Ako usporiadať lacnejšiu svadbu pre 20 ľudí?
Ahojte chceme malinkú svadbu 20 ľudí a nechceme nič veľké, ale tie ceny v reštauráciách na hlavu sú totálny prestrel. Tak sa chcem opýtať na nejaký nápad ako to vyriešiť, rozmýšľali sme prenajať malý kultúrny alebo nejakú miestnosť a neviem ale ako s jedlom a zákuskami.
@lenkakravcova no je to zvlastne aby si pozvani platili ubytovanie, obzlast ked vy ste hladali lacnejsie a pre vas vyhodnejsie miesto na svadbu. a oni museli preto este aj cestovat.
ale zase nepozname, z akych pomerov pochdzali pozvani. mozno si to mohli dovolit.
to ste este aj kalkulovali?
''My sme za 120 ľudí platili okolo 3500€ celkovo so všetkým a vyzbierali sa nám dary tak, že sa to pokrylo celé.''
My to budeme mat podobne. Hostia si budú musieť ubytovanie sami. A to aj na Slovensku ci v Holandsku. Na Slovensku to bude v centre mesta, takže si myslím, že tam asi všetci pôjdu rovno domov, keď sa to skončí. Jedine zahranicni hostia, ale to ostanu na dlhšie ako len na vikend. Nikto s tým nemá problém, keď som sa o tom s nimi bavila.
Teraz už nie sú svadby o 8 chodoch. Stačí predjedlo, polievka, druhé jedlo a potom už len teplé pulty. Koláčiky, kávička a tanec. V nejakom kultúrnom dome na dedine by to vyšlo určite lacnejšie.
@nyusika úprimne, keby som mala v rodine niekoho kto ide na svadbu preto, aby bola podľa jeho očakávaní v honosnom prevedení a nijak inak, a nie kvôli snúbencom a ich predstave o vlastnej svadbe, tak takého človeka ani nepozvem…ja osobne som este nikdy na svadbe nič neofrflala a vždy som akceptovala všetko čo pre nás nevesta so ženíchom pripravili a veru nie vždy to bolo podľa mojej chuti. Ale je to len ich den. A nebola som tam kvoli sebe, ale kvôli ním, s takým nastavením sa na svadby zvykne hodiť, teda aspoň u nás 🙂
@lenkakravcova No ale tak zase fotky, ktoré si dala na ilustráciu sú zo svadieb, ktoré vôbec nie sú kategória "lacné", ci neformálne, práve naopak, už len keď sa pozriem na tie stoličky, len ich prenájom vie prekvapiť, v akej cene idú 😉
Ja som na takej veľmi low cost svadbe bola a musím sa priznať, že tam, na tej svadbe sme sa s mužom (vtedy ešte priateľom) rozhodli, že predsa si urobíme svadbu, ale peknú a slušnú (pôvodne sme chceli tiež niečo o dvoch svedkoch) s kvalitným servisom. Lebo to bola svadba, z ktorej proste kričalo, že sami nevedia, čo vlastne chcú, či to má byť nejaká neformálna garden párty, alebo niečo medzi klasikou a garden párty, ale nech je to čo najlacnejšie, šetrili kde sa len dalo. Spomínam si, že som stretla bývalú spolužiačku doobeda u kaderníčky, tiež bola pozvaná a tam sme vlastne zistili, že ona sa chystá na niečo ako guláš párty, len trochu vyšší level s obradom, a my na klasickú svadbu, tak nešťastne to bolo odkomunikované, pritom išlo o jednu a tú istú akciu. My sme si teda kúpili šaty, a otcovi oblek, lebo akurát potreboval nový, OK, za to nemôžu. Ani za to, že sme zašli k tej kadernícke. Toto beriem ako naše súkromné výdavky. Ale museli sme sa autom dopraviť na miesto (hodina a pol tam a späť). Doniesli sme si svadobný dar v obálke (otec bol krstným otcom, tak tých 500 plus ja s mužom za nás 200, keďže bližšia rodina). A teda dostali sme len ozaj že slabé pohostenie, priestory bez výzdoby, hudba iba na poslednú chvíľu zbuchana, zostali sme hladní a aj sme odišli skôr, ubytovanie sme už fakt odmietli platiť. Akceptujem mladomanželov a ich peňaženku aj predstavy, ale ako hostia sme cítili kus ponížení, že navalte prachy a dovidenia, proste to tak vyzeralo. Čiže kľudne majte aj tu guláš párty, za mňa OK aj taká akcia, kľudne, len to treba poriadne odkomunikovat s hosťami, aby vedeli, kam idú. Ja by som potom už prispôsobila aj ten dar k tej svadbe, určite by som nedala v takej výške, ako keby sme išli do luxusných priestorov, už viem cca spočítať, koľko sa sluší, aby sa to vrátilo.
