icon

Dvaja krstní otcovia

janii12345
16. feb 2021

Chcem sa opýtať či máte skúsenosti niekto že môžu byť dvaja krstný ocovia sme rimo katolíci ďakujem

basska_b
17. feb 2021

Toto ma kazdy farar nejako. Niekto ziada, aby krstni otec a krstna mama boli zosobaseny par. Niekto je liberalnejsi. Myslim, ze vacsina knazov ziada, aby mali birmovku - inak su zapisani len ako svedovia krstu.

Autorkinu otazku nepovazujem za nic divne. Je to ako pri svadbe - musi mat nevesta svedkynu a muz svedka? Na urade nie, v kostole tusim tiez nie - ved silno veriacej kamoske bol za svedka frantiskansky mnich.,.

h2
17. feb 2021

@cookie29 Ale to, že krstní rodičia sa o dieťa postarajú v prípade úmrtia rodičov, neznamená, že tí dvaja muži potom začnú žiť spolu, aby sa mohli o dieťa starať spoločne. Nie každý má "k dispozícii" vhodný manželský pár. A poznám napríklad jeden prípad, kedy malo dieťa len jednu krstnú mamu, mladú tetu toho dieťaťa. Ona sa potom neskôr vydala a to dieťa jej manžela považuje za krstného otca, aj keď ním nie je.
Obaja títo krstní otcovia sa môžno v budúcnosti oženia, založia si rodiny a ak by sa rodičom dieťaťa nebodaj naozaj niečo stalo, budú dve rodiny na výber, aby sa oňho postarali. (Aj tak sa v takýchto prípadoch väčšinou starajú skôr starí rodičia.)

zuzuliennka1
17. feb 2021

@janii12345 nie, nemozu byt... bud krstni rodicia (muz a zena), alebo moze byt aj jeden krstny rodic.. ale nie dvaja muzi ani dve zeny

trema
17. feb 2021

Paci sa mi, ako tu niektoré pisete "nie, nemozu" a potom tu niektoré napisu "ano, my to tak mame" 🙂

h2
17. feb 2021

@trema Lebo jediný, od koho to závisí, je farár a tí si robia, čo chcú.

zuzuliennka1
17. feb 2021

@trema pochybujem silne, ze to tak maju... jediny pripad moze byt ten - ze ano, mali pri krste dvoch muzov/dve zeny, ale nie su to “krstni rodicia”, ale “krstny rodic a svedok krstu”

h2
17. feb 2021

@zuzuliennka1 Viď môj príspevok vyššie. Čo je pre jedného farára absolútne neprípustné, s tým druhý vôbec nemá problém.

zuzuliennka1
17. feb 2021

@h2 tak takeho farara treba nahlasit, lebo to je nezmysel a neovlada potom kanonicke pravo

cookie29
17. feb 2021

@h2 prosim citaj s porozumenim... ja som nikde nenapisala, ze ti dvaja muzi zacnu zit spolu... alebo ze musi byt vhodny manzelsky par... dokonca som pisala, ze ja sama so dietatu dala len jedneho krstneho rodica...
len som reagovala na prispevok vyssie...

a mimochodom, farar si nerobi co chce, existuje kanonicke pravo, ktore musi dodrziavat a respektovat. a ide potom o jeho interpretaciu... a co Vam povie. To ze vam farar povie, ze mozete mat 2 krstnych rodicov muzov, neznamena, ze ich tak zapise do krstneho listu, lebo tam moze zapisat len jedneho a druhy bude svedok krstu, akurat Vam to nevysvetli. ale je pravda, ze niektori si opacne vysvetluju prisnejsie nez je...

derdia
17. feb 2021

@janii12345 pokial nie su teply a neziju spolu tak mozno je to ok

h2
17. feb 2021

@cookie29 Ako som už písala, s týmto skúsenosť nemám. Ale mám skúsenosť s tým, že švagriná mala civilný sobáš, lebo jej manžel už raz bol ženatý v kostole a rozviedol sa. A kvôli tomu im farár v ich farnosti odmietol pokrstiť dieťa! 😡 Zaujímavé, že inde s tým problém nemali. Dokonca nebol problém ani s tým, aby presne títo istí ľudia mohli byť krstní rodičia nášmu synovi.

cookie29
17. feb 2021

@h2 a su v krstnom liste zapisani ako krstni rodicia? Alebo ako svedkovia krstu? Podla mna len ako svedkovia krstu, pretoze nesplnaju podmienky kanonickeho prava. To, ze knaz odmietne krst je nepripustne, pretoze krst moze byt aj bez krstnych rodicov.

