icon

Čo robiť, ak sú dary na krst zakázané?

28. sep 2024

Ahojte, ideme byť krstní rodičia sesternicinej dcérke a dôrazne nám povedala, že dary neprijímajú, ani peniaze v obálke, že skrátka nechcú nič, aby sme si nerobili žiadne starosti, že im ide iba o ten krst a naozaj nič nevezmú.
Myslíte, že teda fakt nič nemáme dať?
Vravela mi, že ma už aj objednanú košieľku, tortu, proste že my len máme prísť a s ničím si nelámať hlavu.
No je mi to aj troška hlúpe tam prísť s prázdnou rukou, ale ako ju poznám, myslí to vážne.
Čo by ste robili?

lucka222
29. sep 2024

Ja som dávala krstným deťom aspoň náboženský malý darček a to ruženec. V tom čase som nemala moc príjem. Keď príjem bol dopriala som deťom neskôr. Myslím že ak je to veriaca rodina taký malý dar nikoho neurazí a tvoje krstné dieťa si môžeš rozmaznávať aj po krste 😉 .
Hlavne si užite krst a tú ceremóniu a kruh rodiny .

dankanka
29. sep 2024

Ja by som jej dala vyrobit karticky na babysitting 🙂. Proste by som jej dala najavo, ze ju respektujem, chapem a v pripade potreby, rada dietatko povarujem 🙂

eeffka
29. sep 2024

No ked nic tak nic, ale do istoty by som brala peniaze v obalke a vytiahla az by ostatni prisli s darom, nech tam nie som ako truba.tazko povedat ci "nic" je zo slusnosti alebo naozaj. Inak take kravoviny ako plienkove torty, hrkalky, svate knizky, kriziky.... toto by ma vytocilo viac ako to nic.

maryetta
29. sep 2024

Mozno len chce aby vynikla ozaj podatata celeho krstu.

fazulka22
29. sep 2024

Dala by som nič , viď foto, samozrejme s peniazmi

popocathepetl
29. sep 2024

https://krstnamama.sk/eshop/1091-kniha-pamiatka... Toto by som priniesla, plus nejaky krížik pre dieťatko.

vanilka83
29. sep 2024

Ja by som doniesla detsku bibliu,alebo ku krstu bývajú také knižky pre deti-modlitby,biblia a pamiatka na krst. To asi neodmietnu,ved práve o tom sú krstni rodicia, aby viedli krstné dieťa k Bohu.

animus
29. sep 2024

@anjelicek26 áno, lebo to čerstvo narodené dieťa sa naozaj urazí keď mu nič neprinesú v jeho veľký keď, keď sa samo rozhodlo že sa chce dať pokrstiť 😂 zasa si nesklamala 😂

hrvn
29. sep 2024

@almia plienková torta nie je ani pekná a ani praktická...

evi5888
29. sep 2024

Založila by som krstniatku sporiaci alebo proste nejaký účet ☺️

anjelicek26
29. sep 2024

@animus ty tiez nesklames vyvodis z toho,ze sa novorodenec urazi. Ja som napísala,ze by som doniesla knižku,poukážku na baby plávanie, fotenie, ked nic lepsieho tak poukazka dm drogéria ci hrackarstvo... ty s toho vidíš urazku dieťaťa, ked to nedostane? Aha.Niekedy si myslím, že ľudia rozmyslaju len úplne jednosmerne🫣 Darovavas im takym darom cas s rodicmi, spomienky - precitanu knihu, spolocne plavanie,spolocne rodinné fotky.. Mam dve krstné deti a proste by som nešla za krstnu rodine,kde sa v takýchto veciach nezhodneme..

moje912
29. sep 2024

@negymama pokiaľ vieutak takéto veci vie zakladať v banke len zákonný zástupca.

ela_79
29. sep 2024

Nic je naozaj nič 🙂 Dávno som si myslela, ze je to len fráza, ale postupom času som si uvedomila, ze aj mne to takto viac vyhovuje hlavne pri Vianociach: "Čo by deti potešilo?" -" Nerobte si starosti, nic nepotrebujú" a aj tak pri vianočných návštevách kopec darčekov pod každým stromčekom, deti zmätené - že či ten Ježiško nevie kde bývajú, keď tie hračky kade chodí tam ponecháva 🙂 A darčeky pre mňa - nuž sama strávim kopec času hľadaním kým si niečo konečne vyberiem, tak iný to ma ešte náročnejšie trafiť. A samozrejme ak dostanem ja, tak sa na oplátku snažím tiež potešiť darčekom a vybrať niečo trefné ... a zabijem tým ešte viac času ako keď sebe vyberám.... a zase obalky s eurkami si pri každom sviatku vymieňať je načo dobré ???? Poteší prítomnosť, dobrá nálada, srdečne želania, to je najviac.

moje912
29. sep 2024

@babushkaem a to sa ti ako podarilo? Potrebuješ byť zákonný zástupca a rodný list mať so sebou inak nevieš v banke nič na dieťa zaloit. Takže tomuto ti neverí dosť ľudí.

