba, a okolo 5 vecera - prekrojime jablcko, aby sme videli, aky rok nas caka, chlieb s cesnakom, aby sme boli zdravi, med s oplatkou, aby sme mali zivot sladky. Kapustnica, salat a losos/rezen, kolacik. Rozbalenie darcekov. A potom navsteva svokry, kde sa zide cela rodina - tuto cast nemam rada, chyba mi domaca pohoda, ale zvykla som si.

tilly
5. dec 2025

Kedysi, ráno o pol ôsmej hotelové raňajky, šup na svah, obed na svahu, o tretej bazén, sauny, welnes, o siedmej večera 4 gurmánske chody, na prasknutie, medzi chodmi koledy, vianočné príbehy. Po večeri varené vínko na terase pri ohniku.
Posledné dva roky to bolo menej idylické. Ráno rybí trh, raňajky v kaviarni, cez deň prechádzka po pláži, alebo niekde, večeru robím ja. Šošovicovú polievku, slovenský zemiakový šalát a rybu z trhu. Dezert väčšinou zmrzku, alebo niečo pečené, podľa toho ako sa mi chce. Večer ešte prechádzka po pláži s kamošmi. Tento rok ešte netuším.

anonym_39e663
5. dec 2025

Kapustnica aj šalát sa u nás robí 23 večer. Štedrý deň sa u nás neje, ráno iba spoločná káva. Celý deň pozeráme rozprávky, ideme von, svokra donesie Betlehemské svetlo, ak stihneme, ideme na cintorín. Poobede robíme s mužom chlebíčky na večerné rozprávky. Večer dorábam len rybu, jeme o 19, modlitba, prípitok, oblatka s medom, kapustnica, šalát s rybou. Potom si dáme nejaký vianočný film, dieťa dáme spať, pijeme víno, jeme chlebíčky, koláčiky, rozprávame sa. Rozbalujeme darčeky 25 ráno po káve a raňajkách. Pred dieťaťom sme rozbaľovali darčeky 24, keďže je malý a chceme, aby si to užil a mal čas všetko odskúšať, robíme to zatiaľ takto.

glorikarebeka
5. dec 2025

Robím iba kapra,všetko ostatné varím deň pred Vianocami
Takže rozprávky od rána a pohodička

done
5. dec 2025

pred rokmi aperitív pred večerou, oplatky s medom, na stole cesnak, peniaze pod obrusom, kapustnica s hubami a širokými rezancami, ryba so šalátom, zákusky, pred večerou modlitba, pozeranie rozprávok, po večeri vybaľovanie darčekov pod stromčekom. Už druhý rok nemám Vianoce.

anonym_5abc52
5. dec 2025

@anonym_autor my už máme deti dospelé, jedno s nami trávi Štedrý večer, s dvomi a ich partnerkami sa stretáme na 1. sviatok. U nás varí kapustnicu muž, ja urobím šalát a rezne. My nemáme pôst, ale jeme pomenej, vianočku s maslom a medom, ovocie a pod. takže doobeda on varíme, popíjame vínko, potom sa ideme prejsť, poobede mrkneme nejakú rozprávku, potom urobím rezne, syn si urobí rybu, niekedy aj tie rezne a prestrie stôl, zakúri v krbe a zapáli sviečky. Večer sa slávnostnejšie oblečieme, dáme si prípitok, oblátky s medom, kapustnicu, šalát s rezňom alebo rybou, na pupáky väčšinou už nezostane miesto. Potom prekrojíme jablko, rozlúskneme orech, každý z toho kúsok zje. Rozbalíme si darčeky, podebatujeme, potom syn sprace riad, uvarím kávu pozeráme telku, počúvame dobrú hudbu. V prvý svatok prídu ďalšie deti aj s partnermi na kapustnicu, tú ochutnajú vždy, alebo nejaký koláč, ale väčšinou je každý už prejedený. Dáme si darčeky, pokecáme, zasmejeme sa. Na druhý sviatok športujeme, už roky.

kiki68
5. dec 2025

Vacsinou rano zdobime stromcek, potom obed nieco male, potom prechadzka, do kostola ideme pozriet, priprava vecere,potom darceky a dalej vacsinou hrame nejake stolove hry a jeme kolaciky. Niekedy mame doma vareny punc. Dost zalezi na pocasi, ze ci este vecer ideme von okolo domu pozriet svetielka v zahrade a pod

anonym_f1a487
5. dec 2025
@minenkaa

@anonym_autor ja som kazde Vianoce v práci,muz s deckom nakúpia začnú variť,urobia stromček ,ja dovarim ,ideme do kostola ,naveceriame sa ,pozrieme film
Ak je otvorený vlek ,tak miesto varenia ,ideme aspoň na dve hodinky lyžovať

