Akú sumu peňazí by ste dali súrodencovi na svadbu?
Ideme s partnerom na svadbu jeho bratovi ako pár, som zvedavá, akú sumu považujete za vhodnú ako dar. Čo sa situácie týka: obaja pracujeme, svadba bude klasická, taká väčšia. Možno bude táto diskusia užitočná aj pre iných, ak budú o takejto záležitosti rozmýšľať a hľadať rôzne názory a skúsenosti. ☺️
Ešte som zabudla dodať, že na svadby, hlavne kamarátom chodíme bez detí. Raz sme brali syna lebo tam mal kamošov zo škôlky a vtedy sme dali +50€
My sme davali vysoku sumu,prispevok na zariadenie domu. Mam len 1 brata a chceli sme pomoct. Za normalnych okolnosti by si nevzali,ako svadobny dar prijali. Ale tak bezne by som dala asi 500e ako jedina sestra.
Bola som nedavno bratrancovi na svatbe. Moji rodicia ist nemohli (mamka je bratrancovi krstna). Dala som 200eur + dar za 70 eur.
Davala som podla vlastneho uvazenia, tak aby mi to velmi neovplyvnilo rozpocet.
Tiez sme dali 500. Ved dnes za 50 € uz ani nic poriadne nekupis, ani tie obliecky kvalitne co sa kedysi davali ako hodnotny dar -
@avonladyba 1000, alebo 2000? To je podľa mňa riadne prestrelená suma. To by som určite nedala. 😵
100 eur viac nie. Tak dávame súrodencom a ostatným 50 eur.
Tu sa to zas zvrhne na dva tabory. Daj kolko chces a mozes, tak aby ti to nezobralo z uspor.
Ja som dala surodencovi 800 eur plus aj vecny dar. Chcela som a mohla som si dovolit.
100€ sme davali teraz kamoske.
Neviem, zalezi aky by sme mali vztah a kolko by som mala vtedy vydavkov.
Toľko aby som nemusela jest do konca mesiaca chleba s maslom.
Ja žasnem nad tými pálkami, čo tu niektoré píšu. Záleží od viac faktorov. Ja keď som sa vydávala, tak nám sestra so snúbencom dali darček v hodnote 70 eur. O pár mesiacov im ideme na svadbu my - takže určite nedostanú 500 eur 😅 nie som vypočítava, ale odtiaľ-potiaľ.
Nechala by som to na partnerovi
Ani sa nečudujem, že všetko dražie, ved my niesme na tom tak zle, keď už takéto palky ideme dávať ako svadobný dar......
K veci- 100- 200 euro. Dám toľko, koľko nato mam a nie, nieje mi to trápne, nebudem sa zadlzovat koli daru.....tych 1000-2000 € co tu bolo spomenutých ma skoro vykotilo zo stolicky..... keby som Boris Kolar, tak mi to nerobí problém. Ale som mamička na MK......poberajúca RP....
500 eur. Pre súrodenca mi to príde vhodné. 1000-2000 to už mi príde cez vzhľadom k našim príjmom.
50€ fakt? Ako ja viem, na svadbe sa nemusí zarobiť ale je fajn, keď sa aspoň čo to vráti. Za 50€ mám dnes polku igelitky v Jednote. Vôbec nie troj chodove menu v restike+pitie a tiež spoločenské vyžitie.
Je to len na ňom, koľko je ochotný dať a koľko si môže dovoliť. Teba sa to až tak netýka, nie ste manželia, ideš s ním len ako doprovod.
On už vie, ako to majú v rodine, aké dary sa u nich dávajú...ale keďže ide o brata, úplne najbližšiu rodinu, tak pokiaľ nie je priateľ nezamestnaný a netriete biedu, určite sa patrí dať vyššia suma ako 100 eur.
My sme dali svagrovi 500 a mojmu bratovi 700 eur.
Daj toľko, koľko môžeš. Mne dali súrodenci 300€ do obálky.
Tak každý podľa svojich možností. Keby zarábam 2-3000 mesačne, dám bratovi kľudne aj 1000, ale keďže zarábam trojmiestnu sumu, dala by som 200-300. Ale to píšem z pohľadu súrodenca, čiže vlastne za tvojho partnera. U teba záleží, ako dlho ste spolu, či vôbec jeho brata poznáš...iné je, ak ste spolu mesiac, to by z mojej strany určite stovky nelietali alebo či už takpovediac patríš do rodiny.
