icon

Ja a manžel sme učitelia a sme pozvaní na svadbu. Máme sa jej v čase koronavírusu zúčastníť?

28. aug 2020

Potrebujem poradiť, sme pozvaní na svadbu (rodina, nad 100 ľudí). Obaja s manželom sme učitelia na základnej škole. Svadba je už o týždeň - čiže celkom dosť vysoké riziko prípadnej nákazy (veľa ľudí príde z dovoleniek atď., to asi nemusím rozpisovať). Ja mám dosť obavy, zodpovednosť za deti a kolegov v škole, ale manželova mama urobila hroznú scénu - tlačí nás silou mocou do toho, aby sme šli.
Ženy učiteľky, rodičia, aký máte názor? Nevieme sa nijako dohodnúť, rozhodnúť. Vaše názory pomôžu. Ďakujem!

kacena4
29. aug 2020

@ajka0207 predvcerom to hovorili v spravach na TA3 a potom aj na markize niekto z tych co to ma na starosti nemapatam si kto to bol presne ale myslim ze zena to bola z toho krizoveho stabu ci odkial bola nerada by som dala zavadzajucu info kto presne

abbey1
29. aug 2020

Išla by som.
Kto sa boji a vyhovuje mu takto žiť, nech sa páči, ale nech si odpustí reči o nezodpovednosti iných. Pán Matovič ani pán Klus v svadbách problém a veselo svadbuju.

pseudomonas87
29. aug 2020

My máme podobný problém, v septembri ideme na svadbu, na východ sk, manželov naj kamoš, bol mu ako svedok na našej svadbe. Veľmi vahame, ale asi pôjdeme. Dohodli sme sa ale na určitých veciach, ziadne bozkávacky, teda len ja a môj muž 🤣🤣🤣. Tancovať budeme spolu len a budeme sa chodiť hodne vetrať vonku, dezinfekcia na ruky a držať odstupy. Ja som lekárka na ARE, v novembri už budem trocha robiť, od januára služby, mala bude mať v novembri rok, ale v nemecku je rodičak len rok, ak chceme normálne vyžiť, čiastočne pracovať ísť musím. Si hovorím, ved to by som už Nikdy nemohla ist pracovať. A co potom?
Kazdopadne kým sa nezaockuje viac ako 95 percent obyvateľstva corona tu s nami bude navždy!

autor
29. aug 2020

@pseudomonas87 takto si to ešte viem predstaviť, ale naša menšia dcéra rúško nevie nosiť, staršiu by sme tiež ešte ťažko ustriehli na takéto prísne pravidlá. Keby sme ich mali kam dať, bola by som viac naklonená myšlienke ísť. Na druhej strane by z toho určite bola smutná staršia, na poslednej svadbe, kde sme spolu boli, tancovala do rána 🙂 držím palce, nech sa svadba podarí a vy nech si ju v zdraví a v pohode užijete

ajka0207
29. aug 2020

@kacena4 aha, ja správy nepozerám, ale v Martine mali pacientku vo veľmi vážnom stave, a vyzliecila sa, ale teda neviem s istotou povedať či bola na pľúcnej ventilacii. Bola pár dní v bezvedomí.

ajka0207
29. aug 2020

@lucka_ke nechcem zavádzať ale v Martine mali pacientku vo vážnom stave, a vyliečila sa. Ale teda neviem s istotou povedať či bola na ventilacii.

kvecinka321
29. aug 2020

My sme toto riešili tiež teraz.. sesternica ma oslavu.. nepoznám ľudí ktorí tam prídu, prídu taktiež z dovolenky, navyše veľa ľudí z “lepšej” spoločnosti čo bežne bývajú na párty nechránia sa nijak.. ja mám tak slabú imunitu že sa obávam ako by som to zvládla ak by som to dostala, navyše som tehotná.. o týždeň ideme na chatu s manželovou rodinou len ľudia ktorí sa poznáme a vieme že si dávame pozor plus starí rodičia.. nikdy by som si nechcela vziať na zodpovednosť že kvôli jednej oslave my roznesieme do rodiny nejakú chorobu nech by to bola aj obyčajná chrípka..

