Čo robiť, ak sú dary na krst zakázané?
Ahojte, ideme byť krstní rodičia sesternicinej dcérke a dôrazne nám povedala, že dary neprijímajú, ani peniaze v obálke, že skrátka nechcú nič, aby sme si nerobili žiadne starosti, že im ide iba o ten krst a naozaj nič nevezmú.
Myslíte, že teda fakt nič nemáme dať?
Vravela mi, že ma už aj objednanú košieľku, tortu, proste že my len máme prísť a s ničím si nelámať hlavu.
No je mi to aj troška hlúpe tam prísť s prázdnou rukou, ale ako ju poznám, myslí to vážne.
Čo by ste robili?
@biba_18 Tak si jedna z mála ktorú by nepotešilo že si v DM môže vybrať pre dieťa kozmetiku/plienky/vlhčené aké uzná za vhodné. Za mňa je to super alternatíva keď rodičia nechcú zobrať peniaze a ani nechcú hmotné dary.
Nič by som nedoniesla. Kúpila by som jej zlatý krížik s retiazkou- ukázala rodicom a povedala, že to máš pre ňu odložené, a dáš jej to, keď bude dosť stará, ako pamiatku na krst. Že rešpektuješ ich prianie, ale že ako krstný rodič chceš, aby od teba niečo mala- spomienku. Ja inak si nepametam, žeby som od krstných rodičov dostávala nejaké extra dary, ale je fakt ze pre mna je hlavne moja krstná ako druhá mama- viem, ze kedykoľvek by mi prišla pomôcť, keby som ju poprosila- možno to oni tiez vnimaju hlavne ako záväzok do budúcnosti pre teba- ze jej budeš na blízku, keď Ťa bude potrebovať.
@biba_18 co s takou kartou spravi clovek co v dm nekupuje pravidelne. Zabudne na to. Poukazka nieje dobra volba pokial to nieje pre obdarovaneho oblubeny obchod alebo nieje taky ten poukazkovy typ. Naopak sa moze stat niecim zaveznym, ze napr.50€ musim minut dovtedy a tam, to moze byt pre niekoho neprijemne.
Neuverite ale aj dostat peniaze moze byt pre niekoho neprijemne, ked nic nechce a nieto este hluposti ako plienky, hracky, poukazky. Cize naozaj sa dohodnut, ze ide o malicku ci by aspon pre nu nemohli odlozit peniazky na ucet pripadni tu knizku nabozensku. Ale dohodnut sa.
Nemám si hlavu keď nechce nedávaj nič. Pochopím keď niekto povie že nechce materiálne dary, alebo že chcú žrebu a nie peniaze. Ale že fakt že nič.. no je to čudne. Každopádne by som asi preistotu hodila do obálky dáku 100€ a dala si to preistotu do kabelky.
Ja by som sesternicu rešpektovala a nič by som teda nenosila... Ale je to divné, lebo zvykne sa dávať aspoň niečo na pamiatku, nemusí to byť nič drahé... Je to asi také divné, ako keby si jej ty povedala, že nech po krste nič na jedenie nechystá, že ty sa naješ doma, že nech ti ani tortu nenakladá 🤔
Mne sa to zdá celé na hlavu postavené. Aj pozvaný človek musí byť rešpektovaný. Ak by ma niekto pozval na nejakú oslavu s tým že mám zakázané priniesť dar, tak by ma to minimálne zarazilo a urazilo
...asi nechcú mať doma nejaké zbytočné (v ich ponímaní) ,,haraburdy,, ktoré aj tak nevyužijú a bude na nich sadať prach. Veď ak vieš, že to myslí vážne, nenos nič. A ešte k tomu to nie je až taká blízka rodina, netrápila by som sa až tak...
Ak idete ako krstný rodičia, rešpektovala by som prianie rodičov, prípadne sa spýtaj či nechcú že by ste dali aspoň urobiť tortu, kolače, pomôcť s niečim.
A na druhej strane by som si založila bočný učet a každý mesiac tam dávala 10-15€. Raz to krstniatku daš so slovami že to má nazbierané od narodenia.
Ja by som to rešpektovala. (Som ako tvoja sesternica, neznášam darčeky, čo chcem pre svoje dieťa, kúpim mu sama, detto sebe, napriek tomu sa nájdu osoby, ktoré nepochopia, že nič znamená nič a MUSIA doniesť nejaký bazmek a očakávajú odomňa, že sa budem tváriť vďačne a že sa ich darčeku poteším atď.). Nechápem, čo je na tom také nesplniteľné, proste len tak prísť a tešiť sa z bábätka a z udalosti ako takej.
@anjelicek26 Jasne jej povedala,ze nic nechcu. To je tak tazke respektovat prianie?
@marca12 ved pre nich to nie je,ale pre dieta🤔 Ved nech si oni na svoje narodky zakazu dary, ale toto neni ich den, ale den toho dietata... Nechcu hordu blbosti domov nosiť, chápem.. veci typu plienkové torty, hračky, nevhodne oblečenie.. ale knižku, poukážku do hrackarstva, dm drogéria, poukážku na baby plávanie ci rodinné vianočné fotenie neverím,že niekto povie, že nepoteší...ja by som na také akcie,kde mi nieco vopred zakazujú asi ani nešla... toto sa bude ťahať roky, ako krstny rodič budem mat podobne zákazy aj ďalšie roky?
@mikadooo tesim sa, ze som nie som sama. Konecne niekto chape ako sa citim pri daroch...
Ježišiiiii tie sú iba reči. Trápne je ísť len tak bez darčeka
@anjelicek26 Nauc sa respektovat inych
Ak nič tak nič. Ale sú také pekné knihy ku krstu a tam mu môžeš vypísať údaje, nalepiť fotky atď. A potom im to dáš po krste.
