Čo dať farárovi za krst?
Ahojte. Rada by som sa opýtala, čo ste zvykli dať farárovi po krste. My uvažujeme nad koláčmi a nejakou sumou do obalky.
Era starovekeho Egypta trvala dlhsie, aj Ciny, pokial ide o spolocentva taki Buddhisti boli skor a tiez pretrvali az doteraz..Cirkev trva, ci s rovnakymi ideami ako na zaciatku je otazne, minimalne o tom ako sa ich dari naplnat v praxi by sa dalo diskutovat, len tak ako u cloveka nezalezi ani tak ako dlho zije ale ako cestne zije, ako vyuzije cas zivota, aj keby kratky. Naproti tomu ani dlhy zivot nezaruci a nepoukazuje na kvalitu daneho cloveka (organizacie), mozno niektorym da Boh taky dlhy zivot prave preto ze od nich este nieco caka, a caka...ci naplnia...resp. ci napravia co mozu...
@horana Egyptská ríša však už dávno neexistuje a budhizmus samozrejme existuje dlhšie ako náboženstvo (rovnako aj judaizmus- ten asi existuje nepretržite najdlhšie) - ale netvoria oficialnu organizaciu s vlastnymi pravidlami akou je katolícka cirkev - každopadne to posledné s tým dlhým životom je určite na zamyslenie 🙂
@fra to ze vydrzala este neznamena, ze je to to najlepsie co nam moze zivot poskytnut. A pozrime sa na to aj zo siroka, Judaizmus je tu o nejake to tisicrocie dlhsie a tiez funguje. Islam je len asi o 400 rokov mladsi a vsetky jeho struktury funguju. Budhizmus je asi rovnako stary a jeho struktury funguju, jeho princiy vyznava aspon tolko ludi ako katolicizmus, islam a judaizmus dokopy.
Keby rimsko-katolicka cirkev ako taka bola tak uzasna vo svojej funkcii prostrednika medz Bohom a svetom, asi by nebolo tolko dalsich cirkvi zalozenych na Kristovom odkaze.
A mne sa zda, ze cerviva je stale viac a viac. Keby tak nebolo tak by sa predsa nemohlo stat, ze clovek hlboko veriaci pove, ze s cirkvou nechce uz nechce nic mat. Poznam takeho cloveka. Jeho moralne principy su vysoko nad moje chapanie, jeho viera je neuveritelna a predsa jedneho pekneho dna prestal chodit do kostola a prijimat sviatosti, lebo nieco v cirkvi ako institucii ho tak sklamalo, ze odmieta jej sprostredkovacie sluzby medzi sebou a Bohom.
Baby preboha už skončite, lebo otázka je už hádam zodpovedná.
@fra a to, ze budhizmus nepotrebuje ziadnu instituciu, mi ukazuje, ze tam je to iba a len o vieru. U katolickej cirkvi iba a len o vieru nejde. Zial. A toto katolici nejak nevedia, nevidia alebo nechcu vediet, nechcu vidiet. A ked na to niekto "zvonka" zacne pokazovat, tak to beru ako utok na ich vieru, na ich moralne principy. Za cely svoj zivot som nikomu na jeho vieru nesiahla, aj ked je to mimo moje chapani, viera je jeho intimna vec a nech si veri, ked to k zivotu potrebuje. Ale uz som sa stala tercom zanietenych slovnych atakov v mene Boha za to, ze som ateista. Aj tu na MK.
Akoze baby... ze Vas to bavi... syna este pokrsteneho nemam a az sa mi rozum pozastavuje nad niektorymi reakciami tu ozaj... zalozte si vlastnu diskusiu na tu temu... ak Vas bavi bavi toto rozoberat.
@paskolinka ano, knaz =svätec. inac to nema vyznam!
Svojho casu mi kamoska poslala jeden uryvok, snad ho este niekde mam, o krste a pod. celkom vystihuje co si o tych veciach aj sama myslim:
"Krst vykonaný cirkevným zástupcom, nie je nič viac než predbežný prijímací akt do združenia niektorej náboženskej obce. Ak pokrstenie dieťaťa vykoná kňaz, považujúci to za čisto úradný výkon, je krst úplne bezvýznamný. Neprináša ani osoh, ani škodu. Pri krste dospelého človeka môže jeho ochota k prijatiu podľa stupňa svojej čistoty a sily prispieť k tomu, že sa mu skutočne dostane niečo duchovného. U dieťaťa rozhoduje sila a čistota viery toho, kto krst vykonáva, o tom či sa mu dostane určitej duchovnej posily a vytvorí sa tak ochranná stena proti zlým prúdom.
