icon

Čo dať farárovi za krst?

timcik
15. júl 2015

Ahojte. Rada by som sa opýtala, čo ste zvykli dať farárovi po krste. My uvažujeme nad koláčmi a nejakou sumou do obalky.

alk05
19. júl 2015

Nic...on ma svoj plat hoci by to mal robit zadarmo....osobne by som to brala ako uplatkarstvo...ked mozu stihat lekarov nech aj fararov ved je to to iste....my sme nedali nic

horana
19. júl 2015

jaaj este som zabudla zareagovat @pumpkincake Ad 14:38 to nie je nejedenie 🙂 ale aj ked s tym nesuhlasis, je vsetko v poriadku, nakolko nikto ti to nenuti. Ale presne ze tieto temy vyvolavaju akoby podvedomu obranu, take to popudenie ako pichnutie do osieho hniezda, ludi to drazdi. Uz len vedomie ze by take mohlo byt, rychlo to odsudit, vytesnit, sranda.
Ti ludia sa tym ale hlavne netrapia, ako pises ze by sa ti nechcelo trapit, nie je to askeza, to je rozdiel.
Inak o tom Starcovi ja to nemam ako nejaku aktulanu temu momentalne, neviem si priradit tych jednotlivych bretarianov, ale tusim spominal tie kavy, sam vravel ze obcas ciste kvoli chuti, ale moze byt aj bez nich, aj mava take obdobia ze ich vypusta a ponukal lekarom aj dohlad uplne bez nich samozrejme, ono vsak keby bol len obcas na tej kave tak skape, to je prave rozdiel oproti postu, alebo si tusim nejaky iny bretarian sa raz do roka stedrovecernu veceru, cite kvoli rodine aby neurazil prudko veriacu matku, je to podobne ako princip celibatu popisany vyssie, ked clovek je nad tym nemusi nieco pozivat, nie je na tom zavisly, zaroven mu to neskodi, ked za nejakych okolnosti "musi". Ono vedecky je aj cela hmota len 99perc prazdna medzi atomami, takze cele je to "klam" co vlastne prijimame. Mne sa u neho paci ta priamost, ze vola ludi nech su s nim stale aby sa presvedcili. Nechvali sa s tym, ale zaroven nema problem ist do akychkolvek typov dokazov co si ludia vymyslia. Ked raz budem citit ze tadeto chcem ist, urcite skusim predtym tento typ dokazu. Inak su aj Indovia co su pod lekarskym dohladom dokonca pomerne kontinualne roky, a prekazetelne nic nejedia, dokonca im vazia aj vodu s ktoru si umyvaju zuby cinahodou neprehltli a pod. a nevedia si to vysvetlit ako je to mozne...

jaron
19. júl 2015

@vejula pôst som uvádzal aj ja ("takisto občasný pôst má svoj význam") ten môže duchovnosti pomôcť samozrejme, ale prana je už o niečom inom

vejula
19. júl 2015

@jaron inak rovnako ako nas Boh stvoril s traviacou sústavou, stvoril nás aj s rozmnožovacou sústavou a predsa sa zdržiavanie v sex oblasti vníma ako pozitívum, ako napr. aj ten PAvol písal.

mircalla
19. júl 2015

Nic, nie je to jeho praca? Ak je taky sluzobnik bozi, tak by ani nemal nic zobrat nie? v podstate by to bol uplatok

0silvia0
19. júl 2015

@vejula máš pravdu, veď napr. obžerstvo a smilstvo sú dva zo siedmych hlavných hriechov. Čiže nadmiera jedenia aj sexuálneho správania je už nežiaduca pre človeka.

jaron
19. júl 2015

@vejula znova sú tu trochu rozdiely, ako som už písal predtým:
pôst je dobrá vec, je v súlade s Bohom, ale žiť bez jedla nie
sexuálna zdržanlivosť za istých okolností má tiež svoj význam, ale podobne ako s jedlom, nie je Božou vôľou (teda aspoň ako ja vnímam a chápem Boha) život bez sexu pre všetkých a počas celého života. Je tu výnimka: niektorí jedinci môžu žiť bez sexu celý život, môže to byť v súlade s Bohom a môže to byť v poriadku. Ale o celom živote bez jedla mám veľké pochybnosti...

jedenie aj sex sú dobré veci (samozrejme, ak sa používajú v súlade s Božou vôľou), cesta svätosti nespočíva v ich trvalej abstinencii, ale ich dočasná abstinencia môže nepriamo k duchovnosti pomôcť, pri sexe pre niektorých ľudí aj trvalá abstinencia...

