icon

Čo musí zabezpečiť krstná mama na krstiny?

meyby
26. okt 2011

ahojte kočky, chcem sa opýtať, čo všetko musí zabezpečiť krstná mama na krstiny ? 🙂

meyby
autor
26. okt 2011

@ani3012 dakujem, myslis ze aj vy ste mali ten zvyk ako mamabiba? 🙂

mamabiba
26. okt 2011

@ani3012 ale určite to krst nepokazilo...idem dať do svojho albumu, aké torty sme mali my 😀

traktor
26. okt 2011

@meyby neviem ako inde..ale ak je katolik..krstny rodic musi mat krst..ono vela zalezi aj od pana farara..ale toto je myslim, vsade rovnake..

meyby
autor
26. okt 2011

@mamabiba som zvedava ....zaujima ma to 🙂

gabuci
26. okt 2011

@meyby no ale asi všade je to individuálne,ja mám 2 deti a pri obidvoch to tak bolo. Ja ešte krstný rodič musel byť tiež pokrstený aj prvé sväté pr.Ked niekto chce mať sobáš v kostole tak si žiadajú takisto aby bol pokrstený a prvé sväté.Na birmovku sa tak nepýtali.Tak určite to isté platilo aj pre krstných rodičov v prípade krstu.

katka888
26. okt 2011

@meyby
podla toho do akeho kostola pojdes za krsnu.
my mame deti v reformovanej cirkvi krstene a tam krsni nemusia nosit nic, ani podmienky nie su take ako u katolikov.
ja ked som mala ist za krsnu katolikom, tak som nemohla, lebo mam len krst a to fararovi nestacilo.
najlepsie je sa normalne opytat mamicky a s nou dohodnut.
joj a moj mm bol za krsneho v katolickom kosole aj ked je reformovany. inemu fararovi to nevadilo, cize fakt to zavisi od farara.

mamabiba
26. okt 2011

@meyby už je v mojom albume krstiny, tak kuk tam 😉 😉

mamabiba
26. okt 2011

@meyby krstný rodič by mal mať prvé sväté prijímanie a birmovku, čo znamená, že musí mať minimálne 16 rokov a aj rodičia by mali byť katolíci...teda aspoň jeden z nich...ako je to u nás 😀 😀

ani3012
26. okt 2011

@mamabiba tak ja som si na tortu spomenula až po krste 😀

meyby
autor
26. okt 2011

@mamabiba akurat som sa teraz mrkla, torta je nadherna , fotky su super🙂

meyby
autor
26. okt 2011

@mamabiba a co v pripade ak sme rozdielneho vierovyznania? myslim s krstnym dietatom.ale myslim ze teraz sa uz mozu aj sobasit ludia, s inym vierovyznanim, to by problem nemal byt , moji rodicia su one vierovyznanie...ja som po otcovi vierou, a brat po mame, tak to podelili🙂 aby sa sirila aj otcova viera aj mamkina zaroven🙂

mamabiba
26. okt 2011

@meyby katolícka viera je na takéto veci dosť prísna. my sme sa rozhodli pre moju vieru aj z toho dôvodu, že bývame na dedine, ktorá je silno katolícka. je pravda, že ústupky sa dajú robiť...my nie sme zosobášený...ale museli sme farárovi sľúbiť na náuke, že sa budúci rok zoberieme. Veľká svadba bude civilná a potom dodatočne sa zoberieme aj v kostole, nech má farárko srdiečko na mieste 😀 😀 . záleží to od farára, ale určite nepristane na to, že krstný rodič bude inej viery, pretože krstný rodič má za úlohu pomáhať pri katolíckej výchove krstného dieťaťa. Skúste porozmýšľať nad iným vierovyznaním..napr tvojim a tak ho dať pokrstiť. Dúfam, že píšem zrozumiteľne. Ak nie, s kľudom sa pýtaj ďalej. Viem, že evanielici s tým až takú vedu nerobia, ale tiež krstný rodič musí byť tej viery.

mamabiba
26. okt 2011

@ani3012 keby som bola vedela určite pošlem a prvou triedou 😀 😀 😀 . My ich máme v mrazáku na vianoce 😉 , aspoň nemusím piecť 🙂 🙂 . Alebo pošlem dodatočne?

meyby
autor
26. okt 2011

@mamabiba no pochoopila som ta, tuto otazku sme sice s kmotrou nepreberali...ano ja som evanjelik, a dieta bude urcite katolik, ked vsetci su katolici , myslis ze to bude problem? ale mam krst, aj prve svata aj birmovku, vsetko co mam mat ...a zase neverim ze by chceli dat dieta na ovanjelicku vieru, ked vsetci su katolici🙂

meyby
autor
26. okt 2011

@katka888 cize ak ja som reformovana a dieta bude urcite v katolickom kostole krstene, nieje problem, aspon tak som to pochopila.... 🙂

mamabiba
26. okt 2011

@meyby a ešte...ak ste rozdielneho vierovyznania, logicky za krstnú ísť nemôžeš, jedine, že by sa rodičia prispôsobili tvojmu vierovyznaniu a dali pokrstiť dieťatko v tvojej viere. O úlohe krstnej matky som ti písala vyššie.
Sobáš v kostole je trošku o niečom inom. ja mám aj prvé sväté prijímanie aj birmovku, môj muž je evanielik. Náš farár nám to vysvetlil takto. nieje to problém, keďže ja som "plnohodnotná" katolíčka, podá sa žiadosť na biskupstvo o povolenie takéhoto sobáša, na čo príde kladná odpoveď. Potom môj manžel musí prejsť katolíckou náukou, kde sa prisľúbi, že nebude brániť v katolíckej výchove detí...to sa musel zaviazať aj teraz, pri krste............. a môže byť svadba.

