icon

Dali ste svojmu dieťaťu meno Bonifác?

janulka24
3. okt 2013

Ahojte, dali ste niekto svojmu synovi take meno? Alebo vasi znami? Paci sa nam to meno, ale bojime sa reakcie rodiny.

beata79
4. okt 2013

Ahoj, ja by som určite dala také meno, ktoré sa tebe páči. Ani ja som nerozmýšlala o tom , že čo budú hovoriť ostatný. Môj 1. syn má meno Alex / má 11 rokov, vtedy ešte nebolo toľko Alexov a keby bolo vtedy dievča , tak by sa volala Tiffany/, bola som veľmi nahnevaná, že každý potom dal meno Alex a teraz už behá toľko Alexov na Slovensku. Meno druhého syna som už neprezradila nikomu pred narodením a volá sa Caleb, skoro každý sa opýtal až 2-3 krát na meno, ale nám sa páčilo a to je hlavné / a dievčenské meno sme mali napísané Tarah Messua/. Ja som nepočúvala na iných, a podľa mňa aj ty s manželom dajte také meno malému /malej/ , aké sa vám páčí !!!

kalianka
4. okt 2013

Ozaj, a čo tak meno Bartolomej?

kalianka
4. okt 2013

@barcelona94901 Poznám Kornela a je to uplne v pohode meno.

ifkael
4. okt 2013

Na kazde meno sa najde niekto, kto Vam ho ofrfle- takze nechapem preco to riesite, ze sa pytate na verejnom fore. Ani rodine nehovorim, co sme vybrali, hlavne ze sa paci nam

kalianka
4. okt 2013

@sendy182 Inak presne v tejto diskusii vidno, ze to ludia maju predsudky. Asi som vadná, ale mne sa páči aj Bonifác, nie je v tom žiaden problém. Problem je akurat ten, že meno nie je frekventovane, ergo ho ludia nemaju v ušiach a možno preto je toto meno skôr zapamatatelne ako Kocur BOnifac. Ale čo tak Vilko z včielky maji, atd. A napr. poznam aj Drahušku, krásne meno. Želmíra je tiež krásne, manželovi sa páči - Želka. Detto Kornel, Mojmír alebo Gregor. Ludia spamatajte sa. Je to o ludoch, my vytvárame túto spoločnosť. A mamina, meno Bonifác bude tak v pohode, ako ho budes ty prezentovat. Nepytaj sa, daj to meno dietatu s noblesou a neries, ci sa mu niekto bude vysmievat. A za čo? To sa mozu kazdemu, Palovi, Jožovi, Anči alebo komukolvek, každe meno sa da zhovadiť. Nerieš, daj a daj to meno s láskou. @janulka24 a ostatné baby, môj syn sa volá Branislav, hovorím mu branko, Bubo.... mala som ho pokrstit Bubo? Vy ostatné nehovoríte dotom skratkou? To je aka logika "nedala by som take meno, ved aj ty pises, ze by si ho volala skratkou" snad to autorka uvadza iba ako moznost, ako oslovit dietatko ked je male. Snad by mu nedala do matriky zapisat meno Boni...

brnka
4. okt 2013

@janulka24 v prvom rade sa s tymto menom musis stotoznit ty - ak ho budes velmi chciet, bude Ti jedno, ako budu reagovat zeny na MK alebo sestricky v nemocnici. Ja by som sa na Tvojom mieste poradila doma s najblizsimi (manzelom, rodicmi,kamaratkou).

cmulinko
4. okt 2013

@mamka34 no ja mam cez 30 rokov,ale asi som prespala dobu,lebo ja som ani nevedela,ze Bonifac bol kocur 😀 Ja to meno poznam z bezneho slovenskeho kalendara a mne osobne sa nikdy nezdal byt smiesny ci cudny...proste v tej dobe,kedy to meno zaradili to bolo uplne bezne asi....ako teraz Samuel ci Jakub ci Max.

