icon

Čo dať farárovi za krst?

timcik
15. júl 2015

Ahojte. Rada by som sa opýtala, čo ste zvykli dať farárovi po krste. My uvažujeme nad koláčmi a nejakou sumou do obalky.

alaguema
16. júl 2015

@zita19 úplne súhlasím s tebou. Ani ja "služby" cirkvi nevyužívam a môj manžel tiež nie. Napriek tomu sa podieľame na jej financovaní. Odluka cirkvi od štátu je jediné normálne riešenie na túto hlúpu situáciu.

rebeka7501
16. júl 2015

@timcik No predsa Vatikánsku menu : "Pán Boh zaplať!"

paskolinka
16. júl 2015

ja nerozumiem, preco ma niekto stale potrebu obuvat sa do fararov a do cirkvi. casto ti, ktori sa najviac vyjadruju, nemaju potuchy, co vsetko taka farnost obnasa. myslite, ze farar plati zo svojho platu opravy kostola, vyzdobu...? v dnesnej dobe je caste, ze pri farnosti je pastoracne centrum, kde sa mozu schadzat deti, mladi aj stari, pri nasom kostole je aj ihrisko, kde sa deti chodia hrat, organizuju sa tam turnaje... to ma farar postavit zo svojho parstoeuroveho platu? myslite, ze na to da stat? cirkev ako taka mozno nieco ano, ale velka cast sa financuje z toho, co daju ludia, ci uz po omsi v nedelu, v ramci specialnych zbierok alebo takto pomimo pri krstoch, sobasoch atd. fakt je, ze pytat by farar nemal. ak si pyta, najdite si ineho, ktory nepyta (je ich dost, urcite vacsina). a ak nieco davate, dajte preto, ze dat chcete, nie preto, ze "sa to patri". ked dat nechcete, nedajte a je to poriesene a netreba okolo toho robit vela reci. a ze fararov plati stat? pozrite sa do kostolov, byvaju plne ludi, tak asi zaujem je. vysoke skoly tiez kazdy nevyuzije, ani verejnu dopravu nevyuziva kazdy rovnako, ani v nemocici nelezal kazdy, ani po sudoch nebehame vsetci a vsetko to ide zo spolocneho...

alaguema
16. júl 2015

@paskolinka farári, ai cirkev mi nevadia, neobúvam sa, v podstate sú mi úplne voľní a je mi srdečne jedno aj t, koľko peňazí je potrebných na údržbu fary, ja sa na jej financovaní podieľať nechcem. Verejnú dopravu využije každý minimálne raz, zdravotníctvo ani nehovorím...celkovo verejná správa je preto verejná, že ju financujeme spoločne a vždy existuje možnosť, že niečo z toho, čo zahŕňa, bude raz potrebovať každý. Cirkev ja ale nepotrebujem a pochybujem, že by som ju niekedy potrebovala. V mojom prípade ju nevnímam ako niečo, čo sa spája s mojou vierou, alebo s vierou celkovo. Je to inštitúcia a kto ju potrebuje, tak nech ju aj financuje. My ostatní sa na tom podieľať nemusíme. Vidíš v tom nejakú logickú chybu?

matrix87
16. júl 2015

fararovi netreba davat nic, je to jeho praca, je za to plateny. ani tebe predsa nikto neda nic za to, co robis vramci svojich povinnosti, ci?

paskolinka
16. júl 2015

@alaguema tiez by som vedela vymenovat nejake verejne sluzby, ktore ja na 99,9% nikdy nevyuzijem (asi ako ty cirkev) a napriek tomu to beriem tak, ze verejny sektor funguje na principe solidarnosti. jeden vyuzije viac to, druhy ono, niekto dokopy nic... nemam s tym problem.

alaguema
16. júl 2015

@paskolinka fajn...a keď sa ja rozhodnem, že budem vyznávať budhizmus, potrebujem chrám aj nejakého majstra k tomu, kto bude solidárny so mnou a s mojou potrebou realizovať si svoju vieru v rámci verejných financií? Asi nikto, že? A mňa by to ani neštvalo. Viera je veľmi osobná vec a kto ju ako praktizuje a čo k tomu potrebuje, by malo byť otázkou nejakého osobného nasadenia a nie zodpovednosťou celej spoločnosti. Nehovoriac o tom, že u nás je štát solidárny iba s jednou cirkvou.