annaopialova
26. okt 2011

ahoj sviecku kosielku a tortu

zklimekova
26. okt 2011

no ak ste katolíci všetci..tak áno..je tam podmienka prvé sv., birmovka musí byť (teda aspoň u nás - možno sú inde ústretovejší) My máme takú nemilú spomienku na to , keď sme chceli zavolať za krstnú moju švagrinku alebo manželovho brata a hups už bol problém...ona je evanjelička..a on aj keď katolík ale sobášený v evanjelickom kostole a podľa nášho pána kaplána žije v hriechu :(...ááá ešte veľa mi toho povedal....tak sme sa zamysleli zavolali na krst druhých...a bolo ok 🙂..u nás väčšinou krstná prinesie sviečku, košieľku a plus darček pre bábo...ale radšej sa treba porozprávať s mamičkou a možno to bude aj niečo iné 🙂

meyby
autor
26. okt 2011

@mamabiba by som vobec nepovedala ze s virovyznanim je to take komplikovane, normalne som uzasnuta🙂

katka888
26. okt 2011

@meyby
no neviem, lebo to zavisi od farara.... preto nech sa mamicka popyta co a ako.

mamabiba
26. okt 2011

@meyby ešte by sa to dalo "oklamať" tak, že tvoj brat bude ako krstný otec..pochopila som, že on je katolík... a ty budeš s ním ako svedok krstu. Potom je to už vlastne jedno, ale pre krst je to tak. A nepočula som ani o takom prípade, že by v evanielickej cirkvi mohol byť krstný katolík. Pri tomto akte nie sú dôležitý ani tak rodičia, ako krstný rodičia, ktorý sa zaväzujú vo výchove krstného dieťaťa v tej viere, v ktoréj je krstené.

meyby
autor
26. okt 2011

@zklimekova jasne, dakujem...no je to komplikovanejsie ako som si myslela...myslim to stym vierovyznanim...

meyby
autor
26. okt 2011

@mamabiba praveze evanjelik bude krstná katolikovi... 🙂

mamabiba
26. okt 2011

@meyby to naozaj nejde. pretože krstom dieťa prijíma tú vieru v ktorej je krstené a krstný rodičia...rodič je svedkom toho a zaväzuje sa k tomu, že v tej viere bude vychovávané. a evanielik sa predsa nemôže zaviazať k tomu že dieťa bude vychovávané v katolíckej viere. Ako som hore písala, dá sa to oklamať iba takým spôsobom, že krstný rodič pred farárom bude katolík a ty budeš ako svedok. Ale to predsa do budúcna neznamená, že ti nemôže hovoriť krstná a ty sa tak nebudeš správať 😉 . nemôže sa jedna viera miešať s druhou....
Farári vedia byť v určitých veciach ústretoví, ale ohľadne viery určite nie.

meyby
autor
26. okt 2011

@mamabiba to ma vobec netesi ze je to tak... ☹

meyby
autor
26. okt 2011

@mamabiba som zvedava ako to vyriesime...ale nejak stym budeme musiet vybabrat 🙂

strapadielko
26. okt 2011

nasmu drobcovi je krstna nasa velmi dobra kamaratka (pozname sa 15 rokov) z jednoducheho dovodu, krstom sa dieta stava dietatom Bozim a clenom Cirkvi, a krstny rodic ma napomahat rodicom vo vychove vo viere..napriklad moj otec to dlho nevedel pochopit a hneval sa, ze preco nie je krstny moj brat, ale moj brat v Boha neveri, tak nam to s manzelom bolo smiesne ze tam bude stat pred tym knazom a pritom neveri ani slovko z toho co sa tam hovori...no a manzelov brat je taky svetobeznik, on sam povedal, ze nie, lebo ktovie kam ho vietor odveje... no a k darcekom, my sme od krstnej dostali tortu a rodinne fotenie🙂 retiazka a ine zlato mi pridu zbytocne, ja som dostala aj na krst aj na prijimanie aj na birmovku a nikdy som to nenosila....ale to je zas kazdeho vec
cize sa porad s kamoskou, co by potrebovali, a najma, neocenitelna bude tvoja pomoc a blizkost, ked to budu potrebovat, ci uz dieta povarovat, pokocikovat, nieco im navarit, ked nebudu stihat...🙂 to je nad vsetky vecne dary

meyby
autor
26. okt 2011

@strapadielko urcite mas pravdu ja som typ cloveka, ktory sa bude urcite snazit... 🙂

ani3012
26. okt 2011

@mamabiba zlatá 😵 😵 😵

peggi
26. okt 2011

Ahojte. Krstnou mamou nášho syna je manželova sestra. Veľmi s ňou však nie sme spokojní. Malý bude mať o chvíľu 3 roky a krstná mama za ním bola presne 7krát - keď sa narodil, tri razy na meniny dva razy na narodeniny a iba jeden raz prišla len tak aj to bez ohlásenia,vobec sme nevedeli,že príde a práve sme sa chystali von. Keď mi prídeme k nim - býva ešte s rodičmi,tak je zavretá vo svojej izbe. Veľmi ma to mrzí,keby som to vedela, vybrali by sme iného krstného rodiča. Malo nás to napadnúť už vtedy,keď sme sa jej pýtali,či by nechcela ísť za krstnú mamu nášmu synovi. Jej odpoveď bola: "A čo to obnáša?" Podotýkam,že je z veriacej rodiny. My sa snažíme o bližší vzťah,ale máme pocit,že je to len jednostranná snaha z našej strany. Keď sme boli naposledy u nich a odchádzali sme domov,musela moja svokra ísť za ňou,aby sa išla rozlúčiť s krstniatkom. Máte niekto podobné skúsenosti? Ako riešiť takúto situáciu?