@lelelienka aj to je nazor.
ja akukolevk oslavu robit tak, aby boli spokojni hostia.
ak by som mala byt spokojna ja a moj nastavajuci - ideme sami dvaja niekam a urobime si to iba pre seba, podla nasich predstav.
a nevolame tam xc hosti, aby si v podstate zapaltili za jedlo...ako bolo vyssie spomenute
@balerina2025 my sme nehľadali žiadne lacnejšie miesto. Odtiaľto pochádzam, takže preto tu bola svadba. A tí, čo cestovali tak si ubytovanie zaplatili v chatkach (asi 20 ľudí), ostatní boli z okolia.
Ako nie žeby sme to dopredu počítali, ale takto to vtedy vyšlo,. Tak som to tak napísala ako bolo. 😀 Čo bola iná svadba v rodine, tak zaplatili svadbu a ešte im zvýšilo na kuchynskú linku. U nás sa 20€ ako dar nedáva. Aj my keď sme naposledy šli, tak sme dávali cca 150€.
@oblecenie99 hej no, samozrejme dar prispôsobiť nákladom a tomu ako to celé bude vyzerať. Však to zase človek väčšinou vie odhadnúť, prípadne si zabaliť viac a menej do obálky a rozhodnúť sa na mieste. Myslím, že nad nikým svadobčania so zbraňou v ruke nestoja aby dali taký alebo onaký dar. 😊
@nyusika že trapas.. 😅 ach jaj.
Nám cestovalo minimum ludi..ale ľudia cestujú bežne za dovolenkami hodiny,, na peknú svadbu v prírode spojenou s vikendovou dovolenkou nemá problém niekto cestovať aj zo zahraničia. Ale tebe by to bolo zaťažko kvôli rodine (teda buď ti na tých ľuďoch vôbec nezáleží a tým pádom načo tam ísť? - každý má možnosť povedať, že nejdem, nie?)
@lenkakravcova nastastie,nemame v rodine ludi, ktori sa s[pravaju takto neuctivo.
my v lete cestujeme na svadbu na Oravu - bola nam ponuknuta bezplatna doprava mensim autobusom - ale ideme autom, na vlastne naklady - nase rozhodnutie.
ubytovanie mame, samozrejme, zabezpecene, zadarmo - tak, ako je skusne, ked si JA pozyvam hosti.
@nyusika tak to máš fakt šťastie. Keď sa ti náhodou stane, že ťa tvoje dieťa takto neuctivo pozve, tak určite ostane doma 😀
20 ludi do kulturaku? na to staci salonik v restike. k comu to tahat po polnoci a platit hudbu?
my sme sa rozhodli usporiadať záhradnú grilovačku, necháme sa počas nej oddať pod našou čerešňou 🙂 popravde po 14 rokoch a dvoch deťoch už je mi to fakt jedno, teším sa, že večer budem môcť ísť normálne pohodlne uspať dcéru..
Len ešte upresnim, keď vidím aké haló sa tu vyššie strhlo, že u nás v rodine až na pár výnimiek nikto nechodí rád na oslavy. Pôvodne sme chceli ísť iba na úrad so svedkami a neriešiť nič, ale je mi ľúto mojej babky, ktorá si vždy želala vidieť ma vydávať sa, tak sme si to spravili takto podľa seba, pre najbližšiu rodinu. To už budem na začiatku 8. mesiaca s druhým dieťaťom, preto som zavrhla aj catering (mužovi kolegovia boli ochotní nám to odvarit) - ale celé poobedie behať a roznášať jedlo už by bolo na mňa moc a niekoho cudzieho tam nechcem, takže ideme totálne neformálne - kto chce, príde sa potešiť s nami a užiť si jedlo, kto nechce, nemôže sa sťažovať. 🙂
@lenkakravcova nerob zo seba este vacsiu chuderu - vies, ze nemam deti.
a pokial by som ich mala...a naaahodou by toto chcelo moje dieta spravit, som tu ja - a ja by som sa postarala, aby takuto trapnost (nechat hosti platit za svadbu, ktoru robim iba kvoli tomu, aby sa mi vyzbierali na naklady) nespravilo.
a rovnako by si nikdy nedovoli tyrat zvierata...toto vsetko patri k dfobrym mravom.
