icon

Dali ste svojmu dieťaťu meno Bonifác?

janulka24
3. okt 2013

Ahojte, dali ste niekto svojmu synovi take meno? Alebo vasi znami? Paci sa nam to meno, ale bojime sa reakcie rodiny.

sashabb
3. okt 2013

@janulka24 nedala by som a nechápem, prečo ho chceš dať ty, keď sama píšeš, že by ste ho volali inak - skratkou. Pokiaľ ho nechceš oslovovať celým menom, tak nemá výnam aby si dávala toto meno.
Mám pocit, že ho chceš dať iba skrz manžela, lebo jemu sa páči.
Ja som za netredičné mená, môj má tiež "iné" ale nikdy som mu inak nepovedala, ako menom, ktoré má uvedené v rodnom liste 😉

esti77
3. okt 2013

@gabrielka Krásne si to napísala, zimomriavky mám všade, aj na dlaniach 🙂

selema
3. okt 2013

je to tvoja vec, aké dáš meno tvojmu bábätku, na rodinu neber ohľad 😉 ... ALE, ja by som toto meno nedala, nič v zlom ale znie mi tam "posmešne" ... podľa mňa sa mu deti budú vysmievať ☹ ale je to len môj názor.

evelynm
3. okt 2013

@esti77 , krasne si to... 🙂

katkanova
3. okt 2013

ja si myslim ze to zalezi od nositela - pr. poznam jedenho sexi mikulasa, hoci s tymto menom sa bezne asi spaja vsetko ine nez sexi - ale on taky prosto je a pohlad na to meno mi celkom zmenil. zas menu ako eliska napr nie je co vytknut a predsa vsetky 3 elisky co poznam su take dake nijake, spomalene, nudne - a mne sa to vrylo do mozgu ako nieco spojene s tym menom. osobne mam taky vkus na mena ze okolie nado mnou len kruti hlavou, ale zas to ako sa bude s danym menom zit mojmu dietatu do uvahy beriem ...

adeala
3. okt 2013

@janulka24 nedala by som meno (hlavne nie také neobvyklé), o ktorom nie som na 100% presvedčená, že je to to pravé. A keby som o tom presvedčená bola, tak sa nemusím pýtať na názor tu, na MK.

sendy1977
3. okt 2013

@barcelona94901 ako sme sa zhodli s adri2211, deti sa smejú nielen s netradičných ale aj klasických menách. Mna by nenapadlo ani vo sne akú prezývku dajú moju synovi.

mariuskaa
3. okt 2013

Nie nedala, je ako zatrest....
Deti sa mu budu posmievat.
Mala som na skole dvojicky Cyril a Metod.
Aj ked to bolo originalne meno... a (aj keby sa mi pacii), nedala by som mu take..
deti su hrozne.. a tito bratia si strasne vela posmeskov vytrpeli kvoli tomu.

kikina84
3. okt 2013

@adri2211 ked tu citam v diskusiach,ake nazory maju niektore zeny na zivot a veci okolo neho,,velmi silne pochybujem,naozaj velmi silne pochybujem,ze aj z ich deti vyrastu slusní a tolerantní ludia..Je jedna vec, ze deti ktore sa posmievaju su hlupe,ale druha vec je to, ze to dieta ktore je sikanovane na skole za uplnu hovadinu,si to zo sebou berie na cely zivot a moze to mat velmi zle nasledky aj na psychiku do zrelsieho veku dietata !!
Nechcela som to sem pisat,ale napisem..ja som bola na skole sikanovana spoluziakmi len preto,ze som nosila na oblecenie veci,ktore mi šila moja mama ( a podotykam boli to pekne veci),a robili si zomna srandu decka pocas celej zakladnej skoly len preto,ze som nenosila, bezne veci ako su rifle,tricko,mikina z obchodu,ale som mala na sebe veci,ktore sa nedali v obchodoch kupit..reči typu,ty sedlacka nemas na normalne tricko z obchodu? to ti musi matka zo starych handier šiť?ty chudera!!a podobne..neskôr sa začali navážať aj do iných vecí na moju adresu a nakoľko som bola vychovaná slušne sa spravat a nepapulovat,nikdy som sa neozvala,vzdy som bola ticho a potom nasledovalo.. zle sustredenie,vynechavane zo skoly,lebo som sa bala co zas bude,nechut stretavat sa s detmi,..a podobne.,dokonca som niekolko krat rozmyslala ze si hodím mašlu..a to vsetko len preto,ze moja mama chela, aby som bola trosku ina ako ostatne deti a myslela to dobre,,no vobec si neuvedomovala v akej dobe žijeme !!! mama dotoho davala všetku lasku a tesila sa ze budem mat take veci ktore sa v obchode nedaju kupit../este raz opakujem (boli to velmi pekne kusky,mama je šikovná krajčírka),.Ja som sa do seba velmi uzavrela a nevedela som sa zaclenit ani na strednej skole medzi kolektiv,bola som taka osamela ovecka,lebo som sa vzdy bala reakcie deti,na cokolvek co poviem..a az casom..ked som mala cca tych 18 rokov,som sa konecne spamatala a zacala vracat uder(do istej miery ma to posilnilo,som teraz tvrdsia k zivotu)..a teraz ked vidim takuto temu a vidim tie reakce ludi,ktorí si vobec neuvedomuju,aky je svet zlí a ako tym môžu ublížiť deťom,je mi z toho navracanie!!! a nie nieje to komplex,(už teraz nie),je to normalna rada pre tie,ktoré netušia aká vie byť šikana sviňa !!!

