Dovolíte deťom zdobiť vianočný stromček?
Prezeram si fotky krasnych sumerne ozdobenych stromcekom ako z katalogu a tak sa mi natiska otazka. Dovolite tie stromceky zdobit aj detom,alebo to povazujete za klenot,ktoreho sa nesmu dotykat? Ja som prave rada,ze mi deti pomahaju. Jednak je to ovela rychlejsie a zaroven je to taka prijemna rodinna aktivita. Pri tych malickych detoch to aj chapem,ze to zrejme zdobite,ked spia,ale vidim,ze mnohe tu mate uz vacsich skolkarov,skolakov,ale tiez pisete,ze zdobite,ked spia. Tak ma zaujima,ze preco?
@anonym_autor každý rok zdobia aj keď tento rok som musela pár gulí zvesiť, keďže tam dali inú farbu na akej sme sa dohodli. Ale ja ten strom do Vianoc ešte budem dozdobovať a prehadzovať gule. Takže nakoniec je z toho vždy estetická záležitosť - prehadzujem ich, aj keď zdobim sama
@anonym_autor každý rok zdobia aj keď tento rok som musela pár gulí zvesiť, keďže tam dali inú farbu na akej sme sa dohodli. Ale ja ten strom do Vianoc ešte budem dozdobovať a prehadzovať gule. Takže nakoniec je z toho vždy estetická záležitosť - prehadzujem ich, aj keď zdobim sama
@anonym_10a55f My sa vzdy dohodneme,ake farby budu a len z tych vyberaju.
@anonym_autor Áno, keď boli väčšie, zdobili sme spolu.
Trochu som musela usmerňovať, aby to bolo farebne vyrovnané, ale vždy sa tešili.
@anonym_autor Ja zdobim s nimi, ale teda az tak si to neuzivam. Lebo ked sa raz take dieta rozhodne, ze vsetky hviezdicky musia byt spolu, tak koniec. Prehodit ich potom tiez nemozem lebo to bude smutku, ze hviezdicky nie su spolu. Tiez by som ho najradsej ozdobila sa 🤷
Ja si zdobim sama v noci, ked vsetci spia 😁 ked bol syn maly, tak mi zvykol pomahat, a ked isiel spat tak som prehadzovala - nikdy si to nevsimol 🤭🫣 dcera je este malinka a ta teraz skor od-zdobuje 😅 a mna slak triafa 😂🤦♀️🙈
@anonym_autor náš teda nevyzerá ako z katalógu, ale zdobili sme ho dnes s 2,5-ročným synom a super to bolo 🙂 minulý rok tiež skúšal, ale nemal ešte takú úroveň jemnej motoriky, tak mu akurát všetko padalo z rúk 😀
Zdobia, taka radost je z toho.. len usmernujem, ze aj na druhu stranu, nech ho nevykoti dopredu 🙈😃
@anonym_autor jasne ze ano
@anonym_autor keď boli malé a verili na nezíska a ten nám nosil aj stromček tak len my dospeli a postupne zo prešlo do toho že deti teraz zdobia stromček sami
Pomahaju ale vecer si to presuvam ak mi nieco nesedi podla mna.
dcera ma v izbe ten si ozdobovala sama v obyvacke som robila ja- ona chcela pomahat ale po 5 minutach ju to prestalo bavit ...
Áno. Syn zdobí ja len pomáham (natiahnem svetla)
Kym boli deti male, tak som zdobila kym spali a mali prekvapenie. Neskor spoku a od puberty zdobia samé.
Ja zdobim velky, syn si zdobi svoj mensi v izbicke . Poznam jeho zdobenie a aj moje oko monka, potom by som to prerabala a aj po muzovi. Ten nezdobi tiez 😏. My sa na tom uz len smejeme ze sa nervacim pritom zdobeni lebo som z toho chora
Zdobenie stromčeka bola pre mna v detstve najkrajsia čast Vianoc. Nechcela by som o nu deti pripravit. Takže ano, zdobíme spolu. A nie náš stromcek naštastie nevyzera ako z katalogu.
Ja mám 3,5 ročného a skoro 2ročného... Tento rok to vyzeralo tak, že oni pozerali rozprávku, potom pribehli ku mne, gule (plastové) ktoré už boli nepoužiteľné, lebo sa uvoľnila časť, cez ktorú sa môžu zavesiť, som im nechala, nech sa s tým hrajú, tak tie hádzali, kotulali, behali za nimi, medzitým som ja zdobila. Starší aj trocha pomahal, podával mi ozdoby a ja som vešala. Máme aj také drevené ozdoby s menami, tak tie si mohol vybrať, na ktoré konáre zavesiť.