1. Kor 7,3-5 Muž nech plní povinnosť voči manželke a podobne aj manželka voči mužovi. 🙂 Žena nemá moc nad svojím telom, ale muž; podobne ani muž nemá moc nad svojím telom, ale žena. Neodopierajte si jeden druhému, iba ak na čas so vzájomným súhlasom, aby ste sa mohli venovať modlitbe, a opäť buďte spolu, aby vás satan nepokúšal pre vašu nezdržanlivosť. 🙂

vejula
19. júl 2015

@jaron no ja chápem, len neviem, prečo by v určitých prípadoch malo byť dobré žiť v sex. zdržanlivosti celý život, ale s jedlom to už tak proste byť nemôže. Ano chapem, že to vyzera dosť nerealne, ale ak to možné je (pišem ak, lebo sama si niesom istá tým, že je to možné) a niekto si chce vybrať cestu bez jedla, nerozumiem, prečo by to malo byť vnímané ako niečo zlé či proti Bohu. Argument, že preto, lebo nam Boh dal tráviacu sústavu a preto chce aby sme jedli by sa potom logicky mal spájať aj so životom v sexualnej abstinencii, teda, že je to nesprávne, lebo nás obdaril rozmnožovacou sústavou.

petra7777
19. júl 2015

Už som to raz niekde písala.....lopatou po hlave 😀 Málo prachov dostávajú od poslušných ovečiek na ich zhýralý...luxusný život ?

jaron
19. júl 2015

@vejula myslím, že je dobré v tomto prípade zjednodušovať 🙂
život bez sexu ešte nikoho nezabil, bez jedla áno 🙂

(a to o tej tráviacej sústave nebol jediný a ani základný argument, napr. ja verím, že aj v nebeskom kráľovstve budeme jesť, samozrejme na inej kvalitatívnej úrovni)

horana
19. júl 2015

Zivot s(o zvladnutou) pranickou vyzivou este nikoho nezabil, len ten bez jedla, nie je to vsak to iste, ak dobre chapem teoriu.
Tak ja dufam ze minimalne v nebeskom kralovstve sa budu ludia zivit manou (cistou energiou), prijde mi ujeta predtstava pojedat tam hmotne veci. Minimalne lev sa bude musiet stat vegosom, aspon ako som videla raz v jehovistickej brozurke co som nasla v schranke, taky obrazok, ako tam lev vedla baranka sedia vedno s ludmi a nikto nepotrebuje nikoho pozierat. Tak bohvie ci sa im to maso bude materializovat, alebo ved aj tu tomto svete uz sme blizko od toho vyklonovat svalovinu, tak ci si ju takto vedecky budeme vyrabat aj tam? Skor je mi blizsia predstava ze sa tam uz potom stravuje ako anjeli a pod. teda nie hmotne.
Ono je osemetne hodnotit co je v sulade s Bozou volou a co nie. Ale tak ako zivot bez sexu ci uz na isty cas alebo cely zivot je len pre uplnu mensinu za nejakym ucelom, tak to je podobne aj s tymto fenomenom.

jaron
19. júl 2015

@horana chcel som len napísať, že filozofia "prana" jednoducho nevychádza z kresťanstva. Nemá prečo.
A na dobré jedlo v Božom kráľovstve sa veru ja zase teším, aj na hladenie medveďov, levov atď. bez strachu 🙂 .

alaguema
19. júl 2015

@jaron nejedenie nie je samo o sebe sväté, samozrejme, ale ľudia, ktorí z prány žijú, nie sú tak celkom bežní a ich pohnútky poväčšine boli duchovného rázu. Podľa kresťanstva môže byť duchovná podstata úplného pôstu blbosť, čo len svedčí o tom, ako sa za tie storočia Kristove učenie pokrivilo, keďže aj on sa v púšti postil. Jedlo nie je nič hriešne, ale je to hmota, protipól ducha. Postiaci sa človek prepína na celkom iný režim, ale to by si to musel niekedy zažiť, aby si to pochopil. Kresťanský pôst sa už dnes ani nedá nazvať postením sa. Je to len pokus obísť to nejak bez veľkých obetí. Skutočný pôst je kvalitatívne niečo celkom iné.