cmulinko
4. okt 2013

@bronia13 v praci mam 6 Piotrekov 🙂...to je u nas vlastne Peter.pre mna to ani tak nebolo zvlastne...lebo sa mi to hned podobalo na nasho Petra.Skor som bola troska prekvapena z polskeho mena Malgorzata co je u nas Margareta a este mam kolegu co sa vola Arkadius a tiez je poliak ale toto meno nema slovensku podobu.Denne sa stretavam s menami co by som na Slovensku bezne nepocula....plno cernochov je u nas tiez s menami ako Omotola,Kehinde,Ola,Yetunde,Ade,Dio a dalsie 🙂

sunny15
4. okt 2013

Je to len na vas ake meno si predsa len vyberiete pre drobca...ale predsa by som meno Bonifac nedala...aj ked vy ho budete volať Boni,na uradoch v mš zš atd. bude jeho oficialne meno Bonifác.....a pod týmto menom bude oficialne vedený všade...a faktom je že detičky sú dnes zlé a posmievaju sa pre všetko...pre meno,ryšavé vlásky okuliare, pehy...
a to nezastavíš ani tým že z neho budete vychovávať sebavedomého chlapca....lebo predsa len aj toho najsebavedomejšieho chlapca tolko posmeškov môže zneistiť a bude vám vždy vyčítať toto rozhodnutie...
a ešte niečo...všimni si že aj tie mamičky čo ti radia že daj toto meno lebo je originalne maju detičky s menami ktore su velmi časté a teraz letia....alebo sú uplna klasika ktorým sa nikto neposmieva napr.Peter,...a medzinarodne.....lebo aj meno Summer je v angličtine leto...a u Holywoodkych hviezd to letí....takže predsa je ine ako Bonifác-ladový muž...

horana
4. okt 2013

Bonifac nie je ladovy muz (tak ako Martin nie je prichadzajuci na bielom koni).
Bonifac je z latinciny a znamena to "clovek dobreho osudu".

Inak ani vyznam mena nie je na zahodenie, nebudem pre istotu aby som sa nikoho nedotkla kto chce si najde, menovat konkretne ale mnohe zname "slovenske" (skor hebrejske importovane) mena rozsirene viac ako husto znamenaju napr. kriva, chora, maly, slaby... atd.

Podla mna je dobre ak sa najdu ludia ktori oprasuju tieto mena, ktorym sa tak moze vratit vaznost.
Z mojho osobneho pohladu je to meno omnoho krajsie nez Christopherko, Vanesska, Nicolasko, Sofinka - bez urazky a tychto menovanych je vsade na mraky.
Kamoska napr. pred cca 10 rokmi sa rozhodla dat meno Gregor - hoci ju mnohi odhovarali. Chalan je to teraz velice oblubeny.

sashabb
4. okt 2013

@kalianka ja nesúhlasím, nakoľko zrejme cituješ mňa 😎 Pokiaľ niekto dáva iné resp. netradičné meno nechápem, prečo hneď hladajú iné tvary daného mena. Veď to meno dávajú hádam preto, že sa im páči. Prečo ho hneď chomoliť? Akože pokiaľ by ho volali Bono tak by ma v živote ani len nenapadlo, že je to od mena Bonifác 😝
Takže pokiaľ dávam takéto meno a páči sa mi, nebudem ho "schovávať" za prezývku alebo skratku, ale budem dieťa takto aj oslovovať.