fra
16. júl 2015

@alaguema ano, vidím logicku chybu, lebo v tomto štáte sú stovky vecí, o ktorých ľudia tvrdia že ich nepotrebujú a pritom sú financované zo štátneho rozpočtu .... napríklad šport- prečo by sa mali danoví poplatníci skladať na plat a odmeny vrcholovemu športovcovi a celemu jeho tímu? futbaloví fanušikovia (ja som na futbale v živote nebola) - prečo by sme všetci mali financovať ťažkoodencov, ktorí s nimi robia poriadok- nech sa na nich zložia sami alebo nech sa tam niekde pozabíjajú, čo nás je do toho? 😉 .. alebo kultúra- tak ako niektorí ľudia potrebujú kultúru a iní nie a v živote nešli do divadla ani na koncert važnej hudby či do múzea a predsa ich platia, tak niektorí ludia potrebujú cirkev a iní nešli v živote do kostola ...a predsa sa tie divadlá, koncerty a múzeá sa financujú zo štátneho rozpočtu a nikto to nespochybňuje 🙂
.
a inak- aj ja by som bola za odluku cirkvi od štátu- ale urobme to potom dosledne a všetko čo nepotrebuje využívať každý člen spoločnosti odlúčme od financovania štátu 🙂

fra
16. júl 2015

@alaguema myslím že ano, ak by bol budhizmus na SK registrovana cirkev, čo asi aj je, tak má nárok na príspevok pre svojich duchovných ... inak, sú aj kresťanské cirkvi, ktoré dobrovoľne nepoberajú a nechcú príspevky od štátu hoci majú na ne nárok (tuším adventisti napríklad)

paskolinka
16. júl 2015

@alaguema pozri toto my tu neporiesime. mne osobne je uplne jedno, kto cirkev financuje. blbe je, ze na slovensku mame taky folklor, ze sa ku katolickej cirkvi hlasi takmer kazdy (aj ked doma na nu nadava), ked pride na sobas alebo krst, tak do toho kostola nabehne, lebo je to romanticke alebo babka si to zela. nuz tak stat asi vychadza z toho, ked fararom dava na platy... osobne by som kludne nejaku cirkevnu dan ako veriaca platila, nic proti tomu nemam.

alaguema
16. júl 2015

@fra mne športovci nechýbajú rovnako ako cirkve, ale nič nezmením na fakte, že reprezentujú našu krajinu, teda logicky je tento sektor financovaný zo štátneho rozpočtu.
Čo sa týka divadiel, tak tie ja využívam a viem aj to, ako doslova živoria. Na výplatnej listine od štátu sú niekde ďaleko za tým, čo je dôležité a je to doslova a do písmena hanba ako mraky, pretože kultúra je to, čo robí národ civilizovaným. Minimálne raz za život divadlo využije každý aspoň v rámci školskej alcie a vďaka bohu za to. Múzea tak isto - uchovávajú a zveľadujú kultúrne dedičstvo národa...ani nejdem pokračovať, tie porovnania snáď ani nemôžeš myslieť vážne. Kto by asi tak mal financovať štátne inštitúcie, ak nie štát??? Cirkev je štátna inštitúcia? Nie, nie je. Na štáte sa iba priživuje a je riadená z Vatikánu. Teda inštitučne celkom nezávislá od štátu. Štát nedisponuje žiadnou mocou v rámci cirkvi, o jej vnútorných záležitostiach vôbec nerozhoduje. Vnímaš ten rozdiel? Logickú chybu nevidíš, ty si si ju iba vymyslela. A opakujem - oproti tomu je viera - veľmi osobná záležitosť každého človeka. Máme tu ľudí, ktorí vyznávajú úplne iné náboženstvá, než je to oficiálne a s tými čo? Podľa teba je ok, že iba určití členovia spoločnosti majú svoju cirkvek financovanú štátom a iní nie? Urobme to teda dôsledne a nech sa finacujú všetky cikrvi, alebo žiadna. Ja osobne som za žiadnu.

fra
16. júl 2015

@alaguema však aj ja osobne som za žiadnu, ale bola by som aj za to, aby štát neplatil ani ostatné veci, ktoré nevyužívajú všetci...

