Pekný den. Chodite na Veľkonočný pondelok šibať k babkam celá rodina ? Alebo chodí len muž so synom? My máme jedného syna a dievčatá a rozmýšľam, že by sme tento rok zostali doma a išiel by iba muž so synom. Ako je to u vás?
Iba muz s chlapcami a ja mam konecne pokoj tie 2 hodinky co su prec
Ani jedno, ani druhe…nepodporujeme tuto “tradiciu”.
odkedy som sa odstahovala od rodicov, tak na velkonocny pondelok mam pokoj.
tiez viem tak, ze chodia len muzi s chlapcami. u nas sme chodili na sviatky k babke. ja s mamou, babkou a tetou sme boli doma a "vitali" sibacov a otec chodil s bratom po rodine. ja som bola mokra xy krat za den a brat si zarobil a este aj so sladkostami mal problem sa podelit. ja mam len dceru a tieto "tradicie" nikdy praktizovat nebudeme.
Nenávidím tieto oblievacie zvyky. Keď som ešte bývala doma, chodili len chlapci. My dievčatá sme čakali doma, kým nás príde zmáčať celá (veľká) rodina+ spolužiaci a susedia..
Bývam 200km od rodiny, mám 3 synov a tu chodím s nimi aj ja. Majú korbáč, voňavku a malú vodnú pištoľ, do ktorej im ja dávam teplú vodu a pýtajú sa, či môžu aj vodou.
Ja som chodil s chlapcami keď boli maličkí až pokým chceli oni. Rodina sa z nich tešila jeden už chodil druhý na rukách. Krásne spomienky. Vždy som dal vedieť dopredu ku komu prídem a kedy. Babku navštívili sme a jednu tetu, druhu tetu. Neskôr chodili ešte ku spolužiačkam asi k dvom. U nás nešibeme len kúpeme troškou teplej vody a s rukou. Pokropíme symbolicki. Chlapci aj voňavky mali. Mamke vzali obľúbený Channel fragile a moju vodu po holení. A vinšovačka vždy bola. Už nechodím nikde len k nám teraz chodí jeden chlapec z rodiny okúpať manželku.
Tiez som z tych, co tieto tradicie uz od detstva neznášala. Teraz mam dceru a doma nikdy nesedime. Chodievame prec, na pobyt. Ani Morenu nevynasame, ani nic ine.. Tak prečo by sme prave tieto zvyky mali dodrziavat??
Ja som ešte ani nepočula, že niekde chodí "šibat" celá rodina. Ved to chodia len chlapi.
V našej rodine tieto tradície normálne fungujú. Len mám pocit, že už sa vytratil zmysel toho. Niekde to ešte funguje. Teraz je to už všetko moderné. Feminizmus je nadovšetko. A už len pozrieť sa na ženu je forma násilia. Už to nemá s normálnosťou nič spoločné táto doba.
@bloger pardon, ale toto nie je o feminizme ale o zdravom rozume. zase aj zeny maju svoje prava bez toho, aby si museli byt s muzmi "vo vsetkom rovne". ja sa za feministku nepovazujem, ale tuto "tradiciu" som nenavidela od detstva. kedy som este absolutne netusila, ze existuje nejaky feminizmus. a akonahle som o sebe mohla v tomto rozhodovat, tak som sa tomu zacala vyhybat.
My chodíme v nedeľu. Priateľ má syna z predošlého vzťahu, keď to náhodou tak vyjde že ho nemáme veľkonočnú nedeľu tak si ho vypytame. My máme spolu tiež chlapca. Chodíme všetci, vlastne chodíme len k mojim rodičom, k druhým starým rodičom a k priatelovej sestre. Prababky už chlapci nemajú. Chodíme takto pravidelne, bez ohľadu na sviatky, takže sa to pravdepodobne nebude ani do budúcna meniť 🙂 ja osobne tieto sviatky akosi neuznávam, v dnešnej dobe mi to príde ako "dobre prišiel som, polial som, dajte mi výslužku a čaute". Necítim tam nejaké pravé sviatky.. ale zvyky napríklad na Orave, kroje, reálne vyšibanie sa mi páčia, ale v našich končinách už to tak nie je..
@simca06022011 no ja po ulici behám...do roboty a naspäť 😉
@monikabotosova Ani na Orave to tak nie je.
