icon

Chodíte na Veľkonočný pondelok šibať?

16. apr 2025

Pekný den. Chodite na Veľkonočný pondelok šibať k babkam celá rodina ? Alebo chodí len muž so synom? My máme jedného syna a dievčatá a rozmýšľam, že by sme tento rok zostali doma a išiel by iba muž so synom. Ako je to u vás?

nyusika
18. apr 2025

@simsalabim ja sa už dlhú pýtam, či je také skvelé na tom, že niekto príde ku mne domov, zbije má korbáčom a ja mu za to mám dať odmenu.

A slovné spojenie "chodia šibať iba symbolicky" je niečo také, ako " on má nebije, maximálne mi dá občas jednu - dve zaucha"

Čo konkrétne má ťa bitka akože symbolizovať ?

simsalabim
18. apr 2025

@nyusika nam kedysi na vs hovorila jedna etnograficka, ze korbac je falicky symbol a voda ejakulat 🙈 Urcity zmysel to ma, je to pohansky zvyk, moze symbolizovat plodnost. Jeho povodny vyznam sa asi stratil v kolobehu casu. Teraz sa hovori, sibat, aby bola zena vrtka, poliat, aby bola zdrava… ale v podstate je to prilezitost sa beztrestne zabavit, najest, opit… a pre zeny? Predviest sa, ake su gazdine. Iba starosti. A je to pohansky sviatok ako ten zatracovany Halloween.

nyusika
18. apr 2025

@simsalabim to dáva zmysel.
dúfam teda, že takéto vysvetlenie budú mať pred očami všetky ženy, ktorých malý synovia chodia šibať 😂😂😂

K predvádzaniu sa ako gazdiná komentár nedám - ja síce perfentne varím, aj viem pohostenie pripraviť bez konzultácie na koníku...ale mám určite vyššie ambície, ako byť hodnotená podľa tohoto kritériá 🙈😂

andreatytler
18. apr 2025

@simsalabim Mozno ano, ze Halloween nevadi tym co prestali robit oblievacku, ale je to proste velky nepomer, ze ked je tu debata o halloweene najde sa mozno 3-5 zien ktore to oslavuju a naopak v tejto diskusii sa najsli asi len 3 zeny ktore este stale oslavuju oblievackou. Kde su vsetky tie zeny co tak hufne odsudzuju halloween, mali by pekne sem pisat ako sa nechavaju oblievat a sibat.
@bosorkabb
Nemyslela som to tak ze hladanie schovanych vajec je nieco zle. Len som tym chcela poukazat ze ludia nielenze stopnu oslavy ktore povazuju za prezitok, ale ze razu nemaju problem zacat cudzou tradiciu v podobe toho egghunt.
Podla mna je ta tradicia velkonocneho zajaca a schovanych vajicok pre deti uzasna. Moj 5 rocny to ma este radsej ako vianoce.

bosorkabb
18. apr 2025

@andreatytler tento rok musíme vynechať aj hľadanie vajec. Dcéra má zlomenú nohu. Inak je to pre mňa hra s deťmi.

prasiatko30
18. apr 2025

Nešibe nam

zuzulka558
18. apr 2025

Nechodíme, sme tri baby a manzel, takže chodíme na celú Veľkú noc preč,, môj sviatky nemusí

btus
18. apr 2025

my sme len baby a u nás sa šibe na Štefana. Na Veľkú noc sa polieva. Ale chodia len chlapi, chlapci. Ženské pohlavie sedí doma. 🙂 Je na každom, ako strávi veľkonočný pondelok. Ak k nám prídu susedovci poliať dcéru, pride len otec a syn.

terezkaarthuramax
19. apr 2025

@malamimi6 presne. Aj ja

nyusika
19. apr 2025

@andreatytler tak hádam nebudem tolerovať niečo, čo sa mi nepáči. Iba preto, lebo +citujem) to dlho poznám.

Halloween je super zábavný, hľadanie vajíčok je super zábava... šibačka a polievačka je trápny zvyk.
Môj názor.
Ako to majú iní, to má nezaujíma.
A aj napriek tomu, čo si o tom myslím, dnes ku mne prídu traja milí malí sibaci a ja to v pohode tolerujem 😉

mircalla
19. apr 2025

Nie, tuto traposinu neuznavame. Je to nieco totalne absurdne

andreatytler
19. apr 2025

@nyusika No ty to netolerujes, lebo si super silna a nezavisla, ale nie kazdy je taky. Tlak okolia je castokrat prilis velky na to aby zacali oblievacku ignorovat aj ked by velmi chceli. Pre mna osobne bola najhorsia ta pretvarka. Nielenze si odtrpiet to neprijemne oblievanie a sibanie, ale este sa aj tvarit aka som rada ze prisli sibaci.

