icon

Ako riešiť nežiaduce gratulácie od svokrovcov?

4. sep 2025

Baby, ako by ste riesili tuto situaciu? Nemam rada ked mi niekto blahozela na sviatky a robi z toho teatro. Doma sme si vzdy iba zagratulovali, dali darceky a bolo. Manzel to vnima rovnako lebo ani on nema rad robit nejake halo, lenze svokrovci su pravy opak. Uz davnejsie som im hovorila ze nemam rada gratulacie a bolo mi povedane ze mam smolu lebo v ich rodine to miluju, proste totalny ignor. Za posledne roky mi aj tak podarovali same hluposti, ako pouzite veci z domu, veci na ktore som alergicka, listky na operetu so svokrou pritom vie ze nemam rada tieto kulturne veci ale kupila mi to aby "ma zlomila" atd...samozrejme vacsinu z nich som ani nevyuzila za co sa tiez nahnevali...momentalne su uz starsi a viac imobilnejsi tak nas zavolali k sebe na kavu lebo mi chcu gratulovat k sviatku pritom mi presne urcili den kedy mam prijst...mne uz je toto strasne proti srsti dievcata, ja nedokazem pochopit preco ludia nedokazu pochopit ze kazdy nema rad taketo caviky...rovnako ked som sa ich aj po minule roky snazila nejak pohostit, kupit tortu, kolace, vzdy vraj take nejedli alebo im bolo z toho zle...manzel sa im uz snazil dohovorit ale aj k nemu sa vlastne apravaju rovnako a totalne ho nerespektuju, debilne dary dostava aj on...

autor
4. sep 2025
@tim23

@anonym_autor no koľkokrát? Maximálne dva krát do roka.

@tim23 omyl...toto robia aj pri muzovych sviatkoch a pri svojich...oni urcia den kedy sa im bude alebo nam gratulovat a ked to tak nie je tak vravim ze bud stale vola muzovi aj 20x denne alebo sa s nami vobec nebavi...cize bodajby to bolo len 2x do roka

lucky_k
4. sep 2025
@anonym_autor

@lucky_k a vynucujem si ho cim? Ze mamvlastny nazor a dovolim si nemat rada nieco co je pre inych senzacia?

@anonym_autor zle si to pochopila, nevieš s nimi komunikovať a je z teba cítiť, že hneď útočíš...ak by si komunikovať vedela, nikto by si k tebe nič podobné nedovolil...myslím to v dobrom, nechcem ťa kritizovať

autor
4. sep 2025
@lucky_k

@anonym_autor zle si to pochopila, nevieš s nimi komunikovať a je z teba cítiť, že hneď útočíš...ak by si komunikovať vedela, nikto by si k tebe nič podobné nedovolil...myslím to v dobrom, nechcem ťa kritizovať

@lucky_k neviem ako inak komunikovat s niekym kto to co povie uplne ignoruje a sustavne robi naschvaly...ono mozno by sa bolo dobre aj zamysliet ci chyba nie je aj niekde inde ako vo mne

tim23
4. sep 2025
@anonym_autor

@tim23 omyl...toto robia aj pri muzovych sviatkoch a pri svojich...oni urcia den kedy sa im bude alebo nam gratulovat a ked to tak nie je tak vravim ze bud stale vola muzovi aj 20x denne alebo sa s nami vobec nebavi...cize bodajby to bolo len 2x do roka

@anonym_autor veď je to ich syn, hádam mu môžu zagratulovať či nie lebo tebe sa to nepáči? Moja starká nám tiež stále vyvolávala aby sme šli ku nej na naše sviatky chcela nám zablahoželať a predstav si... Zavolala mi a zagratulovala do telefónu a ešte ma aj k sebe zavolala a zagratulovala osobne.. Čo by som dala zato keby ma ešte stále mohla otravovať (ako ty vravíš) kvôli gratuláciam.. Mám syna ale dúfam že si nájde normálnu ženu lebo tieto moderné nevesty to je katastrofa

autor
4. sep 2025
@tim23

@anonym_autor veď je to ich syn, hádam mu môžu zagratulovať či nie lebo tebe sa to nepáči? Moja starká nám tiež stále vyvolávala aby sme šli ku nej na naše sviatky chcela nám zablahoželať a predstav si... Zavolala mi a zagratulovala do telefónu a ešte ma aj k sebe zavolala a zagratulovala osobne.. Čo by som dala zato keby ma ešte stále mohla otravovať (ako ty vravíš) kvôli gratuláciam.. Mám syna ale dúfam že si nájde normálnu ženu lebo tieto moderné nevesty to je katastrofa