autor
29. aug 2020

@kvecinka321 takže nakoniec ste odmietli to pozvanie na oslavu? S rodinou sa aj my stretávame, akurát tieto prvé týždne školského roka sme chceli byť aj v tomto opatrnejší radšej

kassandra25
29. aug 2020

@matus7030 no prosím. aj my sme boli na svadbe teraz v auguste, normálne sme to brali, prezili, 0 nakazených. Vy ako uciteľka ste bola v júni, tu kazdý teraz zomiera na tomto nete, no mali by Vás tu ukamenovať, nie? Ľudia sú tak oblbnutí, že nemyslia nato, že opäť, keď sú tieto svadby povolené, že môžu ísť. My sa s tým učíme žiť. Oveľa viac ľudí zomiera na rakovinu, ale to sa nepropaguje. Aj rakovinu môže chytiť každý 4-5 človek, prečo ľudia neplačú?

annamarin
29. aug 2020

Ja by som šla, ale dávala by som si pozor. Inak nezabúdajme, že sa blíži október a to sa roztrhne vrece so stužkovymi a oslavamy. 😉 Tak či tak sa to bude šíriť čoraz viac.

kvecinka321
29. aug 2020

Hej odmietli sme.. keby to bolo len o rodine ktorej verím že si dáva pozor a aj viem o tom ale s cudzími ktorí viem ako žijú ťažko by som sa bavila.. napr. Manzelova sesternica isla na svadbu a potom na návštevu k nám tak sa dala otestovať aby mala istotu že nám nič nedovezie.. nie je to lacná záležitosť, je podľa mna na čase aby sa cena testov znížila ale vie ako som na tom ja že mám ďalšie ochorenia tak samú ju napadlo bez čohokoľvek sa dať otestovať..

pseudomonas87
29. aug 2020

Ja chápem no, my dáme malú babke 🙂

marty_4
29. aug 2020

my tiez mame ist za dva tyzdne no ci pojdeme, to je este vo hviezdach, pretoze veci sa tak rapidne menia zo dna na den, ze neviem vobec co urobit

tamarka9
29. aug 2020

@kassandra25 chytiť rakovinu? 😲🙈

slavaf
29. aug 2020

Úplne to chápem, tiež mám zodpovednosť, keďže ako učiteľka robím vo veľkom kolektíve. A potom je tu aj moja vlastná rodina, mama a svokra so zdravotnými komplikáciami, a samozrejme dcérky a tým pádom ďalšia škola. Pozvanie na októbrovú svadbu som odmietla.

karelova
29. aug 2020

Nie, nešla by som. A hlavne pri tvojej profesii.

nikiki29
29. aug 2020

Ak nie ste riziková skupina - starí, chorí, tak prečo nie...

autor
29. aug 2020

@nikiki29 nie sme chvalabohu, o seba sa ani nebojím
@slavaf
@karelova ďakujem, dnes večer padne konečné rozhodnutie;
táto diskusia mi pomohla, ďakujem úplne všetkým, ktorí si našli čas prispieť názorom!

karelova
29. aug 2020

Daj vediet ako ste sa rozhodli! ✊

nikiki29
29. aug 2020

Inak potom môžte ísť pre pokoj v duši na rýchlo test. U obvodnej Dr. za 5€ 😊

qetka
29. aug 2020

Dakujem dievcata, ze sa tu najde vela takych, ktore beru ohlad na ostatnych - najma na tych starsich a zranitelnejsich a nie len na seba. Dakujem, ze sa snazite ich ochranit aj pri obmedzeni svojho osobneho komfortu. Zial je tu stale dost tych, co su sebci a neberu ohladn na nikoho.

andreatytler
29. aug 2020

@qetka Presne tak, Ako toto citam chapem preco je na Slovensku tak malo chorych. Je to preto lebo vacsina ludi su rozumni, chapavi, trpezlivi a ohladuplni. Tych par ignorantov co si robi co chce, nastastie nesposobi sirenie nakazy.
Stat by mohol zakazat cokolvek, ak ludia nebudu spolupracovat, nebude to fungovat. Som na slovakov velmi hrda ze sa im tak dari.🇸🇰

karelova
29. aug 2020

@qetka
@andreatytler
Mne je práve velmi smutno, ked citam tolko hrdinov a ignorantov je na FB a aj tu na MK...

