icon

Čo sú a prečo sa oslavujú Vianoce?

roamers
20. dec 2015

Vsade citam, aky darcek pre toho ci toho, ale ja mam 3 rocneho synceka, ktory sa pyta, co su Vianoce, preco ich oslavujeme, preco mame stromcek, co je cert a anjel, preco dostavame darceky. Aby to bolo este viac zamotane, manzel je American, takze darceky nosi Santa. Ako dietatu vysvetlit co oslavujeme s prihladnutim nato, ze niesme krestanska rodina, i ked synovi vysvetlujem i tento pribeh, no nechcem ho strasit nebom a peklom.

lenkaga
21. dec 2015

@vejula ale je tam aj to, ze je to vlastne aj sviatok zimneho slnovratu. My, krestania, oslavujeme Narodenie Krista, ostatni mozu oslavovat sviatky zimneho slnovratu. Otazka bola, ako vysvetlit dietatu Vianoce, tak som odpovedala. Ja sa tu nechcem hadat s tymi, co nie su krestania. Pre mna je to oslava Bozeho narodenia, pre niekoho oslava toho, ze sa stretne rodina....

lucinkaboz
21. dec 2015

uuu, to vazne nevieš a aku bibliu čitas? pozrem to a dám ti vedieť, naspameť to neviem...toto by si mala vedieť, to je všeobecne známe...alebo...mysliš že Ježiš oslavoval seba?

evening_star
21. dec 2015

@lucinkaboz Pozri, pozri, som skutočne zvedavá 🙂

margarita
21. dec 2015

@evening_star
to fakt nevies??? 😀
ved to je predsa hned za tym, ze nemal mobil, nebol na FB a nejedol bravcove maso 😉

nemam cas hladat teraz suradnice, ale ked sa niekde niekto zacne ohanat citatmi z Biblie, moje najoblubenejsie vytrhnute verse su tieto:

: "A Judas siel a obesil sa."
"Chod, a rob aj Ty podobne..."
😉
baby, uz sme od tych Vianoc dosli pekne daleko a pekne mimo....

ved si oslavujte kto chcete co chcete a detom vravte co chcete, a darceky nech kludne nosi Alzak, smetiari alebo kometa.
😀

margarita
21. dec 2015
mia265
21. dec 2015

@maca_p 😀 malý má ešte len pol roka,ale už aby som sa chystala teraz,keď sa začne vypytovať

hefo
21. dec 2015

Fascinuje ma, koľko hádok sa dá na túto tému vyprodukovať.

Položme si ruku na srdce - kto dnes skutočne oslavuje Vianoce ako sviatky slnovratu, Saturnálie či Kračúna (až na nejakých oživovateľov starých bájí)? 99% Slovákov oslavuje buď Vianoce kresťanské, alebo z nich viac či menej komercionalizovanú odvodeninu - sviatky pokoja a pohody v kruhu rodiny, s nejakými tradíciami. Kto sa skutočne zamýšľa nad tým, kedy sa prvýkrát objavil ozdobený stromček (a kto aj áno, používa ho s tou motiváciou ako vtedy pred storočiami)? Čo má ten komerčný tlstý bradatý dedo od polárneho kruhu spoločné so sv. Mikulášom z dnes tureckej Myry?

Pre mňa vyznie snaha za každú cenu poprieť kresťanské korene oslavy Vianoc, ako ich poznáme dnes, vcelku smiešne. Či už človek verí alebo nie.