@tim23 ja som nikde nepovedala ze mne vadi ked gratuluju synovi...ale jemu to vadi tiez pretoze aj jemu je prikazane kedy ma prijst, presne den, hodina, ocakavaju ze pridem aj ja na navstevu a vravim velakrat sa stalo ze proste sme si nemohli vymenit zmenu a svokra bola agresivna ze sme drzy ze nevieme co sa patri ak nas niekto pozve...treba naozaj citat s porozumenim co pisem...a nie, neda sa s nou dohodnut na iny datum alebo cas lebo vsetci musia robit co ona povie, ma proste manipulativnu poruchu, viem od muza ze aj u psychiatra jej to liecili ale potom tam odmietala chodit...

lucky_k
4. sep 2025
@anonym_autor

@lucky_k neviem ako inak komunikovat s niekym kto to co povie uplne ignoruje a sustavne robi naschvaly...ono mozno by sa bolo dobre aj zamysliet ci chyba nie je aj niekde inde ako vo mne

@anonym_autor chyba je v nútení teba do gratulácií ale je i chybou to ako reaguješ, ak si to neželáš tak naozaj povedz rázne nie a viac nereaguj, stoj si za svojim rozhodnutím aj keby malo prísť bombardovanie telefonátmi z ich strany a nepovoľ..... alebo je riešenie zatnúť zuby a ísť....robíš chybu, že podľahneš, to len taká rada, nie kritika

tim23
4. sep 2025
@anonym_autor

@tim23 ja som nikde nepovedala ze mne vadi ked gratuluju synovi...ale jemu to vadi tiez pretoze aj jemu je prikazane kedy ma prijst, presne den, hodina, ocakavaju ze pridem aj ja na navstevu a vravim velakrat sa stalo ze proste sme si nemohli vymenit zmenu a svokra bola agresivna ze sme drzy ze nevieme co sa patri ak nas niekto pozve...treba naozaj citat s porozumenim co pisem...a nie, neda sa s nou dohodnut na iny datum alebo cas lebo vsetci musia robit co ona povie, ma proste manipulativnu poruchu, viem od muza ze aj u psychiatra jej to liecili ale potom tam odmietala chodit...

@anonym_autor no tak tam potom neísť a nech sa hnevá. Aspoň budete mať pokoj

autor
4. sep 2025
@tim23

@tim23 ked vravis ze dufas ze syn si najde normalnu zenu tak aj ja dufam ze budes normalna svokra...lebo fakt iba preto lebo sa mi nieco nepaci nie je ok ma povazovat za nenormalnu...

tim23
4. sep 2025
@anonym_autor

@tim23 ked vravis ze dufas ze syn si najde normalnu zenu tak aj ja dufam ze budes normalna svokra...lebo fakt iba preto lebo sa mi nieco nepaci nie je ok ma povazovat za nenormalnu...

@anonym_autor nie preto. Celkovo z tejto debaty tu, z toho ako píšeš mi príde že musí byť po tvojom a nereaguješ správne. Ale tak neviem, možno je to len pocit. Každopádne radu som ti dala a už ako to poriesis je na tebe

autor
4. sep 2025
@tim23

@anonym_autor nie preto. Celkovo z tejto debaty tu, z toho ako píšeš mi príde že musí byť po tvojom a nereaguješ správne. Ale tak neviem, možno je to len pocit. Každopádne radu som ti dala a už ako to poriesis je na tebe

@tim23 no asi som v tom velmi slaba kedze uz roky robim tak ako mi povie niekto iny...takze az tak po mojom nie je, vlastne to nie je vobec ako ja poviem

elviku11
4. sep 2025
@anonym_autor

@tim23 no asi som v tom velmi slaba kedze uz roky robim tak ako mi povie niekto iny...takze az tak po mojom nie je, vlastne to nie je vobec ako ja poviem