liebling98
16. júl 2015

@alaguema štát financuje všetky registrované cirkvi na Slovensku (je ich cca 18), ktoré majú o to záujem, nielen rim-rim-kat cirkev. Aj keď je pravda, že tam ide najviac peňazí, vzhľadom k počtu obyvateľov, ktorí sa k nej hlásia.

alaguema
16. júl 2015

@paskolinka to je ale dosť naivný názor. Za finacovaním cirkvi štátom je špinavá politika a nie to, že každý druhý občan zbŕdne do kostola aspoň v rámci krstu, svadby a pod. Mimochodom, dúfam, že si nemyslíš, že ide len o platy farárov. A solidarita, viera, duchovno? Tieto pojmy sú cirkvi asi celkom neznáme, ak ide o majetky, stačí si spomenúť na kauzu košickej botanickej záhrady, ktorej časť by mali dostať v reštitúcii a štátna!! inštitúcia, ktorou Univerzita P.J.Šafárika je, musí vyplatiť milióny eur dominikánom, ktorí sú až takí solidárni, že "svoju" časť botanickej záhrady jednoducho uzavreli, kým nedostanú svoje prachy. Pekné, že? Univerzita má obmedzené prostriedky, kto bol v tej botanickej záhrade, tak vie...mohlo by to tam byť udržiavané aj podstatne lepšie, ale načo sú nám nejaké botanické záhrady, že? Mimochodom, patrí k najväčším v strednej európe. Rád dominikánov určite poskytne deťom nejaký plnohodnotý zážitok namiesto návštevy botanickej záhrady...ale asi niekde v paralelnom vesmíre.

paskolinka
16. júl 2015

@alaguema za financovanim cirkvi statom je predovsetkym historia, tak to tu bolo a ostalo a zatial sa to nezmenilo. aj nastavenie ludi take je - aj ked cely rok do kostola nejdem a ako krestan sa nespravam, tak aspon raz za cas sa najde situacia, kedy sa cirkev zrazu hodi. a aka solidarita, viera, duchovno? preco pleties vsetko dokopy? zo vzduchu ani farari neziju. a co tak pospominat si na kopu pozitivnych veci, ktore cirkev robi? a prosim ta, neobvinuj ma z naivity, myslim, ze od toho mam dost daleko 😉 hovorim, mne by odluka cirkvi od statu nevadila, nech sa k cirkvi hlasia len ti, co to myslia vazne a ti, co tam chodia na folklor nech tam nechodia a je poriesene. a ti co potrebuju vkuse na nieco nadavat, nech si najdu nieco ine.

123choco123
16. júl 2015

Nic nedávaj je to jeho náplň prace!

zuzka_puska
16. júl 2015

Daj čo chceš, čo uznáš za vhodné. Je povinnosťou farára dieťa pokrstiť. Je to zadarmo. Ak niečo dáš, dobre. Ak nedáš, nikto ťa nebude súdiť ani nič také. My sme dali fľašku a koláče. Nič viac, takto som to pokladala za správne

frozenelza
16. júl 2015

U nas sa nedava nic....ak niekto prinesie kolace, nas farar ich da do domova dochodcov

alaguema
16. júl 2015

@liebling98 sú to všetko odnože kresťanstva, snáď asi len s výnimkou židovskej obce. Takže v podstate variácie na to isté, len bledozelenom.

rebeka7501
16. júl 2015

zbytočne sa hádate, každá ma svoju pravdu. Kresťanstvo a cirkev sú dve odlišné veci. Cirkev napáchala vo svete veľmi veľa zla, svoje učenie a teoretizovanie si vedia vždy veľmi rýchlo otočiť podľa seba.
Veriaci katolík, ktorý to myslí úprimne a žije podľa prikázaní nemusí drať kolená v kostole aby ostatní videli. Nerobí "hriechy" a žije podľa kresťanskej viery, pomodlí sa i doma.
Vždy tu budú dva tábory : tí, ktorí by dali za cirkev ruku do ohňa a samozrejme tí, ktorí s ich "učením" nesúhlasia.
Je však pravda, že cirkev je oslobodená od daní, a aj napríklad to čo sa vyzbiera do zvončeka je tiež nezdanené a žeby sa používalo na opravu chrámov božích ? Pochybujem. Sú to tisíce eur.
Ježiš nosil jednoduchú obuv a kus plátna cez telo. A teraz ? Cirkevní hodnostári nevedia čím by sa ovešali.