Zalezi to od vela faktorov.. ci ste ochotní si sami riesit vela veci, pripravovat, znasat, ozdobovat atď.. s tym hned aj suvisi ci mas nejaku pomoc a ci su ti ludia ochotni, naozaj ochotní.. lebo povedat nie, ak ta volaju, moze byt take vselijake, ze? Aj ked sa ti moc nechce..
Zazili sme rozne svadby a tak sme sa zhodli, ze nikto z rodiny ani znanych nebude nic pomahat, nosit, chystat, su hostia, nech sa pridu s nami tesit, zabavit. Takze vyhralo miesto, kde sa dalo ubytovat hned aj ľudí (zaplatene to mali), zabavu riesil dj, ktory vedel aj co to povedať, usmernit. Cena bola priemerná, ale nesli sme do toho, ze sa to aj vrati.
Chaty a zahrady na svadbu su krasne, ale tiež treba najst pekny priestor, kto bude obsluhovat, umyvat, upratovat, kde sa bude tancovat, aby ste sa netlacili, aby bolo miesto na jedlo, co ak bude pršať, co s hostami, kde prespia, ci pôjdu domov o polnoci.. a ze tam musis ist castejsie a aj vopred nejaky cas...
@natalka13 ale to predsa nikoho nezaujima...chce to lacne.
cize kulutrak za stovku (prenajom), niekto z rodiny navari, niekto pomoze s vyzdobou, niekto zasupluje DJ--a...niekto ju nalici a tak.
ved vsetci sa tesia, ze pomozu.
daju si budget desat eur na osobu a jedlo...a svadba ako lusk
@modrykolibrik podel sa s kontaktom, lebo jedlo pitie za cca 20e na hlavu to sa nikde normalne nenajes.
@nyusika Neviem že nemáš deti 🙂 fakt ťa tak nesledujem, žeby som vedela, či máš alebo nemáš rodinu. Niekto má prioritu drahú svadbu,, a niekto napr. tie spomínané deti a ich financovanie a svadbu berie len ako proste deň na stretnutie s rodinou. Každý ako si zariadi. A akú má rodinu. Aké má priority. Neviem čo sa tu tak pajedíš a rozčuľuješ nad akože "trápnosťou" ktorá sa teba netýka.
Pozri , ak chceš ušetriť, robila by som to nejak takto. Popozerať saly v okolí, vybrať najlacnejšiu, mrkni kulturaky , kluby dôchodcov a podobne. Výzdobu si vieš urobit sama. Stačí minimum, aj tak si nebude nikto pamätať nejaké somariny, co boli na stole. Vieš to urobiť minimalisticky. Zrecyklovat nejaké vázy, mrkni pinterest...z aliexpres vieš objednat také somarinky. Kolace si viete dat upiecť od tetusiek, co vypekaju doma. Jedlo objednať catering, nech iba donesú, vy si budete naberať. Netreba ti žiadne candy bary, pecene prasata a podobne. Ja som synovi robila oslavu narodenín, mali sme 30 hostí. Oslavu sme robili v klube dôchodcov, za sálu sme nakoniec neplatili nič, nakoľko sa muž dohodol s nimi, že pokiaľ sa im niečo pokazí, príde opraviť. Výzdobu som si robila sama. Par veci kúpila v tedi, nič extra. Jedlo mi objednal známy, mali sme rezne a šalát, vývar, strapacky s kapustou. Kolace sme napiekli doma. Môžeš sa inšpirovať. Saty vieš kypit v bazáre, vlasy si dat ucesat bud doma, alebo jednoduchý spoločenský uces. Make up to isté. Netreba ti žiadne druhé popolnocne saty. Netreba ti kameru, ani fotografa. Všetci už majú parádne mobili, môžu fotiť tam. Úprimne, koľko krát si budeš obzerať fotky zo svadby? Dj je lacnejší ako živá hudba, alebo napáliť cd a púšťať. Žiadne foto búdky, oznámenia stiahni z netu, vytlač, nastihaj doma. My sme tak mali. Úprimne, aj tak to potom pôjde do koša....to je asi zatiaľ všetko, čo mi napadlo...inak ak by som mala svadbu robiť ešte raz, urobím veľkú grilovacku, žiadne skrobene saty, uvoľnená atmosféra...inak co čítam, tak niektori robia svadby aj bez alkoholu...aj to ti usetri kopec peňazí...
Čitala som pár komentarov na začiatku a ja sa priklonim k @nyusika a k
@kitycat ty si to aj super zhodnotila.