@anonym_autor ja dostávam od svokry kozmetiku, ktorú nemôžem. Vie to. Ale asi na to zabúda, lebo ju dostanem zakaždým. Stále tú kozmetiku potom dám kamoške alebo kolegyni a veľmi sa potešia. So svokrou si normálne podám ruku, v pohode pokecáme. Čo mi chutí zjem, čo mi nechutí, alebo na to mám alergiu, si nedám.
Nerob z komára somára. Dobré rodinné vzťahy sú dôležitejšie ako "vhodnosť darčekov"

lucky_k
4. sep 2025
@elviku11

@anonym_autor ja dostávam od svokry kozmetiku, ktorú nemôžem. Vie to. Ale asi na to zabúda, lebo ju dostanem zakaždým. Stále tú kozmetiku potom dám kamoške alebo kolegyni a veľmi sa potešia. So svokrou si normálne podám ruku, v pohode pokecáme. Čo mi chutí zjem, čo mi nechutí, alebo na to mám alergiu, si nedám.
Nerob z komára somára. Dobré rodinné vzťahy sú dôležitejšie ako "vhodnosť darčekov"

@elviku11 ja som si toto iste myslela ale podla opisu svokry autorkou, by som sa asi tiez hnevala ale podla jej opisu je svokra direktivny narcis a s takymi mam skusenosti a ver, ze sa s nimi neda dohodnut, oni sú schopní robiť ešte i naschvály keď vidia, že tii niečo vadí.....kto nezazil, nepochopi

anonym_43c0db
4. sep 2025

@anonym_autor Pane boze ked sa niekto nevie premôcť 4x do roka ,niet čo dodať! Sama nemám eada veľké oslavy (aspoň nie moje)ale oslavujeme. Vždy všetci spolu.Aj svokrovci aj moji a čím ďalej si to viac vážim, že môžme sláviť spolu 🙏♥️

komplikovana
5. sep 2025

@anonym_autor takze si s muzom uvedomte, ze svokrovci sa uz nezmenia. Porozmyslajte, ci budete dalej fungovat tak ako oni « piskaju » alebo sa tomu postavite. Myslim, ze aj keby ste si jazyk zodrali, nepochopia, co sa im snazite vysvetlit. To, ze vas potom ohovaraju, sa da tiez prehryznut, kaslat na to. S muzom musite drzat za jeden povraz ako sa hovori a ak naozaj chcete, tak k nim na oslavy nechodte.

hama007
5. sep 2025

@anonym_autor treba to prežiť. Na tom svet nestojí 🙂

anonym_c239c6
5. sep 2025

Ahoj, ja Ťa chápem … a nie nechcela by som “prežívať” jednu navštevu ako Ti tu každý radí. Nejde o návštevu ale o to celé okolo toho. Ja by som nešla ak ma volajú, že mi chcú gratulovať vtedy a vtedy. Išla by som keď ja mám čas a chcem ísť. A kľudne aj 3 mesiace neskôr pri inej príležitosti. Neznášam pretvarovanie a na silu sa stretávanie lebo niekto iný si to tak praje. Život je fakt krátky nato aby som toto robila. A áno ak by to bolo s niekym s kým sa cítim lepšie a rešpektuje ma, riešila by som to inak. Ale v tomto prípade Ti to evidentne prijemne nieje, čiže stačí povedať jednoduché “nie”

really8
5. sep 2025
@anonym_c239c6

Ahoj, ja Ťa chápem … a nie nechcela by som “prežívať” jednu navštevu ako Ti tu každý radí. Nejde o návštevu ale o to celé okolo toho. Ja by som nešla ak ma volajú, že mi chcú gratulovať vtedy a vtedy. Išla by som keď ja mám čas a chcem ísť. A kľudne aj 3 mesiace neskôr pri inej príležitosti. Neznášam pretvarovanie a na silu sa stretávanie lebo niekto iný si to tak praje. Život je fakt krátky nato aby som toto robila. A áno ak by to bolo s niekym s kým sa cítim lepšie a rešpektuje ma, riešila by som to inak. Ale v tomto prípade Ti to evidentne prijemne nieje, čiže stačí povedať jednoduché “nie”

@anonym_c239c6 a nie je zivot prilis kratky na to aby sme viedli taketo hlupe vojny alebo zili v spore a minali energiu na prerobebie starych ludi?

nyusika
5. sep 2025
@really8

@anonym_c239c6 a nie je zivot prilis kratky na to aby sme viedli taketo hlupe vojny alebo zili v spore a minali energiu na prerobebie starych ludi?