mariuskaa
3. okt 2013

napriklad belohorcovej dcera.
Salma Hajek
to je neuveritelne... hlavne na SK, CR to nikto nepochopi, ze je to normalne meno ale toto je jasne kazdemu,
ze kedze sa vola Hajek dala Salma, podla herecky Salma Hayek. To si uzije posmeskov...
Kebyze v zahranici..ziju bolo by to plus, ze jeho, velmi podobne meno mas. ale na SK? Len negativne.
a provokacia

danjelca
3. okt 2013

ja by som Bonifáca určite nedala...neustále bude riešit svoje meno dala by som niečo ak už chcete exotické tak radšej zahraničné....napríklad Franco sa mi páči..

mircalla
3. okt 2013

Ja nie, meno sa mi nepaci. A otvorene, ak nechces, aby dieta tym menom trpelo, tak by som ho nedavala. Osobne neuznavam posmievanie sa vsetkemu netradicnemu a odlisnemu, ale zial je vela takych, co to robia.

tatiana1985
3. okt 2013

ja by som dala... vzdy lepsie nez otrepany Jakub aaaaa.... tresnem... Samko 😉 😉

avanti
3. okt 2013

Podla mna musi na Slovensku dospiet do rodicovskeho veku generacia, ktora je dnes detmi. A ta bude omnoho tolerantnejsia k "inym" menam, kedze od malicka sa bude stretavat so vseljakymi menami - nase deti to uz budu brat normalne.
My sme este odchovani na socializme, kde sa az na niektore vynimky( odvahu niektorych matrikarok), muselo davat meno striktne podla menneho kalendara. Kedze aj priezviska boli vtedy z hladiska zatvorenych hranic prevazne slovensko-ceskeho povodu, hodili sa k nim mena zo slovenskeho, resp. ceskeho kalendara.
Ako sa otvorili hranice, pribudli vseljake zmiesane manzelstva, staze, pobyty, v zahranici, spoznavanie novych kultur, zmena zakona o mene dietata tu na Slovensku - zacali ludia davat aj "ine" (zahranicne, biblicke, v detstve vymyslene) mena. V nasej generacii a generacii nasich rodicov a starych rodicov este vzdy vzbudi zaujem (ci uz pozitivny, alebo negativny), ked sa vyslovi meno, povedzme nevyskytujuce sa v nasom mennom kalendari, pripadne rozsirenom.
Ale nase deti (skolkari, skolaci) uz asi beru ako samozrejmost, ze maju v triede Noemi, alebo Nathana, hoci niekedy moze byt spojene s takym priezviskom, co kole oci aj usi nejednemu z nas - ale to uz je na inu temu...
Ja som za Bonifaca.... 😉, my sme sli podobnou cestou pri 3. dietati a nelutujem 🙂.

ava11
3. okt 2013

Mne osobne sa to meno prilis nepaci, ale ak by sa mi pacilo, uplne kludne by som ho dala. Z osobnej skusenosti, moj byvaly frajer ma skutocne neobvykle meno - Titus a pravdu povediac, prislo mi to otrasne a velmi zvlastne. Po par tyzdnoch si vsetci zvykli a nikomu ani nenapadlo sa nad tym menom pozastavit. Doteraz ked ho spomeniem, ludia sa cuduju, ake to je zvlastne meno a mne to pripada akoby som hovorila normalne o petoví martinovi atd. On sam bol na svoje meno velmi pysny. Takze som tym chcela povedat len to, ze na vsetko si ludia zvyknu a ked maleho Bonifaca budete vy rodicia viest k tomu, ze jeho meno je krasne a jedinecne, bude to tak urcite vnimat aj on.