Inak mne sa veľmi páči predstava spoločného, idylického zdobenia ako vsetci sa pri tom tešíme, ale v praxi som úzkostlivá žena so sklonom k perfekcionalizmu, ktorú vytáča nesumernost, čiže budem musieť na tom ešte pracovať najbližšie roky 🙂
Stromček zdobime všetci spolu . Veď je to radosť a užívame si to všetci . Muž donesie , ja s dcérami zdobime dohodneme sa na farbe .deti (14a6 rokov ) a nakoniec muž hrdo dá špic😀 . A potom idu úradovať naše mačky . 😀😀Mame maine coon tá sa do stromčeka nezmestí pre svoju veľkosť ,ale rada aportuje a teda gule nosí po celom dome 😃. Nedávno pribudol maly kocúrik a ten problém nemá . Vždy mame taký stredne veľký živý stromecek . My sa všetci tešíme ale najviac mačky .
Dcéra bude mať 3 roky, syn 7. Obidvaja tento rok a aj minulý ozdobovali so mnou. Jasné, bolo pár ozdôb, ktoré som preložila (lebo dať 2 ozdoby na 1 vetvičku je naj 😂) ale fakt boli veľkí pomocníci. Stromček ani zďaleka nie je dokonalý, rovnomerný, ale nám sa páči.
U nás poskladal a komplet vyzdobil 6 ročný, muž dal len svetielka. Nie je dokonalý ako z katalógu, ale veľmi sa z toho teší, tak som nič neprezdobila, skôr som ho pochválila
Mám dvojročného, zdobil so mnou dnes. V preklade chytil kopu ozdôb (prezieravo tento rok len nerozbitné) a hodil ich do stromčeka 🫠 keď sa nezavesili, svihol sa o zem 🫣 tak potom nosil po jednej kvetinke a všetky dal na jednu haluz…samozrejme, že som to dozdobila ja, lebo si všimol tatrovku a zabudol, že stromček existuje. Uvidíme budúci rok 😄
U nás zdobia iba deti. Ja v tom nenachádzam žiadne potešenie
@anonym_autor odkedy to zvladal zdobil stromcek s nami, vlani uz zdobil sam, ako ozdobil taky bol (jednu stranu sme mali bez guli, otocili sme ju k stene), my akurat svetielka nainstalujeme.
ja nie som vianocny nadsenec a aj ked mam dost silne esteticke citenie a som taky monk tak v tomto mi je to akosi jedno. byt na mne nemam ziaden strom. som minimalista a rusi ma nech je akykolvek. takze u nas strom zdobia deti. a aby to bol dokonaly ulet zdobia ho cim chcu - rozumej vsetkymi ich vyrobenymi ozdobami v priebehu rokov, vsetkym co sa im paci. jedno z deti ma uz 15 tak to usmerni mladsich nech netrepu vsetko nakopu ale neriesim. je aky je. ked deti vyrastu pravdepodobne nebude ziadny alebo len maly cisto so svetielkami.
@anonym_autor Ú nás vždy stromček zdobili a zdobia deti. Všetky, skutočne snáď všetky, farby sú tam. Hlavne keď boli deti malé, bola to občas veľká divočina. Ale tá radosť, ked stromček svieti a vonia a my sme tam spolu. Možno nie je, a nikdy, nebol nás stromček ako z vianočnej reklamy, ale vždy bol ten najkrajší pre nás.
Mňa tiež rodičia nechávali zdobiť stromček.
Ešte dodám, že keď boli deti malé a vesali ozdoby kade tade na konci vetvičiek, tajné som to po nich preverila a bolo Všetci spokojní.
Tak náš stromček zdobili len deti, 6.5 a takmer 9.r. ja som dala len svietiace žiarovky a hviezdu na vrch. A je krásny.
Prečo by sa ho nemali dotýkať?
Vždy si synom, pustíme koledy, zaspievame a ja si dám domaci vaječný koňak😃
U nas - ja zlozim stromcek, muz da svetielka a zdobia deti 8 a 4 roky. Ano, 5 gul vedla seba, potom 30 cm diera..vsetky mozne ozdoby - vyrobene, vyrobene od spoluziakov, kupene, zdedene, drevene, umele, hackovane, z papiera, v filcu, z gumy..a aj tak je najkrajsi ❤️
@anonym_autor zdobia...vsetky zvonceky su tam, kde najmensi dosiahne 😁😁😁 Jasne, ze ich aj trochu usmernujem, aby to bolo esteticke...ale uz su vacsi, chapu to. Takze zdobime spolu, manzel viaze salonky a oni davaju kde im pride.
Vsetko som kupovala aby bolo pri detoch nerozbitne. Toho roku som si urobila radost a kupila som sklenene rucne malovane krasne gule, ze sa im uz nic nestane, deti uz maju dost rozumu.
Zdobime vzdy spolu, lebo je to radost. A uz som to sem raz pisala, jeden rok nas skolila crevna chripka, tak zdobil syn sam, mal asi 4 roky. V tie Vianoce sme mali na stromceku aj velkonocne vajicka a kuriatka 😅

@anonym_autor áno roky pomáhali, teraz už zdobia iba oni. Nikdy som si nepotrpela na nejakej súmernosti