( Katechizmus Katolíckej cirkvi [KKC]; Kódex kánonického práva [KKP] )

a) Krstní rodičia

Aby sa krstná milosť mohla rozvíjať, je dôležitá pomoc rodičov. To je aj úloha krstného otca alebo krstnej matky, ktorí majú byť presvedčenými veriacimi, schopnými a ochotnými pomáhať novopokrstenému, dieťaťu alebo dospelému, na jeho ceste kresťanského života. Ich úloha je skutočnou cirkevnou službou (KKC, 1255).

Krstencovi sa podľa možnosti má dať krstný rodič, ktorého úlohou je:
- dospelému krstencovi pomáhať pri uvedení do kresťanského života;
- dieťa, ktoré má byť pokrstené, spolu s rodičmi priniesť na krst;
- usilovať sa, aby pokrstený viedol kresťanský život, primeraný krstu, a aby verne plnil povinnosti, ktoré s touto sviatosťou súvisia (KKP, kán. 872).

Môže byť iba jeden krstný otec, alebo iba jedna krstná matka, alebo jeden krstný otec a jedna krstná matka (KKP, kán. 873).

Aby niekto mohol prijať úlohu krstného rodiča, je potrebné:

aby ho určil sám krstenec alebo jeho rodičia, a aby bol schopný a mal úmysel plniť túto úlohu;
aby zavŕšil 16. rok života;
aby bol katolík, pobirmovaný a ktorý už prijal najsvätejšiu Eucharistiu, a viedol život primeraný viere a úlohe, ktorú má prijať;
aby nebol postihnutý kánonickým trestom;
aby nebol otcom alebo matkou krstenca.

Pokrstený nekatolík môže byť pri krste jedine spolu s katolíckym krstným rodičom, a to iba ako svedok krstu (KKP, kán. 874).

Zvlášť v prípade nedostatkov v oblasti viery a náboženskej praxe rodičov dieťaťa treba dbať na to, aby krstní rodičia boli ľuďmi živej viery. V prípade, že krstní rodičia túto podmienku nespĺňajú a rodičia ich nechcú vymeniť, treba krst odložiť alebo dieťa pokrstiť bez krstných rodičov (partikulárna norma).

Ak nie je možné nájsť vhodných krstných rodičov, spĺňajúcich podmienky stanovené zákonom, možno krst udeliť bez krstných rodičov.

weronika171717
17. feb 2021

@petulda333 ak to maju byt 2 tepli 👬🤦‍♀️🤮, tak je to zvratene, moj nazor, ktory nikdy nezmenim.

h2
17. feb 2021

@cookie29 Tak vidíš, odmietnuť krst je neprípustné a predsa im to ich farár odmietol. Asi niečo, ako výhrada svedomia. 😂
To, či sú krstní môjho syna zapísaní, ako krstní rodičia, alebo len ako svedkovia krstu, teda naozaj neviem, nikdy mi ani nenapadlo, že by nemali byť právoplatnými krstnými rodičmi. Ktorú podmienku podľa Teba nespĺňajú? Že nežijú život primeraný viere? A čo majú teda takíto ľudia robiť? Odoprieť si vzájomnú lásku, rozísť sa a žiť radšej sami, lebo jeden z nich v mladosti urobil chybu?

zuzuliennka1
17. feb 2021

@h2 ano, neziju zivot primerany viere, teda nemozu byt krstni rodicia, ked tym sami neziju... su teda urcite svedkovia krstu, a co maju takito ludia robit? no nech si ziju, ako doteraz, nemusia si odopierat ziadnu lasku, ani sa rozchadzat, ale nemozu proste chciet veci, ktore sa v ich pripade uskutocnit nedaju - krstni rodicia....
nech si ziju ako chcu - ale su proste iste pravidla, ktore oni nesplnaju... jednoduche

cookie29
17. feb 2021

@h2 presne o tom pisem, ze to knaz nevysvetli a potom vznikaju debaty v style ten ano a tamten nie :(

a ja neurcujem kanonicke pravo, ja len pisem, co je v nom. takze nechci odo mna, aby som povedala, co maju robit, to je len ich vec.