Krst je úkon, ktorý nemôže účinne vykonáva každý človek, ustanovený cirkevným vedením. K tomu sa hodí človek, ktorý je spojený so Svetlom. Ale taká schopnosť sa nedá dosiahnuť pozemským štúdiom ani cirkevným vysvetením, ale je čisto darom samého Najvyššieho. Takto povolaný dokáže úkonom krstu skutočne sprostredkovať duchovnú silu, takže krst získa potom hodnotu, ktorú symbolicky vyjadruje.
Krst teda vyžaduje určitú zrelosť veku a dobrovoľné prijatie krstenca, ako aj povolaného krstiaceho, ak má byť skutočne plnohodnotný.
Ján Krstiteľ, ktorého kresťanské cirkvi ešte dnes uznávajú ako skutočne povolaného, mal svojich najväčších odporcov práve medzi farizejmi a zákonníkmi, mysliacimi si vtedy o sebe, že sú najpovolanejšími rozhodovať o takých veciach..."
Aj podla mna je to tak ze zalezi na osobnosti jednak knaza, jednak rodicov a krstnych rodicov a cistote ich umyslov ohladne toho co idu krstom dosiahnut. Urobit to len z povinnosti, pre istotu, lebo sa patri a riesit ake saty obliect dievcatku, ake dary dat ci uz dietatu alebo knazovi, ake kolace ci peniaze je uplne odveci, vzhladom na to o co by malo hlavne ist.
@horana so zametanim pod koberec tiez nesuhlasim, chce to ale podla mna este dlhy cas, kym sa struktury na vyssich postoch vymenia. novy papez je mozno dobry zaciatok. inak porovnavat prehresky vo firme a na fare sa ani moc neda. vo firmach sa lieta vacinou za ine veci, ake vycitame knazom. napr. co sa tyka moralky, tak vo firme je zvycajne jedno, kolko ma riaditel mileniek a kolko deti so sekretarkou. u knaza uz to jedno nie je.
@paskolinka v cirkvi nie? kym vo verejnom zivote riaditelia milenky netaja. v cirvi su dobre utajene. a takisto aj nemanzelski potomkovia. ved si zober, ze sokol ma dve deti o ktorych sa vie. jedno z nich je dokonca dnes uz rozvedene 😉
nieco cerstve http://vas.cas.sk/clanok/11934/hanba-na-100-rok...
na co mu to bolo? 😲
@maca_p no asi zle je to utajene, ked aj vrabci na streche o tom cvirikaju 😉 minule som sa docitala, ze aj jan pavol II mal minimalne jedno dieta. takze asi tak je to utajene. vyfabrikuje sa aj to, co nie je.
@paskolinka zatlkat, zatlkat,. zatlkat a obhajovat, obhajovat, obhajovat. to je typicke pre vas.
a viem to uplne presne. jeho syn mal za manzelku kocku, ktoru poznam osobne 😉
@maca_p prosim ta citaj co pisem a daj si klapky dole z oci 😀 ja nic nezatlkam. ale to je jedno...
Mi sme dali kolace,peniaze a cervene vino.
Tak deti a zenenie knazov je temou snad uz od pociatku, ved su teorie ze aj Jezis musel byt ako kazdy rabin v tej dobe zenaty a mat deti, inak by nim ani nemohol byt, teraz nemyslim len "modny" Da Vinciho kod, ktory toto rozvija s Mariou Magdalenou, tieto veci sa tahaju historiou. A co keby aj mal? Pre mna uplne irelevantna info.
Ja s tymto problem nemam, lebo svatost podla mna nemusi nutne suvisiet s vacsinou nasilnym celibatom, ktory zjavne robi viac skody nez uzitku, malokto ma tak silny tah, ze dokaze transformovat sexualnu energiu, ako ucili uz stare indicke nabozenstva. Tie techniky sa potom stratili a zostal len prakticky vyznam, aby sa majetok krazov nedelil a aby cely zostal cirvi.
Ono majetok a sex su vobec dve najsilnejsie lakadla, ktorym zjavne tazko odolat, uz ciny Sv. Petra v tomto svetle vyznievaju inak ako Jezisove, ked Peter na jednej strane kazal absolutnu poslusnost voci vrchnosti ale zaroven vyzadoval vzdanie sa vsetkych majetkov v prospech cikrvi, tak sa zacal kolotoc, kde mnohym statocne hrabalo, predavanie odpustkov tema sama o sebe, uz len ked si clovek cita o papezoch minulosti, hlavne v obdobi stredoveku, skratene napr. http://www.pluska.sk/magazin/zaujimavosti/zauji... kto by pochybovla o hodnovernosti plusky, su o tom normalne cele knihy s dokazmi a mnohymi dalsimi praktikami, po ktorych sa normalny clovek zdraha uverit ze osobu na papezsky stolec skutocne pomaha spoluvyberat Boh.