vejula
20. júl 2015

@jaron tak ja mam zas uplne inú predstavu o Božom královstve. KEdže moje trojrozmernné hmotné telo sa po mojej smrti rozpadne a zhnije v zemi, pochybujem, že budem potrebovvať ho niečim živiť, resp. pochybujem, že budem potrebovať živiť svojho ducha niečim hmotným. Viem... oslávené telo... neviem ako je myslené toto, ale velmi pochybujem, že moje hmotné telo dokaže existovať mimo nášho časopriestoru, kedže je ním limitované.
Inak kEd som bola dieťa, tak som sa zamýšlala nad tým, či budem mať v nebi telo dieťaťa, dospelej ženy, alebo starenky 😀

0silvia0
20. júl 2015

@vejula pardon, že sa vám do toho miešam, ale v istej knihe, ktorú som čítala (keďže som ich čítala kopy, takže už neviem v ktorej presne) túto tematiku rozoberali a VRAJ po smrti budeme mať telo, v ktorom sme sa cítili fyzicky najlepšie, čiže telo v najlepších rokoch. Ak samozrejme človek zomrie ako dieťa, bude mať detské telo a ak ako dospelák, tak sa tam budú pravdepodobne vznášať duše v podobe tridsiatnikov asi 🙂 Teda aspoň ja som sa najlepšie cítila v tridsiatke 🙂

vejula
20. júl 2015

@0silvia0 no myslím, že to je len predstava autora, kedže sa "odtial" ešte nik nevrátil, môžeme sa len domnievať. Ale mne logicky z toho vychádza to, že moje telo, ako ho poznám proste umrie a rozloží sa. Duch, moje "bytie" pretrvá (teda dufam, tiež neviem samozrejme s istotou povedať) a to už nebude závislé na faktoroch, ktoré su momentálne potrebné pre život môjho fyzického tela. ale tak asi ked umrieme zistíme
. V poslednom čase sa tak zamýšlam, aké je to celé zvláštne. Žijeme tu, akoby len nam patril svet. Potom umrieme, a nič sa nestane, slnko bude zapadať a vychádzať, ludia rano vstanu do práce, na mna si o 3 - 4 generacie už nik nespomenie, aký je ten život smiešny.

horana
20. júl 2015

@jaron Tak v tomto pripade je to len hra so slovickami. Ked sa to nazve napr. zivenie sa v istou formou eucharistiou, hned je to priechodnejsie 🙂, ako napr. u tej svatej co nic nejedla, no muselo sa to nejak obkecat a navliect. Je to marketing, vsetko je o tom ako sa to preda verejnosti. Mohlo by sa mozno pouzit aj spojenie zivenie sa Bozou laskou alebo podobne.
Mne je jasne ze indicke slovo prana by bolo prilis konfliktne, to je nieco ako joga do skol, no fuuj, apage satanas 🙂

Pomimo k tomu co vsetko vychadza a nevychadza z kretanstva a co je ci nie je vola Bozia.
Vsetkeho toto a interpretacia sa historicky menila. Vieme ze boli obdobia kedy sa upalovali aj babky bylinkarky, ako nieco co nie je v sulade s Bohom, alebo preto ze Zem vraj nie je gulata a uz vobec ze by mala obiehat okolo Slnka, ved to tiez nevychadza z Bozich zakonov, aspon tak sa nazdavali. Ako pohrdanie Bohom sa brali aj pitvy mrtvych, cez to vsetko ziadny katolik snad dnes uz neodmietne chirurgicke osetrenie trebars svojho dietata ked je nutne, ktore by ale bez tychto veci mozne nebolo. Menil sa aj nazor v akom jazyku smie byt zvestovane Bozie slovo, boli casy ked sa bralo ako heretizmus ak chcel niekto prekladat do jazyku pohanov (teda aj slovanskych), lebo tak to predsa Boh nechcel, ted udajne. Bola toho velka hromada, napr. ten proces, pri ktorom sa hadali ci smiech ako taky je vobec Bohu blizky, nakolko niet zmienky ze Jezis Kristus by sa smial a teda to akiste nie je nic comu by sme mali holdovat a pochadza od diabla.
Na historicom pozadi tychto suvisloti mnohe veci zacinaju vyznievat inak..

horana
20. júl 2015

@vejula Tusim je to v katolickom katechizme tak ze ked po poslednom sude sa bude kriesit, sam Jezis v posledny den vzkriesi a ze normlane fyzicke telo, to vstane z hrobu (teraz fakt netusim si sa kostra potiahne naspat masom, v tom pripade by bol kazdy v takom veku tela v akom zomrel ale bude mat super kondicku a vylieceny) a tak bude zit uz potom vecne, spoji sa opat s dusou ktora ho docasne opustila ale pretrvala...