moje912
29. sep 2024

@evi5888 no asi ťažko pokiaľ nie si rodič

tunde12
29. sep 2024

Ja som darovala bibliu (rodina je nabozensky zalozena), mamicke krasnu bohatu kyticu a oteckovi drahe znackove fajnove vino.

fibi82
29. sep 2024

Ja by som kupila knizku v nabozenskej literature - LUC,Sv.Vojtech a pod. Je aj taka na pamiatku krstu,kde mozu dodat rodicia fotky,ale su aj detske Biblie,obrazkove leporela a ked nechcu prispiet na koselku a sviecku,ine by som neriesila. Beru to uplne spravne. IDE O SVIATOST KRSTU,nie nejaky darcekovy meeting rodiny. Hlavne jej budte dobrou krstnou mamou,preto si Vas vybrali

veronicka88
29. sep 2024

Nedonesiela by som nič. Malej budeš mať 1000prilezitosti to vynahradiť. Do toho roku kým nevníma velkosrlt daru peniažky a potom už čo si bude priať❤️veď to už že ideš za krstnu je dar pre teba aj pre nich. Uži si to.

sussie1
29. sep 2024

Necitala som celu diskusiu, iba prvych par prispevkov. Viacere tu pisu, ze ked nechcu, nedoniest nic. Lenze nechcu rodicia a sviatost ma dietatko. A to ked vyrastie, mohlo by mat nejaky spomienkovy predmet od krstnych rodicov ku krstu. V mojich koncinach je zvyk zlate nausnicky dievcatku, nejaky privesok pre chlapceka. Ak nechcu velke dary, myslim, ze su aj nejake spomienkove knihy o krste, alebo aspon taky akoby diplom. Z toho, co ja som dala, kamoskinej dcerke plienkovu tortu (nebola som krstna), pokial vies, ake plienky nosi, je to pekne a prakticke. Je to na Tebe. Podarovat sa da aj modlitebna knizka leporelo, alebo latkova, plysovy Jezisko. Tak, aby to dietatku pripominalo, ze ma vyrastat vo viere (je to este raz darcek pre dieta, nie pre rodicov).

raztovsetkozmizne
29. sep 2024

Ak sú finančne na tom dobre a povedali že nič nechcú, nič netreba nosiť.

ja_bb
29. sep 2024

Samozrejme respektovat, aj my sme presne tak povedali a vies co bolo? Aj tak sme dostali, nastastie len peniaze, ale keby sme dostali zlate privesky a neviem co, asi by ma porazilo. Syn tak dostal zlaty privesok svojho znamenia, od dalsich zlaty krizik, no bude to ako chalan nosit? Tazko, len mi to zapada prachom. Takze v tomto pripade "len peniaze" boli to mensie zlo, chceli sme, nech je to uz za nami a nie, aby este na poslednu chvilu rozmyslali, kolko daju,ci to nie je malo a neviem co. Ked raz clovek povie,co si zela, tak treba ist podla toho a nie podla seba. Na krst svojho dietata si nedavat podmienky, ale tu ide o inych, takze respektovat ich poziadavaky, podmienky.

feb13
29. sep 2024

Kupila by som detsku Bibliu a nic viac. Krstiny naozaj nemaju byt o darcekoch.

bejustek
29. sep 2024
animus
30. sep 2024

@anjelicek26 ty si napísala "ved pre nich to nie je,ale pre dieta🤔 Ved nech si oni na svoje narodky zakazu dary, ale toto neni ich den, ale den toho dietata... " Aspoň si pamätaj čo píšeš 😂 a ver tomu, že nikto ani netúži po takej krstnej, pre ktorú je rešpekt evidentne cudzie slovo. Vyjadrujes sa ku každej diskusii a keď človek číta tie komentáre nemusí ťa ani poznať aby vedel čo si za človeka 😅

zdenin
30. sep 2024

@nyusika sice to napisala sprosto ale pisala ze idu za krstnych. "Ideme byt krstni"

hipuska
30. sep 2024

Mne to príde zvláštne, u nás krsna mama dáva košieľku a sviečku. Ide o symboliku. U nás, ale teda keď boli chlapci, sa dáva ešte flasa kvalitného alkoholu. S tým, že sa k tomu pripojí list a napíše sa: že ho môže otvoriť dieťa keď bude mať 18 rokov.

tbd
30. sep 2024

Ak si to tak želajú, tak by som to rešpektovala. Krst nie je o daroch.

evi5888
30. sep 2024

@moje912 ja som krsnatu založila investičný účet, áno zatiaľ na moje meno a v 18tich mu ho odovzdám 😉 všetko sa dá keď sa chce

babushkaem
30. sep 2024

@moje912 áno, to je pravda, tatra banka to tak má, čiže ja som zobrala otca, ale sú aj také, kde rodič byť nemusí, stačí rodný list. ale keďže ja mám všetko v TB, tak som ho vzala.

zdenin
30. sep 2024

@eeffka no ale sväté knižky bude potrebovat