aduskatt
3. okt 2013

@ava11 no vidis, mne zasa take neobvykle nepripada, lebo som poznala dvoch ludi s takym menom🙂 je to vsetko asi uhol pohladu

ullala
3. okt 2013

Skratka tohto mena, teda Boni alebo Bono sa mi paci, ale meno v celej forme, teda Bonifac sa mi nelubi. No sto ludi sto chuti 🙂

sashabb
3. okt 2013

@mariuskaa Belohorcová žije v USA 😉 chodili síce hore-dole, ale nedávno som čítala, že tam ostávajú
@ava11 Titus je perfektné meno, keď som bola v nemocke, "spolubývajúca" mala manžela Titusa, ktorý chcel pomenovať ich syna po sebe, no jej sa to meno nepáčilo 😝
Ja som to meno počula vtedy 1x a velmi sa mi zapáčilo, no potom mi niekto na to povedal Titus=týfus 🙄

sisaka
3. okt 2013

mne sa sice meno nepaci, ale keby som chcela nejake meno dat, tak ho dam a je mi jedno aky maju ludia na to nazor, ale ocividne ani ty nie si stotoznena s tym menom, ked sa bojis, co na to sestricky v porodnici ...
Inak ak je tam co i len mala sanca, ze by ste raz isli zit do zahranicia, tak by som to meno nedavala urcite - BoniFAC(K) (a tak by to ludia vyslovovali) - to je dost krute ....

sandrika1986
3. okt 2013

Mne sa toto meno tiež nepáči a svojmu dieťaťu by som ho nikdy nedala. Ale ako sa hovorí,koľko ľudí,toľko chutí, toľko názorov. Čo sa páči mne, nemusí sa tebe a naopak....My všetky môžeme Tebe napísať svoj názor, ale rozhodnúť sa musíš iba ty sama alebo spolu so svojou rodinou. 🙂

laila22
3. okt 2013

Kludne ho daj, predstav si malinke babatecko v perinke maleho Bonifacka 🙂 Isto mu to meno pristane..
Uz davno som sa tak z chuti nezasmiala, prepac...
Ked sme boli s malou koupvat topanky tak sem v obchode stretli Armaniho Lakatosa mal 2 roky..
Pohoda - Jahoda 🙂

katka1981
3. okt 2013

Lepsie ako Servaaac. Ale nedala by som ani jedno. Komu sa paci, nech si da. Kazdy nech si vyberie to, co sa jemu paci. BOjite sa reakcie rodiny? A co ich je do toho? Ved je to vase dieta, neriesila by som ich ani nikoho. Ty musis byt vnutorne presvedcena ze to meno, kt. ste si vybrali, je pre vase dietatko to najkrajsie. Ajkeby sa dievcatko malo volat lopta, alebo skrina a chlapec stol alebo televizor, to je uplne fuk. Vam sa musi pacit. A vtedy je to to najkrajsie meno na svete.

katka1981
3. okt 2013

@janulka24, pokojne ho mozete aj krstit Bonko alebo Boni aspon myslim ze by sa to mohlo dat. Zisti si to. Netrap sa okolim.

sendy182
3. okt 2013

ja nie..... 😉 ......neviem tebe by sa páčilo meno želmíra, drahoslava, ?....a pod. ...aj keď nie som veľmi za moderné mená no Bonifác mi je ako z doby minulej.. ........aj keď ju mám rada......... 🙂 🙂 🙂 hodí sa k prezvisku......? máš Dávidka, Paľka, tak neaké pekné jednoduché meno...... 😉 😉 😉 .......okolie by som až tak neriešila no deti v mš a školách vedia byť úprimné 😅

h2
3. okt 2013

Hmmm, Bonifác, krásne meno! Pre kocúra. 🙂
Ale nie, ak sa vám fakt páči, tak ho pokojne dajte. Nech by ste dali akékoľvek, aj tak sa nájdu ľudia, ktorí vám to ofrflú. 😒

horana
4. okt 2013

Daj meno ktore sa ti nepaci, ku ktoremu nemate vztah, ale na ktore "nikto nebude moct nic povedat", lebo je davane tak casto, je tak bezne, ze je ako slovensky inventar, popisne cislo. Budes mat cely zivot pocit ze sice akoze nie uplne ako ste chceli, ale ste "v rade". Toto meno sa "naucite mat radi".
A ked sa raz bude syn pytat na svoje meno povedz ze si chcela velmi Bonifaca, nakolko vam rodicovm bolo srdcu mile, ale niektore posmievacky na MK sa pri nom uskliebali, tak ste si povedali ze asi nebude vhodne. Je sice normalne meno v nasom kalendari ale "co by povedali ludia"?! 😀
Ze teba sa sice pacilo, ale bola si si tak malo sebou iste ze si sa musela pytat na nazor okolia ci ti ho "schvali".