horana
21. dec 2015

@hefo Ja ich vnimam ako sviatky slnovratu, uprimne. Citlivo vnimam zmeny v rytme prirody, asi mam dusu pohanky alebo co, nie je to poza, mam to prirodzene uz oddavna ako dieta ktore to este nevie vyslovit, pomenovat, vyargumentovat a zdovodnit, ma len take mlhave tusenie v pozadi.... A ked som o tom nasla knihy ci ine pramene, len som sa potesila, nakolko to bolo to co som vzdy vnutorne akosi citila. A napriek tomu ze urcite existuju aj pozeri, ktori chcu byt nutne ini a preto vymyslaju co by vymysleli, vidim okolo seba dost ludi, ktorym sa toto prebudza tiez. Akoby duch slovanstva ozival 🙂. On totiz nebol porazeny, len potlaceny.
Btw osobne nemam nic proti krestanstvu, prave naopak (odhliadnuc od temnej minulosti a ocistenej od institucionalizmu), myslim ze skvelo doplnaju ten povodny vyznam a nemam problem tam citit aj posolstvo Jezisa. Prijde mi to v podstate rovnake.
A vsetky tie otazky ktore menujes, ja sa nad nimi bezne zamyslam. A to ze to robi cim dalej tym viac ludi ukazuje aj diskusia ako tato. Ludia uz nechcu len konzumovat ale prijst na koren. Myslim ze to nerobia aby popreli tu krestansku cast, ale aby jej prisudili pravy vyznam a miesto v celkovom kontexte tohto sviatku. Je dobre sa nad tym zamyslat aj veriacemu a nebrat to mechanicky, ale neustale tam vnasat to zive jadro, aj keby sa tym mali vyniest nejake nezrovnalosti a spory ako sa deje tu. To nie je nic zleho, ocistny proces, ktory oddeluje zrno od pliev.
Je fakt ze vacsina naroda to ma ako sviatky nicnerobenia, jedenia, rodiny a darcekov, alebo aj na druhej strane mechanickych navstev kostola ako kaze tradicia, ale stale pribudaju ludia, ktori hladaju za tym nieco viac.

sardinka335
21. dec 2015

@hefo asi tak nejako....kazdý nejako oslavuje...niekto oslavuje slnovrat a niekto si pripomina narodenie Ježiša, iný sa stretnu pri dobrej večeri, konečne zabudnu na hadky a stravia prijemne chvile, niektorí idu do kostola ako jednoročáci na polnočku lebo maju tak zvyk a iní su duchovne dalej a...takzko sudiť, kazdy je inde na svojej ceste zivotom. A ak to ma aj niekto ako sviatky nič nerobenia? Hlavne aby kazdý z nás bol prikladom tým druhým ako tento čas kvalitne preziť....a nie furt riešiť čo budu robiť susedia... 😀 😀

horana
21. dec 2015

Ono je pomerne smutne ze civilizacia ma take rychle zbesile tempo ze rodina je spolu v klude pri stole snad uz naozaj len 1x do roka. Len 1x sa mame vobec cas zastavit, je to vobec este o niecom, honba...za cim vlastne?
Nevidim nic zle na nicnerobeni, ani hodovani a podobnych slastiach, ani vyvaleniu pred TV.
Len mi prijde skoda, ze vlastne tych par trosiek sviatkov, akesi torza toho ako sa vedelo slavit v minulosti su teraz len zachranne kolesa na oddych, vydychnutie prekotneho tempa zivota. Prijde mi to malo. Resp. prijde mi to poukaz na to, ze nieco je od zakladu nespravne v tom celom zivote okolo.
Nejde o to, nutit ludi aby videli na sviatkoch viac nez vidia. Nejde o to tronfovat sa kto ich prezije lepsie ci sofistikovanejsie. Ciste si len uvedomit dokelu co sme to za otroci, ze mame narok len na tak malo skutocneho prezivania, ktore vacsine v tom beznom zhone chyba cely rok...lebo taky otrok uz potom nema naozaj myslienky na nic ine len vypnut a nevnimat, vsetko ostatne je mu bud na smiech, na tarchu alebo ho obtazuje.

natalka13
21. dec 2015

@fiffinkaa z jeho neskutocnej milosti su ti odpustene hriechy? Jasne veriaci sa vyspoveda a je "cisty"
Svata (s)prostoto. Podho kradnut,vrazdit ved idem na spoved.

junova
21. dec 2015

@natalka13 A neveriaci sa ani nemusí vypovedať a je čistý. Píšeš odveci. Veď veriaci majú desatoro, ktoré zakazuje kradnúť, vraždiť atď... A okrem toho každý človek má aj svoje svedomie. Ty si myslíš, že väznice sú plné veriacich? Bola som tam pár krát pozrieť. To sú super typkovia, ale bibliu si po večeroch nečítali. Ak niekto schválne robí zle a spolieha sa, že veď sa vyspovedam nie je veriaci ale pokrytec. Ľudia, uvedomte si, že dobrakov a darebákov nájdete medzi veriacimi aj neveriacimi.

natalka13
21. dec 2015

@junova Potom nech ti pokryci nechodia do kostola a netvaria sa ako veriaci. Cele dediny vedia to sa ao sprava, preco ich v tom kostole trpia?

