Darček na krst od krstného

jess_y
2. júl 2021

Ahojte.
Potrebujem poradiť, aký darček dávajú krstný rodičia. Krstná vybaví tortu + niečo ešte isto dá ale krstný (môj brat) je z toho mimo a nevie čo má, čo je zvykom, čo sa patrí. Ja osobne tiež netuším, keďže sú to moje prvé krstiny. Moja mama povedala, že za našich čias (25-30rokov dozadu) bolo zvykom zlatá retiazka s krížom. Čo ešte také býva ,,zvykom"?

miankass
2. júl 2021

@jess_y zdravím ta, áno samozrejme, stále je to zvykom.

miankass
2. júl 2021

@jess_y my väčšinou náhrdelník zlatý sme kupovali, alebo sadu,alebo len náušnice. 🙂

pseudomonas87
2. júl 2021

@jess_y no tortu sme dávali robiť my, rodičia.krstni rodičia dali náušničky zlaté, peniažky , ktoré išli na sporenie. Ja som krstniatku tiež dávala peniaze a zlaté náušnice.

syslik81
2. júl 2021

vkladna knizka a zakazdym ked je sviatok etc dat tam neake euro . dieta si potom same kupi co bude chciet ked bude mat napr 18

euka210
2. júl 2021

@jess_y retiazka, iba ked bude nosit...ja som dostala na prijimanie a nikdy nenosila, takze podla mna zvyk, ale somarina. My uz sme zazili dost krstin v rodine a teda retiazku som nevidela....peniaze su najpraktickejsie, pripadne plienky...ak vies ake preferuju...oblecko pre babatko, nejaka hracka

mone8
2. júl 2021

@jess_y "u nas" ked som isla za krstnu, tak som musela kupit nausnicky, oblečenie do krstu, perinku do krstu, kosielku na krst a krstny len sviecku.... Trocha blby zvyk, ze krstna vsetko a krstny staci sviecka🤷‍♀️😀. Pri mojich detoch sme od krstných rodičov len tu kosielku a sviecku.. Samozrejme dostali deti aj dary ale nie retiazky, tie nam neprišli prakticke pre take male deti a odkladať im to v krabicke xy rokov kym budu vacsie a to nestratia a nepotrhaju..Nas sa kazdy spytal co potrebujeme a to na krstiny aj doniesli 🙂Tak moja rada znie asi tak, ze radsej dat nieco co naozaj sa im zide a im chyba ako nejake sperky, ale kazdy nech podla seba uz spravi ako chce 🙂🙂🙂🙏🙏🙏

vandica
2. júl 2021

@jess_y určite radšej peniaze ako zlatú retiazku. Viem, že niekto to ešte dáva, ale prídu mi to vyhodené peniaze. Môj dostal, síce nie od krstnych ale od svokry, retiazku s príveskom zo žltého zlata. No kedy si to chalan dá na seba? 🤔 Keby je to dievča, tak určite náušničky, ale chlapcovi za mňa retiazku nie.

oblecenie99
2. júl 2021

@euka210 Presne, na prvé sväté prijímanie som dostala iba zlato, nikdy som nenosila, nenosím, ani nebudem. Speňažiť by som tie retiazky, krížik a spol. nikdy za žiadnych okolností samozrejme nedala, ani by mi to nenapadlo, je to síce akože pamiatka na ľudí, od ktorých som dostala tie veci, ale keďže sú prakticky od roku 2000 zabalené v krabičke tak, ako som ich dostala, nemám k nim vytvorený ani nijaký speci vzťah žiaľ, nenosím, nemám na očiach 🤷‍♀️ zvyk ako zvyk ale aj podľa mňa somarina. Touto cestou by som nešla ani na krstinach, najmä ak ide o chlapca.

alenka7777
2. júl 2021

@jess_y treba sa opytat rodicov. my ideme na krstiny teraz a svagrina mi rovno povedala, nech kupim malemu oblecko

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janinah
2. júl 2021

Moje dcéry dostali zlato na krstiny a nikdy to nenosili,takže za mňa určite peniaze alebo po dohode s ročičmi dieťatka niečo drahšie napr. autosedačka a pod. tiež dáka hračka či oblečenie môže byť.

jess_y
autor
2. júl 2021

Z textu to asi nebolo jasné, ale rodičom som ja 😂
No od krstnej už náušničky zlaté dostala keď bola mini (už bude mať 15mesiacov.) S retiazkou som tiež neni stotožnená, bo skôr ako za 2-3roky by som jej ju ani nedala. A peniaze..hej..to je taká ,,samozrejmosť". Má svoj účet, kde jej posielajú ak má sviatok. Ale je mi blbé povedať bratovi, že nič jej nekupuj len daj prachy.. Chápete.. Preto sa pýtam,čo také zvykli chlapi dávať.