miskap2111
4. okt 2013

@janulka24 tiež mám rovnaký názor ako veľa ostatných báb tu- daj meno, ktoré sa ti páči. A ja osobne, by som tiež nikdy meno neriešila na verejnom fóre. Je to niečo, čo je osobné a tak ako sa každému páči niečo iné, tak je to aj s menom. A ešte zvlášt pre vlastné dieťa. A naviac, mnohokrát moze byť výber mena podmienené aj určitou "vazbou" k danému menu (spája sa s ľuďmi, ktorých poznám), alebo inými faktormi. Napríklad, keď sa mal narodiť môj synovec, brať sa nás pýtal na názor, ako sa nám páčia určité mená. Každý ho nahováral, aby určite vybral meno s písmenom "r", lebo to ževraj v budúcnosti podčiarkuje osobnosť.. A vieš čo brat povedal? Že práve meno s "r" nedá a to z dôvodov, že on sám ráčkuje a ako by to bolo, keby nevedel poriadne vysloviť meno vlastného syna.. Takže každý máme určitý dôvod, prečo sa nám mená páčia, či už racionálne, emocionálne, alebo to v nás jednoducho rezonuje. Vyber teda meno, ktoré bude proste od "vás" a nie od cudzích ľudí.

mamka34
4. okt 2013

Osobne si myslím, že každá doba má svoje mená, oblečenie, spôsob zariaďovania bytov a v tejto dobe by meno Bonifác nebolo najlepšie, pretože je dosť nezvyčajné a pôdobilo by trocha ako krinolína v trolejbuse. A hoci tie šaty sú v historických filmoch nesmierne pôvabné, predsa z nejakej nostalgie nebudete dávať dieťaťu meno, ktoré pravdepodobne sťaží jeho sociálne fungovanie. Veď ide aj o dieťa, nielen o Váš osobný vkus. Či nie? A čudné americko-kolumbijské mená mi evokujú inteligenčnú úroveň matiek týchto detičiek, lebo v kombinácii s ľúbozvučnými slovesnkými priezviskami je to niekedy fakt des. Hoci proti gustu...

barcelona94901
4. okt 2013

@sashabb aj podľa numerologie a kade čoho je vhodné dieťa oslovovať jeho krstným menom ,ktoré má a nie skratkami a prezývkami 🙂

k tomu ,že tu niekto nepočul o kocurovi,nech sa páči :

"Účinkujú:
Kocúr Bonifác: Oldo Hlaváček" je to bežné meno pre kocurov,podľa rozprávky kocur v čižmách ,ako pre psov taký Dunčo či Rex..

možno si pamatáte aj rozprávku ,večerníček Marcelko a dedko Bonifác ,to bolo také milé auto čo jazdilo s dedkom Bonifácom do lesa 🙂

jabadaba
4. okt 2013

o jeeeejda....nie je to zrovna meno, ktore by bolo v nasich koncinach bezne. Nepoznam veru ziadneho Bonifaca a obavam sa, ze hoci je toto meno v kalendari tak po nom rodicia deti z nejakeho dovodu nesiahaju. Stretla som sa s nim len v rozpravke o kocurovi. Hm...ono v zasade zalezi jedine na vas a na vasom priezvisku tiez. Ale predsa len, ak mam byt uprimna, neviem sa s tymto menom stotoznit. Hoci skratena verzia Boni znie pekne. To je ako meno tej novinarky Dorota Kráková. Oj, znie to ako z Harryho Pottera. Ak by sa volala napr. Andrea Kráková uz to neznie tak pitomo ako Dorota Kráková.

jabadaba
4. okt 2013

@horana tak vyznamovo je to meno prijemne.

jabadaba
4. okt 2013

@kalianka vo vela s tebou musim suhlasit. Je to najma o ludoch. Ale staci jeden blbec a dokaze napachat skody pekne na dlho. 😝 Staci, ze nejaka chytrolinka bude mat potrebu vymyslat dietatu nutne prezyvku akoze neskodnu rymovacku, ako tomu bolo u nas a nasho dietata. No a vlieklo sa to s nim az do prveho rocnika, kedze tam sli deticky aj zo skolky. A este sa taka osoba citi dotknuta, ze sa vobec ohradis a okydava kade chodi! Jo, je to o ludoch a ti su zial castokrat desne sprosti. S tym sa neda nic robit. Otazne je ci takto dietatu pripravit krusne chvile...