Po mojich skúsenostiach, keď som vlastne 90% svadby vybavovala sama(ak nerátam majiteľku svadobnej agentúry,ktorá mi pomáhala aj nad jej možnosti a cenu).
Ani rodičia ani svokry nepomáhali,mala by som vôbec čo robiť pri takej grilovacke
Neviem si predstaviť ešte riešiť nejaku stravu na grilovanie atd...
A je strašné veľa premenných,na čo treba myslieť...
A tiez prenajať si nejaké priestory.-neviem ako je to teraz,ale mne sa zdá ,že aj za KD sa platí za nájom....
To isté ak chce niekto nejakú záhradnú párty, mozno aj v parku niekde ...
V prípade zleho počasia je vždy dobre,sa niekde aj schovať,nie len pod stan ...A ak by bola hostina na vlastnej záhrade,20 ľudí do domu/bytu napchať musi byť zažitok.
A zháňať si vlastných kucharov, nejakú obsluhu,...
Ja si neviem predstaviť,že ako nevesta by som ešte stála pri vycape a čapovala či nakladala jedlo..
A ako hosť v peknom slušnom oblečení,sadnúť niekde na špinavej chate,domastit sa...
Napríklad zažila som svadbu,kde bolo len obrad a nič...Nikto neriešil.
Podľa mňa môžes kľudne spraviť,že budeš mať len obrad a ak by si strašne chcela hostinu,poprípade v iný deň nejakú záhradnú grilovacku...
Ono znie to možno fajn -svadobna grilovačka,ale podľa mňa je tam viac negatív ako pozitív
@nyusika prosím ta už choď spať kašli na to dostala som tu rady a spravím si ako chcem ty vôbec nevieš či to spravím v kulturaku alebo aj kľudne niekde v komore. Najviac sa tu vyjadruješ jak keby doma nemáš čo robiť, kašli na to už veď daj si lexaurin a choď už spať
My sme tiež plánovali malú svadbu, aj keď sme mali 40 ľudí no manžel má veľkú rodinu zase. Chceli sme v kulturáku, no nakoniec sme to zrušili a zajednali sme v reštaurácii hostinu, bez švédskych stolov. Boli sme spokojní, tortu sme mali, alkohol sme kúpili svoj, koláče tiež a DJa sme nemali spravili sme si vlastný playlist cez repráky. Nevyšlo nás to ani tak draho ako sme si mysleli a bola to svadba skoro so všetkým, okrem čepčenia to už by vyšlo draho
My sme mali obed nemali sme ani hudbu
Iba z radia
Ja konkrétne neporiadok ,iba ťa chcem podporiť lebo úplne chápem. My sme sa brali ako mladí, ja študentka,ktorá končila vs som akurát bola bez práce keďže som promovala a manžel nám akurát lúpil byt. Takže sme nemali na veľké svadby a popravde ani som nechcela. Vôbec nič na malých svadbách ani tých na záhrade nie je neúctivé. Je to skvelé. Bola som na dvoch a boli to fakt tie najlepšie svadby aké som zažila. Čo si pamätám tak kamoška mala catering z miestnej malej restiky kde si dala robiť studene misy a ten teplý pult a ucni na cukrarskej škole piekli v rámci praxe koláče. Úprimne ? Bola som aj na svadbe v zámku za 20 000€ a teda tie koláče sa nedali jesť a okrem prostredia , ktoré bolo luxusné a obsluhy to nebolo o nič lepšie ako tie záhradné svadby. Niektorí ľudia si o sebe myslia neviem čo a je to pod ich úroveň a taký ,ktorý sa urazí ,že nemáš honosnú svadbu tak ti ani nestojí za pozvanie. 🤷 Ľahko sa niekomu trepe do vetra,najmä takým ktoré si kvôli komplexom napichaju ústa a tvária sa ako pupok sveta. Všetko je o zložení ľudí na oslave a dobrom jedle. A to sa ozaj dá urobiť hocikde.

@lenkakravcova yahradna svadba taka, ako na tvojich obrazkoch je dokonala. nikde som nic taketo nezhejtovala - rozhodne vsak nepatri k nizkorozpoctovym zalezitostiam..
svadba taka, ako ste mali vy (podla toho, co pises), je PRE MNA trapas...ked toto vam vyhovuje, je to v poriadku.
urcite by som kvoli tomuto netrepala ludi cez pol slovenska a nenechala ich platit za dopravu ubytovanie - povazujem to za sedlacinu a urazku hosti...najma ked ocakacas, ze ti este aj pokryju naklady na jedlo.
absolutne ma nezaujima, aky mas ty nazor na moj nazor.