maja367
2. júl 2021

@jess_y u nás zvyk krstný ( do krstu sviečku a kočiar= kedysi krstný priniesol kočiar nekupoval sa dopredu ale teraz)
A krstná ( oblečenie do krstu,tortu. Ak dievča ták zlaté náušnice+ oblečenie do jedného roka fusak, perinka deky atď)
Tak mi vravela mamka že bolo kedysi.

zuzanaete
2. júl 2021

My sme na krsty neriesili ziadne dary a ani peniaze. Deti dostali detsku bibliu a nejaku malu hracku. Mne pridu zvlastne tieto tradicie davania si zlata a penazi. Otazne je, ci dieta to zlato vobec vyuzije a peniaze mi pridu divne. Tesili sme sa, ze deti sa stali Bozimi detmi. To bolo najdolezitejsie.

tncka
2. júl 2021

@jess_y ja som nedavala zlato,rovno peniaze na sporenie. Podla mna zlata retiazka decku je blbost. Kedze by som dala minimalne 300e za retiazku s priveskom,prihodila som ich radsej do obalky k tym peniazom co sa akoze "patri". Bola to inak na tu dobu celkom pekna sumicka,plus torta a mega darcek.kos- oblecenie,topanocky,plienky,velka plys.hracka. To bolo tiez tak okolo 200e.

biem22
3. júl 2021

@jess_y náušnice ak je to dievča, ak chlapec tak po dohode s rodičmi , ale teda ak peniaze tak 100€ miesto náušníc . Plus niečo čo chce krstná / krstný kúpiť, nejaké plienky, oblečenie, hračku , proste niečo milé. Tortu rodičia, niekedy stari rodičia - zas po dohode, košieľku a sviečku rodičia , napríklad teraz keď sestra krstila , tak druhá sestra- teta malej chcela kúpiť košieľku a sviečku tak sa tak dohodli a nekupovala ju mama malej 🙂 oblečenie rodičia 🙂
Ja ako krstná som ešte k náušniciam kúpila rôzne oblečenie, vlhčené a bábiku s jej menom 🙂

totatimeka
3. júl 2021

Povedz si ty čo potrebuješ. My ako krstní sme kupovali košieľku, sviečku, tortu a robila som ešte plienkovu tortu s pár drobnosťami + peniaze. Ale my sme krstní spolu s mužom, vy to máte asi inak rozdelené, tak keď krstná bude dávať tortu a ostatné tak on nech kúpi niečo čo využijete napríklad nejakú väčšiu hračku, alebo niečo do izbičky, alebo mu povedz akú kozmetiku používate, oblečenie, no jednoducho niečo čo sa ti zíde. Nemusí to byť nutne niečo čo sa zvykne dávať ako tá retiazka (podľa mňa zbytočnosť) buď rada že sa ťa pýta a nekúpi prvú blbosť čo nájde 😀

konikkon
3. júl 2021

@jess_y my sme kúpili sviečku, košieľku, knižku o krste, drevený krížik do detskej izbičky, oblečenie a zlatú retiazku. Je to syn môjho brata. Este som krstna ďalším dvom deťom zo vzdialenej rodiny a tam som dala tiež retiazku alebo peniaze.

verora
3. júl 2021

@jess_y ja som nášmu krstnému kázala jedálensku stoličku (praktické, využiteľné)... Lepšie ako retiazku ktorú nikdy nosiť nrbude

evkamotka
3. júl 2021

Moje deti retiazky nedostali ani ine deti co som bola v rodine na krstoch. Vsetci davaju peniaze+babatkovsku drobnost (detska knizka, svetrik, vankus s menom a pod)

tehotna40
3. júl 2021

Ahoj my sme teraz krstili ,len neskor kvôli korone, mala mala už 5 mesiacov takže nausnicky uz mala. Krsna (moja sestra ) platila košieľku, sviečku,tortu a také tie veci + sme sa dohodli ze zlatú retiazku aj tak mala ešte nosiť nebude kúpila malej jedalensku stolicku pretože som mala vybratu takú drahšiu. Podľa mňa je to na každom ako sa dohodne.

euka210
3. júl 2021

Este k samotnemu obradu...krstna mama kosielku a otec sviecku

zuzgro
21. jún 2022

Ahojte, tiež som sa touto témou zaoberala pred pár mesiacmi. Bola som zúfalá až som natrafila na personalizované čiapočky značky pasadena. Vyzdobia čiapočku buď menom alebo prezývkou bábätka a k tomu Vám to príde krásne zabalené. Teda už nič viac riešiť nemusíte. K tomu dáte do obáločky nejaké peniažky, veď rodičia najlepšie vedia čo ich dieťatko potrebuje. Tak som si povedala, že možno to niekomu pri lustrovaní diskusií pomôže 🙂

dasenka13
14. jún 2023

@zuzanaete 🙏❤