Btw: mam 2 deti s neobvyklymi menami, ktore nam padli do oka a do ktorych sme sa zalubili, nie su v nasom kalendari ani nikoho nepozname kto by ich na okoli mal. Vobec sme na to nesli stylom co si mysli rodina a blizki, hoci mame v rodine tak isto "tradicionalistov", ktori ked sa to dozvedeli (sms po porode) tak neboli prave nadseni - akoby to bola ich vec. Dokonca sa prve mesiace akoby "nemohli zvyknut". Co poviem, teraz vsetci z rodiny aj susedia uz sa nikto nezacuduje a vsetci to beru ako najbeznejsie mena na svete, dokonca aj ked ich prezentuju inym.
Ked je uplne cudzi clovek co pocuje tie mena, niekedy sa spyta na povod a preco sme ho dali. Od inych deti, sme nepoculi zdoraznujem - n i k d y - ani posmech ani zacudovanie, ani poznamky poza chrbat skratka nicovaten nic, praveze su hrde ze maju kamosov s takymi menami. Dnes uz je tolko netradicnych mien ze deti to beru uplne v pohode. Cize ani deti v skolke, ani v skole, ani ucitelky, vsetci to od prvej chvile brali ako najsamozrejmejsiu vec.

Ten zbytok dospelych ktori este zaspali dobu a ktorych niektore exemplare su aj tu na MK, ten o chvilu "vymrie" a detom zostane otvoreny ten svet, ktory teraz sedi v skolkach a skolach. A ten ako som mala moznost vysledovat sa ano, aj vysmieva, ale za uplne ine veci. Ked pociti slabost charakteru alebo nejaku vadu, tak ano, deti sa zacnu smiat, mat poznamky a podla toho skomolia hocake bezne meno, aby ublizili. Mojim sa tak nikdy nestalo, lebo povod ci uz vysmievania alebo sikany nelezi dovolim si tvrdit nikdy v mene, ale v slabosti v niektorej oblasti dietata. Ked je dieta emocne vyrovane a sebavedome, nesmeju sa mu, lebo vtedy mu meno sedi, hocake meno, dieta je nim, praveze ho kazdy chce do partie.

mamka34
4. okt 2013

Synovi som dala dve mená a už by som to druhý raz neurobila. Používame iba jedno a táto trocha exotizmu mu už priniesla nejeden stres. Možno by som pouvažovala nad menej bežným menom, aby ich nebolo v triede 8, ale Bonifác by som nedala, presne preto, že to bol kocúr Bonifác v nejakej rozprávke a spája sa to vo mne s touto predstavou. Proste prvá vec, ktorá sa mi objaví pred očami sú fúziky a čierna farba.

juliana77
4. okt 2013

@janulka24 Nerozumiem, ak máš obavy ako bude reagovať okolie, ako to povieš sestričám v nemocnici, čo nechápem, tak daj dieťaťu také meno aby si všetkým okolo vyhovela.

Alebo zostaň sama sebou a to nauč aj svoje dieťa a keď ho to naučíš a ty prestaneš riešiť čo na to povedia druhí, tak sa tvoje dieťa môže volať aj mixer a nebude to mať na nikoho dopad. A ak bude mať potrebu to niekto riešiť zrejme nemá čo iné, a presne ako napísala myslím, že gabrielka, žena čo žije v zahraničí, sme my Slováci ale deptáci.

Osobne, neuraz sa nechápem zmysel takejto diskusie. Tvoje rozhodnutie, tvoje dieťa. prajem šťastný výber.

bajana
4. okt 2013

ja by som len apelovala na vsetky mamicky, aby si hlavne uvedomili, ze ich miminko prezije vacsinu zivota ako dospele, takze vyber mena by mal zohladnit do velkej miery aj tento fakt.....nie len nazor rodiny, originalitu a podobu zdrobneniny....raz bude vase dieta mozno pravnik alebo vedec, alebo bude predavacka v obchode...
Bonifac sa mne osobne nepaci, asi kvoli tomu F v mene...ale to je len moj nazor, na ktorom ti absolutne nemusi zalezat.....to, ze niekde bol nejaky kocur, to tak vieme my, ale budu to vediet aj bezni ludia o 30 rokov? nemyslim....
mne sa osobne velmi pacia mena Adela a Alica....par znamych sa uz ohradilo: Alica? ako v Panelaku? Adela ako Banasova? 🙄

bronia13
4. okt 2013

mne osobne sa to meno celkom paci 😉 mali sme kamosa Poliaka a volal sa Pjotrek a vsetci sme ho volali Picu - ked som to prvy krat pocula skor som odpadla a nakoniec sme si vsetci zvykli 😵 - napriklad ja ked som bola tehotna tak som ani jedno meno do predu nikomu (ani len najblizsej rodine) nepovedala lebo som vedela ze to kazdy okomentuje, a ked sa uz narodilo a bolo meno nik nic nepovedal (mozno si pomysleli 😉 ) ale nie nahlas 😀