Ak sa ma niekto drzat biblie tak hodnostari - Preco cirkev viedla tolko vojen?

katrin21
21. dec 2015

Vianoce su hlavne sviatky slnovratu.... Jezis sa narodil pravdepodobne niekedy okolo 20 septembra, coho dokazom je prave zjavenie Betlehemskej hviezdy, kde vedci vypocitali, kedy sa zjavuje a vychadza to na september v tom case, po x x rokoch..... a tiez " pastieri a ovce".. v decembri asi tazko, ze ano.....

Az jeden z rimskych cisarov niekedy v 9 -10storoci chcel zjednodnotit pohanov a krestanov a tak sa stanovilo oslavovanie VIANOC.... vie to aj cirkev, ale neprezentuje to tak, ale v Rime su o tom dokazy....

Kazdopadne, ucenie Jezisa Krista je super, akurat ho cirkev uuuuuplne prekrutila na svoje potreby a preto ja napr. hovorim, ze som veriaca, ale cirkev nemusim, lebo to uz nie je o tej povodnej viere ale aj Biblia je prekrutena,nietore evanjelia su nezverejnene, ine pozmenene..... naschval....
TAkze tak.. je to na dlhu debatu, ale ono to casom aj cirkev prizna a nebude to mozno az tak dlho trvať.
ALe Vianoce sa budu oslavovať aj tak.. len bohuzial, v dnesnej dobre je to o konzume a to aj u veriacich...

junova
21. dec 2015

@natalka13 Vieš, ale z kostola ich vyhodiť nemôžeš. Veď každý je zodpovedný sám za seba. Keď ho hanba nefacka tak čo s tým narobis? A prečo cirkev viedla toľko vojen? To neviem. Zrejme to bolo pokrytcami akože poboznymi ľuďmi, nepochopili bibliu. Je verejným tajomstvom, že aj medzi kňazmi je veľa zvrhlikov. Kazia meno cirkvi ako takej. Ja sa nestaram kto sedí v kostole a čo robí doma, ja tam chodím kvôli sebe. Ja napríklad nechápem ľudí, že nechodia celý život do kostola a potom chcú svadbu v kostole, lebo je to romantické. Svagrine si dorobili pred svadbou prijímanie, birmovku a po svadbe tam zase nechodili. To je podľa mňa tiež pokrytecke. Môj muž normálne kňazovi povedal, že neverí a že sa chce ženiť v kostole len kvôli mne. Aspoň bol úprimný, aj keď kňaza skoro šľak trafil 🙂

jabadaba
21. dec 2015

@maminka1986 historicke pozadie Vianoc Ti tu uz vysvetlili velmi dobre niektore prispievatelky. Ja len pridam male pozastavenie sa nad tvojim obmedzenym vnimanim tychto sviatkov. Zabudla si akosi na spolupatricnost, kratke pozastavenie sa v inak hektickom zivote, spomalenie tempa a pripomenutie si lasky k bliznym. Tieto hodnoty nie su a nikdy neboli vysostnou domenou veriacich ludi! Viacoce su o niecom uplne inom nez ich vnimas Zacni vnimat ich skutocny rozmer a trosku popracuj na svojej tolerancii. To, ze niekto nesedi kazdu nedelu v kostole este o nicom nevypoveda!

vejula
21. dec 2015

@lenkaga jasne 🙂 ty si reagovala na pôvodný príspevok, ja som myslela že už na tu debatu čo sa strhla... V tom prípade suhlasím 😉

vejula
21. dec 2015

@hefo lenže ak nekresťan oslavuje kresťanské vianoce dostane tu držkovu aké je to smiešne a že by vlastne vianoce vôbec oslavovať nemal... No tak potom nech sa nečuduje, ked tu dotknuté vytiahnu nejaké fakty z minulosti aby pani mudru trošku uzemnili.