h2
4. okt 2013

@kalianka S tým Vilkom máš úplnú pravdu, my máme 2-ročného Vilka a tie hračky s tématikou včielky Maje, čo podostával, sa nedajú ani spočítať. 😀
Ešte by som sa chcela vyjadriť k tomu posmievaniu v škole. Nie je to otázka mena, ani ryšavých vlasov, či veľkého nosa. Je to o sebavedomí dieťaťa, o tom, ako na posmech reaguje. Moja sestra je Eva (v jej detstve úplne bežné a časté meno), vždy bola krajšia, ako ja a v škole sa jej posmievali, lebo bola veľmi citlivá. Zašlo to až tak ďaleko, že vystriedala 3 stredné školy. Mne sa nikto neposmieval a vždy som mala kopu kamošiek, aj keď som potrestaná menom Hedviga, čo teda určite nemal nikto na celej škole, základnej, ani strednej. 🙂 Jednoducho, ak dieťa vie brať posmech s nadhľadom, prípadne vrátiť "smeč" posmešníkovi, nikto sa mu nebude posmievať, ani keby sa volal Persil.

hallie
5. okt 2013

@jabadaba zhodou okolnosti Dorotku poznam a zarazilo ma, ze si ju pouzila ako priklad. Za vyse 10 rokov, co sa pozname, mi nenapadlo, ze ma cudne meno, ani nik v nasom spolocnom okoli to neriesil. Si prva, od koho pocujem taky nazor, takze to bude asi iba o tvojom osobnom vnimani 🙂 Skor obdivujem jej rodicov, ze jej dali meno, ktore v tych casoch neficalo zdaleka tak, ako dnes 🙂

monika15
5. okt 2013

@janulka24 svokrina macka sa vola Bonifac.. .volaju ju Boni, Bonicko... :(((( takze ja asi nie

katecameron
5. okt 2013

@h2 aj my mame doma Vilka je jediny na celej dedine ked bol mensi tak kazdí riesil a kde mate Maju? tak som na to s usmevom povedala ze Maja je este vo hviezdach 😀 jedna neprijemna suseda ked vidí Vilka tak mu stale povie no co je Vilko Rozborilko 😠 😠 😠 neznas ju a uspesne ignorujem a aj syn ju ignoruje pretoze nevie ktoje Rozboril.

katecameron
5. okt 2013

a ohladom mena Bonifac kludne by som dala keby sa mi pacilo mam kamosku ktora ma Svatozára je to krasny chlapcek a to meno mu sadlo ako rit na serbel volaju ho Sveťo,Sveťko aspon bude v skole jediny 🙂 .a este moj starky sa volal Vavrinec Hronec ako ja si nemozem pomoct ale lepsie meno mu nemohli ani dat hodí sa to aj k priezvisku inak moji prastary rodicia mali 5deti a kazdemu dali take meno na ake sa narodilo 😀 to aby usetrili snad na dacekoch.jeho surodenci sa volali Ferko,Katka,Emil a ???,len jedno nechapem ako im to pekne vyslo keby ze ja chcem robit tito praktiky tak moja dcera je Vratko,syn je Amélia 😀 😀 😀 a dalsí syncisko Rudolf. Nuž a ja by som bola Svatopluk a mazel Lucia 😀 😀 😀 😀 😀 😀

marylis
5. okt 2013

@katecameron Hehe, moj brat sa vola Svetozar, tiez ho volame Sveto alebo Svetko 🙂 Tiez sa mu hodi ;)

katecameron
5. okt 2013

@barcelona94901 o tom som teda nepocula mna jediny clovek ktory ma oslovuje Katarína je moja SVOKRA a teraz pocuvaju ako ma kto vola sestra ma vola Lily
sesterka Katarínka
kamoška z detstva Pajo 😀
dalsia kamoška z gympla Hárvy -odvodene z Harvepíno 😀
kamarát z VS ma volal Jamie/džemy/ a jeden cas som sama seba oslovovala emenems to bolo na ZS a brutalne som si písala na písomky ze Emenems XYová ....... a takto by som mohla pokračovať 😀