Krstni rodicia nesmú mať kánonickú prekážku (napr. rozvedení, žijú spolu bez manželstva, exkomunikovaní, žijúci pohoršujúcim životom, odpadli od viery, iba civilne sobášený, žije s partnerom v jednej domácnosti, je exkomunikovaný, dáva pohoršenie...)

ejanjelik
17. feb 2021

Dovod? Su partneri? Tak to asi nie, to by musel byt mega pokrokovy knaz. Ak by tam bol dovod, ze si jednoducho neviete vybrat tak to by asi slo. Zalezi od knaza ale asi jeden bude svedok krstu. Ono ak je chlap slobodny tak druhym krstnym rodicom sa stava jeho zena.

jaskolka
17. feb 2021

Pokiaľ viem, môže byt len jeden krstný otec, a jedna krstná matka. Alebo sám krstný a sama krstná, ale nie dve krstné matky alebo dvaja krstni otcovia

janii12345
autor
17. feb 2021

@janii12345 Preboha oni nie sú teplí asi niesom úplne mimo aby som chcela od farára aby rešpektoval dvoch teplých. Sú to moji bratia a obaja chcú byť krstnými a mi sa s manželom neviem rozhodnúť ktorí z nich a nechceme aby bol jeden z nich na nás urazení a keďže je to naše 3 dieťa a viac nechceme tak máme teraz dilemu že ktorí preto som chcela dvoch krstných rodičov a tiež si myslím že to skôr závisí od kňaza a nie od cirkvi

janii12345
autor
17. feb 2021

@janii12345 chcela som napísať dvoch krstných otcov soory

cookie29
17. feb 2021

@janii12345 ak si precitas vyssie, tak do rodneho listu podla kanonickeho prava mozes zapisat LEN jedneho krstneho otca. Druhy musi byt svedok krstu. Taka je oficialne verzia. Ale mozes oboch povazovat za rovnopravnych krstnych rodicov

miskafilipkovab
17. feb 2021

@lucinddas ja som tiez takto uvazovala a to len skrz toho ze som chcela dat moju sestru a mužovu sestru. Nakolko nemame velmi chlapov, kamaratov, známych co by sme ich chceli za akýchkoľvek príbuzných. Nakoniec este nie je pokrstený 😂

@janii12345 uplne normalna otázka a situacia podla mna. A nemyslim si ze teraz by som mala mat zvrateny zivot alebo co. Kazdy nech si robi ako uzna za vhodne. Nikdy nepochopim taketo odpovede typu je to chore, ze to nie je normálne... Uu ked nesuhlasim tak aspon to napíšem bez tolkeho negativizmu.

mnamko
17. feb 2021

Moj brat zo zenou uu krsny ,lebo maju birmovku,ale chcela som ineho brata za krsneho ten ma len primanie tak on je zapisany ako svedok krstu

petulda333
17. feb 2021

@weronika171717 aj keby boli, tak je to normalne. A ty ani nevies v akom vztahu (ak vobec) su a uz vopred nadavas. Nabuduce si hryzni do prstov, nez napises blbost

weronika171717
17. feb 2021

@petulda333 to teda normalne nie je a ja sa hryzt nemusim, ja som uplne v poriadku a nabuduce si tiez vyjadrim MOJ nazor, ty mi nebudes diktovat co mam a co nemam robit

petulda333
17. feb 2021

@weronika171717 aby si sa nezblaznila 😂 nabuduce sa vyjadruj k veci. Prd si vedela, koho chce volat a pises tu o zvratenosti. To si akurat ty sama, s takymi myslienkami 🤮

lucinddas
17. feb 2021

@miskafilipkovab presne tak je to u nás syn má za krstných oboch švagrov a dcéra sestru a svagrinú

janii12345
autor
17. feb 2021

@zdendo007 Akože sa už nemáš čoho chytiť tak ma budeš poučovať ako sa píšu otcovia preboha daj si odchod ak sa nevieš preniesť cez to čo som ti odpísala.

janii12345
autor
17. feb 2021

@jaass Ja si myslím že až tak choré to nie je ak by si mala len súrodencov bratov tak by si nechcela aby boli krstní? Bohužiaľ u mňa je to tak že chcú byť obaja a ja chcem aby sme spolu naďalej vychádzali ako doteraz a nie si medzi nimi vyberať a pohnevať si jedného z nich ti by si si vedela vybrať?

miskakyska
17. feb 2021

@janii12345 už sa neprenesie,tomuto trollovi zrušili aj tento profil ..určite príde zas...to neprehliadneš

janii12345
autor
17. feb 2021

@miskakyska Kašlem na neho 🙂