lenkaga
21. dec 2015

@vejula do debaty, kde sa ludia urazaju sa nemiesam. Kazdy ma svoj nazor, ale tu, na MK, to obcas vyzera ako bojove pole. Jasne, krestania si maju chranit svoje tradicie, maju byt na ne hrdi. Som na to hrda, ze mozem oslavovat Vianoce ako narodenie Spasitela. Ale neodsudzujem nikoho, kto ich chce oslavovat ako sviatky (L)lasky. Ved ide o to iste, o porozumie, pokoj, lasku. 😉
Vsetkym prajem krasne, pozehnane prezitie vianocnych sviatkov, stravenych v rodinnom kruhu.

tamarago
21. dec 2015

Tvoj čas a zážitky s dieťaťom sú na nezaplatenie, najlepší dar. Ak chceš tieto Vianoce prežiť naozaj v pokoji, odporúčam ebook o Vianociach Inak od Martina Bruncka, úplne zadarmo na stiahnutie do emailu. Ja tieto Vianoce nevarím, neupratujem, nemám darčeky a som s rodinou vpohode 🙂 Pokojné sviatky všetkým! Tu je link: http://martinbruncko.com/e-book-zdarma/

sardinka335
21. dec 2015

@tamarago ten pán objavil teplu vodu... 🙂 🙂 🙂

margarita
21. dec 2015

@tamarago
zasnem ako dokazes napchat tuto istu reklamu s drobnymi obmenami do kazdej temy o Vianociach.
keby som mala fakt ze cas, aj si normalne tu knihu precitam...ale uprednostnim radsej ten cas a zazitky s detmi, dobre? 😉
a btw, co jete ked nevaris? chipsy alebo soletky? 🙂

sardinka335
21. dec 2015

podla mna sa da byt v pohode aj s rodinou a pritom mať navarene, relativne upratane - zase ,,prevadzkovy,, neporiadok je spratany za pár minut a darčekov mame tiež len pár. ja určite nestojim cely den v kuchyni ja robím rybu, muž šalat den dopredu, moja mama kapustu...a kolačikov mame pár uz davno hotových čo sme spravili s deťmi, ktore mali zažitok...takze davno pradavno je u nas pohoda, klud..ale predsa len taka ,,slavnostnejšia,, atmosfera.

junova
21. dec 2015

@vejula Lenže tie "šokujúce " informácie ovláda väčšina veriacich. Takže tie pikosky z minulosti sú hodné možno tak do Smotanky na markíze. Ja som katolícka, muž ateista a slavime spoločne už 9. Vianoce bez konfliktov. Každý ich prežívame inak. Ale tolerujeme sa. A o tom to je.

macocha
21. dec 2015

Vianoce sú o tom, že prišiel Spasiteľ, ktorý nás vykúpil. Na pamiatku toho aj my ideme a vykúpime - všetko, čo vidíme v obchodoch. 😀

jaja102
21. dec 2015

netreba sláviť vianoce,ale Dôvod ich vzniku a tým je Ježiš a Jeho narodenie...len sa na to dnes zabúda a je to len o darčekoch

hefo
21. dec 2015

@vejula No to mi tiež nie je jasné, prečo niekto tú držkovú dáva. Čo je koho do toho, prečo človek oslavuje Vianoce, či už oslavuje narodenie Ježiška, alebo to berie ako peknú tradíciu, že sa rodina konečne v kľude stretne, atď. Akurát tá druhá možnosť sa horšie vysvetľuje deťom (aby som odpovedal na pôvodnú otázku - ja byť neveriacim, asi by som povedal niečo, že kedysi skoro všetci ľudia oslavovali sviatok narodenia jedného pre nich významného človeka, okolo čoho bola pekná rozprávka s anjelmi (čert ku kresťanským Vianociam v skutočnosti nepatrí), a z toho vznikli také tradície oslavy Vianoc. Skombinovať to so Santom (čo je v podstate niečo ako Coca-Colou spotvorený sv. Mikuláš) už nechám na fantáziu čitateľa 😉 ).