tinach
5. okt 2013

Skús sa spýtať nejakého Bonifaca, či je s menom spokojný. 99% Bonifacov ti povie, ze nie a to 1% klame! Úprimne- fakt je to pre mačky... 😅

horana
5. okt 2013

@tinach Ty snad poznas 99 percent Bonifacov na Slovensku alebo dokonca aj tomu 100mu vidis do hlavy? Ci nebodaj taky vyskum robili, nedas link?
Lebo vies ako, takyto vystrel od pasa, kedy si clovek nieco vymysli na zaklade toho co si sam mysli/citi, zovseobecni to, a pise to na nete ako "pravdy", to je sice na nete diskusiach bezne, zial vypovednu hodnotu to nema...

Osobne co poznam roznych ludi ci uz s neobvyklymi menami alebo uplne najobycajnejsimi, tak zohladnujuc ich percentualny podiel tak spokojnost vs. nespokojnost je asi uplne rovnaka u tych aj u tych.
Paradoxne to ze ma niekto meno ako kazdy 3.ti ci 4.ty este spokojnost nezarucuje - viz. aj mna osobne napr.

A kocura Bonifaca sice nepoznam, zato niekolko papezov co mali toto meno ano. Google vyhodi aj ine historicky vyznamne osobnosti ako napr. general pocas 2. sv. vojny, statnik, atd. no ale asi kazdy pozna takych co zodpoveda jeho rozhladu, niekto kocura...
To vies ako, my sme mali psa Filipa, a bratranec dal toto meno synovi s tym ze ved francuzsky kral sa tak volal, tak co..

jabadaba
5. okt 2013

@hallie vies, ja povazujem meno Dorota za pekne. Len som uviedla priklad kombinacie s priezviskom kedy to ma uz iny "naboj". Mne to naozaj evokuje postavu z fantazijneho pribehu. Nic v zlom a ani som sa nechcela nikoho dotknut. Asi pri vybere mien treba aj uvazovat ako sa co hodi spolu a zohladnit priezvisko. Castokrat sa to nedeje. Preto som to vypichla ako priklad. U mena Bonifac je dobre rovnako zohladnit ake je priezvisko a ako budu mena vzajomne ladit. Ine je mat priezvisko, ktore je total neutralne a neevokuje nic ako vyrazne nieco evokujuce. Uznas sama, ze taky Bonifac Paprčka by neznel bohvieako, ci? A takto som to myslela. 😉

flower72
5. okt 2013

je pravda, že výber mena je výsostne na tebe a manželovi. Ale pozri sa reálne na dnešný zlý svet, mnoho detí je nevychovaných, pomstychtivých a zlých. Takým menom svojmu dieťaťu môžeš pekne zavariť a bude neustále nahnevané na svoje meno. Budú sa mu posmievať a bude terčom vtipov celej triedy. Môžem sa však mýliť (rada by som sa mýlila), ale svet je skutočne zlý.

ifkael
5. okt 2013

@flower72 take deti su preto take, lebo to maju naucene a obkukane z domu....

hallie
5. okt 2013

@jabadaba tak to hej, treba vždy brať ohľad na priezvisko, ale fakt, nikdy v živote mi nepripadala kombinácia Dorota Kráková nejaká pozoruhodná 🙂 Ale môže to byť tým, že ju poznám, vnímam ju ako osobu, nie ako meno. A to je inak presne môj názor - ľudia tvoria dojem, nie mená 🙂. Ak bude Bonifác super chlapec a neskôr chlap, nik sa nebude pozastavovať nad tým, že má nejaké iné meno, ani v kombinácii s tým Paprčkom 😉