@really8 sebcom nevysvetlis.
stale si budu hust to svoje a minat uplne zbytocne cas a energiu na sutazenie so svokrami.
zvlastne, ze k matke naklusu bez cavikov...

natalka13
5. sep 2025
@nyusika

@really8 sebcom nevysvetlis.
stale si budu hust to svoje a minat uplne zbytocne cas a energiu na sutazenie so svokrami.
zvlastne, ze k matke naklusu bez cavikov...

@nyusika joj tak mamicka je mamicka.

smokovec79
5. sep 2025

Moja babka mala ku koncu života také správanie, že otec kvôli tomu takmer zošedivel, nevedel to znášať, vhodne vykomunikovať a s citom riešiť. Mala už asi nejaku starecku demenciu. Autorka, pozri sa na to takto: Keďže svokra je na nejakej úrovni asi (psychicky) chorá, potrebuješ k nej pristupovať inak ako k bežnému dospelému (ako napr. máš iný prístup aj k deťom, im by si snáď opakovane zlý výber kozmetiky či "navarenia" neofrflala, ale s nadhľadom sa usmiala a poďakovala). Týmito očami sa skús pozrieť na svokru a zváž, či sa dokážeš správať s istým nadhľadom, nie ako večný boj...

okm221
5. sep 2025

Mňa by zaujímalo po prečítaní diskusie s popcorn o v ruke 😂 ze co ti dava akú kozmetiku na ktorú si alergická a z jedla co ta núti jest keď si na to alergická :D a ci nieje aj niečo iné na výber ako vždy to na čo si alergická 😁

nyusika
5. sep 2025
@okm221

Mňa by zaujímalo po prečítaní diskusie s popcorn o v ruke 😂 ze co ti dava akú kozmetiku na ktorú si alergická a z jedla co ta núti jest keď si na to alergická :D a ci nieje aj niečo iné na výber ako vždy to na čo si alergická 😁

@okm221 smrtelne alergicka, pozor ! a ona to zo slusnostu aj tak zje, neumrie a ani vdaky sa je za to nedostava

klaridka
5. sep 2025

Nezabudni, že aj Ty budeš možno raz svokra....

autor
5. sep 2025
@nyusika

@okm221 smrtelne alergicka, pozor ! a ona to zo slusnostu aj tak zje, neumrie a ani vdaky sa je za to nedostava

@nyusika nikde som nepovedala ze to zjem...citat s porozumenim je asi velky problem vsak? Ale tak inteligencne si niekde inde ako vidim, tak to uz by som velmi chcela od teba

0silvia0
5. sep 2025

direktívneho narcisa na staré kolená neprerobíš: máš len tri možnosti:
-dalších xy rokov márne vysvetľovať a rozčulovať sa nad svokrou
- pretrpieť pár návštev
- ignorovať direktívne príkazy a naprieky a byť za "zlú"

autor
5. sep 2025
@okm221

@okm221 alergiu mam na levandulu v kozmetike, a stale mi kupuje vyrobky iba s levandulou a na jedlo su to oriesky...kto pozna alergiu na oriesky vie ze je smrtelna aj ale tak mentalne slabsi jedinci v tejto skupine si s toho robia srandu...

nyusika
5. sep 2025
@anonym_autor

@okm221 alergiu mam na levandulu v kozmetike, a stale mi kupuje vyrobky iba s levandulou a na jedlo su to oriesky...kto pozna alergiu na oriesky vie ze je smrtelna aj ale tak mentalne slabsi jedinci v tejto skupine si s toho robia srandu...

@anonym_autor Z toho...nie S toho 🙂

autor
5. sep 2025
@nyusika

@anonym_autor Z toho...nie S toho 🙂

@nyusika 👏👏👏ale aka si ty sikovnica, si normalne dojem na mna urobila

nyusika
5. sep 2025
@anonym_autor

@nyusika 👏👏👏ale aka si ty sikovnica, si normalne dojem na mna urobila

@anonym_autor to ja len na margo toho, ako velmi zdoraznujes inteligenciu...nech neumries sprosta 🙂

mooonika1975
5. sep 2025
@anonym_autor

@ivik4 nevdacna??? A zaco??? Ze namozem mat nejaky nazor a vlastny pohlad na vec a nemat rada taketo teatra? Haloo to kde sme uz aby tu ludia drzali hubu a krok ked ich niekto nerespektuje

@anonym_autor musíš to im povedať, ak chces byt úprimná, že darčeky ti vadia a sú nevhodne. Potom budeš tá, čo vie povedať asertívne svoj názor