Podľa mňa takýto konflikt sa netýka len Vianoc, ale dajme tomu napr. Deň vďakyvzdania v USA určite často oslavujú aj ľudia, ktorým je nejaká vďaka pôvodným obyvateľom Ameriky takpovediac u zakončenia tráviaceho traktu.

macocha
21. dec 2015

No dobre, teraz vážne: Dnešné Vianoce sa jednoznačne spájajú s oslavou Kristovho narodenia. Aj keď všetci veriaci vedia, že to nebolo 25. decembra - to je dôvod sviatku. Keby som bola neveriaca, asi by som to dieťaťu vysvetľovala ako folklór, ktorý vznikol z tradície oslavy tohoto sviatku. Lebo ten folklór z toho nedokážeme odstrániť. Ako veriaca to samozrejme oslavujem ako spomienku na to, že Boh prišiel na zem ako dieťa - a je mi jedno, že kedysi to bol pohanský slnovrat. Aj moje dieťa tak učím.
Aj keď v niektorých krajinách darčeky nosí Santa či Mikuláš - nosí ich na deň Kristovho narodenia.

BTW anglická kráľovná oslavuje svoje narodeniny pár mesiacov posunuté - oficiálne oslavy posunuli kvôli lepšiemu počasiu. A nikto to nerieši, že sa vtedy nenarodila - je to oslava jej narodenín. Chcem tým povedať, že oslava sa nemusí rovnať výročie.

zitaje
21. dec 2015

Ja uz roky tapam na temu Vianoc - zvysky pokusu mojho otca o krestansku vychovy zo mna za roky dospelosti uz uplne vyprchali, za ateistu sa nepovazujem (nie som presvedcena, ze Boh neexistuje) ale Vianoce tu realne su a existuju (podobne ako existuju bosorky a vily a ine nadprirodzene rozpravkove bytosti, minimalne z toho dovodu, ze su vymyslene - vola sa to metafikcia 😉 ) a su sucastou nasej kultury. Cize nie som sice krestan, ale mam svedomie, usilujem sa byt tolerantna (s tym mam obcas problem) a obdivujem prirodu a jej zakonitosti. Detom som vzdy na Vianoce rozpravala pribeh o Jezisovi, kedze su vsade betlehemy, anjelikovia, Santovia atd., bolo im to treba vysvetlovat. Ja som im to rozpravala tak, ze krestania veria, ze to a hento, a ze zijeme v spolocnosti, ktora do znacnej miery vychadza z krestanstva, takze sa nas to tyka.
ALe asi sa postupne preorientujem na vysvetlenie podla @mawka , ktore sa mi velmi paci, je take ucelene, vyrovnane a z mojho pohladu sa mu neda nic vycitat. Ked niekto chce verit v Boha, v Jezisa atd., stale tam je na to priestor. Takze touto cestou dakujem 🙂
Inak si myslim, ze je potrebne poznat pribeh o Jezisovi a aj Bibliu, ci je clovek krestan, ci nie, predsa len, velka cast europskych dejin aj umenia s tym suvisi a patri to ku vseobecnemu prehladu.

terezka1947
22. dec 2015

citam to tu cele a je mi smutno...ako chceme,aby bola nejaka nabozenska tolerancia na Slovensku,ked nie je na MK?
ospevujeme vyspele staty,Ameriku,atd...a my? to je tak tazko uznat tomu druhemu,ze chce a veri v nieco,co mi nie?

a dalsia vec=kazda sme zodpovedna za svoj zivot,za vychovu svojich deti...nie,nie je to fraza...fakt,vazny fakt
mozme si tu nahovarat,co chceme,raz pride den,kedy budeme odchadzat z tohto sveta a zistime,kde je pravda
ja som krestanka a verim v Boha a snazim sa mu nerobit hanbu,ale dotyka sa ma,ze sa tu o viere v Neho pise ako o bosoractve a nejakom tmarstve?
fakt si tu kazdy len tak dovoli kopnut do veci,kt.nerozumie,resp.len tak si kopne,lebo ved....i
uzivajme si rodinu,priatelov,zdravie,pokoj....a sirme pohodu okolo seba
pozehnane sviatky prajem kazdej