0silvia0
20. júl 2015

@vejula jasné, tých teórií bude určite viac 🙂
Áno, v konečnom dôsledku sú tie naše životy veľmi krátke a kým si začneme uvedomovať všetky súvislosti (niektorí si nezačnú uvedomovať nikdy) ľudského bytia a začneme klásť otázky sami sebe, vesmíru, Bohu, častokrát máme polovicu života už za sebou 🙂 - teda záleží na tom, kto sa kedy duchovne zobudí 🙂

horana
20. júl 2015

Este dodatok k tomu mojmu prispevku zo 07:59
No hej, je to tak, uz som si to vyhladala na katechizmus.sk
"Kresťanská viera vo vzkriesenie sa už od začiatku stretala s nepochopením a odporom. „V ničom inom sa neprotirečí kresťanskej viere tak silno, tak tvrdošijne, tak vytrvalo a vášnivo, ako keď ide o vzkriesenie tela.“ Veľmi všeobecne sa prijíma, že život ľudskej osoby pokračuje po smrti duchovným spôsobom. Vzkriesenie mŕtvych zjavoval Boh svojmu ľudu postupne. Nádej na telesné vzkriesenie mŕtvych sa presadila ako vnútorný dôsledok viery v Boha, Stvoriteľa celého človeka, duše i tela.Stvoriteľ neba a zeme je aj ten, ktorý verne dodržiava svoju zmluvu s Abrahámom a jeho potomstvom. V tejto dvojitej perspektíve sa začne prejavovať viera vo vzkriesenie. Machabejskí mučeníci vyznávajú pri svojom mučení:„Pán vesmíru, pre ktorého zákony umierame, vzkriesi nás pre večný život“ (2Mach 7,9). „Pod ľudským násilím spokojne zomiera ten, komu Boh vlieva nádej, že ho opäť vzkriesi“ (2Mach 7,14).
Veriť vo vzkriesenie mŕtvych bolo podstatným prvkom kresťanskej viery už od jej začiatkov: „Vzkriesenie mŕtvych je istota kresťanov. Vierou vo vzkriesenie sme [kresťanmi].“
„Akože niektorí z vás hovoria, že zmŕtvychvstania niet? Veď ak niet zmŕtvychvstania, nebol ani Kristus vzkriesený. Ale ak nebol Kristus vzkriesený potom je márne naše hlásanie a márna je aj vaša viera… Ale Kristus vstal z mŕtvych, prvotina zosnulých“ (1Kor 15,12-14.20).
....
Kto vstane z mŕtvych? Všetci ľudia, ktorí zomreli: „Tí, čo robili dobre, budú vzkriesení pre život, a tí, čo páchali zlo, budú vzkriesení na odsúdenie“.
....
Cirkev dovoľuje kremáciu, ak nie je prejavom úmyslu spochybniť vieru vo vzkriesenie tela."
koniec citatu

Cize aj popol moze vstat potom..

Ale tu sa pise:
"Ako? Kristus vstal z mŕtvych so svojím vlastným telom.(640) „Pozrite na moje ruky a nohy, že som to ja“ (Lk 24,39). Nevrátil sa však do pozemského života.(645) Takisto v ňom „všetci vstanú z mŕtvych so svojím vlastným telom, ktoré majú teraz“, ale toto telo bude pretvorené na oslávené telo, na „telo duchovné“ (1Kor 15,44):
„Ale niekto povie: ,Ako vstanú mŕtvi? V akom tele prídu?‘ Hlupák! Čo ty seješ, neožije, ak prv neodumrie. A čo seješ, neseješ budúce telo, ale holé zrno…; seje sa porušiteľné, vstáva neporušiteľné;… mŕtvi budú vzkriesení neporušiteľní… Veď toto porušiteľné si musí obliecť neporušiteľnosť a smrteľné si musí obliecť nesmrteľnosť“ (1Kor 15,35-37.42.52-53). "

Cize to telo bude zaroven hmotne a zaroven duchovne.

jaron
20. júl 2015

@alaguema ale veď všetko, čo píšeš od druhej vety je o pôste, nie o prane, pôst je niečo iné a má svoje základy a význam aj v kresťanstve (proti nemu som nič nenamietal), prana však nie, to je úplne iná filozofia.

jaron
20. júl 2015

@alaguema a ešte doplnenie:
keď kresťan má pôst, tak netvrdí, že žije zo svetla, z vesmírnej energie či čo, jednoducho má dočasný pôst, čo má svoj význam pre jeho duchovné stíšenie, vnímanie Boha atď.
Podobne keď Pán Ježíš mal pôst na púšti, tak vyhladol ("...V tých dňoch nič nejedol. A keď sa skončili, vyhladol..."), a to tak, že jedlo sa stalo aj predmetom jeho pokúšania satanom... on však trpezlivo čakal na Otca, ktorý jeho problém vyrieši (v tom je príklad pre nás).