@minenkaa a kde pracujes, ked pracujes kazde vianoce?
A tvoje decko byva s vami a nie s frajerkou/zenou?

rachel36a
5. dec 2025

Ja na štedrý deň okrem ryby a reznov nerobim nič. Šalát a kapustu robíme 23.
Na obed vacsinou mame co ostane z minulého dňa.
Pozeráme rozprávky, ideme mojej mame na cintorín, prechádzka, a o 17tej večera a darceky

andrejka1974
5. dec 2025

@anonym_autor no u nás to je tak , že 23.12. sa robí stromček posledné 2 roky aj skôr a ja varím už 23.12. Uvaríme kapustnicu rybie filé zemiaková šalát údené , od rodičov mame rezne sj druhý zemiaková šalát my im dáme z nášho , na štedrý den chodia k nám deti už mám 3 dospelých synov aj s priateľkami aj moji rodičia prídu okolo 16.30 o 17.00 mame večeru potom sme vždy mali taký rituál všetci sme ušli do detskej izby a čítali knižku a vždy niekto odišiel a pod stromček dal darčeky , my to mame teraz tak , že starším deťom dáme peniaze a oni si kúpia darček čo dajú pod nás stromček a my všetkým kúpime aj prekvapenie takže na to že mame 5 deti a každý donesie darček tak ich mame dostatok alebo si deti kúpia aj spoločný darček zážitok pre nás pre nich potom si posúdime a okolo 21.00 Vianoce ukončíme každý ide domov , zabavíme sa na ďalší den chodí muž s deťmi k mojim rodičom a potom už chodievame na nás dom , kde sme až do Nového roku pokiaľ sú prázdniny

autor
5. dec 2025
@tilly

Kedysi, ráno o pol ôsmej hotelové raňajky, šup na svah, obed na svahu, o tretej bazén, sauny, welnes, o siedmej večera 4 gurmánske chody, na prasknutie, medzi chodmi koledy, vianočné príbehy. Po večeri varené vínko na terase pri ohniku.
Posledné dva roky to bolo menej idylické. Ráno rybí trh, raňajky v kaviarni, cez deň prechádzka po pláži, alebo niekde, večeru robím ja. Šošovicovú polievku, slovenský zemiakový šalát a rybu z trhu. Dezert väčšinou zmrzku, alebo niečo pečené, podľa toho ako sa mi chce. Večer ešte prechádzka po pláži s kamošmi. Tento rok ešte netuším.

@tilly a to kde byvas?

minenkaa
5. dec 2025
@anonym_f1a487

@minenkaa a kde pracujes, ked pracujes kazde vianoce?
A tvoje decko byva s vami a nie s frajerkou/zenou?

@anonym_f1a487 napis mi správu z nicku kde je tvoja reálna fotka a tam ti odpoviem

muchotrafka298
5. dec 2025

Jedinou tradiciou je, ze idem na cintorin v ten den, zapalim sviecky. Bud idem rano alebo hned po obede, aby som stihla navarit. Varim kapustnicu a rybu /posledne roky sme mali zubaca na masle/, zemiakovy salat chystam den vopred. Veceriame okolo 17,30-18,00. Pred vecerou este nalozim kolace na misu a tiez ovocie, to potom ak by niekto si chcel este dat po veceri mam v obyvacke na stole.
Stromcek som kedysi zdobila tiez 24/12, ale nechcem sa uz nahanat zbytocne a byt vynervovana a v strese, ze nic nestiham.