alaguema
16. júl 2015

@paskolinka je to tak z čias Rakúsko - Uhorskej monarchie. Neviem, či je to nejaký legitímny dôvod na to, aby to tak pretrvávalo. Nastavenie ľudí je také len čiastočne a zrejme len u tých, ktorí sa k náboženstvu hlásia. Ostatní to majú inak. Čo pozitívne robí cirkev? Pýtam sa úplne úprimne a bez irónie, naozaj to neviem. Ešte aj cirkevné nemocnice finacuje štát. To si vedela? Nie je to ich nezištná služba blížnemu.
Solidaritu som spomenula v rámci kauzy botanická záhrada, kde sa ukázalo v plnom lesku to, čo je dávno všeobecne známe - cirkev je nenažraná a za svojimi majetkami pôjde aj cez mŕtvoly. A viera a duchovno by sa mali zaobísť bez inštitúcií a keď už sú, nech sú schopné uživiť sa sami, mňa nemá prečo zaujímať, z čoho žije farár. Majú predsa svoje verné ovce, ktoré zatiahnu čo treba, tak kde je problém?

paskolinka
16. júl 2015

@alaguema presne tak, ja problem nemam, vsak som to viackrat napisala, ja ako veriaca, aj milodary davam, aj dan by som platila, keby to tak bolo. nechapem, preco sa stale chces akoze hadat, ked nie je o com. a co je presne pricina, preco stat stale financuje cirkev, to neporiesime my tu. co pozitivne robi cirkev? co tak starostlivost o bezdomovcov a chorych, starych (farar zo zakoviec, myslis ze by niekto za par sto eur robil to, co robi on?), charita, jedlo pre bezdomovcov, a co tie babky, ktore sa chodia vyplakavat fararom, lebo rodina sa na nich vykasalala a ti chori, osamoteni ludia ktori najdu vo viere aspon aku taku oporu (vies kolko by to stalo stat, keby mali chodit k psychologom?) ty tomu asi nerozumies, ale je vela ludi, ktorym viera a moznost chodit do kostola velmi pomaha a drzi ich nad vodou. dalej aktivity pre deti, ihriska, letne tabory, vylety... a este raz, problem nie je, verne ovce by si zatiahli za farara. ale co s tymi, co az take verne ovce nie su? vsak to tu citas. nic nedavaj, je to jeho praca, jeho povinnost, dostava od statu. tak sa to berie, a ludom to vyhovuje - verejna sluzba. kym sa toto nezmeni v mysleni ludi, nie je cas na odluku cirkvi od statu. lebo kto by platil tych fararov, co pokrstia a zosobasia hocikoho, lebo su z kostola lepsie fotky ako z uradu?

gennara
16. júl 2015

@rebeka7501 áno, cirkev je oslobodená od daní, ale len v prípade tých peňazí zo zvončekov a z dane nehnuteľnosti v prípade sakrálnych pamiatok, čo je logické, keďže si ich cirkev opravuje sama, čo keby robil štát, tak sa nám zrútia pred očami. Z ostatných vecí, budov, pôdy dane platí a z ničoho oslobodená nie je. Je to len taký mýtus tu na Slovensku, že cirkev neplatí dane. Druhá vec, financovanie cirkví štátom, štát dáva 38 miliónov eur ročne na všetky cirkvi, z toho 22 miliónov najväčšej - katolíckej. Ide o to, že komunisti pobrali majetky, ktoré sa už nedajú vrátiť, keďže napríklad na ich pôde stoja fabriky, prípadne bytovky a podobne, asi to nezbúrajú a nepošlú ľudí sa pásť. Je to v istom zmysle odškodné. Zaujímavé, že 22 miliónov eur na platy katolíckych kňazov ročne je veľa, ale že za dlhy Váhostavu zaplatíme my šmahom jedného rozhodnutia vyše 50 miliónov eur, to nikoho netrápi. A to je len jedna jedinká špinavosť v tomto štáte. V tomto štáte utekajú peniaze preč úplne z iných miest, nie že ich berie "nenažraná cirkev".