danim
29. aug 2020

Drž sa svojej intuície, ktorá ti jasne napovedá neísť. Ver mi, že rozhodovat sa tak, ako to vnútorne cítiš ti dodá spokojnost. Netreba vždy každému vyhovieť. Tiež som v min mnohé veci robila aby som iných nezklamala vyhovela im aj keď moje vnútro s tým nebolo ok. No neskôr som sa začala veľmi držať pri takom rozhodovaní svojho vnútorného hlasu a vždy som sa dobre rozhodla a pokoj v dusi. Uvažuješ mudro a zodpovedne, si ohľaduplna čo je perfis. Svokra nech si to už sama vysporiada v svojej hlave, ty slušne odmietni a vybavene. Mudro uvažuješ. Drž sa.

nikaeli
29. aug 2020

@karelova aj mňa to zaráža..

a teraz si predstavte, že na tú svadbu pôjde a nakazí sa.. nebude o tom hneď vedieť, nastúpi do práce, medzi deti, v triede si všetci dajú dole rúško, lebo si ho rodičia neželajú a deti sa nakazia.. a odrazu bude v správach, že učitelka, ktorá bola na svadbe, nakazila polovicu školy a všetci ju budú hejtovať, aká je nezodpovedná..

aj rozmýšľate poniektorí? či len máte potrebu všetko bojkotovať? niekedy mi už pripadáte ako naši drobci, ktorí začnú dupkať nôžkami, prípadne si ľahnú na chodník, keď im mama nevyhovie..

katty2012
29. aug 2020

isla by som. a podporila by som nielen ucitelov nasich deti, ale aj rodicov, aby zili svoj plnohodnotny prirodzeny zivot a nepodliehali umelo vytvaranemu tlaku. ked nepojdes, urcite budes povazovana za zodpovednu a ked pojdes za nezodpovednu. ale to je zase len tlak na moralku a tvoj strach z odsudenia. ked sa nakazis v mhd, obchode, alebo v kostole, bude to v poriadku, nikto na to reagovat nebude. zvlastne...

malena
29. aug 2020

@kassandra25 ja by som šla, ja som sa vždy riadila tým,že čím väčšia háklivosť tým horšie, celá korona je prehnané divadlo, veľa som si o tom prečítala, rôzne štúdie, názory lekárov, odborníkov a potvrdili mi to, čo som vnútorne cítila už od začiatku, že je to celé iba nafúknutá bublina a neviem či ste počuli o tom, čo teda už potvrdilo veľa lekárov, že v krajinách kde očkovali proti tuberkulóze máme oveľa lepšiu imunitu voči vírúsovým ochoreniam vrátane covidu. Je zaujímavé, že napr. češi sa korony boja oveľa menej ako slováci, my sme národ veľmi poddajní, pardon ak sa vyjadrím drsnejšie priposratejší a preto si s nami manipulujú ako chcú, bola som teraz týždeň na dovolenku v ČR a tam rúška nenosia ani v obchodoch a nebudú ich nosiť ani v školách a my slováci ? škoda slov, môžu na nás orať ako sa im chce, vedia že poslúchneme ale ja to odmietam. A už len poznámka, ani na svoje deti som nebola nikdy háklivá, neodťahovala som ich od deti, čo boli choré, nebabušila som ich /ako je v našich končinách zvykom/ nechala som ich hrať sa a neriešila či občas zjedia aj nejakú špinu / veľmi dôležité pre imunitu hlavne do 3 rokov/ a moje baby majú imunitu ako hrom.

malena
29. aug 2020

@annamarin poznáte niekoho kto ochorel na koronu, lebo je zvláštne že nikto nikoho nepozná, aj u nás vraj bol jeden človek nakazený, čo sme teda úplne malá obec a nikto o ničom nevedel, nikto to meno nakazeného v živote nepočul, bolo to celé zvláštne.

malena
29. aug 2020

Prepáčte, ale dávam do placu otázku , poznáte niekoho kto sa nakazil covidom ?

malena
29. aug 2020

„Na druhou stranu, máme tady lokální vzplanutí v domovech důchodců, kde je 20 nebo 30 dědečků a babiček pozitivních a překvapivě jim to nedělá vůbec nic. Akorát jsou nešťastní, protože jim tam zakazují návštěvy,“ dodal.
Zdroj:
toto vyhlásil jeden český lekár, a nielen on, že starší ľudia a nielen v domovoch dôchodcov sa boja ani nie tak korony ale to že budú zasa izolovaní a osamelí, na ich psychiku to môže oveľa horší dopad ako nejaký covid.