Ale nie je mojim cielom vytahovat spinu ani kopat do cirkvi, to ze jej minulost je viac neprijemna nez by sa mozno zdalo menej informovanemu cloveku, alebo takemu kto naozaj sa pokusa uprimne verit a moze ho to ranat a tak sa to podvedomo snazi vytesnit, co uplne chapem..Len ono stale akosi nie a nie sa s nou vysporiadat, okrem sucheho co bolo to bolo, ideme dalej, co zial jednoducho nestaci, ta sebereflexia tam neprebehla v patricnej miere ako by mala, stale vladne strach. Ale tak ako clovek co pochybi, nestaci ked si povie co bolo to bolo ideme dalej, nestaci to ani na dobre meno organizacie.
Tie praktiky, ono je jedno ci vo firme sa zakazaky prideluju na zaklade vsimneho az do takej miery ze je to pokladane za normalne, ci da mamicka lekarovi za porod, ci fararovi za krst. Ci Bezaka ked upozorni na zle hospodarenie vysachuju, hoc tiez nie je svaty, ale dovolil si poukazat na to co v ociach veriacich nenastava, ziadne uctovne nezrovnalosti a uz vobec nie tak obrovskych rozmerov, pritom je to len spicka ladovca. Prevali sa toho prave preto ze organizacia je mocenskeho charakteru vzdy len minimum. A ze by sefa firmy nesudili za pedofiliu? Neviem, toho z Nevidzian co nedavno zneuzival to 11 rocne dievca len presunuli, upratali z oci.
Niekde som pocula nazor, ktory je vcelku zaujimavy pre mna a sice ze prava Cirkev podobne ako mnohe ine Jezisove vyhlasenia sa neda brat doslovne a nie je to svetska organizacia, ani nou nemoze byt, ale clenom takej Cirkvi je kazdy kto zije podla pravidiel a v tom suchu ako Jezis ucil. Tato naozaj pretrva a nebude znicena. Ta ostatna uvidime ci pretrva aspon tolko kolko vydrzala ta staroegyptska, zatial este tak dlhy usek ani ona "nedala".
@horana píšeš veľa, ale chcem len k jednej veci, čo mi udrela do očí: Peter určité nekázal absolútnu poslušnosť voči vrchnosti, ani nevyžadoval vzdanie sa majetku. Áno, prví kresťania viac menej podporovali poslušnosť voči vrchnosti, ale určite nie absolútnu. Inak by napr. Peter a ďalší nezomreli mučeníckou smrťou...
@horana k tej minulosti - s tym uz nic neurobime. ja zijem teraz a tu. inak viaceri papezi sa za minulost cirkvi verejne ospravedlnovali a obavam sa, ze velmi viac sa urobit neda.
@horana a k tej moralke. ja som hovorila o tom, ze na knaza su ovela vyssie naroky na moralku ako u napr. manazera alebo zamestnanca firmy. nemyslela som tym pedofiliu samozrejme, to je uz extrem. a toho farara z nevidzian pokial viem normalne sud odsudil (inak nic moc trest mu nedali, neviem z coho presne to bol obvineny, lebo cakala by som, ze ho aspon zavru), ma zakaz pastoracnej cinnosti a cirkev ho odpratala niekam do domova dochodcov alebo hospica ci kam. mne sa taketo riesenie zda ok, tam moze byt uzitocny a nebude mat prilezitost byt v styku s detmi.
@paskolinka tak pedofilne skutky su trestne aj u laickych osob, to hadam nejdes porovnavat. @horana myslim myslela nie nemanzelske avantury a ich nasledky ale npariklad spreneveru. Co je som zachytila pripady, ze sa prevalilo safarenie s cirkevnymi peniazmi u knazov, tak sa len presunuli "niekde do ustrania" a pastoracnu cinnost vykonavaju dalej. Pre civilneho cloveka to znamena vyhadzov z rooty a trestne stihanie, basu a nahradu skody. Bol cirkvou niekto postaveny pred civilny trestny sud? Nie, vzdy sa to vyriesi podla kanonickeho prava zametenim pod koberec.
@zita19 Zametie a tiez plati motto : zbavme sa "informatora", co chce zasvietit do tmavych kutov - vid pripad Bezak. Ale treba dodat, ze tak to funguje aj v mnohych inych instituciach/organizaciach ako teraz ten skandal s fifa. Len clovek by si prial aby sli nabozenske institucie prikladom

Každopádne katolícka cirkev je jediná oficialna organizácia, ktorá kontinualne existuje už skoro 2000 rokov s rovnakymi idealmi - toľko nevydržal žiaden štát ani žiadna firma ani žiadna rodina ani nikto iný .... niečo na nej teda musí byť 🙂