btus
5. dec 2025

štedrý deň a večer: Vstaneme, najeme sa, poskromne, prípadne len čaj, vyvenčíme psíky, nachystáme stôl, okolo 17.00 začnem vyprážať filé. O 18.00 je večera. Pomodlíme sa, prípitok vaječný likér, potom oblátka s medom a cesnakom, opekance s makom a ešte jedny s kyslou kapustou a škvarkami, potom kapustnica, šalát a ryba, prekrojíme jablko. Od stola nikto nesmie vstať, pustené sú potichu koledy, svietime len sviečkami, na stole musí byť celý chlieb, orechy, ovocie, koláče. Všetko jedlo sa chystá deň pred. Po večeri sa pomodlíme a potom ideme von vyzerať Ježiška a dáme si darčeky. Zahráme sa hry, ak ide niečo v telke pozrieme si. Na stole je ešte o jeden tanier naviac ( či už pre mŕtvych príbuzných alebo pre pocestného, vyberte si. ) Ináč, modlíme sa len na Vianoce. Večeru majú aj naše zvery 2 psíky a jedna mačička. Robíme im mäso so zeleninou v želatíne. Samozrejme sme slušne oblečení - žiadne rifle, tričko. Dieťa máme už puberťiaka, ale aj keď vie, že darčeky dávame my, stále chodíme vyzerať Ježiška. Stromček zdobíme 23.12. alebo 24.12. Závisí od toho, či sme 23 doma alebo nie.

anonym_e27aaa
5. dec 2025

@anonym_autor Náš štedrý deň nie je tradičný. V podstate dáme si len nejaké normálne jedlo, ktoré chceme jesť v ten deň a potom deti dostanú darčeky a to je všetko. Nijak extra neoslavujeme.

anonym_5abc52
5. dec 2025
@btus

štedrý deň a večer: Vstaneme, najeme sa, poskromne, prípadne len čaj, vyvenčíme psíky, nachystáme stôl, okolo 17.00 začnem vyprážať filé. O 18.00 je večera. Pomodlíme sa, prípitok vaječný likér, potom oblátka s medom a cesnakom, opekance s makom a ešte jedny s kyslou kapustou a škvarkami, potom kapustnica, šalát a ryba, prekrojíme jablko. Od stola nikto nesmie vstať, pustené sú potichu koledy, svietime len sviečkami, na stole musí byť celý chlieb, orechy, ovocie, koláče. Všetko jedlo sa chystá deň pred. Po večeri sa pomodlíme a potom ideme von vyzerať Ježiška a dáme si darčeky. Zahráme sa hry, ak ide niečo v telke pozrieme si. Na stole je ešte o jeden tanier naviac ( či už pre mŕtvych príbuzných alebo pre pocestného, vyberte si. ) Ináč, modlíme sa len na Vianoce. Večeru majú aj naše zvery 2 psíky a jedna mačička. Robíme im mäso so zeleninou v želatíne. Samozrejme sme slušne oblečení - žiadne rifle, tričko. Dieťa máme už puberťiaka, ale aj keď vie, že darčeky dávame my, stále chodíme vyzerať Ježiška. Stromček zdobíme 23.12. alebo 24.12. Závisí od toho, či sme 23 doma alebo nie.

@btus tie opekance s kyslou kapustou a škvarkami ma zaujali, makové veľm nemusím. Prosím ťa, môžeš mi napísať, či ich aj zabaríte asi vodou, či mliekom? Ďakujem

btus
5. dec 2025
@anonym_5abc52

@btus tie opekance s kyslou kapustou a škvarkami ma zaujali, makové veľm nemusím. Prosím ťa, môžeš mi napísať, či ich aj zabaríte asi vodou, či mliekom? Ďakujem

@anonym_5abc52 ja zabáram len vodou. S mliekom mi nechutia. Inč, je to zvyk na Pstruši. ( Vígľaš- Pstruša, okr. Detva). NO a tie škvarky, to len také malé, v podstate vytopená slanina ako na halušky. A kapusta kyslá, dusená.

btus
5. dec 2025
@done

pred rokmi aperitív pred večerou, oplatky s medom, na stole cesnak, peniaze pod obrusom, kapustnica s hubami a širokými rezancami, ryba so šalátom, zákusky, pred večerou modlitba, pozeranie rozprávok, po večeri vybaľovanie darčekov pod stromčekom. Už druhý rok nemám Vianoce.

@done a prečo nemáte Vianoce? Teda, ak sa smiem spýtať.

anonym_5abc52
5. dec 2025
@btus

@anonym_5abc52 ja zabáram len vodou. S mliekom mi nechutia. Inč, je to zvyk na Pstruši. ( Vígľaš- Pstruša, okr. Detva). NO a tie škvarky, to len také malé, v podstate vytopená slanina ako na halušky. A kapusta kyslá, dusená.

@btus ďakujem pekne, vyskúšam, na Štedrý večer nie, tam zachovám tradíciu, ale na prvý sviatok vyskúšam.

tilly
5. dec 2025
@anonym_autor

@tilly a to kde byvas?

@anonym_autor Bratislava

done
5. dec 2025
@btus

@done a prečo nemáte Vianoce? Teda, ak sa smiem spýtať.