alaguema
16. júl 2015

@paskolinka nechcem sa hádať. Je to výmena názorov. Dôvod prečo stále štát cirkev finacuje, je zmluva, ktorú ešte Dzurindova vláda podpísala s Vatikánom. Vatikán sa pochopiteľne financovania nechce vzdať, napriek tomu, že rímsko - katolická cirkev je jedna z najbohatších inštitúcii na Slovensku. Dôvod si môže domyslieť každý sám. Skromnosť to nebude.
Rozumiem tomu, že niekomu možnosť chodiť do kostola pomáha, ja existenciu cirkvi nespochybňujem len preto, že ja osobne ju nepotrebujem. Každopádne si ale svoje prípadné existenčné problémy má riešiť sama. Nie je to predsa môj problém, že by farár nevyžil. Na odluku už bolo včera neskoro a čím skôr bude, tým lepšie a kto bude platiť farárov nech rieši Vatikán, ktorý sa topí v zlate a Kristove učenie o chudobe má evidentne v paži.

alaguema
16. júl 2015

@gennara choré je už to, koľko toho cirkev vôbec vlastní. To vám katolíkom vôbec nevadí, že je to v rozpore s Kristovym učením? Vieš vôbec akým spôsobom cirkev získavala majetky? Ani zďaleka to neboli iba dary od poslušných ovečiek, ktoré si chceli cestu do neba vydláždiť zlatom. V stredoveku si cirkvek privlastňovala majetok svojich obetí, ktoré odsúdila v inkvizičných procesoch, zastrašovaním panovníkov, šľachticov - v tom čase mala cirkev takmer neobmedzenú a takmer svetskú moc, takže vydieraním sa dostával rozsiahlym majetkom, k pôde, lesom a nehnuteľnostiam, cirkev tiež pokutovala a to najčastejšie zabavením nejakej časti majetku. Pokutovala samozrejme za nejaký nesprávny názor. Časť majetkov cirkev legálne kúpila, ale za aké peniaze? Za tie, ktoré získala pri predávaní odpustkov, musel to byť celkom slušný biznis 😎 Časť majetkov boli samozrejme legálne dary, to nespochybňujem, ale len na ilustráciu, keď tu čítam o odškodňovaní cikrvi za majetky, ktoré je nemožné vrátiť, tak mi napadlo, že možno ich jednoducho ukradla (zabavila) a karma zapracovala 😀

natalym
16. júl 2015

@alaguema A aký rozdiel je v tomto medzi napr. aj dnešným politickým zriadením? Kto nemá prachy nemá pravdy, v tomto žijeme celé desaťročia a všetci sú spokojní.

ruthike
16. júl 2015

@rommin nekatolici... Na slovensku je vacsina ludi cez 25 rokov pokrstenych, fararov maju aj protestanti, ale na slovensku su povacsa katolici a inak vsetci ludia bez ohladu na ich vyznanie prispievaju na katolickych farorov. @zita19 aj @maca_p prispeli lebo sa ich to dotyka, ci uz nazorovo alebo financne. Ja nie som lekar a tiez sa zapojim do zdravotnej temy. Zlobu ani jedna neprejavila, to skor naopak. Slusna kritika bez hanenia, a hned sa tu na nich vali hana od urcitych pravovernych .. A to ti poviem niektore tie komenty boli fakt hnusne na niekoho kto sa hlasi k : miluj blizneho svojho ako seba sameho... Alebo je to o tom, ze blizny je len ten, kto ti ideologicky vyhovuje. To je skor totalitny rezim

luciferkax
16. júl 2015

My sme pozyvali farara.na krst..je to u nas taky zvyk. davali sme aj pebiaze do obalky ale to bol dar na kostol a nie priamo jemu

paskolinka
16. júl 2015

@alaguema no tak si si na cirkev zanadavala, snad sa ti aspon ulavilo 😉 ja suhlasim, bez tych par milionov eur od slovenskej vlady by cirkev urcite prezila (prezila uz horsie veci) a slovenska vlada tie peniaze vie minut aj ucelnejsie (ale to uz je na inu debatu).

alaguema
16. júl 2015

@natalym nerozumiem tvojej otázke. Mám to chápať tak, že je v poriadku, ak cirkev svoju pravdivosť potrebuje podporiť majetkami? Všímam si, že katolíci sú morálne veľmi flexibilní 😀 Ja to mám ale nejak inak, v mojom chápaní by malo náboženstvo a cirkev, ktorá ho prezentuje, byť aj nejakou morálnou autoritou, ale ak už je niekde vedľa politických strán, tak asi to je jeho miesto. Viem dobre, prečo sa k žiadnemu nehlásim 😎