alienka000
20. júl 2015

NIC, kazdy farar dostava plat ako vysokoskolsky vzdelany clovek, dostava prispevok na ubytovanie a podobne. A na ten plat dava kazdy jeden z nas z nasich dani - takze malo by im to stacit 😀

horana
20. júl 2015

@jaron Prikladom? Terezia Neumannova sa tym zjavne neriadila, nielen ze tvrdila ze silu jej dava pritomnost Bozia, mala stigmaty na dlaniach a 30 rokov nic nejedla, co po jej smrti potvrdila pitva a skumanie jej zaludka. Mala skratka dar Ducha svateho a nebola zdaleka jedina.

Marta Robinová - 50 rokov nejedla a nepila, žila len z eucharistie.Každý piatok prežívala drámu Kristovho utrpenia a smrti – na jej tele sa pritom objavovali krvácajúce stigmy Vykupiteľových rán. Avšak verejnú mienku i svet vedy najväčšmi udivovala skutočnosť, že viac ako päťdesiat rokov jediným pokrmom Marty Robinovej bol Ježiš v Eucharistii.

Elizabeth Achler - breathariánka ze 14. století byla členkou františkánského třetího řádu. Elizabeth byla jedna z posledních středověkých žen duchovně praktikujících. Žila jednoduchým životem oddanosti k Bohu a byla požehnaná mnohými božskými zkušenostmi z Nebe. Byl jí dán dar proroctví, viděla některé události, které se měly přihodit v budoucnosti a také měla schopnost porozumět srdcím lidí..Když odešla z domu, Elizabeth zjistila, že dokáže žít po dlouhé období bez jídla. Ve skutečnosti žila bez jídla 15 let, přičemž nejedla nic kromě Svaté Eucharistie, úplně se spoléhajíc na Boží požehnání jako svou obživu.

Další stigmatička, vizionářka a inediatka, Anne Catherine Emmerich, žila ve Vestfálsku, v Německu v 19. století. Jako dítě mívala vize, v nichž si povídala s Ježíšem a viděla mnoho duší v temných říších utrpení. Vstoupila do kláštera, kde nadále udivovala lidi svými mimořádnými vizemi. Během posledních 12 let svého života nejedla žádné jídlo, pouze pila vodu a přijímala Svaté Přijímání.
Mne sa to nechce vsetko kopirovat, su tam samozrejme aj mnohi muzi. Cirkev toto prijima v pohode, pokial ten clovek je jej sucastou a oblecie sa to do nabozenskeho plastika. Je to ale to iste coho su schopni aj mnohi sucasnici, ktori sa hlasia teda nielen ku krestanstvu, ale mnohi bud k inym nabozenstvam alebo su uplne pragmaticki. Ako hovorim, nahrad slovo prana slovom eucharistia a je to zrazu OK.

jaron
20. júl 2015

@horana na tieto príklady ľudí, čo to "prežili" a podobné zázraky mám svoj názor.... nechcem sa ale do toho príliš zaťahovať

vejula
20. júl 2015

@horana Verim, že biblia sa na zaklada na niečom hlbšom, neviem to vysvetliť, nejaký suvis tam zrejme bude, ale telo ako ho teraz poznáme, resp. hmota je tak či tak len iluzia, zrejme nejaké vibrujuce struny, nejaka energia, ktorá sa nám javí ako niečo hmotné len pre nedokonalosť našich zmyslov. Takže podstata hmoty je zas len energia, takže pohlad na ludské telo zrejme nemôže byť tak jasný ako sa nam javí, a ja uprimne pochybujem, že naše telo bude hmotné tak, ako hmotu momentálne vnímame.

horana
20. júl 2015

@jaron Jasne, ja len ze samotna Cirkev ich uznala, dokonca ako svatych.

horana
20. júl 2015

@vejula Ja si to tiez tak myslim ako pises, len ze pri konfrontacii trebars s fararom by som asi narazila, ako niekto kto nie je v sulade s ucenim cirkvi.

lutsine
20. júl 2015

nemusis nic davat 🙂

jaron
20. júl 2015

@horana nie som katolík, mnohé veci okolo cirkvi a jej "uznaní" chápem inak, preto som písal, že do tejto témy nechcem ísť....