Veľkonočný pobyt ndelok je len a len môj deň,moji o 7.30 zmiznú prídu o 11.45 nájdení,unavení😜najväčší poriadok mám vždy na veľkonočný pondelok 😜ak by som mala dievčatá urobila by som si s nimi skôr prechádzku ak nechcete byť doma alebo cyklovýlet...chlapov by som nechala ísť samých
Keď som bola dieťa, neviem prečo, ale z duše som tieto tradície neznášala. Pripadalo mi neskutočne trápne s vreskom utekať po dvore a tváriť sa, že som poctená vedrom vody v tvári. Neskôr, keď som bola dospelá, som mala veľkú čiernobielu nemeckú dogu a so slovami, tak poď, hrdina, som s ňou sedela na lavičke a čakala na kúpačov... žiadny hrdina sa neukázal 😆😆😆
Ja by som poslala muža so synom a doma čakala na chlapov, ktorý príde s väčším "korbáčom", toho nechám, nech ma "vyšibe" 🤣🤣🤣 ale keďže mám dcéru a nemám muža...tak žiadna šibačka sa u nás nekoná 😥
Nechodime, synovia neprisli na chut tejto tradicii otlkania zien
Tento deň trávime ako bežnú nedeľu...žiadne šibanie
Ja mam na Veľkú noc iba pekné spomienky. U nas bolo všetko v zdravom ponímaní. Mame velikansku rodinu a k mojej starkej sme sa vsetci zbiehali uz na Veľký piatok. V pondelok ráno, dievčatá za pomoci žien pripravili občerstvenie pre kupacov. Oblievať chodili len chlapci. Dievčatá boli doma alebo behali na dvore a vyzerali kupacov. Tie co sa chceli dať obliať museli vyjst von, oblievalo sa iba von a tie co nechceli, mali basnicku a jemne dotknutie korbacom, pripadne vonavku. Chlapcom sme kazda darovali vajicko, symbolickych 10korun susedovym chlapcoma a chlapcom z dediny, bratrancom sme davalo 100 korún. Tesne poobede ked sa skoncilo s oblievackou prisli aj zeny k starkej z iných domácnosti, kazdy doniesol trochu zo svojho obeda a kolacikov a mali sme toho az az. Obedovalo sa potom, v altánku v zahrade. Bolo nas cca a 40-50 ludi. S laskou na to spominam. Chceli sme ist aj tentorok k mojej starkej , inak uz ma 92 rokov 🥰 Len som nejaka prechorena, takze ostavame doma. Takze veľké nedeľné stretnutie tentorok vynecham, co je skoda, ale snad nabuduce 😊
Na jednej strane vam tlieskam ze idete s dobou a nedrzite sa slepo tradicii.
Ale som prekvapena kolko vela vas je.
Cize zrusit slovensku tradiciu sibacky a oblievacky co nam nevyhovuje (a este ju aj nahradit zahranicnym zvykom hladania vajicok), je v pohode, ale nedajboze chciet oslavovat halloween... to ho hned zvozia pod ciernu zem ze to nie je slovensky sviatok.
@beadygirl18 krásne 👏
Chodíme vždy niekam. Chata, pobyt a podobne. Nevarim, nepečiem, neupratujem, nedržíme pôst....
Sme ateisti.
@andreatytler myslim, ze Halloween bude skor vadit tym dodrziavacom velkonocnych tradicii.
@simsalabim mne vadí aj halloween 😁
@bloger ja nerozumiem, co je normalne na velkonocnych tradiciach. Ked vidim v TV ako ukazuju oblievacku dievcat z folklornych suborov - kybel studenej vody na hlavu - tak fakt nechapem velebenie tychto tradicii. Ale ja som z buricskeho rodu. Moja prastara mama zakazala oblievanie svojich 5 dcer (prelom/zaciatok 20.storocia) po tom, co v dedine umrelo dievca na zapal pluc pri dodrziavani tychto skvelych tradicii - Liptov, vsade sneh. Samozrejme, po dedine ju v zuboch roznasali kazdorocne. Ale tuto vzburu si v sebe odniesla aj moja stara mama, potom moja mama, ja a aj moje dospele dcery. Ja som na moju prastaru matku hrda, hoci ju poznam len z jedinej fotky. Nevzdelana, pologramotna zena sa vzburila nasiliu v mene tradicie 👍
@tairyx ved nemozeme byt vsetci rovnaki 😅
@simca06022011 presne. Nemá čo behať po ulici,ma byť doma na reťazi v kuchyni !
@andreatytler tým ktorým vadí Halloween oslavujú Veľkonočné sviatky. A čo je zlé na hľadaní vajec? Kto chce nech hľadá vajíčka, iný môže chcieť mať pokoj a kľud a ďalší ide do kostola. Každý ako chce.
Ako decko som z duše neznášala tento zvyk, teraz mám 2 synov, našťastie muž rýchlo pochopil, že "tudy cesta nevede" a užívame voľné dni spolu ako rodina. Buď len leňošíme doma alebo vybehneme dakde na výlet. Neglancujem byt a nevypekám, s jedlom to beriem ako bežný víkend.