@btus nemám Vianoce, lebo som zostal sám. Všetci s ktorými som ich prežíval sú už v nebi.

alickapusinka
5. dec 2025

u nás podľa toho či muž ide do roboty na nočnu alebo príde z 12 domov .Veci prípravujem šalat deň predtým rezne obalim aj ryby a už len vypražime. Ak ide na nočnu tak večeru máme skôr.A ked príde tak akurat dame večeru.Kapustnicu varím deň vopred aj doma sme to tak varili tak to robim aj ja.Odkedy zomrela dcérka tak sú veľmi smútne aj si poplačeme.

anonym_1c3a00
5. dec 2025

@anonym_autor Podobne len máme deti už odrastené a my s mamkou chodíme do kostola Inak to isté. Varím,kmitám.v kuchyni a dolaďujem posledné detaily,kým moji pozerajú rozprávky, alebo hrajú hry 😀.Štedrý večer je u nás najdlhší v roku 🥰🎄

osky
5. dec 2025

Na stedry den,kto chce,si da len male ranajky-napr.kolac alebo vianocku,kavu..
Ja az do vecere nejem.celkovo-postime sa,mäso v ziadnom pripade...
Max.tu kavu,caj

V menu mame hubovu a repovu polievku,
varievala som vsetko na stedry den,
ale teraz uz väcsinou toto robim den vopred,
aj Pupacky uz su upecene v mraziaku,
den vopred ich zarobim/s medom,mliekom a makom/
22.-23.12.zdobime stromcek a cely dom.skor nie.

Na stedry den ideme do kostola zobrat vecne svetlo,pustame koledy
Ja pripravujem zemiakovy trhanec a obalujem kapra/ten je aspon 12h namoceny v mlieku/

Prestriem stol,-pod obrus supiny z kapra a do kazdeho rohu najväcsia minca-cize 2-eurovka.
nachystame darceky pod stromcek...
Okolo 16.30-17 zacnem smazit kapra,ked je hotovo ,
medzi 17 a 18 hodinou zazvoni zvoncek a zideme sa k stolu-pri tom spievame bud narodil sa Kristus Pan alebo O du fröhliche/zijem v Rakusku,muz je Rakusan/

Ja idem k stolu so svätenou vodou a palenkou,po speve prednesiem vins:

Vinsujem vam tieto vyrocite sviatky,
narodenie Krista Pana aj sv.Stefana,
aby vam dal Pan Boh zdravia,
hojne Bozieho pozehnania
A po smrti sup do neba!
Gazdinam hojnost kureniec,huseniec aj kaciceniec,
gazdom hojne prasiec a dobytka...
/celkom si to nepamätam,tak improvizujem...lebo vinsoval vzdy moj otec,ale ten uz nie je schopny../
Dievcencom peknych mladencov,a mladencom pekne devy,
Amen

Potom pofrkam kuty miestnosti svätenou vodou aj palenkou.
Mam tento zvyk rmam rada,pripomina mi detstvo ,domov na Slovensku
a mojmu muzovi sa to tiez rata...narehoceme sa pri tom-lebo preklad je vzdy sranda 🤣😅

Potom si aj ja sadnem k stolu .
nalejeme si ,kto co chce.
Vinko,palenku,liker-najprv sa pomodlime,
potomsi strngneme a pripijeme.
Navzajom si zavinsujeme a pobozkame sa.
Prva je oblatka s medom-ako symbol Bozieho Tela.
Pupacky-vraj kolko gazdina zje,tolko bude tych kacat,husat a kuriatok...
Polievka repova,
potom kysla hribova/vtedy moj muz odchadza na cigaretku,lebo to mu smrdi😆🙃/
Na zaver kapor a zemiakovy trhanec-tradicia v Rakusku

No...kedze byvame uz hladni a moj muz nechape,
preco jeme "dezert" na zaciatku ,
tak posledne 2 roky zaciname polievkami,
kaprom a az potom si dame uz len symbolicky pupacky a oblatku..

Potom sedime a rozpravame sa,
lebo sme najedeni a nikomu sa nechce hned hybat..
Tak neskor otvarame darceky,popijame...
Niekedy si este zaspievame,niekedy uz cucime do telky,ja si väcspinou aj zdriemnem...
Chodievali sme aj na polnocnu
V poslednych rokoch uz zaspim
a nie som schopna sa vytrepat...
ale v plane to mam vzdy😅

Strana
z2