Ja si len tak skromné pridám názor, že ja osobne neznášam dary ako poukážky.. keď je to také DM, tak fajn, tam to pri malom bábätku človek minie, ale teraz som si spomenula na poukážku do Martinusu z menin, ktoré som niekde zapatrosila, a už ho nenájdem, na poukážku do wellnessu, ktorej platnost sme trikrát predlžovali, kým nám vyhovovalo ísť, až som tam išla tehotná, čiže mne už nič z toho a celé nás to stalo raz toľko, ako hodnota daru, lebo keď sme si už na to našli čas, tak sme sa tam zdržali a chceli sa aj najesť a pochopiteľne z v 4 hviezdičkovom hoteli to lacné nebolo, poukážky do kina, ktoré mi prepadli, lebo keď som ich dostala, bola som už veľmi tehotná a nevládala do toho konkrétne kina chodiť a ani nemala chuť a potom som malé bábätko a potom bol covid..
Plienkove torty.... nedávam ani sebe medzi nohy vložku, ktorú predtým niekto obchytal, mám s tým problém aj u dieťaťa, viem, že svojský, ale proste mi to vadí. Keď už, tak sa spýtam na konkrétnu značku a veľkosť a donesiem celé balenie. Dostali sme aj my plno kozmetiky, ja som uz vtedy mala nakupenu a na malom vyskúšanu vlastnu, tak sme len mali plno nepotrebných veci, ktoré som buď musela darovať ďalej ,alebo na to zabudnúť a potom ako po záruke vyhadzovať... A niekto písal vyššie tortu, skutočnú, na krstiny. Mňa by to možno aj urazilo, lebo by som to brala tak, že niekto jednak nerešpektuje moje prianie, nie príkaz a zákaz, ale výslovne prianie a zároveň si myslí, že ja si neviem zabezpečiť tortu na krstiny vlastného dieťaťa. Určite tam torta bude, nehovorím o Tom, že niektoré prevádzky s tým môžu mať problém, na našej svadbe to hotel z hygienických dôvodov vyslovene zakazoval, tak som musela (po skúsenostiach so sestrinej svadby) vyslovene apelovať na ľudí, aby nám nikto žiadnu tortu na svadbu, a neskôr ani na krstiny, nenosil.
Asi to vyznie tak, že som nevďačná, ale tak keď rodičia povedia, NIE, ďakujeme, neprosime, proste, zabavte sa, tak to rešpektujme. Ja to neznášam ani v práci, poviem, nechcem NIC, a mám na to aj sebecké dôvody: všetci máme rodinu, deti v rodine, širokú, úzku, kamarátov a kolegov, každému potom vracať "nejakú drobnosť" na meniny a narodky a Vianoce ide jednak do peňazí a aj na nervy.
Keby som si už nebola vôbec istá, tak si prichystám niečo pre istotu do auta a keď vidím, že by som bola iba ten jeden, čo fakt nemá darčeky tak by som mala zálohu, že keby predsa..
Nechcú nič, tak keď nič donesme aspoň “praktickú” plienkovú tortu 🤣
@oblecenie99 zvlášť, keď veľakrát je dar o tom, že "sa to patrí". To "patrí sa" nenávidím, lebo to len ukazuje povrchnosť.
@morusha moje dvojmesačné dieťa, ktoré bolo vtedy krstené, sa tešilo tak akurát môjmu prsníku a prítomnosti ľudí, ktorých poznalo 😉. Ani vtedy som to nekomentovala, proste dostala nejaké "darčeky" darujúci sa vytešovali, dcéra nechápala, keď jej tým mávali pred očami, ja som sa slušne poďakovala za bazmek, oni si urobili foto, aby sa malo čím pochváliť kamoškám, alebo neviem a všetci boli spokojní. Teraz má dcéra 13 a do darčekov jej (ani im) dávno nekecám. Už si vie otvoriť ústa aj sama. K darčekom teraz hovorím o svojich oslavách a stále dostávam "darčeky" o ktoré nestojím a končia v charite, ale už to nekomentujem. Aj tu vidím, že niektorí majú potrebu silou mocou neprísť s prázdnymi rukami lebo neviemčo. Autorke som chcela dať pohľad z druhej strany.
@morusha toto mozeme otocit aj naopak - vediet respektovat, ze oslavenec nechce byt obdarovany.
Je to tazke pre obe strany... ja @mikadooo uplne chapem, som taka ista a tiez mi je stale vykricane, ze nie som vdacna alebo pri daroch som moc narocna - lebo ak nieco chcem, tak mam konkretnu predstavu, ktora sa nestotoznuje s ocakavaniami gratulantov (napr). Takze najradsej si kupim vsetko sama a je to presne take, ake chcem ja...
Ak su skutocne veriaci, tak pre nich je dar samotny krst. Takze mozno preto.
Vyrobila by som darčekovú knižku s kuponmi napríklad kocikovanie krsniatka, lebo aj rodicia potrebuju cas pre seba a krstna mama cas s krstniatkom, kúpa oblečenia podľa výberu rodicov, darovanie knižky podľa výberu krstnej mamy a podobne nejakych 5-7 kuponov. Je to v podstate darček do budúcna a ty neprides na prazdno 😉
Krst nie je o daroch teda nemal by byť. Takže keď nič tak nič. Veď môžeš dať darček bábätku na iný sviatok a možno bude naj darček pre rodičov aj dieťa keď bude staršie a ty sa mu budeš venovať a rodičia si pár hodín oddýchnu. Pre mňa by to bolo viac ako dar
Je vážne tak ťažké pochopiť, že nič nechcú?
@hellionka a k tomu knihu a v nej obalku 😅

@domiklik presne tak. Nieje krajsi dar ako respektovat.