maja249
19. apr 2025

Ešte lepšie to na Veľkú noc vedela urobiť moja staršia sestra. Nežná tmavovláska, typ ako Audrey Hepburn, so zlostným výkrikom čo je zas?, rázne otvorila dvere a keď za nimi zbadala kúpačov s vedrom vody, namierila na nich prst a vyhŕkla, neopováž sa tú vodu drbnúť na mňa alebo do chodby!!! Si myslíš, že nemám nič lepšie na robote, ako upratovať bordel, ktorý tu narobíte???!!!...a spoza jej chrbta som sa škodoradostne vyškierala ja. Naši rodičia to mali s nami ťažké, v puberte, vlastne ešte aj dnes, máme pre niekoho svojský a nepochopiteľný humor... veď v dnešnej dobe človeku už ani plakať nepomôže, tak nech sa aspoň zasmeje.

chillibubble
19. apr 2025

@andreatytler mne halloween nevadi, ale "neoslavujeme" ho. ani neviem co si mam pod oslavovanim predstavit. to chodenie deti od domu k domu? lebo tekvice sme vyrezavali este ako deti v rokoch cca 1994 a neskor a nasi vtedy podla mna ani netusili, co je halloween.

nyusika
19. apr 2025

@andreatytler píšem, že kumr chodia tri bratove deti - ti mi nevadia.
Ale to len tri až, druhý rok...

Na rozdiel, aby si odmietla tieto návštevy ale nemusí byť žena silná ... normálne a slušne oznámi, že v pondelok sa u nich ch nebude šibať a polievať.

simca06022011
19. apr 2025

@nyusika ved keď sa jej páči, kľudne môže 😂

gabrielabydzo
19. apr 2025

Moja malá najprv čaká na šibačov,veľmi sa na nich teší a potom pôjde s chlapom babku vyšibať,keďže má iba vnučky 🙂🙂Máme radi tieto sviatky jari🌸Ja neuznávam Halloween a podobné sviatky.Vyliezla som zo Slovenskej ri...a nie z americkej.Čiže podporujem naše zvyky🌹🪻Ešte zajtra mala prychystá balíčky kupačom,kedže vajcia isto nehľadáme po záhrade🙂

nyusika
19. apr 2025

@gabrielabydzo tak ti dúfam, že ani Deň matiek nemáš rada...ty prYchystala 🙈

mircalla
19. apr 2025

@gabrielabydzo Keď už podporuješ naše zvyky, škoda, že aj rodný jazyk si si nenaučila.

gabrielabydzo
20. apr 2025

@mircalla sisi ako vážne??Ideš niekoho poučovať a sama máš chyby??

gabrielabydzo
20. apr 2025

@nyusika chudera asi nečítaš ostatné príspevky keď ma za jedno slovo ideš obviňovať.No prepáč ty dokonalá

nyusika
20. apr 2025

@gabrielabydzo aj čiarky ti chýbajú

gabrielabydzo
20. apr 2025

@nyusika tebe rozum chýba,zato že sa moja malá teší ziarliš.

gabrielabydzo
20. apr 2025

@nyusika nevieš čoho sa máš chytiť tak rýpeš.Tej čo napísala že sú to nechuté sviatky,tej píš!!

mircalla
20. apr 2025

@gabrielabydzo Nemam, akurat z mobilu nepisem s diakritikou. Ty by si tu chybu ani nenasla, PRYCHYSTALA. Jedine suhlasim, ze si vyliezla z riti, dedinska sedlana

annamivo
20. apr 2025

Iba muž so synom. Obehnu najbližšiu rodinu a poobede ideme von - prechádzka, opekať, bicykel... Nikdy sme( ženské osadenstvo )s nimi neboli polievať

modrykolibrik
20. apr 2025

Ja som zažila,že som sla na cajgli už neviem kam ale bolo to tak poobede a ako som išla tak taký traja chalani asi do 10 rokov má počas jazdy obliali s kyblami vody až som spadla na cestu. Skoro ma auto zrazilo ale našťastie pán stihol len tak tak zabrzdiť. Hneď tým chalanom aj vynadal a riešili to aj u ich rodičov.

andreatytler
20. apr 2025

@modrykolibrik Ved to. Normalne ze zena/dievca aby ani na ulicu nevyslo v pondelok doobeda, lebo zazije minimalne neprijemnosti. Ak toto je normalne, tak uz neviem.

nelka93
21. apr 2025

@andreatytler ja napríklad neoslavujem áno veľkú noc, lebo ju nenávidím a neoslavujem ani halloween, lebo nemám deti, ktoré by sa tomu tešili. Na druhej strane ho nezatracujem a keď ho niekto oslavuje tak skvele🙂

nelka93
21. apr 2025

@gabrielabydzo keď si vyliezla zo slovenskej riti, tak si skus naštudovať o com sú tie tvoje kvázi americké zvyky, ktoré vôbec nie sú americké. A áno skus sa naučiť materinský jazyk tej riti, z ktorej si vyliezla ;)