50 e je strašne málo aj pre cudzieho. Viem že sa tu do mňa pustia,že svadba nie je o tom aby sa preplatili naklady ale pri tých sumách čo dnes všetko stojí by som sa naozaj hanbila za 4 člennu rodinu dať 50 e. Keby si to nemôžem dovoliť tak pozvanie radšej odmietnem.
Fake téma -autorka skrytá v anonymite a absolútne sa nevyjadruje k príspevkom
To bude nejaký sociálny prieskum
Preboha - každý da rokov,koľko mu to penazenka dovolí
Či sa bude robiť priemer?
Najnižšia suma uvedená bola 50 eur a zatiaľ najvyššia 2000?
Inak...na Slovensku sú ľudia schopní ísť s kyticou a blahoželanim, zobrať 4deti a ide sa..veď..."svadba sa nerobí na zbieranie peňazí predsa"
Už tu bolo xy podobných debát,keď sa človek vyjadril,že v obálke suma,ktorá aspoň pokryje náklady na jedlo,už sa sypali kamene ..
Dať toľko,nakoľko je dôležitý vzťah
netusim ci vas prijem je. dokopy 2tisic eur ci 4tisic ci mate hypo 500 1500 alebo ziadnu. tazko radit. ci bude svadba v 5hviezdickovom hoteli alebo v kulturaku.
Pod 500 eur by som tiež nešla, ak je to svadba čo je jedna z najväčších udalostí tak nad 1000 eur určite. Nie sme žiadni boháči ale to čo tu vidím, že stovečka... však to sa dáva aj deťom k väčším narodkám nie to za svadbu.
@mima1608 odtial potial, naozak vramci toho, co si kto moze dovolit. a aky ma so surodencom vztah. moja sestra a jej rodina neziju nad pomery, dokonca skor pod priemerom, mne by mozno ani tych 70€ na dar nemala, ale budu sa v dohladnej dobe so svagrom brat a v pohode im dam 500. ja na to mam a im to pomoze. inac by si nevzali, a keby som zarabala tisice, tak aj viac im pomozem.
@nini1978 Nie je to fake téma. Samozrejme už máme nejakú sumu pripravenú - aj prezradím koľko, je to okolo 1000 eur, ale kvôli tomu, že už na to sporíme dlhšie, zarábame, svadba bude veľká a vzťahy v rodine sú veľmi dobré. Prečo zakladám tému? Dnešná doba sa trošku zmenila, čo sa týka financií, hovorí sa, že by tá darovaná suma mala vykryť náklady na tie osoby + niečo extra, ale sumu 50 až 100 eur som čítala ešte pred covidom že bolo vo zvyku dávať.. chcela som čo najaktuálnejšiu tému vzhľadom na aktuálnu situáciu. Ja som rada keď môžeme dať čo najviac, kvôli tým spomínaným dobrým vzťahom. Ale napríklad keď som sa o tom bavila so známymi, niektorým prišla táto suma extrémne prestrelená, niekto sa zas vyjadril, ze by dal viac keďže je to blízka rodina.. ale každý bol v tomto taký neistý, že čo sa teraz vlastne hodí alebo nie. O peniazoch sa rozprávať je veľa ľuďom nepríjemné, sami nevedia čo a ako, preto som navrhla túto tému, kde sa každý môže dobrovoľne vyjadriť akú má skúsenosť, koľko dostal a pod. Prepáčte, ale nechápem váš negativizmus.
ano je to prestrelena suma, ale ked chcete... tak dajte aj10t :D ved aj celu svadbu mozete uhradit :D
Este dodam, ze vztahy v rodine sa nevyjadruju vyskami darov, ak si priazen mate kupovat len aby sa "vztah" nepokazil, tak mi to nepride ok
nie je asi jasna a jednoznacna odpoved, je to na kazdom a na jeho moznostiach a samotnych vztahoch v rodinach. ak chcete dat tolko a nezatazi as to nejak, tak dajte. je to ciste len a len na vas
Žiadny negativizmus tu nie je
Ešte raz a pomaly:
-kazdy dá toľko ,koľko môže
- zakladať tému ANONYMNE kvôli tomu,aby človek vedel koľko dávajú ostatní je úplne ale úplne na "zamyslenie" , o to viac,keď uz máš svoju sumu pripravenú
-na koňovi si ľudia týkajú (to le na margo)
Takže príjemné trávenie času čítanim príspevkov,naozaj veľmi plodná debata
Hej a viem,že keď ma nezaujíma, nemusím prispievať..
Ale pre mna stále fake téma

Dala som 700. Mam len jedneho surodenca, skvely vztah s nim a mohla som si to dovolit.